Kirli Çıkılar )))

eşim de benim şu anki halime şaşırıyor
benden çok yedin diyor
çünkü mesela kahvaltıda bir buçuk ekmek yiyecek kadar iştahım oluyor
kendimi tutuyorum ama
bi ekmek yiyorum
ki benim eşim 98 kiloluk, iştahlı bi adamdır
ondan çok yiyorsam, düşün artık gerisini

ÇOCUKLAR NEDEN "YARAMAZLIK" YAPAR?

Birbirinden güzel, faydalı ve de ilginç paylaşımlar için tıklayın üyemiz olun!

Ben bir çocuğum. Sözünde duramayan bir çocuk. Gerçi diğer çocuklardan pek de farkım yok. Onlar da benim gibi verdikleri sözde duramıyorlar. “Tamam anneciğim, söz veriyorum, bir daha yapmayacağım.” cümlesini benden çok duymuş olabilirsiniz. Doğru, çok defalar anne-babama sözler veriyorum ama bir türlü verdiğim sözde duramıyorum. Duvarları çizmeyeceğim diyip yine çiziyorum. Odamı dağıtmayacağım diyorum, sonra bir de bakmışsınız yine dağılmış odam. Kardeşimle güzel geçinmeye söz veriyorum. Ancak iki gün sonra bu sözü veren ben değilmişim gibi hareket ediyorum.

Siz bana birçok nasihatte bulunuyorsunuz ancak bu nasihatler bir kulağımdan girip ötekinden çıkıyor. Ama biliyor musunuz bunların hiçbirinde benim suçum yok. “Yok canım sen de!” dediğinizi duyar gibiyim ancak anlatacaklarıma kulak verirseniz bana hak verirsiniz belki.

İradem Zayıf, Duygularım ve Dürtülerim Güçlü

Bilim adamlarına göre insan beyninin ön tarafı düşünmeyi ve iradeyi kontrol ediyor. Orta beyindeki hipotalamus ise duygunun merkezi. Biz çocuklarda ön beyin fazla gelişmediği için bizler duygularımızı ve dürtülerimizi kontrol edemiyoruz. Yani suç biz de değil, gelişim sürecimizden kaynaklanıyor sözünde durmamak.

Diyelim ki içimizdeki merak duygusu bizi dürttü ve “Git çekmeceleri karıştır” dedi. Biz açıkçası bu duygunun esiri oluyoruz. İrademiz yani ön beynimiz gelişmediği için size daha önce söz vermiş olsak da duygularımızın önüne geçemiyoruz. Size verdiğimiz söz sivrisinek vızıltısı gibi o an aklımıza geliyor ama duygularımız onun sesini bastırıp kendi dediğini yaptırıyor.

Size bir çikolata verseler ve “Beş dakika yemeden beklersen ikinci bir çikolata daha vereceğiz.” deseler siz sabredebiliriniz. Duygunuz size o çikolatayı hemen yemenizi söyler ancak o esnada düşünce yetiniz, iradeniz devreye girer ve beklemeniz gerektiğini söyler. Yani duygunun isteklerini durdurabilir. Ya bizler? Bizler sizin gibi değiliz ki. İkinci çikolatayı bekleyemeyiz. İçimizdeki duyguyu durduracak irademiz yok ki? İçimizdeki ses bizi “Çikolatayı ye” diye dürttüğünde aklımız her ne kadar beklersek ikinci bir çikolatanın geleceğini söylese de bu ses o kadar zayıf kalıyor ki biz isteklerimize yenik düşüyoruz.

İşte bizim sözümüzde duramamamızın asıl nedeni bu. Yani ön beynimizin yeteri kadar gelişmemesi. Bu nedenle “Bir daha yapmayacağım anneciğim-babacığım” desek de gelişimimizi tamamlamadığımız için sözümüzde duramıyoruz. İçimizden bir ses bizi dürtüyor ve biz yeniden oyuncaklarımızı dağıtıp, duvarları yeniden çiziyoruz.

Yaratıcı ve Devlet Bize Neden Hesap Sormuyor?

İşte bu özelliğimizden dolayı Yaratıcı bile bize hesap sormuyor. Çocukluk döneminde yaptığımız yanlışlar yanlış olarak değil de çocukluk hali olarak görülüyor. Bir canlıya zarar verdiğimizde bize “Neden yaptın?” diye hesap sorulmuyor. Yaratıcı ve devlet bizi yaptıklarımızdan dolayı mazur görürken sanırım sizler de bizi mazur görmelisiniz. Onlar bizi affettiğine göre sizler de affedici olabilirsiniz.

