hanımefendi "ben işin doktorasını yapıyorum" şeklinde insanlara sizin bu konuda otorite kabul edilecek mercii olduğunuzu düşündürecek şekilde manipülasyon yaparsanız bu bilgi faşizmi olur.
bu konuda sizin "ben işin doktorasını yapıyorum tartışmayı lüzumlu görmüyorum vs." şeklinde söylemde bulunup ego tatmini sağlamanızdan ziyade önemli olan insanların yanlış yönlendirilmemesi.
bi konuda yeterli istatiski veri olmaması o konudaki genel yargının yanlış olduğunu göstermez sadece "kanıtlanmamış" olduğunu gösterir.
eğer siz bilimsel olarak "e vitamini saçı uzatır çünkü kafatasındaki kıl şu yapıdadır buna karşılık vücut kılları şöyle şöyle farklılıklar gösterdiğinden e vitamini vücut kıllarını veya yüz kıllarını kesinlikle etkilemez etkilemesi kıl folikülünün biyolojisine aykırıdır diyebilirseniz ne ala.
ama e vitamininin vücut/yüz kıllarını arttırmadığına/arttıramayacağına dair delil de yok elimizde. buna karşılık arttırdığına dair kendi gözlemlerimizle bulguladığımız sonuçlar var.
saçımı uzatmak için zeytinyağı kullandığım dönemde yastığıma bulaşan zeytinyağından yüzümdeki tüylerin etkilendiğini biliyorum ben.
direkt tokoferol alıp kullanmışlığım da var ve evet bariz şekilde güçlendirdi kıllarımı.
neden insanları yanlış yönlendirecek şekilde sebepsiz yere ahkam keseyim?
böyle bi şeyin olduğuna inanıyorum ki yazıyorum.
Siz inanıyorsunuz, biz olmadığını söylüyoruz aradaki fark bu. Estağfurullah ahkam kesmek demeyelim ancak, çoğu insan gibi kimya, biyoloji ve fizyoloji alanındaki -bize göre-yetersiz alt yapınız sizin yalnızca kişisel gözlemlerinize dayandığı için yanılmanız mümkün. Tek sorun bunu tez olarak ortaya atıp, kanıtlayamamanız. Yetmez gibi benden anti tez beklemeniz.
Laf aramızda bu tür konularda istatistiki verilere bakılarak hareket edilmez, zaten var olan ve önceden araştırılması yapılmış veriler üzerinden hareket ettiğimizden ötürü tekrarlanan araştırmalara para harcamıyor bilim dünyası.
Bahsettiğiniz veriler ancak kozmetik ve yeni bir ilaç piyasaya sürüleceği zaman kullanılır ve istatistik tutulur. Eğer herhangi bir ürün veya ilaç yalnızca %20 oranındaki kullanıcıda etkisiz ise bu kabul edilebilir bir durumdur, aksi takdirde piyasaya sürülemez.
Lakin en basit krem-merhem-pomad olarak bilinen bepanthen içeriğinde E vitamini bulunuyor olması belki sizi bir süre düşündürebilir.Tabii bepanthene'nin yüz tüylerini güçlendirdiği konusunda bir şehir efsanesi olduğu bir gerçek lakin, eğer tüylerde bir güçlenme söz konusu ise, kişinin o sıradaki hormonel durumunun değerlendirilmesi daha doğru olur.
Ek olarak, yediğimiz bir çok besinin içeriğinde yine e vitamini mevcuttur, ekstra vitamin kombinasyonlarındada bulunur, buna rağmen ekstra alımlarda tüylerin güçlendiğine dair bir veri bulunmaz.
Son bir örnek, tüy giderici olarak piyasaya sürülen x firmanın ürün içeriğinde e vitamini bulunmakta, bir yandan tüylerin ortadan kaldırılmasına dair üretilen bir ürünün tüyleri besleyecek yönde bir içerik eklemesi ne derece sağlıklı ve mantıklı olur?
Peki bu firmalar sizce e vitamininin tüyleri beslediği yönünde bir bilgiye ulaşamadıkları için mi içeriğe e vitamini eklemeyi uygun gördüler yoksa bir dayanakları mı var?
Maalesefki ister kabul edin ister etmeyin, ister ego deyin fakat bu konuda alçak gönüllü olabilmem mümkün değil, bu şekilde her yanlışı savunan kişi ile karşı karşıya kaldığımızda ikna etmek ile uğraşsaydık zaten bilimin ilerlemesi söz konusu olamazdı.
Sözün özü, bunlar zaten uzun yıllardır bilinmekte lakin bir kısım tüketiciye bir şekilde yanlış aksettirildiğinden ötürü bir şehir efsanesi haline getirilmiştir. Aynı biçimde biotinin tüyleri güçlendirdiği ve uzattığı, şampuana katılan doğum kontrol hapının tüylenme yaptığı bunların hepsi şehir efsanesidir.
Siz sormadan söyleyeyim, doğum kontrol hapı saç uzatmaktan çok dökülmeyi engeller, erkek tipi dökülme sebebi ise tip I-II alfa reduktaz enzimlerinin dht hormonuna dönüşmesi ve baş kıl köklerinde birikmesidir, doğum kontrol hapı ise basit bir biçimde dht hormonunun salgılanmasını kullanıldığı süre içerisinde durdurur. Ancak vucut tüylerinde etkisi olmaz.
Kırmızı ile işaretlediğim yer hakkında bilgiye ufak bir araştırma sonucu ulaşabilirsiniz. Eğer yabancı diliniz varsa yabancı kaynakları okumanızı tavsiye ederim. Ülkemizde bu konu hakkında yapılan araştırmalar son derece yetersiz.
Eğer her şeye rağmen, benim yanlış yönlendirdiğimi düşünüyorsanız, zaten her halukarda bu fikrinizin değiştirilemeyeceği manasına gelir ve daha fazla tartışmaya luzum yoktur.
Yeniden iyi akşamlar diler, konu üzerinde yeni bir mesaj paylaşmayacağımı bildiririm.