How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Kendimizi Kandırmayalım!

13 Nisan 2007
15.555
36.072
1.123
Haftada 4 kilo... Hayır 5 kilo. Mucize diyetle 7 kilo!

Daha çok yaz aylarında bu magazin haberleri gazeteleri doldurur. Diğer tarafta diyetisyenler, doktorlar haftada 0,5 veya 1 kg derler. Hangisi doğru? İkincisi daha sağlıklı bile olsa, biraz daha sıkıntı çekip diyet eziyetinin süresini kısaltamaz mıyız? Hadi bir kaç haftalığına sağlıktan da vaz geçelim. Olmaz mı?

Kilo vermek ne demek?

Doğru cevabı bulmak için önce kilo vermekle neyi kastettiğimizi bilmeliyiz. Kilo vermek sağlık için istenebilir. Hareketli olmak, fit olmak için istenebilir. Ama gelin kendimizi aldatmayalım; çoğunlukla görünüm için istenir. Kilo verme arzumuzun kaynağı ne olursa olsun, vermek istediğimiz şey, vücuttaki yağdır. Kas veya kemik değil. Görünüme de, sağlığa da hareketliliğe de olumsuz etki eden şey yağ fazlasıdır.

Bu noktayı belirledikten sonra haftada kaç kilo? nun cevabını da bulabiliriz.
1 kilo yağ 7600 kalori enerji sağlar. Diyelim ki siz, hiç ama hiç bir şey yememeğe karar verdiniz. Biliyorum bu imkânsız. Ama ; diyelim ki; dedikten sonra öyle kabul edelim. Hiç bir şey yemiyorsunuz ve vücudunuzun enerji ihtiyacının tamamı vücut yağlarını yakarak karşılanıyor. Haftada kaç kalori harcıyorsunuz? Yaşa ve cinsiyete göre sonuç biraz oynuyor ama hareketsiz bir kadının bir günde harcadığı kalori 1800, bir erkeğin ise 2400 civarında. Bu sayıları 7 ile çarparsak, kadının haftada 12 600, erkeğin 16 800 kalori harcayacağını buluruz.

Kaç kalori kaç kilo?

Gelin bu harcamayı kalori değil de kilo yağ cinsinden ifade edelim. Kadın 1 650 gram, erkek 2 200 gram yağ yakmaktadır. Ölüm orucunun sonucu! Bulduğumuz bu fantezi rakamlar bile bir şeyi açıkça gösteriyor: 4 kilo, 5 kilo, 7 kilo reklamları kesinlikle doğru olamaz. Eğer kaybedilen yağ ise.

Aslında yukarıdaki hesabımız da yanlıştır. Çünkü muhteşem verimli bir makine olan insan vücudu ölüm orucu gibi bir kıtlık sinyalini alır almaz, dinlenme halindeki enerji sarfiyatını %40'a kadar düşürür. Dolayısıyla yukarıdaki yağ kayıp miktarları 1 kilo civarına iner.

Bu mantık zincirine okulda olmayana ergi derlerdi. Ölüm orucu da hiç olmayacak bir şey ve o bile bize mucize diyetin sonucunu vermekten çok uzak.

Ben daha ilk gün 2 kilo vermiştim!

Şimdi çarpıcı soruya gelelim. Ya... Öyle mi? Peki ben kaç defa diyet yaptım. Gerçi sonra verdiklerimi (fazlasıyla) geri aldım ama; baskülün daha ilk günden 2 kg az gösterdiğini gözlerimle gördüm! Buna ne diyeceksiniz bakalım. Veya, Bir yanlışınız var. Ben falanca diyetle haftada 4 kilo vermiştim. Nasıl oluyor?

Eğer kaybedilen yağ ise

Bu soruların cevabı yukarıda yazdığımız kısa bir cümlede saklı: Eğer kaybedilen yağ ise.

Evet doğru tahmin ettiniz. O rejimde, diyette verdiğiniz yağ değildi. O halde geri aldığınıza da o kadar üzülmeyin. Çünkü zaten vermediğinizi geri aldınız. (Biraz fazla iyimser bir ifade bu! Okumaya devam edin.)

Şok diyetlerden birine başlayan önce sindirim sisteminde bulunanları kaybeder. Bu basit bir olaydır. Dün toplam 3 kg besin tüketmiş, bugün de tüketimi 1 kg'a düşürmüşseniz aradaki fark, sindirim sisteminden, üriner sistemden ve hatta deriden katı veya sıvı olarak atılacaktır. İlk iki kilo buradan.

