Kimyasal Gebelik Nedir? Kimyasal Gebelikte hCG Değeri

Kimyasal gebelik, gebeliğin ilk beş haftasında gerçekleşen düşüklere denilmektedir. Kimyasal gebelikte embriyo oluşmasına ve hatta rahim içine tutunmasına rağmen gelişmeyi sonlandırmaktadır. Gebeliğin çok erken dönemlerinde gerçekleşen kimyasal gebeliklerde kadınların düşük yaptıklarını fark etmemeleri mümkündür.

Kimyasal gebelik, gebelik testinin yalancı negatif çıkmasıyla aynı şeyi ifade etmemektedir. Kimyasal gebelikte fetüs ultrason tarafından tespit edilemeden kaybedilmektedir. Kimyasal gebeliklerin genellikle kromozom anomalilerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Kimyasal gebeliğin neden gerçekleştiğini, belirtilerini ve kimyasal gebeliğe dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Neden Olur?​


Kimyasal gebeliğin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bunun genelde döllenmiş yumurtada birtakım kromozom anomalileri bulunmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu durumda döllenmiş yumurta, rahim içine tutunduktan sonra gelişimini durduracak ya da yumurta baştan itibaren hiç tutunmayacaktır.

Kimyasal gebelik, kadın açısından herhangi bir fiziksel hasara neden olmamakla birlikte duygusal açıdan sıkıntıya neden olabilmektedir. Gebeliğin erken dönemlerinde gerçekleşen düşükler dahi kadınlarda büyük üzüntülere yol açabilmektedir.

Kimyasal gebeliğe neden olduğu düşünülen diğer faktörler arasında şunlar bulunmaktadır:
  • Hormon seviyelerinde anormallik
  • Tutunmanın rahim dışında gerçekleşmesi
  • Enfeksiyonlar
  • Rahim anomalileri
Kimyasal gebelik, önlenebilir bir sorun olmamakla birlikte kimyasal gebelikle ilişkili bazı risk faktörlerinin bulunduğu düşünülmektedir. Kimyasal gebelikler genelde tüp bebek tedavisi ile ilişkilendirilmektedir. Tüp bebek tedavisi görürken gebelik beklentisinin daha yüksek olması nedeniyle daha sık gebelik testi yapılmasının bununla ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Kimyasal gebelik riskinin artmasına neden olabileceği düşünülen diğer risk faktörleri ve sağlık sorunlarının ise şunlar olduğu düşünülmektedir:
  • Kan pıhtılaşmasıyla ilgili sorunlar
  • Diyabet
  • Polikistik over sendromu (PKOS)
  • Tiroit bozuklukları
Daha önce kimyasal gebelik nedeniyle düşük yapsanız dahi sonraki gebeliğinizin normal geçme ihtimali yüksektir. Geçmişte birden fazla düşük yapmış olsanız dahi gebe kalma ve gebeliğinizi sağlıklı bir şekilde sürdürme şansınız yüksek olacaktır.

Kimyasal Gebelik Belirtileri​

Kimyasal gebelik yaşayan kadınların pek çoğu gebe kaldığının farkında olmamakta ve yalnızca adet gecikmesi yaşadığını düşünmektedir. Kimyasal gebelik, erken dönemde yapılan gebelik testlerinde pozitif sonuç verebilse de birkaç hafta sonra yapılan testin sonucu negatif olacaktır.

Evde yapılan gebelik testleri oldukça hassas olduğu için adet gecikmeden önce yapılan gebelik testleri dahi doğru sonuç verebilmektedir. Bu nedenle kimyasal gebelikte döllenen yumurtanın yeteri kadar hCG üretmesi durumunda erken dönemde yapılan gebelik testinden pozitif sonuç alınabilir.

Kimyasal gebelikte adet kanamasının normalden ağır olacağı düşünülse de aslında kanama, normal bir adet dönemindeki gibi olmaktadır.

Kimyasal gebelikte kanamanın yanı sıra aşağıdaki belirtiler görülebilmektedir:
  • Kan testinde düşük hCG seviyeleri
  • Adet sırasında hafif karın ağrısı ya da normalden daha fazla ağrı
  • Adet görülmesi gerekenden bir hafta önce hafif lekelenme
Kimyasal gebelikte, hormon seviyeleri değişmiş olsa da bu seviyeler hala düşük olacağından gebeliğin erken dönemlerinde görülen mide bulantısı ve yorgunluk gibi belirtiler genelde görülmemektedir.

