Kefir nedir? Nasıl yapılır?

NevresteNevreste hesabı doğrulanmış üye.

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
294.961
607.645
1.098
43
Malatya


Kefir; Kafkas kökenli geleneksel bir süt içeceğidir. Kefir tanelerinden veya kefir kültüründen elde edilir. Kefiri diğer mayalanarak elde edilen süt ürünlerinden farkı; bakteri ve maya içeren kefir tanelerinden yapılıyor olmasıdır.

Kefir taneleri; fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde; beyaz-sarı renkte; küçük karnabahar görünümünde; yumuşak ve jelatinimsi yapıdadır.

Kefir; yararlı bakteri ve mayalarla beraber çeşitli vitaminler, mineraller ve elzem aminoasitlerden de zengindir. İçeriğindeki fazla miktarda triptofan, kalsiyum, magnezyum ve B vitaminlerinden dolayı sakinleştirici etkisi olduğu bilinmektedir.

KEFİR NASIL HAZIRLANIR?

Çiğ sütün kaynatılır ve 20 ° C-25 ° C’ye kadar soğutulur. Sütün %5 i kadar büyüklükte kefir tanesiyle mayalandırılır. (20 ° C-25 ° C) Mayalanma işlemi 18-24 saatte gerçekleşir. Daha sonra elekle taneler ayrılır. Soğutulur. 4 ° C’de saklanmalıdır. Kefir İnek, keçi, koyun, hindistan cevizi, pirinç ve soya sütlerinden üretilebilir ve her yaştan bütün bireyler rahatlıkla tüketebilir. Kefir bir probiyotiktir. Probiyotikler vücudu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığınızı güçlendiren, bağırsaklar için yararlı mikroorganizmalar içerirler.

Kefirin düzenli tüketiminin; Bağırsak hastalıklarını hafifletebileceği, bağırsak hareketlerini arttırabileceği, gaz ve şişkinliği azaltabileceğini belirtmektedir.

LAKTOZ INTOLERANSI OLAN BİREYLER KEFİRİ RAHATLIKLA TÜKETEBİLİRLER.

Laktoz intoleransı; laktaz enzimi yetersizliği nedeniyle laktozun sindirilememesi sonucu bireyin karın bölgesinde ağrı, şişkinlik, bulantı ve ishal gibi mide ve sindirim sistemi problemlerinin görülmesidir. Kefir, Laktoz intoleransı olan bireylerde yoğurda bir alternatif olarak rahatlıkla önerilebilir.


Kaynak: doktor sitesi
 
İşte mucize içecek Kefirin faydaları

1. Tüm alerjilere karşı en kuvvetli iyileştiricidir.

2. Hiçbir yan etkisi bulunmayan güçlü bir antibiyotiktir.

3. Karaciğer hastalıklarını tedavi eder.

4. Safra kesesi taşlarını dökmeye yardımcı olur.

5. Vücudu ağır metal, tuz ve alkolik maddelerden arındırır.

6. Kimyasal antibiyotikleri elimine eder.

7. Böbrek taşlarına iyi gelir.

8. Kötü kolesterolü düşürür.

9. Bağırsak yolunu temizler.

10. Patojen mikro organizmalara karşı etkilidir.

11. Rahatsız Bağırsak Sendromuna iyi gelir.

12. Gastrit tedavisinde etkilidir.

13. Pankreas sorunlarında faydalıdır.

14. Ülseri tedavi edici özelliği vardır.

15. Kolon kanserini önler ve tedavi eder.

16. Sindirimi kolaylaştırır.

17. Vücut fonksiyonlarını düzenler.

18. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

19. Mantara iyi gelir.

20. Yüksek tansiyonu düşürür.

21. İyileşme sürecini hızlandırır.

22. Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.

23. Sedef hastalığına iyi gelir.

24. Egzama tedavisinde kullanılır.

25. Enflamatuvar hastalıklara karşı etkilidir.

26. Tümörlerin büyüklüğünü azaltır.

27. Kalp hastalıklarını tedavi eder.

28. Bağırsaklardaki tıkanıklığı tersine çevirir.

29. Kan damarlarını temizler.

30. Enerji verir.

31. Kendinizi iyi hissetmenizi sağlar..

32. Akciğer enfeksiyonlarına karşı etkilidir.

33. Metabolizmayı çalıştırır.

34. Kilo vermeye yardımcıdır.

35. Aknelere iyi gelir.

36. Saçı canlandırır.

37. Diş eti hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

38. İlaçların yan etkilerini azaltır.

39. Antibiyotik kullanımı sonrasında vücuttaki iyi bakterileri korur.

40. Sindirim sistemindeki mikrofloranın korumada görev yapar.

41. Tansiyonu düzenler.

42. Kan şekerini düşürür.

43. Yağ asidi ve kolesterol seviyesini düşürür.

44. İshale iyi gelir.

45. Şişkinliği azaltır.

