Kendi başına oyun oynamıyor

setinay

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Kasım 2007
57
1
86
45
İstanbul
2,5 yaşında oğlum sürekli bizi yanında istiyor ve tek başına oyun oynamıyor ben yanında olduğum halde sürekli oyuna katılmamı istiyor dolayısıyla yemek, temizlik, gibi zorunlu ihtiyaçları bile yapmakta zorlanıyorum çünkü hiç fırsat vermiyor bu durumu yaşayan arkadaşlar siz neler yaptınız ya da yapıyorsunuz?

Son düzenleme:
Aynı sorun bende de mevcut şaftım kaymış durumda. Benimki kız ama enerjimi de bitiriyor, sinirlerimi de gevşetiyor
Keskin bir dille talebini geri çevirmek işe yarıyor bizde, deneyebilirsin.
Mesela; şunu oynayalımmm diye tutturduğunda 'hayır, oyuncaklarınla kendin oyna, çok işim var benim' diyor, sonra da ona talep ettiği oyuncakla nasıl oyun kurabileceğini kısaca gösteriyorum. İşte sen şimdi marketçi ol, bebeğin sana alışverişe gelmiş olsun. Kasayı kontrol et, para al, say, raf düzenle vb. gibi
Ay ne zor yaaa

benim kızım da tam 2 buçuk ve aynen biz de öyleyiz
tek başına oyuncaklara dalamıor illa biz de olcaz
daha küçükler ondan olabilir mi
ne kadar uzun süre tek başına oynayabilir ki?
bence 4yaşında falan anca tek başına oynar duruma gelirle
konsantre olabilirler

Benimkiler dana kadar tabiri caizse, ama hala kendileri tek başlarına oynamazlar.6 yaşındaki oğlum sürekli bizimle oynamak ister. Anne şunu oynayalım, anne şöyle yapalım. Hergün evde basket oynamaktan, güreşmekten, sıcak soğuk oynamaktan, tombala oynamaktan gına geldi yav. Bir taraftanda akşama kadar zaten görmüyoruz birbirimizi ne güzel oynuyoruz işte diye düşünüyorum. Ortası yok yani. Geçen gün oynarken burnuma bir tekme almışım, hala daha sızlıyor hee

Demek ki yanlız değilmişim gerçekten biz yoruluyoruz onların enerjileri bitmek bilmiyor napalım sağlıklı olsunlar da bitmesin. Sizlerin başka çocukları da var mı benimki tek çocuk acaba tek çocuklar oynayacak kardeş bulamadıkları için mi böyle düşkün oluyorlar bize.

bizim oglanda 1.5 ya$inda kalabaligi çok seviyor, fakat e$im i$e gidince evde 2miz kaliyoruz.. tek ba$ina 2-3 dk oynar benimki sonra usanir.. benimle oynamak ister, i$lerim olur ev i$leri bitmezki guzelim.. bo$veririm bazen kuzucugumla oynarim, bazen bende usanirim alirim oglu$umu di$ari çikariz, arkada$lara gideriz, kalabalik olsunda pa$ama degmeyin keyfine

siz hiç seyircisi olmayan bir tiyatroda oynamak ister misiniz?ya da dialog yapmanız gerek bir sahnede her iki karekteri tek başına ve seyircisiz oynamayı ister misiniz?size ne kadar mantıklı gelir bu?peki çocuğunuza neden mantıklı gelsin?

benıkı 1.5 yasında butun gun evde ıkımız yanlızdık cok hıperaktıf olmasına ragmen bazen can sıkıntısından yatıyodu tv ızlıyodu bu onun ıcın ımkansız bısı buarada bende gecen hafta krese werdım bısuru arkadsı oldu ogretmenı cok mutlu oldugunu soyledı gercektende ole almaya gttıgımde yuvadan cıkmak ıstemyıoo bence sende gonder yarım gun

Peki bi de şu açıdan bakalım zorunlu ihtiyaçları bile yapmakta zorlanan, ve onunla oyun oynamaya çalışırken, bir oyunu en fazla 2 dakika oynayan sonra sıkılıp oynadığımız oyunu görmezden gelen diyalog kurmaya çalışırken sürekli kendi isteklerinin olmasını isteyip dediklerimi anlamamazlıktan gelen bir çocukla uğraşan ebeveyn için (ben olurum kendileri) bu durumdan müzdarip olup yardım istemekten daha mantıklı bir durum olmaz sanırım değil mi arkadaşım....

Haklısın kreş durumunu ben de düşündüm fakat oğlumda genizeti problemi var en ufak bir üşütmede bile şişip nefes almasını güçleştiriyor hemen ateş yapıyor genizeti ameliyatı için bir 4 yaşını bekleyelim dedi doktorumuz kreşe verdiğimizde daha da enfeksiyonlara maruz kalıp hastalığının tetiklenme durumu var yoksa çok iyi olurdu yaşıtlarıyla zaman geçirmesi.