Maalesef, kaslarımız enerjiye ihtiyaç duyduklarında ilk katkı yağlardan gelmiyor. Kasların içinde, glikojen dediğimiz ve bol miktarda su ile birlikte bulunan hazır enerji depoları var. Enerji dengesi açık verdiğinde, ilk başvurulan kaynak bu glikojendir. Glikojen harcandığında yan ürün olarak bol su çıkar ve bu dışarı atılır. İşte size birkaç kilo daha. Sonra sıra kasın kendisine ve yağa gelir.

Fakat ilk ölçtüğünüz kayıp sindirim sisteminin ve glikojenin kaybıdır.

(...ve dikkat)

Turumuzu tamamlayalım: Hafta bitti veya vücudunuzun haklı isyanına kulak verdiniz. O harika rejimi bıraktınız. Tabiî önce sindirim sistemi dolar. 1-2 kg alırsınız. Sonra vücut kaybettiği suyu ve kaslar glikojeni yerine koyar. Fakat vücudunuz da kıtlık sinyalini almıştır ve eskinin altında enerji harcamaktadır. O zaman fazla gelen besin yağ dokusunda depolanır. Öyle ki tekrar kıtlık çıktığında yedeğiniz bulunsun. Ve tur tamamlanır. Eski kiloda veya üzerindesinizdir. Ama biraz daha az kas ve biraz daha fazla yağla.

Not: Başlık bana ait olup, yazı alıntıdır. Çok önemli bir yazı arkadaşlar, elimden geldiğince önemli bölümleri öne çıkarmaya çalıştım. Lütfen vakit ayırıp, okuyun.. yerimseniben

Son düzenleme:
ışin matematiği çok basit arkadaşlar..

Gğnde ortalama 1.800 kaloriden, haftada yaklaşık olarak 12.600 kalori yakıyoruz.
Bunu kiloya çevirirsek:

7.600 kalori : 1 kilo
12.600 kalori : 1, 6 kilo (12600/7600)

Yani, biz bir hafta boyunca hiçbir şey yemesek bile vücudun kaybedeceği 1.6 kilo.

Üstelik, biz birşey yemediğimizde vücut enerji sarfiyatına gidiyor, kıtlık politikası devreye giriyor ve enerji harcaması %40 lara iniyor.

Yani bu ne demek?

Normal koşullarda, haftada 12.600 kalori harcarken; hiçbir şey yemedimiz "kıtlık" koşullarında harcadığımız kalori miktarı haftada 5.040 kaloriye düşüyor. Bunun da kilo açısından ifadesi sadece 600 gram.

Sonuç : Bir hafta boyunca hiçbir şey yemeyerek verebileceğimiz kilo maksimum 663 gram.

Bunun üzerindeki her kilo, glikojen kaynaklı sudan ve en en en kötüsü kaslarımızdan gidiyor.

Lütfen dikkat.. Sakin sakin atalım kiloları..

Ellerine sağlık püskütümm benimde bir çok arkadaşıma anlatmaya çalıştığım şeyi o kadar güzel ifade etmişsin ki..Ben haftada 3-4 kilo verdiğini idda eden arkadaşlarıma bu açıklamayı yaptığımda bana düşmanmışım gibi onların iyiliğini istemiyormuşum gibi bakıyorlardı.Şimdi bu yazının bir çıktısını alacağım ve okutacağım onlarada.
Teşekkürler...

Oh be yoruma açılmış bu konu.
Diyet yaptığını sanan herkesin şiddetle okumasını tavsiye ediyorum
Çünkü ben burada yazanları söylediğim zaman hadi ordan sen çok biliyorsun, kıskanma verdiğimiz kiloları havasına bürünüveriyor herkes
Emeğine sağlık Püsküütüm, sultanım a.s.

