farmasicim 100 dolar çıkınca epey karlı oluyoruz değilmi cnm..
ama çıkıncada altın düşüyordu sanırım ben öyle biliyordum
ons yaklaşık 31 gram altın oluyor cnm. dün 1650 gibiyken bu gece 1759ye yaklaştı. eğer bu TL ye direk yansısaydı kabaca 1 gramı 3 dolar yani 5 küsür lira artmalıydı ama öyle olmadı çünkü merkez bankası müdahalesi nedeniyle dolar düştü de düştü. hesap edecek olursak bendeki rakamlara göre ons 1.661 iken dolar 1.79 imiş gram da 96.71. ama şimdi ons 1742 bunu 31 e bölersek gramı 56.19 dolar ediyor bunu 1.745 olarak çarparsak dolar kuruyla gram 98 TL ediyor kur 1.85 lerden 1.75lere indi. 1.85 olmuş olsaydı :gram 103.95 TL olacaktı ama dolardaki bu düşüş nedeniyle olamadı inşallah anlatabildim
ons fiyatı takip etmek bize dünyadaki altın fiyatı trendinin ne olduğu hakkında az-çok bilgi verir şu anda yükseliş başladı. türkiyede ise ucuz döviz politikası nedeniyle dünyadaki bu trend birebir karşılık bulmuyor.
tabi ons bu kadar yükselince gram da yükseldi ama çok az. sanırım daha fazla yükselebilmesi Merkez bankasının dolar politikasına bağlı olacak. 1.75 inde altına inmesini göz alabilirler mi? bu cari açıkta büyük bir fark yaratır diye yorumlar okuyorum ki zaten yeterince büyük cari açığımız. genel beklenti merkezin daha fazla dolara müdahale etmeyeceği yönünde. ama tabi kesin olarak kimse bilemez bunu.
bir başka alternatif dolarla altın alıp satmak ve onstaki büyk değişiklikler nedeniyle kar edebilmek ama bunu becermek biraz tecrübe gerektiriyor ben henüz yapamıyorum mesela