eleştirel açıdan yazmadım ben bunları,sadece onların kocaman bakan gözlerle dünyayı nasıl gördüklerini anlatmaya çalıştım.2 tane de ben büyüttüm,bilirim zorluklarını...emocu saçı gibi makarna pişirdiğimi,toz olmuş vitrine işaret parmağımla eşimin adını yazıp kalp içine aldığımı,haberlerde sadece spikerin giydiğine baktığımı,çünkü gürültüden haberi anlayamıyordum...ufak görevler verebilirsiniz ona,ben çözümü öyle buldum.çamaşır sepetini birlikte taşıyın mesela,makinada düğmeye o bazsın.yemek yaparken masaya oturtun onu,suluboyaya hasta oluyorlar,ya da oyun hamuruna...ben şimdi vitrinin tozunu alcam,sen kitaplığı sil,bakalım hangimiz daha güzel yapacak...gibi oyunlar.elektrikli süpürgeyle arada bi onu çekin,buna özellikle oğlum bayılırdı...bunun gibi ufak tefek şeyler.hem onu ihmal etmemiş olursunuz hem basit ev işlerini halledersiniz.büyük işleri de gece o uyurken yapın,buzdolabı temizleme gibi ya da mutfak dolaplarını silme gibi mesela...

kızartma ve kaynayan su haricinde tencereyi de karıştırabilir,buna da her ikisi bayılırdı.yemeği yerken eşinize anlatın,bugün yemeği ben yapmadım o yaptı diye.acayip gururlanıyorlar...

Teşekkür ederim açıklamalarınız için deneyeceğim umarım etkisi olur. Aynen dediğiniz gibi yemeği karıştırma kısmını oğlum da çok seviyor yemek yapıyorsam zaten yanımda mutlaka vardır. Sulu boyayı denememiştim özellikle onu denicem. Başka 2,5 yaşlarda ilgilerini çeken oyunlar aklınıza gelirse paylaşın sevinirim...

size çok katılıyorum.benimde 2.5 yaşında bir oğlum var.bu ve bunlar gibi birsürü küçük oyunlarımız var.artık herşeyi (beni bunaltmadan)beraber yapmayı ögrendik.

daha çok küçükler onlardan kendi başlarına oynamalarını bekleyemeyiz..
bende her işimde onun bana yardım etmesine izin veriyorum.hergün yeni bir oyun bulmaya çalışıyorum.

*küçük bir hamur yogurup,bir kaşık plastik bıcak ,çatal,şişe kapaklar veriyorum.*sandalyeye çıkıp *bütün kaşık çatalları plastikleri yıkamasına izin veriyorm
*küçük kartonlardan kesip yapıştırarak ,tren ve araba yapıyoruz
*dergilerden,gazetelerden resimler kesip boş bir deftere yapıştırıyorz
*banyo da legene su doldurup oyuncaklarını yıkıyor,köpük yapıyor.
*dolapların sehpaların tozunu alıyor
*kapıları siliyor,balıkları besliyor,,yemek hazırlarken tabakları koyuyor
*salata malzemelerini doğruyor,limon sıkıyor,nar ekşisi ,zeytinyagı döküyor
*evdeki makineleri çalıştırıp,çamaşır asmaya ve toplamaya yardım ediyor
*2 sandalyeye ip baglıyorum ve yaptıgı resimleri oraya mandalla asıyor
*tahta kebap şişlerini ,beyaz eşya köpüklerine batırarak şekiller yapıyor
*mutfakdaki çekmecelerin hepsini boşaltıp,yeniden yerlerine koyuyor

tabi ki bunları kendi çapında yapıyor ama olsun yinede oyalanıyor.
daha yaptıgımız çok şey ve bunların gelişimine katkısı oldugunu düşünüyorum

çok güzel fikirler

Benimde en büyük sıkıntım buBazen gerçekten beziyorum bu durumdan en azından yarım saat yalnızca bilgisayara bakmak istiyorum..2.5 yaşında benım oğlum...
gün içinde herşeyi birlikte yapıyoruz sayayım mesela;
Çamaşır makinesi doldurmak deterjan koymak çalıştırmak(çalıştırmayı bile öğrendi bıdık)
Makine bitince sepete doldurmak
ütü yapılan kendi çamaşırlarını yerleştırmek
bulaşık makinesini birlikte boşaltmak..
toz almak süpürge tutmak..
Bunlara bayıla bayıla yapıyor..
Mesala çorapları katlıyorum benim eşimin kendisinin ayrı ayrı çekmecelere yerleştiriyor..
Yani anlıcağınız ev işi yaparken zorluk çekmıyorum her ne kadar bazen aksatsada..
Ama işte bunların hepsı bitince bende kendime 1 saatte olsa bir zaman ayırmak istiyorum bu mümkün olmuyor..işte o zaman çok bunalıyorum..Hiç susmadan bütün gün konuşuyor mesela:)
Hiç bir şey yapmasan en sonunda ya çişim geldi der ya susadım der..Yani sen kalkmıyorsan seni öyle yada böyle yerinden kaldırır...

benimde 4 yaşında kızım var sürekli bizimle oyun oynamak istiyor arkadaşların dedikleri gibi çalıştıgımız için ev iş güçda yapmak zorunda kalıyoruz.tek başına oyna dediğimdede küşüyor aglıyor tekmi oynacam diye itiraz ediyor.hep işmi yapacaksın diyor.oyun oynayıncada hiç bıkmıyor usanmıyor oyundan.haklı belki çocuk kendi çapında gündüz çalışıyoruz aksamda ona göre fazla ilğilenemiyoruz belki.ne yapacagımı şaşırdım kaldım hiç enerjiside bitmek bilmiyorrr...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…