Kıbrıs tüp bebek uzmanı Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen ile tüp bebek hakkında herşey

Merhabalar;
Normalde bir adet döngüsü 21 ile 35 gün arasında olabilir... 35 günde 1 adet gören bir hasta bebek sahibi olabilir.
iyi haftasonları dilerim.

Merhaba;
Varikosel ameliyatı sonrası bir dönem beklemek gerekir. Bununla ilgili üroloji doktoru ile görüşmeniz gerekmektedir. Sizin ve eşinizin değerlerine göre doktorunuz uygun tedaviyi önerecektir.
İyi tatiller, BOL ŞANS...

LAPAROSKOPİ NE ZAMAN, KİMLERE YAPILIR?

Laparoskopi, göbekten bir iğne ile girilerek karın içinin gözlenebildiği endoskopik bir ameliyattır. Tüplerle ilgili sıkıntı olan hastalarımızda tüplerdeki hasarı ve problemi ortaya koymada altın standart denilen en iyi yöntemdir.Genellikle yine adet bitimi bir hafta içinde ve anestezi altında yapılır. Hastanede 4–6 saat kalındıktan sonra eve gidilebilir. Fakat tüplerle ilgili ciddi problemler varsa, örneğin büyük bir hidrosalpenks çıkarılmış veya karın içi çok yapışık olarak tespit edilmiş ise, bu gibi durumlarda bir gece hastanede yatış ve gözetim önerilmektedir.

Yapılan değerlendirmeler neticesi hiçbir problem tespit edilmeyen çiftlerde de laparoskopi ile tüplerin durumu kesin olarak ortaya konabilir. Yani laparoskopi, çocuk sahibi olmak için başvuran ve yapılan testlerde problem tespit edilemeyen çiftlere, rahim filmi ile tüplerinde problem olduğundan şüphelenilen çiftlere, rahim filmi veya ultrason ile büyük hidrosalpenks tespit edilen ve bu yapıların çıkarılması gereken kadınlara önerilen ve faydası olduğu ortaya konan endoskopik bir ameliyattır.

Videomuzda, Kıbrıs'ta tüp bebek tedavisi, kısırlık belirtileri ve tedavisi, yumurta donasyonu, sperm donasyonu, embriyo donasyonu ve pgt hakkında tgrt euro kanalındaki yayınımızı izleyebilirsiniz...

NEDEN BAYAN DOKTOR?

Adadaki sayılı bayan doktorlardan biri olarak, hastalarıma olan hassasiyetimle, güvenilir tedavi süreci sağlamayı amaçlayıp, bu doğrultularca sağlık hizmeti vermeye amaçıyoruz. Tümü bayan olan kadromuz ile güvenilir ve kendilerini rahat hissedebilecekleri bir ortam sunuyoruz.
Söz konusu jinekolojik tedavi olduğu zaman, günümüzde bayanların ve eşlerinin ilk öncelikleri ‘bayan doktor’ oluyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri, tedavi sürecini bir bayan ile daha rahat konuşabilecek olmaları ve daha rahat muayene/tedavi olacak olmalarıdır.
Ben, Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen olarak, hem doktorunuz, hem de daha önce iki kez doğum yapmış biri olarak sizin psikolojinizi ve beklentilerinizi bilerek, sizin gerçek anlamda ‘iyi bir dinleyiciniz’ olarak, sizin düşünceleriniz ile ‘empati’ çerçevesinde bu süreci birlikte daha kolay ve güzel sonuçlar ile atlatacağımızı inanıyorum.

EMBRİYO GLUE (TUTKAL / YAPIŞTIRICI) NEDİR?

Embryo glue, embriyo transferi sırasında kullanılan yeni bir kültür ortamıdır. İçerisinde bulunan hyaluronan adlı maddenin etkisiyle, embriyonun rahim içerisinde tutunma şansının arttığı gösterilmiştir. Aslında bu artışta en önemli rolü embriyoların laboratuar şartlarında büyütülmesi ile ilgili gelişmeler oynamaktadır. Tüp bebek uygulamalarında üreme hücreleri anne vücudunda değil, laboratuar şartlarında birleştirilmekte ve embriyolar özel sıvılar içerisinde, aynı anne karnındaki gelişimlerini taklit edecek şekilde büyütülmektedir. Tüp bebek uygulamalarında tedavinin verimliliğini kısıtlayan önemli noktalardan birisi de budur. Laboratuar şartları hiçbir zaman anne vücudunun sağladığı özellikleri tam olarak taklit edemeyecektir.

Ancak, laboratuar şartlarındaki gelişmeler her geçen gün bu benzerliği arttırmakta, bu durumda direkt olarak tedavi başarısına yansımaktadır. Embriyo-yapıştırıcı özel bir kültür ortamının ticari adıdır. Bu kültür ortamı, embriyoların rahim içerisine transferi sırasında, embriyoların kateter içerisinde barındıkları ve rahim içerisine transfer sırasında embriyoları taşıyan sıvıdır. Bu sıvının özelliği içerisinde bulunan hyaluronan adlı maddedir. Bu maddenin embriyo transferi kültür sıvısına eklenmesinin, embriyoların rahim içerisinde tutunma şansını arttırdığı bilinmektedir, ancak embriyo glue kullanımının gebelik şansını arttırdığına dair bir çalışma yoktur. Hyaluronan bu günekadar tıbbın pek çok diğer branşında önemi kanıtlanan, hücreler arası bağlantılar ve dokuların kendine has farklı özelliklerini belirlemede rol oynayan bir maddedir.

