FSH Hormonu
Kadınlarda FSH hormonu beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanan bir hormon türüdür. İsminden de anlaşılacağı üzere kadınlarda yumurtalıklarda folikülleri uyarıcı görevi üstlenerek foliküllerin kaliteli ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar.
Yumurtalıklarda yer alan foliküller yumurtayı taşıyan ufak keseciklere verilen isimdir.
FSH hormonu etkisiyle foliküllerde büyüme ortaya çıkar ve adetin orta dönemlerinde LH (Luteinizan Hormon) hormonunun etkisiyle çatlamanın gerçekleşmesi sonucu yumurtlama meydana gelir.
FSH hormon ölçümü genellikle adet düzensizliği ve kısırlık problemi olan hastalarda yaygın bir şekilde tercih edilen ölçüm türlerindendir. Kanda FSH hormonu değeri adetin 3.günü gerçekleştirilir.
FSH hormonu, kadınlarda yumurtalıkları erkeklerde ise; testisleri uyaran bir hormon olma niteliği taşımaktadır. FSH hormonu Lutein üretimi yapan hormonla birlikte hareket ederek yumurtalıkların çalışması ve yumurtaların gelişmesine yardımcı olur.
FSH hormonu yüksekliği kadınlarda gebe kalma oranını düşüren bir durumdur.
FSH Hormonu değeri 10’dan düşük ise; normal değerlerde olduğu anlaşılabilir.
10’dan yüksek ise; kadınlarda hamile kalabilme şansı düşer.
25’den yüksek ise; normal yollarla gebe kalma ihtimali yok denecek kadar azdır. Menapoz durumu görülebilir. Ve çocuk sahibi olmak için
yumurta donasyonuna başvurulması gerekebilir.
Bazı kadınlarda yapılan tahliller göstermiştir ki, FSH hormonu değerleri her ay farklı değer aralıklarında çıkabilmekte. Bu değerler içerisinde en yükseği baz alınarak hareket edilir.