Kıbrıs tüp bebek uzmanı Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen ile tüp bebek hakkında herşey

Zaman Kaybetmemek İçin Doktorunuza Güvenin!

Aşılama ya da tüp bebek tedavisi seçenekleri içerisinde hangi yöntemin çiftler için en uygun yöntem olduğuna karar verilmesi doktor ve ekibi tarafından gerçekleştirilecek bir muhakemedir.

Yapacakları test ve tetkikler ile elde ettikleri verilere dayanarak hangi yöntemin sizler için en güzel sonuçlarla karşılaştıracağını doktor ve ekibi belirleyecektir.

Anne adayının tüplerinin her ikisinin de tıkalı olması, şiddetli erkek kaynaklı kısırlık durumu, tekrarlayan düşük problemleri aşılama tedavisinin başarı şansını diplere çeken faktörlerden.

 
HALOSPERM

Halosperm, Sperm DNA’sında yer alan hasarı tespit etmeye yarayan en pratik testlerden birtanesidir. İnceleme süresi 1 saatin altında bulunan bir testtir. Hasar oranı %30’un üzerinde ise; IVF - ICSI tedavisi uygun görünmekte.

Erkek kaynaklı infertilite yani; kısırlık tüm infertil çiftlerin yaklaşık olarak yarısından sorumlu bir problemdir.

Rutin bir şekilde gerçekleştirilen sperm analizlerinde sayı, hareketlilik ve şekil değerlendirmesiyle sperm DNA hasarını göstermede rutin analiz yöntemleri yetersiz kalmakta. Yaşam şartlarının değişmesi ve zorlaşması sperm DNA hasarı artışı ve sperm kalitesi düşüşüne neden olabilmekte.

Sperm değerleri normal olduğu halde infertil durumu ile karşılaşan erkeklerin %10’luk bir bölümü anormal DNA yapısı ile ortaya çıkabilmekte.

 
Tüp bebek ne zaman yapılır?

Tedavi sonucunda çocuğu olmayan aileler, kısırlık ve birçok tedavi yönteminde kullanılan tüp bebeği şu durumlarda yaptırabilirler.

*Kadınların kanallarında/tüplerinde problem olduğu durumlarda,

*İleriki yaşlarda neden olduğu açıklanamayan kısırlıklarda,

*Spermlerde sorun olduğunda,

tüp bebek yöntemi uygulanır.

Bazı özel durumlarda da tüp bebek yöntemi tercih edilmektedir. Örneğin; Endometriozis veya Polikistik over sendromu gibi yumurtlama problemlerinde de tüp bebeğe başvurulmaktadır.

Tüp bebek yöntemi bayanın adetinin 2 ile 5. Günleri arasında ilaç tedavisi ve yumurta takibi yapılarak başlanır. Tedavinin sonuç vermesi açısından bu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Yumurtaların gelişimini incelemek adına ultrason kontrolü yapılır. Bazı durumlarda, bu kontroller doktorlar tarafından gün aşırı da yapılabilir.
 
Erken Menopoz Kimlerde Görülür Nasıl Tedavi Edilir?


Kadınlarda adet kanamalarının başlayıp düzenli bir düzeye geldikten sonra 40 yaşına ulaşılmasından önce kalıcı olarak kesilmesi erken menopoz’u ifade eder. Menopoz yaş aralığı genel olarak; 45-47 olup 40-50 yaş arasında erken menopoz ifade etmez. Erken menopoz doğal bir durum değildir.



Erken menopoz’a girilmesi noktasında çeşitli hastalıklardan söz etmek mümkün. Yumurtalıkların erken yaşta tükenmesine sebebiyet veren birtakım hastalıklar vardır. Bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyerek yumurtalıklara etki gösteren otoimmun hastalıklar bunlardan bir kısmını ifade eder. Bunun yanı sıra; jinekolojik hastalıklardan dolayı cerrahi işleme maruz kalmış ve bunun neticesinde yumurtalıkları zarar görmüş olabilir. Kanser tedavisinde uygulaması yapılan kemoterapi ve radyoterapi sürecinde yumurtalıkların hasara uğraması da erken menopoz nedenlerindendir.

