Keşke Babam bir kuruş bırakmasaydı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bir komşumuz eşi öldü çocuklar evi satmaya kalktı anneleri üzüntüden öldü. Şimdi oğlu oturuyor. Onun için mal mülk için değmez kalp kırmaya

Anne baba hayırsız çıkarsa çocukları mağdur ederse ne olacak? Kanun koyucular sizden bizden daha çok düşünüyorlar merak etmeyin siz.

Siz kadını önce boşayıp malın yarısının sahibi ilan edip sonra adamı öldürüp kadını da paycısı yapmışsınız...

Helal olsun böyle hayal gücü görmedim ben.
Neden boşayayım neyin hayal gücü. Ortak malsa zaten yarısı kadının. Kalan yarısı da kocanın. Koca ölünce kocaya ait yüzde ellinin de dörtte biri yine kadının. Daha ne kadar basit anlatılır ki bu. Ha mal sadece adamındır o zaman ayrı. Ama ben açık açık ortak mı yoksa aile mirası mı diye de sordum?

Ortak malda kastınız evlilik içinde edinilen mal olarak anlıyorum ben. Evlilik içinde edinilen mal varlığının sadece %25’i sağ kalan eşe miras kalır. Önce yarısı, sonra tekrar %25’i diye bir şey yok. Araştırdım baktım vallahi yok. Size de sordum sanıyorum ki siz de bulamadınız böyle bir şey.

Aslında mala anne baba ortak mıydı diye de açık açık sordum ama nedense bu şekilde iki yorum gelmiş. Eğer ortaklarsa yarısı zaten annenin. Kalan yarısının da dörtte biri eşinin mirasçısı olarak yine annenin.

Bakın yorumumun başında açık açık yazdım ama mal ortak mıydı diye. Kaldı ki diğer türlü de haksızlık. Tapuda ortak gorunmese bile evli kaldıkları sürede edinilen mal eşler arasında yarı yarıya sayıldığına göre aslında hak olan sizin yanlış anladığınız gibi olmasıydı. Ne yazık ki değil.

bu tarz olaylar cok yasandıgı ıcın sartlar konuldu zamanında sıkmayın canınızı maalesef cogu aılede var boyle sıkıntılar

annenızın ve sızın hepınızın rızası olursa yapabılır
ben sızın yerınızde olsam tum kardeslerle bırlesır o cıkıntılık yapanla gorusmeyı keserdım dedıgım gıbı 1 kısının ımzası eksık olsa engel olur kanun ona

basınız sagolsun...

Boşanma ve ölümü karıştırıyorsunuz. Ben hiç evli insanların ortak tapu yaptığını görmedim. Muhakkak vardır ama parmakla sayılacak kadar az. Çünkü zaten boşanma durumunda taraflar eşit hak sahibi olur, ölüm durumunda da miras oranları bellidir. Kanun koyucu sizin arzu ettiğiniz gibi sadece eşi korumuyor, evlilik içinde doğan ya da o evliliğe dahil olmayan çocukları da koruyor. Haksızlık falan yok, en doğru şekilde pay ediliyor miras.

Siz evlilikte edinilen mallar derseniz ve %50 hak için bu ifadeyi kullanırsanız tabi ki bizde söylediğiniz biçime göre yorum yapacağız...

Ayrıca bilin diye söylüyorum. Evlilikte edinilen malların %50 sinde hak iddia etme konusu Medeni kanuna 2004 yılında girmiştir ve öncesini kapsamaz...

Özetle ifadeniz yanlış...

Tapuda ortak görünmeseler bile diye birşey yok... siz önce mal rejimini tasfiye ediyosanuz sanki boşanıyolarmış gibi, sonra da miras payı ayırıyosunuz. Böyle bir sistem yok.

Tapuda ortak görünmeseler bile diye birşey yok... siz önce mal rejimini tasfiye ediyosanuz sanki boşanıyolarmış gibi, sonra da miras payı ayırıyosunuz. Böyle bir sistem yok.

Böyle bir sistem olsa vallahi millet önce boşanır sonra birbirini öldürür

Evlilik içinde doğan çocuklar eşlerin ikisinin mirasindan da faydalanacağı için onlar açısından zaten bir haksızlık doğmaz. Evlilik dışı doğan çocuğun hakkı ise eşlerden hangisinin çocuğuysa onun mirasından pay almak olacak. Hatta şu andaki haliyle diğer eşin hakkına girilmiş oluyor evlilik dışı çocuklarda. Asıl konumuz bu olmamakla beraber söz konusu hak korumaksa, şu andaki durum değil en ideal çözüm. Ama benim yazdığım belli ve ben var olan kanuna göre yazdım. Özellikle de sordum.mal ortak mı diye. Sormasam hadi neyse derim.

Evlilik dışı çocuklarda eşin hakkına mı giriliyor ?

Sebep ?

Adamın gayrimeşru çocuğu var adam ölüyor çocukta mirastan pay alıyor ve eşi mağdur olmuş mu oluyor...

Ben pes ettim vallahi... Sizi kendi halinize, kendi medeni kanunuzla başbaşa bırakarak yedek kulübesinde yerimi alıyorum.

İşte sizin dediğiniz gibi bir kanun yok sorun orda

Şöyle örnekleyeyim. Bir çocuklu bir kadınsınız diyelim. Tekrar evlendiniz, 100 liralık mal varlığı edindiniz evlilik içinde. Bu evliliği yaptıktan iki sene sonra öldünüz. Sizin dediğiniz gibi olsa 100 liranın 50 lirası direkt eşinizin, kalan 50 liranın 12,5 lirası da eşinizin. 2 senelik eşiniz 62.5 lira alırken ortada kalan çocuğunuz 37,5 lira alacak. Ama halihazırda var olan sistemde eşiniz 25 lira alırken çocuğunuz 75 lira alacak. Umarım anlaşılmıştır.

Evlilik dışı çocuk hangi eştense ancak o eşin mirasının vasisi olabilir. Eğer siz elli yıllık çiftin malvarlığını ortak saymayıp, bir eşi diğerinin mirasçısı sayarsanız, evlilik dışı çocuk diğer eşin hakkindan da miras almış olur.

Evet o yüz lirayı beraber edindiysek yüzde ellisi eşimin. Olduysem de kalanin dortte bir de esimin. Tekrar ediyorum. Bu böyle demiyorum ama bana göre, benim etik anlayışıma göre hak olan bu. Benim baska kocadan olan çocuğum neden şimdiki eşime ait olması gereken maldan pay alsın.

tamam ben de susuyorum ve çekiliyorum. Neyse ki kanunları koyanlar sizin gibi düşünmüyormuş

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…