46. Bağırsak hareketlerini hızlandırır.

47. Strese karşı etkilidir.<br />48. Uyku sorunlarını çözer

49. Depresyon sürecinde kullanılabilir.

50. Dikkat eksikliğine iyi gelir.

51. Beynin nörofoksiyonlarını geliştirir.(Refleksler, hafıza, dikkat, 5 duyu)

52. Midedeki gazı azaltır.

53. Laktik asit fermantasyonu ile süt ürünlerinin sindirimini kolaylaştırır.

54. Enfeksiyonlara karşı etkilidir.

55. Vajinal kokuları yok eder.

56. Kırışıklıkları gerginleştirir.

57. Arterite iyi gelir.

58. Kalın bağırsak yangısını iyileştirir.

59. Gut hastalığına karşı etkilidir.

60. Migrene iyi gelir.

61. Romatizma tedavisinde etkilidir.

62. Mide rahatsızlıklarına karşı etkilidir.

63. Detoks etkilidir.

64. Sütün içerisindeki proteinin alımını ve sindirimini arttırır.

65. B3 , B6 ve folik asit üretimini destekler.

66. Tüberküloz tedavisinde etkilidir.

67. Mide kramplarına iyi gelir. Regl döneminde tüketilebilir.

68. Kronik bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir.

69. Karaciğer enfeksiyonlarına iyi gelir.

70. Astıma karşı etkilidir.

71. Bronşit hastalarına önerilir.

72. Kansızlığa iyi gelir. Metastazı engeller.

73. Sabahları görülen ağız kokusunu önler.

74. Hepatit tedavisinde etkilidir.

75. Soğuk algınlığı sebebiyle boğazda balgam birikmesini engeller.
 
Kefir Nelere iyi gelir ?
Kullanımı ( içimi ) ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir. Mucize içecek kefir özellikle bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önlediğinden ömür uzatıcı olduğuna inanılır. Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden çocuklarına su gibi içirirler. Kafkasya’ da yüzyıldan fazla yaşamak çok sıra dışı bir durum değildir. Protein , yağ , laktoz ve Mineraller bakımından hayli zengin ilaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kollestrolü azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır, vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, bulaşıcı, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker düşürüyor ve en önemlisi KANSERİ GECİKTİRİYOR... Hazmının kolay , proteince zengin oluşu NEDENİ İLE Kefir hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir.Hatta 20-30 günlük çocuklara bile Günde bir iki kaşık içirilmesi önerilmektedir. doktorlar, hastalarına ilaçların yanında birde kefir içmelerini tembihliyor.
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir. Hücre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi olarak kullanıldığı da bilinmektedir.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel SEZGİN, Japonya’ da fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kefirin içinde yer alan maddelerin kanseri %53,6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri önleyici ilaçlarla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya çıkarttığını belirtmiştir
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır.Ülser yüksek tansiyon , bronşit, Astım hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.


Kefiri Kimler Kullanır ?
Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir. Yan etkisi yoktur. Çocuklara bile rahatlıkla verilebilir.
Kefiri Kanser Hastaları Tercih Ediyor ?
Kefir, vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor. Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor. İlaç değil ama, kanser hastası olanlar, bu özellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor... Yapılan çalışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzluğa da iyi geldiğini göstermiştir.


Kefir Tanesi
Kefir Tanesi; fındık yada buğday büyüklüğünde, renkleri beyaz, beyaz-sarı arasında küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Boyutları 0,5-3 cm arasında değişir. Taneler sütü fermente edici rol oynar, en önemli özelliği fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidir.Kefir taneleri kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği jelatinimsi koloniler oluştururlar. Çok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Değişik araştırmacılar, değişik bölgelerden aldıkları kefir tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir.Tanede genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar mevcuttur. Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de rastlanmıştır. Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kültürler üretilmiştir. Avrupa ülkelerinde ve A.B.D. de genellikle saf kültürlerden kefir üretilirken , Rusya , Asya , Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugüne kadar laboratuvar koşullarında kefir tanesi üretmek mümkün olmamıştır.

Kefirin Besin Değerleri
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan Mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan Proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın , Mineral maddelerden kalsiyum ve Magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların , yağların ve Proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır. Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. B u vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.


Kefir neye benzer?
Kefir yoğurda ya da ayrana benzer. Zaten benzer şekilde mayalanır. Bekletildikçe tadı ekşir ve çok az olan Alkol oranı artar.


Kefirin zararı var mı?
Kefirin bilinen bir zararı yoktur. Çok nadir olarak bazı kişiler yeni başladıklarında fazla kefir içmeye tahammül edemezler. Bu kişiler kefir miktarını yavaş yavaş artırmalıdır. Bazı kişiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geçtiği dokularda bir takım rahatsızlıklar oluşabilir. Kısa bir süre sonra, toksinler vücut dışına çıkacak ve kişi kendini çok iyi hissedecektir (iyileşme krizi).
Kefir tanelerini nereden temin edebilirim?
Kefir tanelerini, Ege Ziraat fakültesi gibi bazı fakültelerden, aktarlardan ya da tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz.
Bazı firmalar hazır kefir de satmaya başlamıştır.
Kefirinizin ucuz ve istediğiniz kıvamda olması için mümkünse kendiniz yapın.


