• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kendime Harcama Yaparken Suçluluk Hissi

babanın maddi durumu iyiyse neden tadilat parası senden çıkıyor? annen babandan istesin yahu.

benim babam da cimriydi. iş hayatımın ilk 5 yılı annemin alacağı üç beş şey varsa da ben aldım, babam sürekli kızın alsın diye diye bana yönlendirdi. sonra anneme bir tanıdığı demiş, ya bu kızın nasıl birikim yapacak, kocanın parası yok mu da kızı yiyorsun diye. o zaman uyandı. bu arada benim de kendi evim vardı geçinmeye çalışıyordum. sonra annem gözünü karattı babamdan istemeye. üç beş büyük kavgadan sonra babamın aklı başına geldi. babamdan kötü söz işitmeyi de göze ala ala istiyor artık.

zaten az maaş alıyormuşsun. babanın durumu olmasa tamam da, varsa evin ihtiyaçlarını onun gidermesi gerekiyor senin değil. ileride önünü alamazsın.
Sanki tam olarak babamdan söz etmişsin babamda öyle evde bisey bozulsun yada bitsin kavga sebebiydi evde yağ çay yada elzem ihtiyaçlar bitsin bağırma çağırma çocukken korkardık evde bisey bitecekte annem babama söyleyecek gürültü kopacak diye

Tadilat büyük çaplı masraflı olduğu icinde bizden gidiyor ama küçükte olsa yine bizden giderdi
Mutfak giderleriylede ben ve kardesim ilgileniyoruz kardesim ben çalışmadan önce atanmıştı ben çalışmaya başlayıncaya evde bisey bitse annem istese herseyde kızlarına soyle kızların alsın diyordu öyle oluncada kardeşimde mutfağı biz karşılayalım falan dedi açıkçası ben cok taraftar değildim tam olarak üstümüze almaya ama Ben hayır desem kardesim kendi başına alırdı bende tamam deyince

3 yıla yakındır o masrafta bizde bundan gocunmuyorum en azindan artik bisey bitti babam söylenecek bağırıp çağıracak diye düşünmüyoruz ama sahiden beni maddi olarak çok yoruyor yani sadece bu olsa yine bi şekilde idare ederim ama babam anneme de harçlık falan vermez hastane saglik ihtiyaçları olur yada aylık küçükte olsa harçlık niz veriyoruz2 kardesim öğrenci eee onlarada düzenli olarak olmasada veriyorum
Birde ev cok eski eşyalar yine öyle ihtiyaç olan seyler var 3 yildir ddgistir topla bi turlu bitmedi oyle oluncada kendime kenara 100 lira atma imkanimda olmadi

Hele bu pandemi döneminde insanlari ücretsiz izne ayirinca oyle bisey basima gelse naparim diye dusunmeden edemedim Allah korusun oyle bi dueum basima gelse babamdan harclik bekleyecek duruma gelirim ama ne annemin ne babamin umrunda degil

Kusura bakmayın cok uzun olduda kendi durumumda birini gorunce bu kadar anlatma ihtiyacı hissettim sanirim

Çocuklukla alakalı bu hissin baban yüzünden kendine ala ala geçecek ailene yaptığın harcamayıda azalt ihtiyaçları yoksa tabi

Bu bir-çok insanda görülebilen birşey. Evliyim ve kendi evimin dışında baba evimde bu yediklerimden var midir diye düşünüp ara sira onlara online alisveris yaparım uzak oldugum icin onlardan. Bunu atlatmanin yolu şu ki en azindan ben çözümümü bu sekilde yaptım. Evlenmeden once evin sadece ihtiyaclarini karsiliyordum paramin bir kısmı ile de kendi ihtiyacımi alip kalanini bankaya birikimime yatiriyordum. Asgari ucretin bir tık üstü ise kazanciniz tüketim planlı yaşamayın sürekli. Inanın planli harcama yaparsaniz hem kendiniz hem aileniz icin paraniz daha bereket kazanacaktır. Suclu hissetmenize gerek yok. Calisiyorsunuz ve ihtiyaciniz olan seyleri almazsaniz calismaktan cok cabuk sıkılırsınız. Calismanin tadi karsilik bulunca güzeldir. Tabi abartmamak şartıyla
Zaten daha kotu durumdada olsam ailemi da geçemiyorum onların ihtiyacı varken kendime harcamayı vicdanımı sığdıramam ama bizde durun artik destek olmak degilde direk yükün omuzlarimiza tamamiyle yüklenmesi durumuna düşmüş

