Kendimi tutamıyorum

menetrier

Guru
Kayıtlı Üye
daha önce de bu konudan dert yanmıştım. Sorunum çok para harcamam. Üni öğrencisiyim özel bir yurtta tek başıma kalıyorum.(orta halli bir yurt) yurda aylık 900 tl gidiyor. Sabah kahvaltısı, akşam yemeği dahil. Elektrik su vs her şey dahil bu fiyata. Çamaşır için de sadece deterjanı kendimizden kullanıyoruz. Kredi alıyorum devletten 425 tl. Ayrıca ailemden aylık 600 tl gibi bir miktar daha alıyorum genelde. Ya toplam 1900 küsür tl harcıyorum aylık. Durumumuz kötü değil ama aşırı zengin de değiliz. Aylık gelirimiz 7 bin civarı diyebilirim. Kredi borcu da var bir kaç tane. Ailem konusunu asla açmaz ama çok yük olduğumu hissediyorum. Part time bir işte çalışmak istiyorum ama sevgilim asla kabul etmez keza ailem de öyle. Bu sefer az harcicam diyorum ama kozmetiğe, yemeğe, kıyafete, ayakkabıya çok para gidiyor. Kendimi tutamıyorum. Şöyle söyliyim her ay en az 300 tl bunlara gidiyor. Her ay ayakkabı alıyorum nerdeyse. Bu bir hastalık mı bilmiyorum ama kendimi durdurmam gerektiğini biliyorum. Ne yapmalıyım da bu huyumdan vazgeçmeliyim? Önerileriniz neler? Ailemden ekstra aldığım 600 tly 200 tlye indirsem içim çok rahat olacak.

600 tl yerine hiç almayın devletin verdiği krediyle bir ayınızı geçirin . Oda yemek yol alarak bitecektir .e elde para olmayınca doğal olarak paranın hesabını yapar harcama yapmazsınız . Bizim zamanımız da devletin verdiği 260 lirayla geçinirdik evden para da almazdık .

Ben öğrenciyken sadece kyk ile geçiniyordum, ilk senemde 160 tl idi. Hey yavrum hey.

Kıyafete vs çok harcama yapıyorsun bencs. Her ay her ay ne alıyorsun ki kozmetik? Bir de her ay ayaklabı israftan başka bir şey değil bence.

İş bulmak mantıklı, hunharca çalışınca paranın kıymetini daha iyi anlarsınız bence. :)

Ben ayakkabı alma işini bıraktım beğeniyorum sonra kendi kendime içimde kalırsa bir hafta sonra alırım diyorum
Bir hafta sonra da almıyorum öyle deneyin birde

her ay ayakkabı almak biraz tuhaf değil mi hele ki okuyan birisi için,önceliklerini belirle yemek ,ulaşım,sağlık bu üçü asla vazgeçilemeyecek harcamalar kıyafet ve ayakkabı kaç tane aldığın değil onları farklı kombinleyip yakıştırman önemli yksa kimse "aa bak her gün farklı ayakkabı kıyafet giyiyor vay canına "demez;ama aynı bluzu bi gün bi etekle bi gün pantolonla giysen emin ol daha dikkat çeker ve hoş görünür.Kozmetikte de daha çok gençsin yüzünün fondötene pudraya kapatıcıya ihtiyacı yoktur diye düşünüyorum yani bi alıcağın rimel,göz kalemi,ruj onlar da aylık bitmez öyle hemen

Yurt parası ve devlet bursunun dışında ailenizin verdiği paranın miktarını düşürün bence 600 değil de 400 isteyin Yok olunca harcayamazsınız.
ya da parayı alır almaz bir çeyrek altın alın kenara koyun .. biriktirmeye başlarsanız harcayasınız da gelmez.

Anlattığınıza göre sizi baya idare edecek kıyafet kozmetik ve ayakkabınız var. Bunun bi hastalık olduğunu düşünüyorum ben .çevrem de de çok var
En önemli avantajınız bunun farkında olmanız.
İnsanın bugün karnı tok ama yarın ne olacağı hiç belli değil .israf etmemek için kendinize bi ay belirleyin mesela yılbaşına kadar kozmetik ayakkabı almayacağım diyin.size kalan parayı biriktirin İnan daha mutlu olacaksınız .

Almanın sonu yok
Topiğimiz var
altın biriktirmeye başlıyoruz isimli
Altın biriktirmeseniz de bi okuyun derim
İnsanı hevese getiriyor

600 lirayı aldığın anda hemen bir veya iki çeyrek altın al. ilk ay 1 çeyrekle başla. kredi kartı kullanma sadece nakit kullan. kalan para ile 1 ay geçinmek zorundasın gerekirse son günlerde aç kal ki. bir sonraki ay çeyrek harici para ile geçinmeyi öğrenirsin.
her ay 1 ayakkabı çok fazla. yılda 12 tane ayakkabı alıyorsun. yazık değil mi. ayakkabıları yırtık şekilde kışın okula giden köy çocuklarını düşün.
yada alacaksan madem kendine alma yardım kuruluşuna bağışla ihtiyacı olan giysin bari yazık günah

anlattığına göre baya gereksiz harcama yapıyorsun gençlik döneminde böyle oluyor ben de bir ara böyleydim her indirime koşar habire kozmetik alırdım her gördüğümden benim de olsun isterdim
ama çalışıp kendi paranı kazandığında çok anlamsız olduğunu anlıyorsun
şimdi hiç bişey almıyorum evdekiler yetiyor zaten 1 senedir alışveriş yapmadım
bir şey alacaksam buna gerçekten ihtiyacım var mı diye kendime soruyorum genelde ihtiyacım olmuyor vazgeçiyorum
burada pek çok tasarruf topiği var onları okuyabilirsin fikir alabilirsin
ailenden aldığın parayı yarı yarıya düşür para olmayınca harcama da yapmazsın sakın aman sonra öderim diye borçlanma
elde ne varsa onu harca borç borcu getirir
ayrıca çalışıp çalışmayacağınıza sevgiliniz neden karar veriyor ki

Back
Yukarı