Bunların dışında meslek seçimi, sigara-alkol gibi kötü alışkanlıklar, yaşam tarzı, aşırı stres gibi durumlar yumurtalıkları zaman içerisinde tüketerek erken menopoz oluşumunu tetikleyebilmekte. Aşırı stresin hormonal bozukluklara, adet düzensizliklerine dolayısıyla yumurtalıkların erken tükenmesine neden olabildiği gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabildiği unutulmamalıdır. Beslenme noktasında yapılan yanlışların hormonal hastalıkların oluşumuna yol açması erken menopozun diğer nedenlerindendir.

 
  1. EMBRİYO DONASYONU

    Embriyo donasyonu; kadının herhangi bir sebepten dolayı kendi yumurtaları ile gebe kalamayacağı tanısı konulmuş olan çiftlerde önerilen bir tüp bebek tedavi yöntemdir.
    Embriyo nakli (bağışı) sırasında çiftin (göz, saç, ten rengi, ırk ve kan grubu gibi) fiziksel özellikleri ile uyumlu olan, tüm gerekli testleri yapılmış sperm bankasından alınan sperm ve donor yumurtasından mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi ile elde edilen embriyo alıcı bayana transfer edilir.
    Bu işlem % 75 civarında bir başarıya sahiptir . İşlemde kullanılan yumurta ve sperm kişilerin kendi özelliklerine uyan farklı kişi ve bankalardan alınır.
    Uygulamanın neden gerektiği tüm detaylarla birlikte çifte anlatıldıktan sonra eğer çiftler embriyo donasyonuna karar verdiyse alıcı çıft değerlendirilir. Alıcı bayana yönelik testler yapıldıktan sonra kullanacağı ilaçlar anlatılır, ultrason takipleri yapılır ve bu takiplere göre embriyo transferinin zamanı çifte bildiriliyor.



    Embriyo Donasyonu Kimlere Uygulanır?
    Hem erkek hem de bayanda kısırlık problemi olan durumlarda tercih edilir.

    Kadında;
    – Rahmi olupta erken menapoza girmiş kadınlara,
    – Menapozdaki kadınlara,
    – Herhangi bir nedenden dolayı yumurtalıkları alınan kadınlara,
    – Radyoterapi veya kemoterapi nedeniyle yumurtalık etkinliğini yitirmiş kadınlara,
    – Yumurta sayısı azlığı ve düşük kaliteli yumurtaya sahip kadınlara,
    – Devamlı suretle düşük yapan kadınlara,
    – Genetik hastalığı olan ve bu hastalığını çocuklarına bulaştırma riski olan kadınlara,

    Erkekte;
    Sperm örneğinde sperm olmayan (azospermi) erkeklere uygulanır. (Bu erkeklere embriyo donasyonu öncesinde başka tedaviler de deneniliyor.)
    – PESA (kanalların içinden ince bir iğne ile sperm aranmasıdır)
    – PTSA (yumurtalığın çeşitli bölümlerinden iğne parça alınarak sperm aranmasıdır)
    – TESE (yumurtalığın çeşitli bölümlerinden açık cerrahi parça alınarak sperm aranmasıdır) Bu tekniklerle hastaların yaklaşık % 60 ında sperm bulunabilmektedir. Eğer bu durumda da sperm bulunamıyorsa bu durumdaki erkekler embriyo donasyonu uygulanır.

    Genetik hastalık taşıyan ve bunu çocuklarına geçirme riski olan çiftler:
    – Huntington’s koreası,
    – Hemofili,
    – Duchenne’s muscular distrofisi gibi hastalıkları taşıyan çiftler,
    – Kromozomal anormalliklere bağlı tekrarlayan düşükleri olan çiftler embriyo donasyonuna başvurabilirler.

    www.tupbebekmerkezlerikibris.com



    DrMurudeCakartasDagdelen, 31 Ekim 2017Şikayet EtFavorilere Ekle
    #684+ Çoklu AlıntıCevapla


    31 Ekim 2017
    Konu Sahibi : DrMurudeCakartasDagdelen

  2. DrMurudeCakartasDagdelenÜyePro Üye
    Katılım:
    4 Mayıs 2017
    Mesajlar:
    907
    Beğenildi:
    550
    Ödül Puanları:
    18
 
RAHİM ÇİZİLMESİ

Rahmin çizilmesi, tüp bebek tedavisinden ortalama bir ay önce uygulanılır.

