• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kemalistlerden ilân hazımsızlığı

Aslında bu kadar yalan yanlış bir mesaja cevap vermemem gerekir ama işin doğrusunu açıklayarak bir kişinin bile şu fikirlerden etkilenmesine engel olabilsem ne mutlu bana düşüncesiyle yazıyorum.

Öncelikle 12 yaşındaki çocuk kendi çabasıyla tahta çıkmadı herhalde,babasının tahtı ona bırakmasıyla tahta çıkmış oldu.Nitekim ülke yönetimiyle baş edemediği için 3 sene sonra resmi olarak tahttan çekildi.Öyle hayranlık uyandıracak bir hikayesi yok yani tahta çıkışının.Onun da yanlışları vardı ayrıca.
Neyse,amacım kıyas yapmak değil zaten,Atatürk'ün yaptıklarını basit görüp başkalarını göklere çıkaranları eleştiriyordum sadece.
İkinci olarak ezan tam olarak ne zaman kaldırıldı söyler misiniz?Söyleyemezsiniz,böyle birşey olmadı çünkü.
Sonra putperestlikle Atatürk sevgisinin ya da saygı duruşunun ne alakası var pek anlayamadım.Bildiğim kadarıyla Atatürk'e tapan kimse yok bu ülkede.Saygı duruşuna gelince,bu devletin kurucusunun ölüm yıldönümünde onun anısına 1 dakikalığına saygı duruşuna geçmenin ne sakıncası olabilir?Ona bu kadarcık bile saygısı olmayan yapmasın zaten,O yine de şanından birşey kaybetmez nasılsa.
İsteyen Atatürk için duasını okusun,mevlüdünü okusun istediğini yapsın ona karışan yok zaten.

Herkes gibi bende fikrimi söylüyorum tarihinizi iyi okumanızı tavsiye ederim ezan ne zaman kaldırıldı diye soruyorsunuz benim adıma da cevap veremeyeceğimi söylüyorsunuz cevap vereyim 1932-1950 tam 18 yıl araştırabilirsiniz. Türkçe ezan okunması konusu Meşrutiyet dönemindeki bazı aydınlar tarafından da dile getirilmişti. Bunu Ziya Gökalp şöyle şiirleştirmiş:
"Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur.
Köylü anlar manasını namazdaki duanın
Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur
Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüda'nın
Ey Türk oğlu, işte senin orasıdır vatanın."
Atatürk'ün teşvikiyle 1932'de, Türkçe ezan okunmasının dinen caiz olup olmadığı tartışıldı ve caiz olduğu kanaatine varıldı.[2]

1931 yılının Aralık ayında, Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı ve İsmet İnönü'nün başbakanlığı döneminde dokuz hafız, Dolmabahçe Sarayı’nda ezanın ve hutbenin Türkçeleştirilmesi çalışmalarına başladı.

Kur'an’ın Türkçe tercümesi ilk kez 22 Ocak 1932 tarihinde İstanbul’da Yerebatan Camii’nde Hafız Yaşar (Okur) tarafından okundu.[1]Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii’nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi’nde de, Ayasofya Camii’nde Türkçe Kuran, tekbir ve kamet okundu.[3]18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi. Takip eden günlerde, yurdun her yerindeki Evkaf Müdürlüklerine Türkçe ezan metni gönderildi. 4 Şubat 1933 tarihinde, müftülüklere ezanı Türkçe okumalarını, buna uymayanların kati ve şedid (kesin ve şiddetli) bir şekilde cezalandırılacaklarını bildiren bir tamim gönderildi.

Türkçe ezan uygulamasının ardından, Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi'nin 6 Mart 1933'te yayımladığı bir tebliğ ile İslam peygamberi Muhammed'e hürmet ve saygı ifade eden sözlerin yer aldığı salanın da Türkçe okunmasına karar verilmiştir.[4]

1941 yılında çıkarılan 4055 sayılı kanunla Türk Ceza Kanunu'nun 526. maddesine bir fıkra eklenmiştir. Değişikliğe göre, Arapça ezan okuyanlar ve kamet getirenler, üç aya kadar hapsedilecek ve 10 liradan 200 liraya kadar para cezası ödeyeceklerdi.[5] Buyrun ben sizin için ekledim.

