16 Ağustos 2010
294.900
607.527
1.098
43
Malatya

Asıl ismi “mevsimsel affektif bozukluk” olan kış depresyonu sonbahar ve kış aylarında güneş ışığındaki azalmaya bağlı olarak yaşanan depresyon bir çeşididir.

Kış depresyonunun en temel belirtileri tekrarlayıcı biçimde kış aylarında yaşanan mutsuzluk, karamsarlık, çökkünlük gibi olumsuz duygulanımlar, dikkat problemleri, kaygı ve yoğun stres, enerji kaybı, süreğen bir yorgunluk, uyku ihtiyacının ve uyuklama halinin artışı, özellikle karbonhidrat ihtiyacının artmasına bağlı iştah artışı olarak sıralanabilir.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte yaprakların dökülmesi, güneşin eskisi kadar yüzünü göstermemesi ve çoğunlukla kasvetli havaların hâkim olması insanın ruh halinde olumsuz etkilere yol açabilir. Fakat bu etkiler bazı küçük davranış değişiklikleri ve önlemle gayet tabii kontrol altına alınabilir. Eğer kış mevsiminin ruh halinizi olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız bu tavsiyeler şüphesiz işinize yarayacaktır:

Kış mevsiminin aklınızdaki görüntüsünü ve anlamını değiştirmeye çalışın. Onu kasvetli ve geç kararan havasıyla değil de güzel taraflarıyla hatırlayın; zihninizde kışın imajını yeniden oluşturun.

Hava ne kadar soğuk olursa olsun birkaç dakikada olsa yaşadığınız odayı havalandırın ve derin nefes alarak güne dinç başlayın. Her yeni günde kendinize olumlu mesajlar vermeyi ihmal etmeyin.

Kış mevsimi sosyal ve kültürel etkinlikler için bulunmaz bir zaman dilimini oluşturur. Özellikle bulunduğunuz belediyenin kültür sanat etkinliklerini takip edin; sinemaya, tiyatroya, konsere ve bilumum kapalı mekân etkinliklerine, müzelere ve sergilere gitmek için sevdiklerinizle program yapın.



Mümkün olduğunca yalnız kalmamaya çalışın.

Kışın evde geçirdiğimiz zaman dilimi artar dolayısıyla evinizi daha canlı hale getirin. Örneğin vazonuza bir demet papatya koymak yahut bir ev çiçeği büyütmek, aksesuarları daha canlı renklerden seçmek evdeki ruh halinizi olumlu yönde etkileyecektir.

Ailenizle yaptığınız ev içi etkinlikleri arttırın. Bu hem onlarla iletişiminizi arttıracak hem de evde geçirdiğiniz vakti keyifli hale getirecektir. Zaman zaman yakınlarınızı davet edin bazen siz onları ziyaret edin.

Evde keyifle yapabileceğiniz herhangi bir hobi edinin. Evde geçirdiğiniz vaktin kalitesini arttıracaktır.

Canlı renklerden oluşan rahat kıyafetler tercih edin fakat hava soğuk olduğunda dış kıyafetiniz koyu renk ve kalın olsun, bilhassa başınızı örtmeyi ihmal etmeyin.

Kış, vitamini bol meyveler konusunda şanslı bir mevsimdir. Kış hastalıklarından korunmak adına bol meyve ve sebze tüketin. Yaz mevsimindeki gibi susamasanız bile su içmeyi unutmayın.

Kısacık dahi olsa tatil yapmaya fırsat yaratın. Tatilinizi güneşi bol yerlerde planlayın. Tatile gitme imkânınız yoksa bile hafta sonunuzu evde geçirmeyin.

Mümkünse profesyonel bir destek alın.

Tüm bunlara ek olarak hatırlanması gerekir ki kış depresyonu tedavi gerektiren psikiyatrik bir hastalıktır. Nasıl ki bedenimizde bir sorun hissettiğimizde hemen bir hekime başvuruyorsak ruhumuzda bir çökkünlük hissettiğimizde de hiç vakit kaybetmeden bir psikologa başvurmalıyız. Dolayısıyla kış depresyonunu atlatmak için atmamız gereken ilk adım tedavi olmak yönünde olmalıdır. Zira kış depresyonu tekrarlayan bir sorun olmasına rağmen tedaviye oldukça hızlı yanıt verir.


Kaynak: doktor sitesi
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…