Kırşehir Örf ve Adetleri

B

berkeley

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi berkeley
merhaba kızlar.ben balıkesirliyim.kırşehirliler kınaları nişanları düğünleri nasıl yaparlar?adetleri nelerdir?bilginiz varsa yazar mısınız?

• Konu Sahibi berkeley
bizin düğünümüz cuma günü başlar o gün erkekler gelir eglenirler gecenin bi yarısı biter ertesi sabahta bayrak yemeyi deriz o hazırlanır ve yakın akraba ve komşular gelir bayrak yemeyini yerler ve düğün başlar o gün nişanda yapılr erkek tarafi kız evine gider nişan orda yapılır...ve aynı gün gece kız evinde kına yapılır çok kalabalık gidilir oynanır ve kınası yapılır kız evini ağlatana kadar kına yapılır ve ertesi sabah baya bi araba gelir akrabalar kız evine giderler gelin çıkarma derler davul o gün en açıklı havasını çalar herkes ağlar hayta oğlan evide ağlar ve gelin alınır oğlan evine gelirler bi sure oynanır ve gelin arabadan iner anne baba güreş tutar kim yıklırsa alkişlanır düğün burda biter bu kadar balikesirli arkadaşim esmer güzeli

• Konu Sahibi berkeley
Değerli arkadaşlarım yönetimimizin aldığı kararlar doğrultusunda sohbet ,teşekkür, selam kelam türü mesajlar silinecektir.
teşekkür için teşekkür et butonları beğenileriniz içinde terazilerin olduğu rep butonlarını kullanalım lütfen.
Bu köşe yörelerinizin örf adet gelenek ve göreneklerinin paylaşımı içindir.
Anlayışınız için şimdiden teşekkürler.
sevgiyle kalın a.s.

• Konu Sahibi berkeley
biraz garib ama biraz da bizim gelenk ve adetlerimiz diyelim bizim köyden veya yöremizden evlenince ilk iş eşinle konuşmak yok kayın babayla sesli konuşmak yok,çoçuk olursa kuçağına almak yok yüksek sesle konuşmak yok büyüklerin yanında yemek yemek yok :1no2:başın açıksa kapatacaksın pantolonsa etek giyeceksin laelaelaelaelaeyani bizim köyden gelin demek işkence demekti benim zamanımda yırmi yıl oncesi ve ben dedimki eşimin ailesine siz görün biz yaptık bizden sonra gelenler yapmaz ve öyle oldu şimdi bu adetlerimiz yavaş yavaş bitti ama ben hala eşimin abisiyle yüksek sesle konuşmam yemek yemem zavalı kayın babam hiç sesimizi duymadın ve biz hiç onun yanında yemek yemedik klava:gelin derken biz sanki mahkummuz o eve gelin degil sanki bi sesiz bi robot gitmiş olduk Kötü Kazenşimdiki gelinler bu geleneği yapmıyorlar oleyyyyyy:teytey::teytey: kırşehirin küçük bi köyüydü benim köyüm:enbuyukkk:

• Konu Sahibi berkeley
merhaba örf ve adetlerimizi anlatırken önce şehirden başlayım şehirde üniversite var eski bir alışveri merkezi var.şehir yapılanması güzel.dogum hastanesi devlet hastanesi dispanser özel bir saglık kliniği var ama olanaklar yetersiz .halk ozanlarımız ünlüdür muharrem ertaş ve neşet ertaş.kamanda kazı yapılan japon bahçesi toklumen ve hirfanlı barajları balık tutmak ve piknik için uygun.şehir merkezinde ki yer altı çarşıları ve mucurdaki kiliseler gezilebilir.eskiden karakurt kaplıcası ve terme kaplıcıası ünlüymüş ama artık pek cazip degil çünkü yatırım yok.en gelişmiş ilçesi eskiden mucurmuş ama sonra kaman gelişime açıldı ama sanayileşmeyle köyler ve ilçeler boşaldı.ege ve trakyadakine nazaran bizde kız evi düğünde daha rahattır.beyaz eşya falan almak zorunda degildir yatak odası çeyiz ve mutfak eşyalarını kız tarafı alır.oglan tarafı mobilya beyaz eşya takı düğün masrafı derken daha çpk yıpranır

• Konu Sahibi berkeley
hala ev düğünleri davul ve zurna yemekli misafir agırlama kına davarı gelini kınada aglatma gibi bir çok gelenek yaşatılıyor.gelin koca evine girerken duvara çivi çakar yagı eşige bulaştırır kaşık kırar baba evinde kına yakılınca elinin kınasını çıkış kapısının duvarına sürer.düğünde bir kız tarafına git bir oglan tarfına git derken başın döner.alkol mutlaka alınır .köyde yapılan düğünlerde köyün gençleri davulcu ve zurnacıyı alıp gece köyü dolanırlar insanları uyandırıp evinin önünde halay çekilir.ev sahibinden darı bugday alınır toplanan malzeme gelin oglan evine geldiğinde içine para konularak başından serpilir ki gelinin evi berketli olsun diye.