Son düzenleme:
İnsanlar okumuyor Rosemarys ezbere konuşuyolar ee ezber de bi'yerde bozuluyo tabii.
Onun tahta babadan oğula geçmesi mucizevi bi'şey ama Atatürk'ün onca şeyi başarması "napmış ki yaa".

Çok şükür dini sizler kadar biliyoruz arkadaşlar her 10 Kasım'da ya da her duamızda şahsım adına duamı eksik etmiyorum. Siz nerden çıkardınız saygı duruşunda duranların dua etmediklerini? Adı üstünde saygı duruşu o seneler önce ölmüş bir insana hala ülkenin yarısından fazlası saygı duyuyor ne tuhaf değil mi bazıları hayattayken bile sahip değil bu saygıya.

Siz benim neyi ne kadar okuduğum hakkında konuşamazsınız ezbere konuşmuyorum yukarıda yazdığım bilgileri okuyup araştırabilirsiniz ben fikrimi söyledim egerki doğru okursanız fatih sultan mehmedi ben demedim bir arkadaş sormuş bende cevap verdim.Evet atatürk putlaştırılmış bunun farkındasınız ama kabul edemiyorsunuz.

isteyen fatıha okur ısteyen saygı durusunda bulunur ısteyen anıtkabıre gıder sız fatıha okudunuzda bız okumayınmı dedık?herkes sevgısını ıstedıgı gıbı gosterır kımene kı yanı:19:

Beni alakadar etmez istediğiniz şekilde sevginizi gösterebilirsiniz ben sadece kendi fikrimi söyledim neden saygı duymasını bilmiyorsunuz.

12 yaşında bir çocuğun tahta çıkması 21 yaşında istanbulu feth etmesi hayranlık verici bencede ben atatürk birşey yapmadı diyemem ama yapılan kötü şeyleri de yok sayamam en başında müslüman bir ülkede ezan kaldırıldı sonra da türkçeleştirildi inançlarımız yok sayıldı atatürk putlaştırıldı.Putperest bir toplum olduk.10 kasım da 1 dk saygı duruşunda bekleniyor.Kusura bakmayın ama bence ölüye fatiha okumak yasin okumak onun adına hayır yapmak gerekir.Atatürk'ünüzü çok seviyorsanız bence bunları yapın obür taraf da duaya hayıra ihtiyacı var.

Beni alakadar etmez istediğiniz şekilde sevginizi gösterebilirsiniz ben sadece kendi fikrimi söyledim neden saygı duymasını bilmiyorsunuz.

fıkrınızı soyleyın ama fıkrınızı bıze dayatmayın olur mu?

Yorumları okudum okuduuuum okuduuuuum baktım bi boş geldi bi gereksiz karalama..arkadaş sen şimdi şurda okuyup bir meslek sahibi olabildiysen,seçme ve seçilme hakkın varsa,bir ülkeye bir millete bir bayrağa sahipsen, evliysen ve de resmi nikahlı olduğun için kocan üzerine 9 kuma geitremiyorsa,A yı B yi öğrenip adını soyadını yazabildiysen ve bir soyadın varsa,başka bir milletin köpekliğini yapmıyorsan....vsvsvsvsvsvsvvvvvsssssss işte bunları heeeeeeeeeeepp Atatürk'e borçlusun..istesen de istemesen de borçlusun canım..istersen küfret istersen kabul etmee..ne yaparsan ya malesef borçlusun..Fatih istanbul'u fethetti kanuni viyana kapılarına geldi onlar bunları yaptı ama eğer Atatürk olmasaydııııııııııııııııııııııııııııııı sen istanbul'u rüyanda ya da sadece filmlerde görebilirdin belki de..Atatürk olmasaydı bu ülke kalmazadı anlatabildimmi..Türklüğünü vatanını milletini koruyan adama borçlusun sen o ddediklerini..sahip olduğumuzz değerleri bugüne taşıyan o mükemmel Ata'ya borçlusun!

Atatürk ü putlaştırmak mı........gerekirse putlaştırayım......belki de yanlış bir tabir kullandım.......dönemin ingiliz başkanı Lloyd dünyaya bir tane geldi o da Türklere geldi demiş arşivlerde saklı.........düşmanlar bile hayran.......ben neden hayranım ya da sen neden hayran olmalısın biliyor musun.........zamanında kapitülasyonları savaşark kaldırmış bir adam...........kapitülasyonları git öğren gel...........kısaca bize ekmek teknemizi vermiş..........sayın Tansu Ciller zamanında kapitülasyonlar geri geldi ve her ekonomik krizde hop oturup hop kalkıyoruz...............şimde Atatürk de yok gümrük birliğinden çık çık çikabilirsen..........yaşlılığını hangi parayla geçireceksin......avrupalılar japonlar elinde fotoğraf makinası gezerken
Atatürk size fazla.......kapitalist düzen donunuza kadar alsın siz ses çıkarmayın.......ezan türkçeymiş giyimmiş kuşammış......