Rahmin içerisinde ince bir aletle girilir ve rahim zarı olan endometrium çizilir.

Bu yöntem; rahim zarını uyarmaktadır. Bu sayede embriyonun tutunmasına yardımcı olur.
Özellikle rahim inceliği olan kadınlara uygulanmaktadır.


Rahim çizilmesi kimlere uygulanır?

· Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlara yanıtı iyi olmayan kadınlara,

· Yumurta kapasitesi yeterli ancak embriyonun tutunamadığı hastalarda,

· Rahminde belirgin bir sorunu olmayan kadınlara,

· Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında,

· Rahim inceliği olan kadınlara uygulanmaktadır
 
  1. FSH Hormonu

    Kadınlarda FSH hormonu beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanan bir hormon türüdür. İsminden de anlaşılacağı üzere kadınlarda yumurtalıklarda folikülleri uyarıcı görevi üstlenerek foliküllerin kaliteli ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar.

    Yumurtalıklarda yer alan foliküller yumurtayı taşıyan ufak keseciklere verilen isimdir.

    FSH hormonu etkisiyle foliküllerde büyüme ortaya çıkar ve adetin orta dönemlerinde LH (Luteinizan Hormon) hormonunun etkisiyle çatlamanın gerçekleşmesi sonucu yumurtlama meydana gelir.

    FSH hormon ölçümü genellikle adet düzensizliği ve kısırlık problemi olan hastalarda yaygın bir şekilde tercih edilen ölçüm türlerindendir. Kanda FSH hormonu değeri adetin 3.günü gerçekleştirilir.

    FSH hormonu, kadınlarda yumurtalıkları erkeklerde ise; testisleri uyaran bir hormon olma niteliği taşımaktadır. FSH hormonu Lutein üretimi yapan hormonla birlikte hareket ederek yumurtalıkların çalışması ve yumurtaların gelişmesine yardımcı olur.

    FSH hormonu yüksekliği kadınlarda gebe kalma oranını düşüren bir durumdur.

    FSH Hormonu değeri 10’dan düşük ise; normal değerlerde olduğu anlaşılabilir.
    10’dan yüksek ise; kadınlarda hamile kalabilme şansı düşer.
    25’den yüksek ise; normal yollarla gebe kalma ihtimali yok denecek kadar azdır. Menapoz durumu görülebilir. Ve çocuk sahibi olmak için yumurta donasyonuna başvurulması gerekebilir.

    Bazı kadınlarda yapılan tahliller göstermiştir ki, FSH hormonu değerleri her ay farklı değer aralıklarında çıkabilmekte. Bu değerler içerisinde en yükseği baz alınarak hareket edilir.

    DrMurudeCakartasDagdelen, 21 Eylül 2017Şikayet EtFavorilere Ekle
    #515+ Çoklu AlıntıCevapla



  2. 21 Eylül 2017
    Konu Sahibi : DrMurudeCakartasDagdelen

  3. DrMurudeCakartasDagdelenÜyePro Üye
    Katılım:
    4 Mayıs 2017
    Mesajlar:
    592
    Beğenildi:
    531
    Ödül Puanları:
    18
 
Tedavi siklusu neden iptal edilebilir?

1.Birkaç günlük ilaç kullanımından sonra follikül gelişimi hiç olmaz veya çok zayıf ise size tedaviyi iptal etmeniz tavsiye edilebilir. Genellikle tavsiyeler ya ilaç dozajını yükseltme ve/veya kısa protokole dönmektir.

2.İlaçlara aşırı cevap vermiş ve şiddetli OHSS riski mevcut ise, siklus iptali bir seçenektir. Siklus iptali durumunda ileride planlanacak strateji geliştirilecektir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Gebelik testi ne zaman yapılmalıdır?

Embriyo transferinden 12-14 gün sonra kanda B-HCG ölçümü ile gebelik saptanır. İlaçların etkisi ile adet gecikebileceğinden, gebelik olup olmadığı ancak bu testle saptanır.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…