Bu maddenin embriyo- endometrium arasındaki ilişkide ne şekilde bir rol oynadığı net olarak bilinmemektedir. Tedavide en önemli noktalardan birisi iyi kalitede yumurta hücresi gelişimini sağlamaktır. Bu noktada kişiye uygun ilaç protokolünün ve ilaç dozunun doğru seçilmesi, yumurta gelişiminin takibinin doğru ve özenli bir şekilde sürdürülmesi, çatlatma iğnesinin doğru zamanda yapılması, yumurta toplama ve embriyo transferi işlemlerinin en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Embriyolar rahim iç duvarına yapıştırılamaz. Embriyo (eğer sağlıklı ise) rahim iç duvarına tutunma işlemini kendisi gerçekleştirir. Tutunma potansiyeline sahip olmayan bir embriyonun herhangi bir işlem veya bir madde aracılığı ile rahim iç duvarına yapıştırılması söz konusu olamaz.

DrMurudeCakartasDagdelen
Merhaba Murude hanım.
Benim sorunum ilişki sonrası yanma probleminin infertiliteye etkisi. Smear her yıl yaptırıyorum temiz çıkıyor. Vajinada herhangi bir kaşıntı kötü koku görüntü vs kesinlikle yok. Normal zamanlarda idrarda yanma da yaşamıyorum. Ancak ne zaman ilişkiye girsem esim bosaldiktan sonra bazen de boşalma esnasında yanma yaşıyorum. Hemen kalkıp bölgeyi suyla temizlemedigim müddetçe yanma giderek artıyor ve tahriş ediyor. Tahriş oldu ise 3 gün kadar acı yanma idrar esnasında yanma da yaşıyorum. Sonrasında 5-6 gün acı sebebiyle tekrar iliskiye giremiyorum. Esim bosalmadigi muddetce aci yanma tahris hic bir sorun yasamiyorum. Yaklasik 6 yillik evliyim. Pcos hastasiyim. Tüp bebek hariç diğer prosedurleri tamamladık. Iki asilamamiz da tutmadı. Bu şikayetleri arastirirken karşıma sperm alerjisi çıktı. Bu bilgiler ışığında cevaplayabilirseniz 4 adet sorum olacak.
1) Bu belirtiler sonucu kesin sperm alerjisi teshisi konulabilir mi, yoksa anti sperm antikor testi yaptirip pozitifi gorunce mi alerjiden bahsedilebilir?
2) Alerjisi olan kişide bagisiklik sistemini baskilayici ilaçlar ile doğal gebelik elde edilebilir mi? Edilebilirse bu ilaçlardan kortizon içermeyen kemik hasarina yol açmayan, sadece bagisiklik sistemini düzenleyen basit ilaçlar var midir?
3) Alerji durumunda tek çare mikroenkeksiyon tup bebek midir? Transfer sonrası yine bagisiklik baskilayici ilaç kullanımı gerekli midir?
4) Eşimin sperm testinde aglütinasyon pozitif çıktı. Benim alerji sebebim bu olabilir mi?
Sanırım iç içe sorular 4 ü gecmis oldu. Kusura bakmayin. Cevaplariniz ve emekleriniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Iyi günler...

YUMURTA TOPLAMA (OPU) AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?

Tüp bebek tedavisinde yapılan yumurta toplama işlemi, damar yolu ile uygulanan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlarla rahatça yapılabilmektedir. Hasta, işlem sırasında ağrı duymuyor.

YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİ (OPU) SÜRESİ:

Yumurtalıklardaki follikül (yumurta) sayısına bağlı olarak bu süre değişiklik göstermektedir. Ortalama 15 ile 30 dakika arasındadır. İşlemden sonra ortalama 15 dakikada kendinize geliyorsunuz.

TÜP BEBEK İŞLEMİNDE EŞ NE ZAMAN SPERM VERMELİDİR?

Yumurtaların toplandığı gün (opu günü) bayanın eşinden de semen/sperm örneği alınmaktadır. O yüzden yumurta toplama işlemine eş ile beraber gelinmesi gerekiyor.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ SONUCUNDA DIŞ GEBELİK OLUŞABİLİR Mİ ?

Normal yolla oluşan gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek uygulanan hastalarında da dış gebelik görülebilmektedir.

Tüp Bebek tedavisi sonrasında kanda gebelik hormonu yeterli düzeyde yükselmeyen hastalar dış gebelik yönünden mutlaka takibe alınır. Daha sonra belirli bir hormon düzeyine karşın, ultrasonografide gebelik saptanmaması veya gebeliğin USG ile rahim dışında gebelik izlenmesiyle tanı konulmaktadır.

Dış gebelik tanısı konulan hastalarda tedavi genellikle cerrahi şekilde olup, daha çok laparoskopik olarak yapılmaktadır. Bazı hastalarda sadece gözlemle dış gebelik gerileyebilir veya dışarıdan verilen bir ilaçla ile de sonlandırılabilir.

TÜP BEBEK SÜRECİNDE FOLLİKÜL (YUMURTA) SAYIMI:

Tüp bebek sırasında, ilaçların etkili olup olmadığı kontolünü yapmak amacıyla ultrason yardımıyla yumurtalıklardaki yumurtalar sayılır ve yumurtalık rezervi belirlenir.

Buna göre yüksek,normal,sınırda ve kötü cevaplı hastalar saptanır.Bu ayrımı yapmak önemlidir çünkü verilecek tedavinin nasıl ilerleyeceği ve iğne dozunun tekrar düzenlenmesi buna göre ayarlanacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…