Atatürk ü putlaştırmak mı........gerekirse putlaştırayım......belki de yanlış bir tabir kullandım.......dönemin ingiliz başkanı Lloyd dünyaya bir tane geldi o da Türklere geldi demiş arşivlerde saklı.........düşmanlar bile hayran.......ben neden hayranım ya da sen neden hayran olmalısın biliyor musun.........zamanında kapitülasyonları savaşark kaldırmış bir adam...........kapitülasyonları git öğren gel...........kısaca bize ekmek teknemizi vermiş..........sayın Tansu Ciller zamanında kapitülasyonlar geri geldi ve her ekonomik krizde hop oturup hop kalkıyoruz...............şimde Atatürk de yok gümrük birliğinden çık çık çikabilirsen..........yaşlılığını hangi parayla geçireceksin......avrupalılar japonlar elinde fotoğraf makinası gezerken
Atatürk size fazla.......kapitalist düzen donunuza kadar alsın siz ses çıkarmayın.......ezan türkçeymiş giyimmiş kuşammış......

:81::81::81: siziii ayakta alkışlardım he valla süpersiniz...zaten algılar o kadar kapalı ki ne desek riv riv riv rivv geliyor onlara..

şimdi ben bu şiiri burda paylaşıcam
eğer siteye uygun değilse hakaret içeriyorsa konu dışıysa
cezam neyse razıyım
bu konuya en güzel cevap bu

Be Hey Dürzü
Ne ararsın Allah ile aramda!...
Sen kimsin ki orucumu sorarsın?
Hakikaten gözün yoksa haramda
Başı açığa niye türban sorarsın?

Rakı, şarap içiyorsam sana ne.
Yoksa sana bir zararım, içerim.
İkimiz de gelsek kildan köprüye,
Ben dürüstsem sarhoşken de geçerim

Esir iken mümkün müdür ibadet?
Yatıp kalkıp ATATÜRK´e dua et.
Senin gibi dürzülerin yüzünden,
Dininden de soğuyacak bu millet
İşgaldeki hali sakin unutma.
ATATÜRK´e dil uzatma sebepsiz.
Sen anandan yine çıkardın amma
Baban kimdi bilemezdin şerefsiz.

Neyzen TEVFİK

şimdi ben bu şiiri burda paylaşıcam
eğer siteye uygun değilse hakaret içeriyorsa konu dışıysa
cezam neyse razıyım
bu konuya en güzel cevap bu

Be Hey Dürzü
Ne ararsın Allah ile aramda!...
Sen kimsin ki orucumu sorarsın?
Hakikaten gözün yoksa haramda
Başı açığa niye türban sorarsın?

Rakı, şarap içiyorsam sana ne.
Yoksa sana bir zararım, içerim.
İkimiz de gelsek kildan köprüye,
Ben dürüstsem sarhoşken de geçerim

Esir iken mümkün müdür ibadet?
Yatıp kalkıp ATATÜRK´e dua et.
Senin gibi dürzülerin yüzünden,
Dininden de soğuyacak bu millet
İşgaldeki hali sakin unutma.
ATATÜRK´e dil uzatma sebepsiz.
Sen anandan yine çıkardın amma
Baban kimdi bilemezdin şerefsiz.

Neyzen TEVFİK

bence hic uygun olmamis icerikde hakaret var
dürzü serefsiz kimse kimseye diyemez ayri görüslerde diye

ben üstüme alinmadim ATATÜRKÜMÜ cok seviyorum cünkü :16: ama karsi görüslere ayip oldu

benim sinir oldum olayda bu,karsi tarafin görüsüne katilmiyorsak bile saygi duymasini bilelim

Konulara yazılan "alıntı veya şiirleri" hakaret diye şikayet etmeyiniz, içeriğe yorum yapmak yerine şiir paylaşmak konu dışı sayılabilir.
Şiir veya alıntılar üyelere ait değildir.