Ne zaman ki biz ergenlik dönemine giriyoruz işte o zaman akıl ve duygu yetimiz dengelenmeye başlıyor. Ön beynimiz ve orta beynimiz büyük bir oranda gelişimini tamamlamış oluyor. İşte o zaman yaptıklarımızdan ve yapmadıklarımızdan sorumlu oluyoruz. Bu dönem öncesinde bizler çocuğuz ve şu söz tam da bizi tarif ediyor: “Çocuktur ne yapsa yeridir.”

Soyut Düşünmek Çok Zor

Hem biliyor musunuz biz yaklaşık 12 yaşına kadar tam anlamıyla soyut düşünce yeteneğine sahip olamıyoruz. “Yaramazlık”, “Suç”, “Hata” gibi kavramların ne demek olduğunu bilmiyoruz bile. Siz bize “Yaramazlık yapmak yok tamam mı?” diyorsunuz ama açıkçası biz yaramazlığın ne olduğunu bilmiyoruz. Evde koşmak yaramazlık mı mesela? Kâğıda resim çizmek yaramazlık değilken neden duvara resim çizmek yaramazlık oluyor, tam anlamıyoruz. Ağlamak yaramazlıktan sayılıyor mu, bilmiyoruz. Bu nedenle siz bize “Bir daha yaramazlık yapmayacağına söz ver” dediğinizde biz size bir söz veriyoruz ama ne için söz verdiğimizi biz de bilmiyoruz. Bu nedenle bizimle konuşurken olabildiğince basit ve somut olmalısınız. “Akıllı ol”, “Uslu dur” gibi cümleleriniz bizim için pek bir anlam ifade etmiyor. Sözümüzde duramamamızın nedenlerinden biri de sanırım bu soyut kavramlarla olan sorunumuz.

Biz çocuğuz. Duygularımızı ve dürtülerimizi kontrol edecek kadar gelişmedi beynimiz. Üstelik soyut kavramları anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu nedenle de size verdiğimiz sözleri çok defalar yerine getiremiyoruz. Affedin bizi lütfen.

bebeğini yatağına yatırdığında ağlamıyorsa mızmızlık yapmıyorsa bırak öylece uyuyakalsın
ayakta sallamaya tabiki alıştırma

bebeğini yatağına yatırdığında ağlamıyorsa mızmızlık yapmıyorsa bırak öylece uyuyakalsın
ayakta sallamaya tabiki alıştırma

ben de alıştırmak istemem
öylece uyusun isterim
fakat bu iyice kendinden geçince uyuyakalıyor, hatta bayıldığını düşünüyorum artık
bu baygınlık da aralıksız 4-5 saat uyumadığı zamanlarda oluyor
bana çekmedi ki bu çocuk azcık

sevimsiz bebeğin karnı yeterince doymuyor mu acaba o kadar saat uyanık kaldığına göre ?

sevimsiz alıştırma diyen genelde yabancılar yada onlarda eğitilmiş uzmanlarimiz... onlarda su da var çocuğu bırak uyusun kendi kendine aglasada zirlasada ,

ben inanmadığimı icin ve bazi uzmanlarda bunu savunduğu icin ben sallldim yani bölen çocuğun kafası ordan oraya gitcek gibi çıldırmış gibi sallamiyorsun . hafif hafif oynayarak ninini söyleyerek uyuturdum.... her zaman isim yoksa hep kucaktaydi yani ole almayın kucağa alismasin sakin cilari da dinlemedim. yavrum bu dünyaya ağlamak icin gelmedi , ha 2 yaşına geldi cisi oğretim odasını ayırdım ama her gece bizden biriyle uykuya daldı.... salllamsanda yanında tıpış tıpış yaparak anını soleyerek uyut

farmasi senin ve kızların 3 ayları mübarek olsun.... neden eklenmiyorki liste

sevimsiz bebeğin karnı yeterince doymuyor mu acaba o kadar saat uyanık kaldığına göre ?

doyuyor büyük ihtimalle
çünkü acıkınca ağzıyla sağa sola aranıyor
son günlerde de acıkınca parmağını emiyor
bugün doktora kontrole gittik
dr kilo alımı çok çok iyi dedi
hatta kusması çok dedim
dediki kilosu iyi olduğuna göre onunki "taşma kusması"
yani çok yiyor

gazı da çok ama
gaz sancısı çektiğinde ağlaması falan farklı oluyor
kızarıp bozarıyor
öyle bi belirti olmadığı zamanlarda da uyumuyor

uykuyla ilgili o kadar yazı okudum ki
seminer bile verebilirim
gel gör ki işe yaramıyor

geceleri bir kere 3 saat kesintisiz uyuduğunda, bu gece uykumu aldım diyorum
yani onunla da yetiniyorum
Allahtan eşim de iki saat falan bakıyor, ediyor 5 saat