Ellerine sağlık püskütümm benimde bir çok arkadaşıma anlatmaya çalıştığım şeyi o kadar güzel ifade etmişsin ki..Ben haftada 3-4 kilo verdiğini idda eden arkadaşlarıma bu açıklamayı yaptığımda bana düşmanmışım gibi onların iyiliğini istemiyormuşum gibi bakıyorlardı.Şimdi bu yazının bir çıktısını alacağım ve okutacağım onlarada.
Teşekkürler...
Benim de başıma gelmişti böyle şeyler, seni çok iyi anlıyorum..
Mesela ben yaklaşık 13 kiloyu 8 ayda vermiştim. Haftalık hedefim 500 gr dı. Böylelikle ayda 2 kiloyu hedeflemiştim. Hesap ortada. 2 kilodan bile az vermişim bazı aylarda. Çünkü, vücut bir şekilde kendini korumaya alıyor.. Yağ depoları, yani vücudun fabrikasının motoru tehlikeye giriyor... O payı da düşmek gerek..
Yazıyı ben de okuduğumda çok beğendim. Öncelikle sakin olmamız gerektiğini anlatan iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum mehalimcim..

Oh be yoruma açılmış bu konu.
Diyet yaptığını sanan herkesin şiddetle okumasını tavsiye ediyorum
Çünkü ben burada yazanları söylediğim zaman hadi ordan sen çok biliyorsun, kıskanma verdiğimiz kiloları havasına bürünüveriyor herkes
Emeğine sağlık Püsküütüm, sultanım a.s.
Niye? Yoruma kapalı konu muydu? Bu da yeni bir şey mi? :roflol:
Öyleyse de benim haberim yok hihoyyyt
Keşke bu yazının isim olarak da kime ait olduğunu bilebilseydik.. Derhal, aynı Müftüoğlu ustayı takibe aldığım gibi bunu yazan kişiyi de takibe almak isterdim hcrcim.. Sen olur da öğrenirsen yaz olur mu?

Ay püsküütüm ben yoruma kapalı diye hatırlıyorum bu mesajını :uhm:
Yanlışım varsa yersiz yere telaşe yarattığım için özür dilerim :utangac:

Sen benden daha iyi biliyorsun ki kadınlar söz konusu kilo ise, birbirlerini çekemiyorlar.
Ay yapmayın bacım haftada 3-4 kilo verilmez, deli misiniz, sağlığınızla oynamayın diyorum
Bana ne tavırlar alıyorlar aman Allahımm
Olsun, her şeye rağmen uyarı eylemlerim devam edecek :lepi:

Sen benden daha iyi biliyorsun ki kadınlar söz konusu kilo ise, birbirlerini çekemiyorlar.
Ay yapmayın bacım haftada 3-4 kilo verilmez, deli misiniz, sağlığınızla oynamayın diyorum

öncelikle bu yazı çok dogru püskütüm daha öncede okumuştum k.k da vardı sanırım hacerim ondan bahsediyo galiba ama bu yazı daha ayrıntılı ....... eline emegine saglık ....a.s.

ve bu haftada şu kadar kilo verenlere hayretle bakıyorum ve bu hayretimi dile getirdigimde aynen sana davranıldıgı gibi banada davrandılar hacerim ....bende öyle şeyler duydumki inan inanamassın ......:1hug:

bu konuda ben püskütüme hayranım çok düzenli ve istikrarlı kilo vererek bu işi başarmiş .....:nazar:a.s.

Yok hacercim.. Özür dilenecek bir durum yok ortada.. Yoruma kapalı deyince ben de yani bir uygulama var, konu açarken bir şeye mi dikkat etmemiz gerekiyor yoksa diye şaşırdım..
Evet, aynen eylemlere devam..:teytey:

öncelikle bu yazı çok dogru püskütüm daha öncede okumuştum k.k da vardı sanırım hacerim ondan bahsediyo galiba ama bu yazı daha ayrıntılı ....... eline emegine saglık ....a.s.

ve bu haftada şu kadar kilo verenlere hayretle bakıyorum ve bu hayretimi dile getirdigimde aynen sana davranıldıgı gibi banada davrandılar hacerim ....bende öyle şeyler duydumki inan inanamassın ......:1hug:

bu konuda ben püskütüme hayranım çok düzenli ve istikrarlı kilo vererek bu işi başarmiş .....:nazar:a.s.

