Kıbrıs tüp bebek uzmanı Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen ile tüp bebek hakkında herşey



Blastokist (5.Gün) Transferi


Laboratuar ortamında 5 gün boyunca takip edilip geliştirilen embriyolara blastosist adı verilir. Yani 5. günde yapılan embriyo transferine denir.

Blastosist embriyolar, laboratuar ortamındaki döllenmeden sonrası 5. veya 6. gün elde edilmektedir.

Bu dönemden sonra embriyoların laboratuar ortamında kültüre edilmesi mümkün değildir. Anne rahmine transfer edilmesi gerekmektedir. Embriyo transfer sonrasında 6-7 günlerde koruyucu tabakası olan zona pellüsidadan kurtulur ve rahim dokusuna tutunmaya başlar.

Blasosist dönemi embriyoları fetusu (bebeği) oluşturan iç hücre kitlesinde ve plesantayı oluşturan trofoektoderm hücrelerinden müştekil çok hüçreli (100-120) bir yapıya sahiptir. Bu döneme ulaşmış embriyolar iç hücre kitlesinin ve trofoektoderm yapısının kalitesine gore sınırlandırlır. Her ikisininde kaliteli olduğu embriyoların transferi ile çok daha yüksek gebelik oranları elde etmek mümkündür. Ayrica blastosist dönemine ulaşmış embriyolar ultra hızlı dondurma yöntemi olan vitrfikasyon ile başarılı şekilde dondurulabilmekte ve ihtiyaç duyulduğunda başarıyla çözülebilmektedir.
 


Aşılama Tüp Bebek mi?


Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin doğal yollarla bu durumu ortaya çıkaramamaları halinde aşılama veya tüp bebek tedavisinin uygulanmasının ardından istenen gebelik ortaya çıkarılabilmektedir.

Aşılama tedavisi, tüp bebek tedavisine nazaran daha kolay ve pratik bir yöntem olma niteliği taşıdığından harcama açısından da çifti zorlamaması nedeniyle ilk yöntem olarak tercih edildiğini söylemek mümkün. Şiddetli kısırlık durumunun söz konusu olması halinde zaman kaybetmemek adına doğrudan tüp bebek tedavisine başlanabilmekte. Bununla birlikte tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulmadan aşılama yöntemi ile çözüm bulunabilecek bir durumun ortada olması halinde tüp bebek tedavisi öncesinde mutlaka bir aşılama tedavisinin denenmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Aşılama yönteminin 3 defa denenmesinin ardından sonuç alınamamış ise; vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlanmalı. Aşılama tedavisi tüp bebek tedavisine nazaran çok daha az başarı oranına sahip olmasına rağmen uygun hastalarda yüksek düzeylerde başarı sağlanabilmektedir.
 


Aşılama Tedavisi Daha mı Az Maliyetli?


Aşılama tedavisi tüp bebek gibi süreç işi olmaktan daha ziyade daha kısa sürede tamamlanabilen bir işlem olduğundan verilen emek, kullanılan ekipman gibi birçok faktörü değişkenlik gösteren bir tedavi yöntemi. Bu bakımdan maliyeti de tüp bebek tedavisine nazaran daha düşüktür.

Aşılama ile başarı şansı düşük görünen çiftlerin maddi ve manevi kayba uğramasının önüne geçebilmek adına sonuç vermeyeceğinin anlaşıldığı an tüp bebek tedavisine geçiş yapılması çok daha makul bir hareket olacaktır.

Günümüz gelişen teknolojik alt yapısı ve tıbbi gelişmeleri tüp bebek tedavisi gibi yöntemlerle birlikte çiftlerin fiziksel zorluk yaşamalarına gerek kalmadan gebelik elde edebilmelerine imkan tanımıştır.
 
Zaman Kaybetmemek İçin Doktorunuza Güvenin!

Aşılama ya da tüp bebek tedavisi seçenekleri içerisinde hangi yöntemin çiftler için en uygun yöntem olduğuna karar verilmesi doktor ve ekibi tarafından gerçekleştirilecek bir muhakemedir.

Yapacakları test ve tetkikler ile elde ettikleri verilere dayanarak hangi yöntemin sizler için en güzel sonuçlarla karşılaştıracağını doktor ve ekibi belirleyecektir.

Anne adayının tüplerinin her ikisinin de tıkalı olması, şiddetli erkek kaynaklı kısırlık durumu, tekrarlayan düşük problemleri aşılama tedavisinin başarı şansını diplere çeken faktörlerden.