• Konu Sahibi berkeley
memleketimi seviyorum oraya gittiğimde şivesini özediğimi farkediyorum keşke daha yeşil olsa büyük alışveriş magazaları olsa sosyal imkanları daha çok olsa.hepsi bir tarafa iş yok bizim memlektlerde.halkının yarısı avrupada.belçika almanya hollanda fransa ama giden dönmemiş hiç yatırım yapılmamış.insanlar nerde doyduysa oralı olmuş.oysa degerlendirilebilecek bir yer .köyler boşaldı hiç insan yok köylerde çünkü tarım bitti insanlar eğitim saglık ve işsizlik nedeniyle büyük illere göçmüş durumda.halbuki ege ve trakyada insanlar köylerde yaşıyor insanlar villalarını köye yapıyorlar .diğer hemşerilerimle tanışmak isterim

• Konu Sahibi berkeley

senin gittiğin yer cok ters bi yermiş o yok bu yok kırşehir insanı sıcak kanlıdır..

• Konu Sahibi berkeley
herkeze merhaba

ben aslen kırşekirliyim ama doğma büyüme ankarad ve evlendikden sonra adapazarı hendege yerlekştim o yüzden otaradında buratafında her türlü adetlerini biliyorum . her yörenin kendine has özellikleleri hepsi ayrı bir güzel , ama şunu soylemek zorundayım ki KIRŞEHİRLERİN düğünü ayır bir güel ayrı bir eğelence. cuma günü bir başlıyor taaaa pazar gününe kadar her günü ayrı bir şenlik . elimden geldiğince köyümüzde olan düğünlere katılmaya çalışıyorum inan çok eğleniyorum

evet kız evi nin durumu ağır oluyor yani kız verilme işlemi zorr mesela ben sülanenin ilk evlenn kızıyım benim düğünüm ankarada adapazarında oldu ama babam benim düğünümüde kırşehirlilerin düğünü gibi yaptı orada uygulanan tüm adet ve görenekleri yerine getirdi

sevgiler

• Konu Sahibi berkeley
Ben kırşehiri çok özlüyorum ve çok seviyorum uzaktayım canım memleketim en çok yemeklerini ve konuşma şivelerini çok özlüyorum insan memleketinin değerini ordan ayrılınca anlıyor ne yazıkı benim kırşehirde kimsem kalmadı ordaki arkadaşlarımdan arada bi kırşehirde değişen yerleri anlatırsa beni çok mutlu eder benim canım memleketim herkese selamlar.

• Konu Sahibi berkeley
bu arada kırşehirli arkadaşlarla tanışmak isterim.

• Konu Sahibi berkeley
aaaaaaaaa ne güzel sizleri burda gormek canlarım benim bende kırşehir kamnada kalyorum beklerim kırşehir40 koşemizee

• Konu Sahibi berkeley
arkadaşlar kırşehirimizi ozleyen buyursun kar gorunumlu halii

• Konu Sahibi berkeley
kırsehır mucur adetlerınde erkek tarafının erkege takılan altınları ve paraları alma gıbı bır durum var mı acaba???kaynanam aldı ve ''ay bu bızım adetımız ''dedı
balayına bana takılan paralarla gıttık hıc aklımdan cıkmıyor..((

Son düzenleme:
  • Konu Sahibi berkeley
Benim eşimde kırşehirli ama hiç bilmem adetlerini pek öyle adetli olmadı bizimki ama sadece sözlenirken boynuma beyaz bir tülbent taktılar aydınlık olsun diye onun dışında öyle adetlere göre birşey yapılmadı daha doğrusu sizde adet ne bizde adet ne diye hiç konuşulmadı bende sevmem zaten öyle adet gelenek görenek olaylarını herşeyi benim ve eşimin isteğine göre yapmıştık herşeyi kafamıza göre yaptık... Kırşehirede geçen yaz gittim bir hafta kaldım ama gezdiğim kadarıyla güzel bir yerdi sessiz sakin kendi halinde yaşıyor insanlar...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…