Ankara'ya ne zaman gitsem Anıtkabir'e uğramadan, o yaşanılan savaşların anlatıldığı müzeyi gezmeden,o binlerce okuduğu kitabın olduğu kütüphaneyi görmeden dönmem.Her gittiğimde tüylerim diken diken olur(bu kadar kitabı nasıl okumuş bu adam)diye de şaşar kalırım.Deftere minnetlerimi yazmadan geçmem ve Fatiha'mı okumadan çıkmam..
Her 10 Kasım'da Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09:05'te mutlaka orda olurum..(sap gibi dikilirim):20:

O gemilerden,saraydan vs.duyulan siren sesleriyle tüylerim yine diken diken olur..Odasından her geçişimde yine duamı eder,şükranlarımı sunarım iyi ki ülkemize gelmiş bir dehasın sen,ulu önderimizsin sen diye..Düşman devletler bile hasetlerinden çatladılar sizin lideriniz gibi lider Dünyada yok diye ama bizdeki bazı kesimler nedense hazımsızlık sorunu yaşıyorlar..Nankörlük hat safhada...
Allah izin verirse devam edecek bu...

Atam'ın yaptığını görmezden gelen insanlara "naapmış ki yaa"diyen insanları cehaletleriyle başbaşa bırakmak gerek..
AK İT gazetesinin yaptığı da büyük terbiyesizliktir bugün yayınladığı resim Atamıza yapılmış büyük saygısızlık ve hakarettir..
Söyleyecek çok şeyim var ama buraya sığmaz...

Son düzenleme:
Herkes gibi bende fikrimi söylüyorum tarihinizi iyi okumanızı tavsiye ederim ezan ne zaman kaldırıldı diye soruyorsunuz benim adıma da cevap veremeyeceğimi söylüyorsunuz cevap vereyim 1932-1950 tam 18 yıl araştırabilirsiniz. Türkçe ezan okunması konusu Meşrutiyet dönemindeki bazı aydınlar tarafından da dile getirilmişti. Bunu Ziya Gökalp şöyle şiirleştirmiş:
"Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur.
Köylü anlar manasını namazdaki duanın
Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur
Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüda'nın
Ey Türk oğlu, işte senin orasıdır vatanın."
Atatürk'ün teşvikiyle 1932'de, Türkçe ezan okunmasının dinen caiz olup olmadığı tartışıldı ve caiz olduğu kanaatine varıldı.[2]

1931 yılının Aralık ayında, Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı ve İsmet İnönü'nün başbakanlığı döneminde dokuz hafız, Dolmabahçe Sarayı’nda ezanın ve hutbenin Türkçeleştirilmesi çalışmalarına başladı.

Kur'an’ın Türkçe tercümesi ilk kez 22 Ocak 1932 tarihinde İstanbul’da Yerebatan Camii’nde Hafız Yaşar (Okur) tarafından okundu.[1]Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii’nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi’nde de, Ayasofya Camii’nde Türkçe Kuran, tekbir ve kamet okundu.[3]18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi. Takip eden günlerde, yurdun her yerindeki Evkaf Müdürlüklerine Türkçe ezan metni gönderildi. 4 Şubat 1933 tarihinde, müftülüklere ezanı Türkçe okumalarını, buna uymayanların kati ve şedid (kesin ve şiddetli) bir şekilde cezalandırılacaklarını bildiren bir tamim gönderildi.

Türkçe ezan uygulamasının ardından, Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi'nin 6 Mart 1933'te yayımladığı bir tebliğ ile İslam peygamberi Muhammed'e hürmet ve saygı ifade eden sözlerin yer aldığı salanın da Türkçe okunmasına karar verilmiştir.[4]

1941 yılında çıkarılan 4055 sayılı kanunla Türk Ceza Kanunu'nun 526. maddesine bir fıkra eklenmiştir. Değişikliğe göre, Arapça ezan okuyanlar ve kamet getirenler, üç aya kadar hapsedilecek ve 10 liradan 200 liraya kadar para cezası ödeyeceklerdi.[5] Buyrun ben sizin için ekledim.
Siz kendi yazdıklarınızı(ya da kopyala/yapıştır yaptıklarınızı) bi iyice okuyun bence.Ezan KALDIRILMADI.Türkçeye çevrilerek okundu o yıllar arasında.