Dusunuyorum evlilik gibi bi dusuncem olsa ben kendime neyle idare eder ceyizlik alirdim elde yok avucta yok

Arkadaşları var onlarında babaları emekli başları paralarına dokunmuyor bile

Babanızın durumu iyi olmasaydı yapacak bir sey yok, ailenizi destekleyin derdim ama hem iyi maasi var hem de sizin böyle zor durumda olmanızı umursamıyor. Hayatınızın en zor döneminde, çocuklukta para yüzünden kavga gurultu çekmissiniz, olan olmuş, bence yetiskin haliniz de bu durumu tolere edebilir. Kavgayı, tartismayi göze alip evin tadilat gibi büyük masraflarını kardesinizle beraber sırtınızdan atmalisiniz. Eger yapamam yine masrafin büyük kismini üstlenirim derseniz de kendinize belirli bir limit belirleyin. Mesela maasinizin 3te 1ini kesinlikle harcamalara katmayin. Su, yemek, elektrik gibi en temel ihtiyaclariniz varsa alinacak hersey sonraki aya ertelenebilir. 2100 tl maasiniz varsa 700üne hic dokunmayin. Ev ve diger kardesler icin limitiniz 1400 tl olsun 1 tl fazlasina karismayin. Bu vicdansizlik, nankorluk falan degil öyle görünüyorki evlenirken babanizdan bir destek goremeyeceksiniz bu nedenle bu birikimi yapmak zorundasiniz.

Bu bende de oluyor. Ama sebebi kendimin değil babamın parasini harcamam Ve dediklerinizden bazılarını yaşıyorum babamın her yerde tanidiklarina olmasina ve abim icin o kadar imkan kullanmasina rağmen benim calismama kendi cabamla önüme çıkan firsatlara engel oldu. Ben babamin nüfusunun sadece zararini gördüm. Sözde cok modern olduğu etrafta kizinı okutmadı denmesin diye okuttu.
Kendinize harcamayacaksaniz ne diye kazaniyorsunuz ki ?

Son düzenleme:
evliliği hayatın merkezine bu kadar almazsanız ve hayatınızda bu kadar milat olarak görmezseniz bu tip fikirler de zamanla kaybolacaktır.

kişinin kendine yaptığı yatırım diğer her şeyin önündedir. önce kendinize sonra çevrenize faydanız olmalı.

bende böyleyim kendime bişey alacakken 2 kere düşünürüm. alsam almasamııydım derim. ama gerçekten ihtiyacım olan şeyleri çok beklettiysem bir anda gözüm kapandı herseyi aldm 500 tl kdr harcadım. ama 1 senedir kendime çanta almıyordum sandalet almıyordum iç çamasırı eksiklerimi sürekli erteliyordum. derken herseyı aldım rahatladım :D

Arkadaşım da böyleydi,1 yıldır işsiz. Aptalmışım herşeyi eve vermişim,kenara koymamışım diyor. Şampuan bitse laf ediyorlar 3 kardeşler. Diğer 2si araba aldı, yurtdışı tatillere gitti. Bu banyoyu mutfağı yaptırdı,erzak aldı sürekli. Geçen değerleri kötü ilaç yazmış doktor, babasından istemiş, bul birini evlen o karşılasın masraflarını demiş adam. Bu kız babası içip tozarken faturaları ödeyen kız. Yani balım demem o ki evi biraz boşver. Babanda da varmış zaten. Sen kenara ufak tefek para at. İstediğin şeyleri de al. Parayı sen kazanıyorsun kullan.

Hayata 1 kez geliyoruz. Ve ne için çalışmalıyız tabiki kendimiz için. Tekrar aynı zamanları yaşayamayacaksınız. Para varken yiyin yokken zaten yok 😉

Merhaba kızlar
3 yıldır duzenli olarak çalışmaktayım.Daha öncesinde kısa süreli is hayatım oldu ama hep cok düşük maaşlar olduğu için bırakın aileme destek olmayı kendimi bile ucu ucuna geçindirecek kadar az olduğu için aileme destek falan olamadım hiç.
Şuan maaşım asgari ücretin bir tık üstü.

