Kendime Harcama Yaparken Suçluluk Hissi

Maariftakvimi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
13 Eylül 2018
1.710
2.694
133
Merhaba kızlar
3 yıldır duzenli olarak çalışmaktayım.Daha öncesinde kısa süreli is hayatım oldu ama hep cok düşük maaşlar olduğu için bırakın aileme destek olmayı kendimi bile ucu ucuna geçindirecek kadar az olduğu için aileme destek falan olamadım hiç.
Şuan maaşım asgari ücretin bir tık üstü.

Sunlarida belirtmekte fayda var babam eğitim konusunda hic destek olmadi hatta kendi cabamla emeğimle okudum.Çalismama karşıydı cok yerlerde tanıdıkları olmasına rağmen is konusunda hani bi tanıdığiyla görüşme destek olma gibi bi çabası da olmadi.(Muhasebe kariyerlik falan)
Suanki isim bile tamamen hic beklemediğim anda nasip oldu.
Babam maddi durumu cok iyi olmasına rağmen hep maddi konularda sorun çıkaran biriydi evde birsey bitse yada bozulsa bağırıp çağıracak diye korkardık üst baş deseniz bayram seyran olacak senede bir veya iki kere alınırdı.

Neyse smben ise başladıktan 4 ay kadar eve maddi bi desteğim yine olmadi
anneme kardeşlerime vermek disinda zaten o dönemde maaşım cok düşüktü birde üst baş kıyafet pek birseyim olmayinca eksikleri tamamliyordum.Sonrası zaten o dönem eve yapılan bi kaç masraf falan derken hep taksitlere falan para gitmeye başladı sonra ev eski olunca tadilat yada bozulan beyaz eşyalar falan derken inanın ne kendime adam akıllı bi harcama yapabildim nede kenara lazım olabilir diye üç beş kuruş atabildim suandada evin mutfak masrafları bu tarz yeni birşey alınacaksa onun taksitleri yada anneme kardeşime vereyim derken bana herzaman ki gibi pek birsey kalmıyor.

Simdi soyle bi durum var ki ben artik kendime bisey alsam hep bi vicdan azabı yasiyorum sanki kendi paramı degilde bana ait olmayan başkasına lazım olan bir parayı harcıyor gibiyim.En elzem ihtiyaçlarımı bile alırken kendi icinde bi vicdan azabı hissediyorum yeni bisey aldığında eve getirirken cekiniyorum kimse gormeden yatağın altına koyup bi kaç zaman sonra kullanıyorum kimsenin birsey diyeceginden degilde yinede cekiniyorum.

Bugün ne zamandandir ihtiyacım olan birşey vardi ona bakıyordum çoktandır tam buldum sipariş verdim sonra aklıma geldi ki eve almam gereken birsey vardi ve fiyatı ona yakındı ne acelesi vardi iptal mi etsem falan diye kara kara düşünmeye basladim sanki gereksiz masraf yapmışım gibi ben bu psikolojiyi nasıl yeniden bilmiyorum.
Pandemi öncesinde psikologa gidiyordum bu konuyu tam detaylı açmadım ama sorunun benim kendimi sevmemden kaynaklı olduğunu kendimi iyi şeylere layık hissetmediğimi bu düşüncemden kaynaklı olduğunu söyledi.
Sizcede abartiyormuyum yada var mi bu durumu yasayanlar

Var ben. Aynısını hissediyorum birebir. Ailede sıkıntı çektim maddi anlamda sonra evlendim kendim de çalışıyorum eşim tarafından her harcamama burun kıvrılıp gereksiz görülüyor maaşım kendimde ama o her aldığım şeye burun kıvırdığı için suçluluk hissediyorum yine de harcamaktan vazgeçmiyorum ama o suçluluk hissini ben de atamıyorum evlenmeden önce de böyleydi çalıştığım zamanlarda. O yüzden sadece eşime de bağlayamam. Dediğiniz çok mantıklı ama kendine değer vermeme olabilir gerçekten.

