merhaba canım diğer yazdıklarını da okudum ama hafta içi biraz yoğunum o nedenle yazdıklarınızı okusam da çok fazla cevap yazmaya vaktim olmuyor bu aralar özellikle.
genel olarak yazdıklarına bakınca bazı sorular aklıma geldi onları da sormak istiyorum
çocuk kaç tane kaç yaşında ya da yaşlarındalar?
çalışıyor musun ? yoksa sadece eşin mi çalışıyor?
kaç yaşındasın?
kira bedelin ne kadar?
aylık mutfak harcaman ne kadar?
aylık otomobilin yakıt parası ne kadar?
bunların da yanıtını almış olsaydım ona göre yorum yapardım. ama ben şu an eldeki bilgilere göre bir yorum yazayım en iyisi.
canım ayda 4000 tl hiç de az bir para değil özellikle 600 tl civarı asgari ücretle kirada olup çoluk çocuk okutmaya çalışan bir de hayatta kalma mücadelesi veren kişilerin azımsanamayacak ölçüde olduğu bir toplumda yaşadığımızı düşünürsek
bu nedenle bence zaruri giderlerinizi güzelce oturup bir hesaplayın gelirinizden bunları düşün .
ne kadar kalıyor bu hesaba göre elde ve bence onu arada çıkan masraflar karşısında sıkılmadan sığınabileceğiz bir limana dönüştürün.
yoksa araba lastiği değiştirmek, süpürge almak gibi ekstra durumlarla karşılaştığınızda maddi anlamda yıprandığınızı hissedersiniz. kıyıda köşede mutlaka birikiminiz olsun .
en azından aylık 4000 lik gelirin % 30 nu yani 1200 tl sini bir kenara koymaya çalışın. yoksa ileride çocuklarınızın temel harcamaları , eğitim ,evlilik ,iş kurma vs gibi harcamaları karşısında yetersiz kalır çok daha fazla pişmanlık yaşarsınız ve üzülürsünüz.
hayat çok kısa gençlik rüzgar gibi geçiyor o nedenle mantıklı hareket etmek lazım her devirde.
bol bereketli birikimler yapabilmen dileğiyle...
ÖNCELİKLE VAKİT AYIRIP ÜŞENMEYİP FİKİRLERİNİ YAZDIĞIN İÇİN çok ama çok teşekkür ederim.
29 yaşındayım, eşimde bende çalışıyoruz ben aylık 2200 eşimde 2100 tl maaş alıyoruz. henüz bitane 9,5 aylık bi kızımız var.
500 liraya kirada oturuyoruz. mutfak harcamaları heray değişiyor tam bilemiyorum ama ortalama 300-400 civarı sanırım. kızımın beziydi mamasıydı, kıyafetiydi bunlar haric. üzülerek sölüyorum ki eşimde bende sigara içiyoruz hergün hemen hemen 14-15 lira o giderimiz var. ayda ortalama 450 lirada o ediyor. çok seyahat ettiğimiz için benzin masrafımız da oldukça tutuyor ki ben hergün işe arabayla gidip geliyorum, bide kızıma annem baktığı için öğlenleride ofisten oraya gidiyorum. ee haliyle nerdeyse haftalık 100 liralık benzin alıyoruz.
3 tane faturalı cep teli hattımız var.
ee durum böle olunca ve bide içimdeki canavarı durduramayınca elde avuçta bişi kalmıyor.
ama bundan sonra sizinde tavsiyelerinizle daha temkinli olmaya çalışacağım. mesela evde bi kumbara var oraya sürekli para atıp 150-200 lira olunca alıp harcıyorduk. ama eşime dün söledim o parayı harcamak yok altın alıcam dedim tmm dedi. buda en azından bi başlangıç olur benim için dimi canım ??
bide işin en kötü yanı ben bi otoyol müşavirliğinde çalışıyorum 5,5 yıldır işin bitmesine 1 sene kaldı. 1 sene sonra proje biticek ve çıkışlarımız olacak. hemen iş bulamazsam tek maaşa düşücez . şimdi biraz biriktirelim ki o zaman sıkıntı çekmeyelim diye düşünüyorum .