Sunlarida belirtmekte fayda var babam eğitim konusunda hic destek olmadi hatta kendi cabamla emeğimle okudum.Çalismama karşıydı cok yerlerde tanıdıkları olmasına rağmen is konusunda hani bi tanıdığiyla görüşme destek olma gibi bi çabası da olmadi.(Muhasebe kariyerlik falan)
Suanki isim bile tamamen hic beklemediğim anda nasip oldu.
Babam maddi durumu cok iyi olmasına rağmen hep maddi konularda sorun çıkaran biriydi evde birsey bitse yada bozulsa bağırıp çağıracak diye korkardık üst baş deseniz bayram seyran olacak senede bir veya iki kere alınırdı.

Neyse smben ise başladıktan 4 ay kadar eve maddi bi desteğim yine olmadi
anneme kardeşlerime vermek disinda zaten o dönemde maaşım cok düşüktü birde üst baş kıyafet pek birseyim olmayinca eksikleri tamamliyordum.Sonrası zaten o dönem eve yapılan bi kaç masraf falan derken hep taksitlere falan para gitmeye başladı sonra ev eski olunca tadilat yada bozulan beyaz eşyalar falan derken inanın ne kendime adam akıllı bi harcama yapabildim nede kenara lazım olabilir diye üç beş kuruş atabildim suandada evin mutfak masrafları bu tarz yeni birşey alınacaksa onun taksitleri yada anneme kardeşime vereyim derken bana herzaman ki gibi pek birsey kalmıyor.

Simdi soyle bi durum var ki ben artik kendime bisey alsam hep bi vicdan azabı yasiyorum sanki kendi paramı degilde bana ait olmayan başkasına lazım olan bir parayı harcıyor gibiyim.En elzem ihtiyaçlarımı bile alırken kendi icinde bi vicdan azabı hissediyorum yeni bisey aldığında eve getirirken cekiniyorum kimse gormeden yatağın altına koyup bi kaç zaman sonra kullanıyorum kimsenin birsey diyeceginden degilde yinede cekiniyorum.

Bugün ne zamandandir ihtiyacım olan birşey vardi ona bakıyordum çoktandır tam buldum sipariş verdim sonra aklıma geldi ki eve almam gereken birsey vardi ve fiyatı ona yakındı ne acelesi vardi iptal mi etsem falan diye kara kara düşünmeye basladim sanki gereksiz masraf yapmışım gibi ben bu psikolojiyi nasıl yeniden bilmiyorum.
Pandemi öncesinde psikologa gidiyordum bu konuyu tam detaylı açmadım ama sorunun benim kendimi sevmemden kaynaklı olduğunu kendimi iyi şeylere layık hissetmediğimi bu düşüncemden kaynaklı olduğunu söyledi.
Sizcede abartiyormuyum yada var mi bu durumu yasayanlar
Tabiki abartıyorsunuz
Evin babası olmussunuz niye evin eksiğini siz düsünüyorsınjz?
Tabiki destek olunur
Ama böyle devam ederseniz evlenince de cok üzülürsünüz.
Bunu suistimal ederler genelde kocalar.
37 hafta calıstım dogum paramı evin borclarına ödedim.
Kimse aferin demedi😣
Bu sadece bir örnek.

Bu sadece kendine değer vermeme ile ilgili olmayabilir. Belki de gerçekten gereksiz şeylere para harcıyorsun? Ya da gereksiz şeylere çok para harcayıp, ihtiyacın olan şeyi aldığında harcanan para fazla olduğu için en alışık olmadığın durum sana ++ görünüyor. Eve daha az harcama yaparsan bu his geçer.