Hani dusunuyorum bunları almasam bile o para bana kalmıyor.
Sahiden şahsıma cok az harcama yaparim ama bazen kardesim saka yapiyor yine ne aldin diyerek acaba şaka oldugunu düşünmediğim için mi suçluluk hissediyorum.Ama harcama yapsamda yapmasada paradan bana kalan pek birsey olmuyor

Canım bende 9 yıldır çalıyorum kendime ilk defa çok pahalı bir telefon aldım en son çıkan model. Kaç gündür içimde bir sıkıntı var evleneceksin ne gerek vardı. bir yandan da düşünüyorum neden kendi kazandığın para için başkalarının pahalı lafını dinliyorsun. onu almasan şu kadar paran olurdu şunu yapardın ilk kez kendim için bu kadar pahalı bişey aldım ve bende aileme yardım ediyorum. sürekli içim içimi yiyor. iade mi etsem ne yapsam. of

Kendin için birşeyler yapmaya devam et. Böyle böyle normalleşecek. Önce sen kendin için birşeyler yapacaksın ki çevrene de faydam olsun. Önce sen sonra ailen bunu bencillik olarak algılama.

Varlığın temel sebebi kişinin özüdür. Sen olmadan diğerleri olmaz bunu unutma

Bu bende de çok oluyor. Hatta çok düşündüm neden böyle hissediyor olabilirim diye bence bu konuda suçluluk psikolojisiyle büyütüldüğümüzden. Çocukken her istediğimiz alınmıyordu sonuçta gereksiz görülüyordu vs... sonra belli yaşa gelsek bile bu devam ediyor; aman ne gerek vardı, buna bu kadar para mı verilir, oh harca hayat sana güzel laflarını çok duyduk çevremizden. Şimdi kendimize ait paramız oldumu sudan çıkmış balığa dönüyoruz. Hep bir suçluluk duygusu kemiriyor beynimizi. O laflar bilinçaltımıza işlemiş. Bu yanlış tutumu değiştirmeliyiz konu sahibi o düşünceler aklına geldiğinde başka şeyler düşün. Böyle böyle alışacaksın...

ben tutumlu bir insanım ve bekarkende gayet ii yaşayan biriydim ,
evlendıkten sonra inanılmaz derecede zorluk çektik hemde çok ,

şimdi çok şükür iyi durumdayız ama bende aynı psikolojiye giriyorum bazen ,
ki lüksü çok sevmeme rapmen üzülebiliyorum ,

ama sen kendini aşmaya çalış o senın hak ettiğin para , zevkin için yaşamaya çalış

Evlilik oncesi uzun caisma hayatim oldu. Cogunu cok car cur eder ablama cocuklaruna harcardim. 100 tl kenara atmisligim yoktu. Kucuktum iyi yaptim yedim ictim gezdim.

Ogrencilikte de cok kismetliydim. 6 7 sene oncesinsen 20 bin tl lil altin biriktirdim, en pahalilarindan 3 ev dizecek ceyiz yaptim. ( ozazaman lar bir nevresime 200 tl, fissler tencere vs) her girdigim magza dan kendime birsey aldim. Evleneli 5 sene oldu hala acilmamis marka ayakkabilarim vardir.

Yakinda yine calisacagim, 3 yasinda kizim var. Esim maasima dokunmicak biliyorum, esimin maasi ile gecinip, benim maasimla kres masraflarj karsilanacak. Gerisini de mih gibi biriktiricem ev almak istiyorum kizim var.. kendime ala ala doydum, oyle de iyi yapmisim ki.