Teşekkürler aebencim..
Yazıyı eklemeden önce, ben de senin gibi düşündüğüm için arama yaptırdım ama bulamadım. Demek ki benzer bir yazıymış. Ama bu yazı gerçekten de çok açıklayıcı, mantıklı ve bilimsel geldi bana da..

ellerine sağlık emeğine sağlık püsküüt a.s.
şok diyetler uygulayan arkadaşlar bu bilgileri okurlarda ne kadar yanlış yaptıklarının farkına varırlar
Rica ederim topraksucum... İnşallah, benim de dikkat çekmek istediğim nokta tam olarak bu..
Kas kaybı kadar tehlikeli bir şey yok.. Kilo verilmesin daha iyi vallahi.. Eriyen kası yerine koymak o kadar zor ki..
Dünya Sağlık Örgütü de ayda maksimum 4 kilo verilmesini öneriyor. Bu da haftada 1 kiloya tekabül ediyor, bunu ciddiye almak lazım hakikaten de..

Eeeeee..peki nasıl yakacaz arkadaşlar biz yağlarımızı?......Ne olur biri bişe söylesin...

Spor spor spor :enbuyukkk:

Aynen ben de katılıyorum.. Spor.. Spor.. Spor..

Spor olmazsa olmaz.. Düzenli spor, kaslarımızı güçlendirir. Gittikçe artan kas oranı sayesinde de, vücudumuzun yaktığı kalori miktarı yükselir.

Ölçülü ve dengeli yiyerek, bol sıvı tüketerek de bu sürece katkı sağlayabiliriz. Yediklerimizin dengesini kurmak çok kolay aslında.. Her gün neyi, ne kadar tükettiğinizle ilgilenin.. Karbonhidrat, protein, sebze ve meyve tüketiminizi kontrol edin. Sabah tost yediniz misal.. bugün karbonhidrat hakkımı tükettim kararını alın. Haftada 2 kere mutlaka bakliyat. Her gün az ölçüde de olsa mutlaka karbonhidrat. Her gün ŞART protein. Protein, özellikle spor yaparak geliştirmeye çalıştığımız kasların beslenmesini sağlar..
Mutlaka ara öğünler.. Ama bunun sahiden de ARA öğün olmasına dikkat etmek. Mesela sadece 3 ceviz, 2 günkurusu bir ara öğün.. Ya da yarım elma.. Ya da 1 tane havuç.
Maksat 2-2.5 saatte bir mideye bir şey yollamak. Ne yiyor olduğumuz çok önemli ama porsiyon çok daha fazla önemli..

Sevgili jasmin bir defter edinin kendinize, her sayfa bir günü temsil etsin. Bölün ortadan ikiye... Sol tarafa mamalar, sağ tarafa günlük spor aktiviteniz. Ve en önemlisi haftada sadece 1 gün tartılın. Her hafta tartı sonucundan sonra, son bir hafta neler yediniz? mesela karbonhidratı ne kadar tükettiniz? Bunları güzelce inceleyin.

Bunlar, vücudunuzun dilini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Mucize (!) her türlü takviye üründen de uzak durun.. yerimseniben

şimdi kafam karıştı benim.. ben anlatayım siz cevap verin özelliklede püssküten cevap bekliyorum...
sabah 60gr cavdar ekmegi 30 gr peynir. öglen işde ne cıkarsa ekmek yemeden mesela örnek menu baz alayım..pirinç çorbası patates püre. köfte. köfte yenimeni.. akşama yagsız sebze haşlama togurt bir dilim ekmek.. ama genelde bir ögün et bir ügün sebze yemeye calışıyorum aralarda bir iki diyet büsküvi veyahut kayısı kurusu.. bunun yanı sıra günde en az bir saatt yada 2 saat yüryüş bunun bir saati sabah 6,5 da başlar.. bir saati akşamdır.. böle yiyerek veriyorum rahatlılar 2 kilo..şimdi cokmu hatalıyım
ben

o halde 3 haftada 3 kg vermiş olmama sevinmeliyim.ziraz az ve sık yiyorum gidenler umarım yağdan
Bence de sevinmelisin.. Uzmanların onayladığı da bu zaten.. Haftada 1 kilo..

