Amerikalı uzmanlar, KUŞKUYA yer bırakmayacak kadar net biçimde son noktayı koydu: Günde iki fincan kahve bile, düşük riskini iki katına çıkarıyor. Hamileliğin ilk aylarında günlük olarak çok fazla kafeinli içecek tüketen kadınların yüksek oranda düşük riski taşıdıkları kesin olarak kanıtlandı.
Böylece konu hakkında 80′lerden bu yana süregelen hararetli tartışmalar da sonlanmış oldu.
Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bülteni’nde önceki gün yayımlanan araştırmaya göre anne adaylarının hamileliklerinin ilk beş ayında kesinlikle kafeinli içecekler tüketmemeleri gerekiyor.
Her gün yüksek miktarlarda kafeinli içecek tüketen kadınların bebeklerini tehlikeye atabilecekleri aslında uzun zamandır bilinen bir konu. Düşüğü tetikleyense ceninin metabolize etmeyi başaramadığı kafeinin hücre gelişimine zarar vererek plasentadaki kan akışını azaltması.
Daha önce yapılmış araştırmalar da günde üç fincan kahve içen ya da 300 miligram kafein alan kadınların, almayanlara oranla daha yüksek oranda düşük riskine sahip olduğunu ileri sürüyordu.
Ancak güvenli hamilelik dönemi geçiren kadınların, çoğunlukla zaten sağlıklı bir hamileliğin göstergesi olan sabah bulantıları yüzünden kafeinden vazgeçmiş olmasının bu araştırmaları çarpıttığı yönünde pek çok eleştiri vardı.
Konuyu kesin bir açıklığa kavuşturmak amacıyla araştırmacılar hamilelikleri boyunca eşit miktarda kahve veya kafeinli başka içecekler tüketen 1000′den fazla kadını gözlem altına aldı.
Şüpheye yer vermeyecek kadar net olan sonuçlar, hamile kadınların kahve, çay veya sıcak çikolata gibi içeceklerden aldıkları günlük kafein miktarı arttıkça, düşük risklerinin de arttığını gösterdi.
Günde 200 miligram veya daha fazla kafein tüketen kadınların bebeklerini kaybetme riski hiç kafein kullanmayanların iki katı kadar. 200 miligram kafeinse yaklaşık 220 mililitrelik iki fincan kahveye denk düşüyor.