 
Hangi Tedavi Yöntemi Sizin İçin Daha İyi...

Tüp bebek ve aşılama yöntemlerinden hangisine uygun olunduğu test ve tetkikler yardımıyla belirlenecektir.

Kısırlık faktörü, yaş, sperm, yumurta kalitesi gibi birçok unsur incelenecektir. Bunlara bağlı olarak çiftler için bir tedavi planlaması gerçekleştirilecek.

Bu süreçte en doğru kararı çiftler için tüp bebek doktoru ve ekibinin vereceğini ifade etmek mümkün. Yapacakları ayrıntılı incelemeler için sizler için en doğru kararı vereceklerinden emin olabilirsiniz.

 


FSH Hormonu


Kadınlarda FSH hormonu beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanan bir hormon türüdür. İsminden de anlaşılacağı üzere kadınlarda yumurtalıklarda folikülleri uyarıcı görevi üstlenerek foliküllerin kaliteli ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar.

Yumurtalıklarda yer alan foliküller yumurtayı taşıyan ufak keseciklere verilen isimdir.

FSH hormonu etkisiyle foliküllerde büyüme ortaya çıkar ve adetin orta dönemlerinde LH (Luteinizan Hormon) hormonunun etkisiyle çatlamanın gerçekleşmesi sonucu yumurtlama meydana gelir.

FSH hormon ölçümü genellikle adet düzensizliği ve kısırlık problemi olan hastalarda yaygın bir şekilde tercih edilen ölçüm türlerindendir. Kanda FSH hormonu değeri adetin 3.günü gerçekleştirilir.

FSH hormonu, kadınlarda yumurtalıkları erkeklerde ise; testisleri uyaran bir hormon olma niteliği taşımaktadır. FSH hormonu Lutein üretimi yapan hormonla birlikte hareket ederek yumurtalıkların çalışması ve yumurtaların gelişmesine yardımcı olur.

FSH hormonu yüksekliği kadınlarda gebe kalma oranını düşüren bir durumdur.

FSH Hormonu değeri 10’dan düşük ise; normal değerlerde olduğu anlaşılabilir.
10’dan yüksek ise; kadınlarda hamile kalabilme şansı düşer.
25’den yüksek ise; normal yollarla gebe kalma ihtimali yok denecek kadar azdır. Menapoz durumu görülebilir. Ve çocuk sahibi olmak için yumurta donasyonuna başvurulması gerekebilir.

Bazı kadınlarda yapılan tahliller göstermiştir ki, FSH hormonu değerleri her ay farklı değer aralıklarında çıkabilmekte. Bu değerler içerisinde en yükseği baz alınarak hareket edilir.
 
Gebelik Testi Pozitif Çıkınca...

Embriyo transferini takiben 12-14 günün ardından Beta HCG seviyesi incelenerek embriyoların rahim iç duvarına tutunup tutunmadıkları anlaşılır.

Sonraki hedef kanda ölçülen gebelik hormonu B-HCG nin katlanarak yükselmesidir.

Embriyo transferinden 3 hafta kadar sonra, vajinal ultrason ile rahim içerisinde gebelik kesesini görmek mümkün olabilmekte.

Gebelik kesesinin görülmeye başlanmasından 10-14 gün kadar sonra bebek kalp atımı ve bebek sayısı teyit edilir.

 


HALOSPERM


Halosperm, Sperm DNA’sında yer alan hasarı tespit etmeye yarayan en pratik testlerden birtanesidir. İnceleme süresi 1 saatin altında bulunan bir testtir. Hasar oranı %30’un üzerinde ise; IVF - ICSI tedavisi uygun görünmekte.

Erkek kaynaklı infertilite yani; kısırlık tüm infertil çiftlerin yaklaşık olarak yarısından sorumlu bir problemdir.

Rutin bir şekilde gerçekleştirilen sperm analizlerinde sayı, hareketlilik ve şekil değerlendirmesiyle sperm DNA hasarını göstermede rutin analiz yöntemleri yetersiz kalmakta. Yaşam şartlarının değişmesi ve zorlaşması sperm DNA hasarı artışı ve sperm kalitesi düşüşüne neden olabilmekte.

Sperm değerleri normal olduğu halde infertil durumu ile karşılaşan erkeklerin %10’luk bir bölümü anormal DNA yapısı ile ortaya çıkabilmekte.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…