ama işte, kendisi için de normal değil
17-18 saat uyuması gerekiyormuş
ya ben 10 saat de uyusa şükredicem

bugün oruç tutmak çok sevapmış ilk günü oldugu için ama bende tutmak isterdim inşallah seneye:)
ramazanı çok özledim :) hele yazın ayrı bi tadı oluyo sanki böle akşama bi saat kala kıvranmaya başlıosun ya deli oluorum o duyguya bu sene tutamıcam malesef kırkım bile çıkmamış olcak ramazanda:) o kadar yani:)
belki arife günü bi tanecik tutarım çok özledim çünkü:) bütün sene idaare ederim artık onunla:)

inanır mısın ben de çok özledim ramazanı
bebek 4 aylık olucak ramazan başlayınca
henüz ek gıda falan veremicem sanırım
bebek emdikçe takatin azalır, tutamazsın diyorlar
bir de sütün olmaz, bebek de aç kalır diyorlar
bilemedim ki napayım
eskiler nasıl tutuyormuş, üstelik mama falan da yaygın değilmiş o zamanlar
bakalım nasıl olcak
tutmaya çalışırım diye düşünüyorum
ilk günler normal insanlar bile zorlanıyor
Rabbim bi kolaylık verir inşallah

bugün eşim niyetlendi
ben de akşam için

tarhana çorbası
taze fasulye
hindi haşlama
pirinç pilavı
aşure
süzme yoğurt
içecekler olarak
planladım menümü

peptiicim sağolasın canım

annem yalnız insansın sallamaya alıştırma bırak yatağına huzursuzluğu olmadıktan sonra uyur kalır demişti
2 oğlanı da öyle olunca pek bi rahat büyüttüm

tablo niçin eklenmiyor bilmiyorum sorun var galiba

Hanımlar 3 aylarınız mübarek olsun.
O arkadasada çok üzüldüm mekanı cennet olsun arkada kalanlarada rabbim sabır versin inş.Tüylerim diken diken oldu böyle şeyler duymak beni hep korkutuyor.

sevimlicim bende öyle istiyodum ki ayakta sallayanlara öyle kızıyordum ki ama biz sallama şekillerinin hepsini uyguladık başka türlü mümkün değil susturamadık battaniyeyle sallama,beşikte sallama,ayakta sallama,evin ortasına çingene salıncağı kurup sallama ne ararsan var yani ama zamanla bıraktırdım büyüdükçe yatağına koydum oynaya oynaya uyudu biraz daha büyüdü sonra eline biberonu verdim içerken uyuyakaldı.

çok güzel yaa
aslında biliyorum uyku düzeni için 4 aylık olmasını beklemem gerekiyor
ama bu süreçte de yanlış bir şeylere alıştırıp ilerde de bunu bıraktırmakla uğraşmak istemiyorum
yani bi yandan uyku düzeni kurmaya çalışırken bi yandan da bir şeyleri bıraktırmaya çalışmak zor olur diye
işi baştan sıkı tutayım diyorum
çünkü mesela görümcemin kızı 1 buçuk yaşında
geceleri yine birkaç kere kalkıp ağlıyor, görümcem doğum yaptığından beri uykusuz kaldı
üstelik ev hanımı şimdilik
ee ben işe de başlamayı düşünüyorum
o yüzden uykuyla ilgili ciddi endişelerim var

Haklısın canım sallayarak uyutmak inan çok zor belli bi süre salladıktan sonra sende sallanmaya başlıyosunBide ben bişeye daha karşıyım onuda yazayım yanına alıpta kokuna alıştırma sakın hep seninle uyumak isteyecektir yanına alsan bile uyuduğu dkka yerine koy.

bugün eşim niyetlendi
ben de akşam için

tarhana çorbası
taze fasulye
hindi haşlama
pirinç pilavı
aşure
süzme yoğurt
içecekler olarak
planladım menümü

bendede iftar menüsü var:)

şehriye çorbası
et sote
nohutlu bulgur pilavı
salata
ayran:)

sevimsiz huy mu ebeveynler mi bilmem ama benim kuzum hiç beni uykusuz bırakmadı , ufff demedim.... kimseyi düşünme... inşallah senin yavrunda uyku düzeni oturur... benim kızım 23 ay emdi en çok gece , ben sikayetvetmedim uyku bölündü vs diye bak şimdi gece yattı mi sabah kalkıyor geçti istesemde geriye dönüp o günleri yaşayamam .... kuralları boşver en huzurlu güvenli mutlu nasıl getireceksin onu düşün... ınan sorun yasamazsinn

derya zaten bebekler annen kokusuna alisiktir canım ne demek istedin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…