şimdi kafam karıştı benim.. ben anlatayım siz cevap verin özelliklede püssküten cevap bekliyorum...
sabah 60gr cavdar ekmegi 30 gr peynir. öglen işde ne cıkarsa ekmek yemeden mesela örnek menu baz alayım..pirinç çorbası patates püre. köfte. köfte yenimeni.. akşama yagsız sebze haşlama togurt bir dilim ekmek.. ama genelde bir ögün et bir ügün sebze yemeye calışıyorum aralarda bir iki diyet büsküvi veyahut kayısı kurusu.. bunun yanı sıra günde en az bir saatt yada 2 saat yüryüş bunun bir saati sabah 6,5 da başlar.. bir saati akşamdır.. böle yiyerek veriyorum rahatlılar 2 kilo..şimdi cokmu hatalıyım
ben
Besin çeşitlendirmesini doğru yapman güzel siyahcım ama kalori olarak bana oldukça düşük geldi..
Aslında en güzeli şu bana göre..
Diyet maratonundan önce kas ölçümü yaptırmak.. Ve ayda 4 kilonun üzerinde kilo verildiğinde, kas oranına tekrar baktırmak.. Sinyali kas veriyor zaten..
Haftada 2 kilo, ayda 8 kiloya tekabül ediyor.. Bunun yağdan gitme olasılığı düşük bana göre.. Kilona baktığımızda bu da ayda %10 luk kilo kaybı demektir..
Beni bir kenara bırakalım..

Prof. Müftüoğlu ne diyor bi'de ona bakalım:

"Kilo fazlalığı, özellikle de obezite, sağlığın temel düşmanlarından biri. Fazla kilolardan mutlaka kurtulmak ama bunu doğru bir planla başarmak gerekiyor. Çünkü eğer kilo vermek bir yarış haline gelir ve bu amaçla sağlığı bozabilecek bazı işlere girişilirse, ortaya sonuçları çok ciddi sağlık problemleri çıkabiliyor.

Bütün dünyada araştırmalar, hangi yaş ve kiloda olursanız olun, sağlıklı bir vücudun ayda 2-4 kilodan daha fazla kaybı tolere etmekte güçlük çekeceğini gösteriyor. Özellikle çocuk ve gençlerin, yaşlıların hızlı kilo kaybetmeleri halinde birçok problemler ortaya çıkıyor."

Bu cümle de başka bir yazısından..
"Bilimsel veriler hiçbir koşulda 4 haftada 4 kilodan daha fazla kilo verilmesini onaylamamaktadır. ıdeal olan haftada yarım kilo kaybetmektir. Daha hızlı kilo vermenin gerektiği durumlarda bunu haftada 1 kiloya çıkarabilirsiniz."

Başkasını bilmem ama ben dyetle ilgili sadece ve sadece Müftüoğlu'nun sözlerine çok güveniyorum..

Aynen ben de katılıyorum.. Spor.. Spor.. Spor..

Spor olmazsa olmaz.. Düzenli spor, kaslarımızı güçlendirir. Gittikçe artan kas oranı sayesinde de, vücudumuzun yaktığı kalori miktarı yükselir.

Ölçülü ve dengeli yiyerek, bol sıvı tüketerek de bu sürece katkı sağlayabiliriz. Yediklerimizin dengesini kurmak çok kolay aslında.. Her gün neyi, ne kadar tükettiğinizle ilgilenin.. Karbonhidrat, protein, sebze ve meyve tüketiminizi kontrol edin. Sabah tost yediniz misal.. bugün karbonhidrat hakkımı tükettim kararını alın. Haftada 2 kere mutlaka bakliyat. Her gün az ölçüde de olsa mutlaka karbonhidrat. Her gün ŞART protein. Protein, özellikle spor yaparak geliştirmeye çalıştığımız kasların beslenmesini sağlar..
Mutlaka ara öğünler.. Ama bunun sahiden de ARA öğün olmasına dikkat etmek. Mesela sadece 3 ceviz, 2 günkurusu bir ara öğün.. Ya da yarım elma.. Ya da 1 tane havuç.
Maksat 2-2.5 saatte bir mideye bir şey yollamak. Ne yiyor olduğumuz çok önemli ama porsiyon çok daha fazla önemli..

Sevgili jasmin bir defter edinin kendinize, her sayfa bir günü temsil etsin. Bölün ortadan ikiye... Sol tarafa mamalar, sağ tarafa günlük spor aktiviteniz. Ve en önemlisi haftada sadece 1 gün tartılın. Her hafta tartı sonucundan sonra, son bir hafta neler yediniz? mesela karbonhidratı ne kadar tükettiniz? Bunları güzelce inceleyin.

Bunlar, vücudunuzun dilini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Mucize (!) her türlü takviye üründen de uzak durun.. yerimseniben

Sevgili püsküüt,çok teşekkür ederim.Tavsiyelerine uyucam inşallah..

Back