Kefir taneleri neye benzer?
Kefir taneleri karnabahar görünümünde fakat lastik kıvamındadır. Kefir tanelerinin dışında kefiran denilen bir yapışkan bir zar(f) vardır. Yararlı bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları bu zarın içinde yaşarlar
Kefir taneleri çok büyümüşse kesilmeli mi?
Kefir taneleriniz büyük ise bunu kesmeyin, aksi halde kefiran metalden zarar görebilir. En iyisi hafifçe elinizle sıkmadan ayırmaktır.


Kefir taneleri sonsuza kadar yaşayabilir mi?
Kuru kefir taneleri birkaç mayalamadan sonra yok olabilir. Ama ıslak maya eğer iyi bakılırsa sonsuza kadar sağlıklı kalır (şimdiye kadar nasıl geldi!) Kefir tanelerini sıkmayın, metal değdirmeyin, temiz tutun. Uzun süre kullanmayacaksanız soğuk bir yerde (tercihan buzdolabında) tutun. Daha uzun süre saklamak istiyenler derin dondurucuya koyabilirler.

Kefir tanelerini daha çabuk nasıl büyütebilirim?
Mayanın miktarı ne kadar fazla ve mayalama süresi ne kadar uzunsa kefir taneleri de o kadar büyük olur. Fakat belli bir noktadan sonra üreme yavaşlar. Tane ve su ayrılırsa tekrar ekilirse taneler daha çabuk büyür.


Kefirin tam olarak mayalandığını nasıl anlarım?
Bu genellikle oda sıcaklığında 24 saat içinde gerçekleşir. Kefir tanelerine kürdan sokun. Ayakta duruyorsa kefir mayalanmıştır. Mayaladığınız kefirde taneler (yukarıda) ile peyniraltı Suyu (whey) (aşağıda) arasındaki sınır keskinleşmişse kefir olmuştur.

Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak için ne yapayım?
Kefiriniz tatlı ise ve ekşi seviyorsanız mayalanma süresini 48 Saate kadar uzatın. Kefir ekşidikçe faydası artar. Ayrıca alkol miktarı da artar. Tatlı kefir istiyorsanız mayalanma süresin 24 Saatten fazla uzatmayın ve kefiri buzdolabında saklayın. Kefirinizin daha katı olmasın istiyorsanız ayırdığınız kefir ayranını birkaç saat buzdolabında tutun.


Kefir yapmayı bir süre ertelemek istiyorsam ne yapayım?
Eğer bir süre kefir yapmayacaksanız, mayayı buzdolabının rafına koyun. Böylece kefirin üremesi yavaşlayacaktır. Birkaç Gün bu şekilde fazla değişmeden durabilir. Eğer daha uzun süre tutmak istiyorsanız, kefir tanelerini örtecek kadar kaba süt koyun ve kabı dondurucuya koyun. Böylelikle birkaç hafta süre ile kefir aşırı bir üreme göstermez.


Kefir için hangi sütü kullanayım?
En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptığı gibi çiğ keçi sütüdür. Diğer hayvanların sütü de olabilir. Yemlenen değil otlayan hayvanların sütünü tercih edin. Market sütleri iyi bir tercih değildir. Bunlar içinden günlük şişe sütlerini tercih edin. Kutu sütlerini tercih etmeyin (zaten bazıları da mayalanmıyor).


Ne kadar kefir tüketmeliyim?
Ne kadar yoğurt yiyorsanız o kadar. Önce bir çay bardağı için sonra miktar gittikçe arttırın. Genellikle 250-1000 mL kadar tüketilmektedir. Müzmin hastalığı olan kişilerin en az bir Litre kadar kullanması tavsiye edilmektedir.


Sıcak yemeklere kefir konulur mu?
Kefir Sıcak yemeklerin üzerine eklenebilir ve hatta pişirilebilir de. Kefirden maksimal etkiyi sağlayabilmek istiyorsanız ısıya maruz bırakmayın. Çünkü bu içindeki faydalı mikropları öldürecektir.


Süt dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi?
Evet yapılabilir. Fakat verilen Sıvının içinde kefir mikroplarının hayatiyetini sürdürebileceği herhangi bir şeker bulunmalıdır. Meyve suyu ya da şekerli su ile yapılan kefire su kefiri denmektedir. Bu kefirlerin mayalanması genellikle daha uzun sürmektedir.

Kefir ile yoğurdun farkları nelerdir?
Her ikisi de sütün Fermantasyonu sonucu elde edilir. Görünüş olarak birbirlerine çok benzerler Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarır. Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlı mikroorganizmadır.
Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlar da yok !!). Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur. Sonuç olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız için çok iyidir kefir ise ondan da iyidir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…