Ben sabah çanta aldim betten aslında fiyatı da o kadar pahallı degildi alırken icim içimi yedi sonra dusundum eve günlük tabak almamız lazımdı bunun ustune biraz para koysam tabak alabirdim dedim zatwn ev tadilata girecek bi daha tabağına almaya imkanım olmaz dedim aradım iptal ettim cantayi
Ayy sacmalık
Bugüne kadar gazete kagında mı yiyordunuz?
Dön al o cantayı
Hayat kısa😣

Babanızın durumu iyi olmasaydı yapacak bir sey yok, ailenizi destekleyin derdim ama hem iyi maasi var hem de sizin böyle zor durumda olmanızı umursamıyor. Hayatınızın en zor döneminde, çocuklukta para yüzünden kavga gurultu çekmissiniz, olan olmuş, bence yetiskin haliniz de bu durumu tolere edebilir. Kavgayı, tartismayi göze alip evin tadilat gibi büyük masraflarını kardesinizle beraber sırtınızdan atmalisiniz. Eger yapamam yine masrafin büyük kismini üstlenirim derseniz de kendinize belirli bir limit belirleyin. Mesela maasinizin 3te 1ini kesinlikle harcamalara katmayin. Su, yemek, elektrik gibi en temel ihtiyaclariniz varsa alinacak hersey sonraki aya ertelenebilir. 2100 tl maasiniz varsa 700üne hic dokunmayin. Ev ve diger kardesler icin limitiniz 1400 tl olsun 1 tl fazlasina karismayin. Bu vicdansizlik, nankorluk falan degil öyle görünüyorki evlenirken babanizdan bir destek goremeyeceksiniz bu nedenle bu birikimi yapmak zorundasiniz.
Yani evlilik gibi bir durumumun olmayışına normalde üzülmem gerekirken seviniyorum cunku kenarda çeyiz yapmak adına 10 kuruş birikimim yok oyle bi durumla karşı karşıya kalırsam büyük sıkıntıya girerim

Bende söylediğiniz şekilde bi plan çıkarmaya çalışıyorum ama hep bi masraf cikinc bazı giderleri kredi kartıyla ödemek durumunda kalıyorum aylardır tam tamam bi maaş almis degilim hep kredi kartı vs derken eksileri görüyorum tak olarak bi maaş alırsam o şekilde düzeltmeyi dusunuyorum şuan planım gesabi düze çekme tabi çekebilirsem

Yani evlilik gibi bir durumumun olmayışına normalde üzülmem gerekirken seviniyorum cunku kenarda çeyiz yapmak adına 10 kuruş birikimim yok oyle bi durumla karşı karşıya kalırsam büyük sıkıntıya girerim

Bende söylediğiniz şekilde bi plan çıkarmaya çalışıyorum ama hep bi masraf cikinc bazı giderleri kredi kartıyla ödemek durumunda kalıyorum aylardır tam tamam bi maaş almis degilim hep kredi kartı vs derken eksileri görüyorum tak olarak bi maaş alırsam o şekilde düzeltmeyi dusunuyorum şuan planım gesabi düze çekme tabi çekebilirsem

Dedigim limiti yine yapabilirsiniz, hatta yapmalisiniz. kredi kartinizdan ev icin hayati seyler disinda artik harcama yapmayin. Önceliginiz borcu odemek olsun. Zaten eger kartiniz eksilere düsmüsse paraniz yok olarak kabul etmelisiniz. O durumu biliyorum kontrol kaybedilirse her ay borc katlaniyor, alinan para sadece asgari tutari kapatiyor, bir noktadan sonra borc odenemeyecek hale geliyor.

Kardesinizle de konusun, o da her masrafi üstlenmesin yoksa sadece siz yaparsaniz ona haksizlik olur. Her ay masraf çıkabilir ama babaniza yönlendirmeniz lazim, o karsilamiyorsa ve hayati degilse sonraki aylara erteleyin. Kredi karti sarmalindan kurtulmaniz gerekiyor.

bu gün aynı konuyu iş yerinde arkadaşlarla konuştuk. bunun sebebi tamamen çocukluğunuzdaki babanızın tutumu. hep annenize kardeşinize ya da eve harcıyorsunuz peki sizin bir değeriniz yok mu örneğin pahalı bir ayakkabı giymek ya da güzel bir parfüm sıkmak sizin hakkınız değil mi? bu bilincinizi birden değiştiremezsiniz ancak yavaş yavaş kendinize beğendiğiniz bir şeyler alın ilk başlarda zorlansanız da sonrasında alışacaksınız

Ayy sacmalık
Bugüne kadar gazete kagında mı yiyordunuz?
Dön al o cantayı
Hayat kısa😣

Gazete kağıdında yemiyorduk ama günlük takımlar kırıldı evdekiler yetersiz gelince misafir takımlarını kullanıyoruz onlarda kırılırsa daha büyük bisey almam lazım yine her turlu masraf takım ziyan olmasın