Bende aynı duyguyu hissediyorum. Baskasına 500 liraya hedıye alsam gozum gormez. Kendime aldıgım 100 liralık bısey sanki boşuna para harcamış gıbı hissediyorum. Bazen safmıyım diyorum kendi kendime.Esimin ailesinden Allah razı olsun onlar sureklı para istedikleri ıcın başedemıyoruz artık kendime, cocuklarıma, eşime harcıyorum gonul rahatlığı ile yok diyoruz :)

Iste tam olarak böyleyim başkasına bi hediye alırsam en güzeli en iyisi olsun derim ama kendime birssy alsam 40 defa düşünürüm 10 kere elimi atar geri cekerim

Ben sabah çanta aldim betten aslında fiyatı da o kadar pahallı degildi alırken icim içimi yedi sonra dusundum eve günlük tabak almamız lazımdı bunun ustune biraz para koysam tabak alabirdim dedim zatwn ev tadilata girecek bi daha tabağına almaya imkanım olmaz dedim aradım iptal ettim cantayi

Psikologa gittiğimde bu sıkıntılarımdan pek söz etmemistim başka konulardan konuşmuştum oda kendimi swvmwyisimden kendimi hiçbirşey hak etmiyorum gibi düşündüğüm söyledi.
Kendin için harcamalar yap kendini smart dedi ama lendim için en ufak biseye elimi etsem kırk kere dusunuyiru. Yapamıyorum elim alırken gidip geliyor aldıktan sonra pişmanlık ama başkası için tüm maaşımı verip hediye alsam gözüme gelmiyor

Aynen tam da sorun kendini layık görmemek. Onun da suçlusu babanın bişey alınca kızıp bu duyguyu bilinçaltına işlemesi.

Takmayın kafanıza,almaya alıştıkça geçer bence bu his. Kazandığım parayla istediğimi alır istediğimi yaparım. Almazsam mutsuz olurum ben,çok düşünmeyide sevmem . Hayat kısa keyfine bak.
Denedim ama olmuyor psikolog önermişti ama zar zor alıyorum aldıktan sonrada bi vicdan azabı pişmanlık hissi belki dediginiz gibi devam ettikçe gecer

Inşallah zamanla aşılır boyle dediginiz gibi
Bazen acaba maddi olarak yetemedigim için mi alırsam sıkışacakmışım gibi gördüğüm için mi boyle dusunuyorum diyorum aşamazsam bu sorunu gerçekten ömrümün sonuna kadar bu duyguyla uyanmak benim icin cok kotu bi his

babanın maddi durumu iyiyse neden tadilat parası senden çıkıyor? annen babandan istesin yahu.

benim babam da cimriydi. iş hayatımın ilk 5 yılı annemin alacağı üç beş şey varsa da ben aldım, babam sürekli kızın alsın diye diye bana yönlendirdi. sonra anneme bir tanıdığı demiş, ya bu kızın nasıl birikim yapacak, kocanın parası yok mu da kızı yiyorsun diye. o zaman uyandı. bu arada benim de kendi evim vardı geçinmeye çalışıyordum. sonra annem gözünü karattı babamdan istemeye. üç beş büyük kavgadan sonra babamın aklı başına geldi. babamdan kötü söz işitmeyi de göze ala ala istiyor artık.

zaten az maaş alıyormuşsun. babanın durumu olmasa tamam da, varsa evin ihtiyaçlarını onun gidermesi gerekiyor senin değil. ileride önünü alamazsın.

Bu bir-çok insanda görülebilen birşey. Evliyim ve kendi evimin dışında baba evimde bu yediklerimden var midir diye düşünüp ara sira onlara online alisveris yaparım uzak oldugum icin onlardan. Bunu atlatmanin yolu şu ki en azindan ben çözümümü bu sekilde yaptım. Evlenmeden once evin sadece ihtiyaclarini karsiliyordum paramin bir kısmı ile de kendi ihtiyacımi alip kalanini bankaya birikimime yatiriyordum. Asgari ucretin bir tık üstü ise kazanciniz tüketim planlı yaşamayın sürekli. Inanın planli harcama yaparsaniz hem kendiniz hem aileniz icin paraniz daha bereket kazanacaktır. Suclu hissetmenize gerek yok. Calisiyorsunuz ve ihtiyaciniz olan seyleri almazsaniz calismaktan cok cabuk sıkılırsınız. Calismanin tadi karsilik bulunca güzeldir. Tabi abartmamak şartıyla

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…