Atatürk mü putlaştırılmış?
Valla ben de uzun bir süredir başka bir şahsın putlaştırıldığını düşünüyorum :ssz:
Ağzında A çıksa tüm alfabeyi anında sayacak insanlar görüyorum, onu ne yapacağız:9:

olay Atatürk ne yaptı ki gibi bi duruma düşmeye başladı bizde deli gibi neler yaptığını anlatmaya çalışıyoruz.yani kocaman insanlar hala o ne yaptı ki diye sorabiliyorsa bende 3 yaşındaki oğlumun kreşte öğrendiği 29 Ekimde okuduğu şu kısa şiirle cevap vermek istiyorum başka anlatım yolu kalmadı en basiti bu çünkü.

Atatürk yoktu
düşman çoktu
Atatürk geldi düşmanı yendi
bu yurdu bizlere verdi

yani tartışma bu hale geldi artık :55:

ataturk olmasaydı fıransızlar ulkemızı işgal ederdı ummetın bırlıgını saglayan hılafetı kaldırırdı yerıne laiklıgı getırrdı ardından yüzyıllardır kullandıgımız alfabeyı degıstırır yerıne latın alfabesını koyardı ıngılızler carsafı ve fesı yasaklar yerıne kendı kulturlerı olan sapkayı gıyme zorunlulugu koyarlardı ıtalyanlar hıcrı takvımı kaldırıp yerıne mıladı takvımı getırır mubarek cuma gunu olan resmı tatılımızı hırıstıyN genelegınde oldugu gıbı pazar gunune aldırırdı ardından hepsı dınımızı ogrenmeyelım dıye nekadar alım ulama varsa hepsını astırırdı kuran kurslarını kapatırdı camılerı ozellestırırlerdı neysekı MUSTAFA KEMAL ATATURK geldıde bunların hıc bırı olmadı.

Modernizmden çağa ayak uydurmadan bihaber arkadaş Atatürk iyi ki varmış ki senin bile bunlardan fayda sağlamana sebep olmuş.

ingilizlere köle olarak değil özgürce yaşıyorsun dinini. Atatürk'e yalan, hakaret dolu islamı savunur görünümlü kitaplar(!) basılabilmişse onları okumaya özgürmüşsün demek ki.

İngilizlerin olan ‘fes’ kendi kültürümüzmüş ya pes! Diyorum.

Son düzenleme:
12 yaşında bir çocuğun tahta çıkması 21 yaşında istanbulu feth etmesi hayranlık verici bencede ben atatürk birşey yapmadı diyemem ama yapılan kötü şeyleri de yok sayamam en başında müslüman bir ülkede ezan kaldırıldı sonra da türkçeleştirildi inançlarımız yok sayıldı atatürk putlaştırıldı.Putperest bir toplum olduk.10 kasım da 1 dk saygı duruşunda bekleniyor.Kusura bakmayın ama bence ölüye fatiha okumak yasin okumak onun adına hayır yapmak gerekir.Atatürk'ünüzü çok seviyorsanız bence bunları yapın obür taraf da duaya hayıra ihtiyacı var.

Lafa bak ya! Putperest toplummuş!!
Türkler atalarını anarlar tarihi hatırda tutarlar. bu atalarına taptıkları anlamına gelmez. Bayrağı alıp anıtkabire gitmek ne zamandan beri tapınma oldu sizin gözünüzde. Atatürk bu ülkenin kurucusu, lideri , kahramanıdır. Saygı duruşundan daha fazlasını hak ediyor.
Ayrıca insanlar içlerinden dua eder çünkü bunu ALLAHtan ister senin gibilerin bilmesi gerekmez!

1.sınıfa gıden kızımın sınıf arkadası sınıfta dıyorkı
ataturkı sevmeyın o kur an ları yaktırdı olay buraya kadar gelmıs dusunun
benım.zavallı kızımda heo savunmaya gecmıs ataturk dusmanlarsan ulkemızı kurtardı dıye.
Dusunun ufacık yavrılarımıza neler asılanıyor

Adama sormazlar mı
o pek bütün dininiz atatürk olmasa olacak mıydı diye
o pek müslüman ülkeniz olacak mıydı diye
sorarlar ama anlayan kim
bu bölümün açılmasını çok istemiştim
aslında gerek de yokmuş
kime ne anlatıyoruz
ancak karşındakinin anlayabildiği kadar işte

bir çocuk bile anlayabiliyor halbuki
hem de korkuyla?? değil sevgiyle

$ata2.jpg $ata1.jpg