Hem belki daha iyisini bulurum

Gazete kağıdında yemiyorduk ama günlük takımlar kırıldı evdekiler yetersiz gelince misafir takımlarını kullanıyoruz onlarda kırılırsa daha büyük bisey almam lazım yine her turlu masraf takım ziyan olmasın

Hem belki daha iyisini bulurum
Sizi dogru mu hatırlıyorum,hanı bır ara hastanede calısmıstınız,babanız evin eksiklerini almıyordu,kahvaltılık bıtınce kızıyordu ama dugunlerde millete cumhurıyet altını takıyordu=/
Eger o uyeyseniz hicte vicdan yapmayın,en guzellerini alın kullanın,cekecegınizı fazlasıyla cektınız zaten...

Sanki tam olarak babamdan söz etmişsin babamda öyle evde bisey bozulsun yada bitsin kavga sebebiydi evde yağ çay yada elzem ihtiyaçlar bitsin bağırma çağırma çocukken korkardık evde bisey bitecekte annem babama söyleyecek gürültü kopacak diye

Tadilat büyük çaplı masraflı olduğu icinde bizden gidiyor ama küçükte olsa yine bizden giderdi
Mutfak giderleriylede ben ve kardesim ilgileniyoruz kardesim ben çalışmadan önce atanmıştı ben çalışmaya başlayıncaya evde bisey bitse annem istese herseyde kızlarına soyle kızların alsın diyordu öyle oluncada kardeşimde mutfağı biz karşılayalım falan dedi açıkçası ben cok taraftar değildim tam olarak üstümüze almaya ama Ben hayır desem kardesim kendi başına alırdı bende tamam deyince

3 yıla yakındır o masrafta bizde bundan gocunmuyorum en azindan artik bisey bitti babam söylenecek bağırıp çağıracak diye düşünmüyoruz ama sahiden beni maddi olarak çok yoruyor yani sadece bu olsa yine bi şekilde idare ederim ama babam anneme de harçlık falan vermez hastane saglik ihtiyaçları olur yada aylık küçükte olsa harçlık niz veriyoruz2 kardesim öğrenci eee onlarada düzenli olarak olmasada veriyorum
Birde ev cok eski eşyalar yine öyle ihtiyaç olan seyler var 3 yildir ddgistir topla bi turlu bitmedi oyle oluncada kendime kenara 100 lira atma imkanimda olmadi

Hele bu pandemi döneminde insanlari ücretsiz izne ayirinca oyle bisey basima gelse naparim diye dusunmeden edemedim Allah korusun oyle bi dueum basima gelse babamdan harclik bekleyecek duruma gelirim ama ne annemin ne babamin umrunda degil

Kusura bakmayın cok uzun olduda kendi durumumda birini gorunce bu kadar anlatma ihtiyacı hissettim sanirim
Evet sanırım o üyesiniz,Allah karsınıza düzgün birini cıkarsın da kendı duzenınızı kurun inşallah.
Fakat o duyguyu bir kenara atın,erkekler cok guzel manupile eder farkederlerse...

Sizinle benzer koşullarda büyüdüm, ama bende tam tersi oldu. Hiç para tutmayı bilmem. Geçmişin intikamını alır gibi elimdeki avucumdakini harcıyorum kitaba vs.
Yalnız siz sanırım biraz naziksiniz, ben eve beş kuruş harcamam çünkü. Zamanında harcamadıklarına saysın diyorum içimden, sorarlarsa param yok, evi ben mi geçindireceğim, ben geçindireceksem bu adam niye burada gibi argümanlarım var tavsiye ederim. Babanız bu tarz bir konuşmaya karşı çıksa da, içten içe doğru olduğunu bilir. O da en güzeli, rahatsız olacak çünkü inanın.

Hiçbir şey yapamazsanız, bir kumbara alın. İşsizlik parası yazın üzerine ya da sadece size yarayacak, sizin istediğiniz bir şey. Çanta almayın ama çanta parasını o kumbaraya atın. Sonra da kendinize "ben bu parayı keyfimden harcamamazlık etmiyorum, şuna ihtiyacım var." Böyle böyle belki bir nebze azaltırsınız bu durumu.
Mutluluklar ve başarılar dilerim size çok.

Back