Kimyasal Gebelik Nasıl Belli Olur?​

Kimyasal gebelikte, gebelik kesesi ultrasonda görülecek kadar büyümediği için gebeliği doğrulamanın tek yolu, kanda gebelik testi yapmaktır. Sağlıklı bir gebelikte ise ultrasonda kadının gebe olduğu görülebilmektedir.
Kimyasal gebelikte kanda gebelik testi yapılması şart olmamakla birlikte kanda hCG seviyeleri tespit edilemeyecek kadar düşük olabilir veya gittikçe azalıyor olabilir. Sağlıklı bir gebelikte ise zaman geçtikçe hCG seviyeleri yükseliyor olacaktır.

Kimyasal Gebelikte hCG Değeri

HCG hormonu, plasenta hücreleri tarafından üretildiği için gebelik hormonu olarak da bilinmektedir. Döllenmiş yumurtanın tutunmasından sonra kanda yaklaşık 11 gün, idrarda ise yaklaşık 12-14 gün içerisinde tespit edilebilen hCG seviyeleri her 72 saatte bir iki katına çıkmaktadır. Gebeliğin ilk 8 ila 11. haftalarında en yüksek seviyeye ulaşan hCG seviyeleri bir süre sonra azalmakta ve sabit kalmaktadır.


HCG seviyelerinin 5 mIU/mL’den az olması, gebelik açısında negatif bir sonuç ifade etmektedir. 25 mıU/mL üzerindeki seviyelerde ise gebeliğin gerçekleştiği kabul edilmektedir. HCG seviyelerinin düşük olması durumunda ilk test sonrası 48-72 saat içerisinde tekrar test yapılarak hCG seviyeleri kontrol edilmelidir.

HCG seviyelerinin düşük olması, gebelik haftasının yanlış hesaplandığını, düşük yapıldığını ya da dış gebelik yaşandığını gösteriyor olabilir. Bu durumda olası bir sorunun tespit edilmesi adına hCG seviyelerinin belli aralıklarla tekrar kontrol edilmesi gerekmektedir.

Kimyasal gebelik halinde başlarda hCG seviyeleri tespit edilebilmiş olsa dahi sonrasında bu seviyelerde azalma görülecektir. Bu durumda doktorunuz kimyasal gebelikten emin olmak adına hCG seviyelerini tekrar kontrol ederek hCG’nin 5 mIU/mL’nin altına düşüp düşmediğine bakacaktır.

Kimyasal Gebelik Tedavisi​

Kimyasal gebeliğin herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte geçmişte kimyasal gebelik yaşasanız dahi gelecekteki gebeliklerinizin sağlıklı bir şekilde geçme ihtimali yüksek olacaktır. Ancak tekrarlayan kimyasal gebelikler yaşamanız halinde kısırlık alanında uzman bir doktora gitmeniz faydalı olacaktır.

Gelecekteki gebeliklerinizin sağlıklı geçmesi ihtimali yüksek olsa da bu süreçte yardım almanız gerekebilir. Gebeliğin kaybı nedeniyle henüz gebelik için hazır olmadığınızdan dolayı kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Veya gebe kalmak istediğiniz için kısa bir süreliğine de olsa gebe kalıp sonrasında bunu kaybettiğiniz için üzüntü de duyabilirsiniz.

Kaybınız hakkında konuşmak ve ne yapmanız gerektiği konusunda size yardımcı olması için birine ihtiyaç duyuyorsanız, bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin. Bu sayede yas sürecinizi en sağlıklı şekilde atlatarak önünüze bakabilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Kanaması Ne Kadar Sürer?​

Kimyasal gebelikte yaşanan düşükte görülen kanama yalnızca birkaç saat sürebilir. Ancak bazı kadınlarda kanamanın birkaç gün sürmesi ve adet kanamasına benzemesi de mümkündür. Kimyasal gebelik nedeniyle gerçekleşen kanama, adet kanamasına benzeyebildiği için bazı kadınlar düşük yaptığının farkına varmamakta ve adet gördüğünü düşünmektedir.

Kimyasal gebelik nedeniyle gerçekleşen kanama normal bir adet kanaması gibi olabileceği gibi daha ağır olabilir ve daha fazla sancı yaşamanıza yol açabilir. Hatta bazı durumlarda kanama lekelenme gibi başlayıp sonrasında içerisinde kan pıhtıları bulunan yoğun bir kanama haline gelebilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…