Kediler eğitilebilir mi?

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Kediler eğitilebilir mi?

Evini kediler ile paylaşan kişilerin en büyük dertlerinden biri fazlasıyla başına buyruk olan sevimli dostlarımızın eğitimi… Köpeklerde uygulanan yöntemlerin işe yaramamasından dolayı, pek çok kişi kedilerin eğitiminin mümkün olmadığını düşünür. Ama aslında belirli bir oranda bu mümkün. Bu yazımızda kedi eğitiminin temellerinden bahsedip, en sonunda da kedimize oturmayı öğretmekle ilgili örnek bir egzersiz yapacağız.

Kediler, köpekler kadar sosyal yaratıklar değillerdir. Köpekler evcilleşme süreçlerinde hep insanlar ile birlikte bulunmuşlar ve avcılık, savunma gibi amaçlar ile kullanılmışlardır. Fakat kediler, yalnız avcılardır. Hatta pek çok kedisever, kedilerin halen daha evcilleşmemiş olduğunu, esasında vahşi doğadaki kuzenleri ile benzer ruh hali ile yaşadıklarını söylerler. Belki siz de kedilerin, bizleri sahipleri olarak görmediğini ve sadece bizimle birlikte yaşamayı kabul ettiklerinin farkındasınızdır :)



İlk adımlar
Kedinizi eğitmenin birinci aşaması onu tanımak ve anlamaktır. Kedinizin yanlış bir hareketi ısrarla yapmasının büyük olasılıkla çok basit bir sebebi vardır. Örneğin, her gün aynı çiçeğe zarar verdiğinde, çiçeğin yerini değiştirdiğiniz anda sorunun anında çözülebilmesi sizi şaşırtabilir. Evde sürekli yaramazlık yapan bir kedinin, bu davranışının ana sebebi yaşam alanının dar geliyor olması olabilir. Ona evde koşabileceği ve tırmanabileceği bir kaç oyuncak aldığınızda birden dünyalar tatlısı bir kediye dönüşebilir.

Kediniz hep aynı girmemesi gereken gardroba giriyorsa, belki de onun saklanıp kafa dinleyeceği bir yere ihtiyacı var demektir. Kendisine güzel bir kedi evi veya kuytu bir köşe sağlayarak anında bu huyundan vazgeçmesini sağlamak mümkün olabilir.

Cezalar işe yaramaz!!!
Kediler ceza mekanizmalarına çok az tepki verir. Acı eşikleri çok yüksek olduğu için kedilerinizi dayak veya benzeri bir yöntemlerle cezalandırmaya asla ve asla kalkışmayın. En baştan söyleyelim…Kesinlikle işe yaramayacaklardır! Kediler sizin onlara verdiğiniz cezanın çok daha fazlasına dayanabilecek kapasitede çok güçlü yaratıklardır. İşin kötüsü çok büyük olasılıkla da verdiğiniz cezanın yaptığı hareketle olan ilişkisini kuramayacak ve sizden korkmaya ve bu ruh halinin sonucu olarak daha olumsuz bir kediye dönüşecektir. Zaten anlasa dahi bunu umursamaması da gayet olasıdır.

Kedi eğitiminin temelleri
İşin anahtarı şu cümlede saklı… “Kedi eğitimine, kedimin yapmaması gereken şeyleri yasaklamalıyım diye bakmamalısınız”. Çünkü işe yaramayacaktır. Tam aksine yasak yerine, kedimin yapmasını istediğim şeyleri ödüllendirmeliyim bakış açısı ile yaklaşmanız gereklidir. Doğru şeyleri yaptığında onu ödüllendirmeli ve bu hareketi sürekli tekrarlamasını sağlamalısınız. Böylece doğru olan versiyonlarını tercih ettikçe, yavaş yavaş yanlış olanlarından vazgeçecektir.

Clicker’lar işe yarar
Clicker denilen şeyler, genellikle köpek eğitimlerinde kullanılan basıldığında “klik” diye bir ses çıkartan minik cihazlardır. Eğer bir clicker’ınız yoksa bir tükenmez kalem de benzer ses çıkartabilir.

Kediniz her iyi bir şey yaptığında ona ödülünü vermeden önce clicker ile ses çıkartmayı unutmayınız. Bu sesin olumlu bir şey olduğunu hemen öğreneceklerdir. Kediler düzenli bir hayatı ve rutin yaşantıyı seven hayvanlardır. Evde düzenli bir hayat süren kedinizin daha huzurlu olmasını sağlar ve bu huzur er ya da geç herkese yansıyacaktır.

Kediye ne gibi ödüller vermek lazım?
Bu konuda kabul görmüş tek bir çözüm yok. İşte zaten bu nedenle kedinizi tanıyarak işe başlıyorsunuz. Kedinizi çılgına çeviren bir yiyecek mutlaka vardır. Bu yiyeceği bulup, porsiyonunu abartmadan kedinize verebilirsiniz. Örneğin küpler halinde kesilmiş tavuk veya balık parçaları çoğu kedide iyi sonuç verir.



Egzersiz: Kedinize oturmayı öğretmeyi deneyin
Örneğin; kedinize oturmayı öğretmek istiyorsanız şöyle yapmayı deneyebilirsiniz. Bakarsınız sizin kedinizde de işe yarar… :)

  • Kedinizin çılgına döndüğü bir hediyeyi keşfedin. Onu kedinizin burnuna tutun.
  • Koklamaya başladığı anda, “yavaşça” geniş bir açı yaparak, hediyeyi yukarıya kaldırın. İki kulağının arasında üst kısımda tutun. Dikkat, bu işlemi hızlı yapmayın. Çünkü o zaman kediniz arka ayakları üstünde kalkacaktır. Sizin amacınız, kalçasının üstüne oturması.
  • Çoğu kedi hediyeyi gözleriyle izleyecek ve boynunu kaldırarak yetişmek isterken, boyu yetmeyince kalçasının üstüne oturacaktır.
  • Siz de bu esnada clicker’ınız ile ses çıkartarak ona hediyesini verin.
Bu işlemi günler haftalar süresince, onlarca kez tekrarladığınızda artık clicker sesini duyduğunda veya hediyeyi gördüğü anda kediniz kalçası üzerine oturmaya başlayabilir.

Kedilerin tabiatı gereği, bu veya başka bir yöntemin işe yarayacağından asla %100 emin olamazsınız. Ama yine de olasılık çok yüksektir. Kedinizi tanıdıkça siz de benzer yöntemler keşfedebilirsiniz.



Son Sözler
Kedinizi ödüllendirme mekanizması ile eğitmeye çalışmak hem sonuç alma manasında çok daha faydalı, hem de etkilidir. Onu tanıyın. Bir sorunu var mı anlamaya çalışın. Er ya da geç, kediniz sizin çabanızı takdir edecek ve kucağınızda o tatlı mırıltısıyla evinize huzur getirecektir.



Paylaşım amaçlı alıntı..
 
benim kedim aşırı yaramaz.hırçın,ısıran,tırmalayan,ortalığı dağıtan türden bir tekir kız ama bu kuduruklukları benim yanımda yapıyormuş. ben gelince coşuyor,ben olmayınca duruluyormuş :) sanırım fazla şımarttım kuzumu ama ben bir kere bardak kırdı diye söylendim,küstüm. o kadar üzüldü ki boş boş dolandı durdu,dayanamayıp çağırdım,geldi ve o güne kadar hiç kucağımda uyumayan hayvan kucağımda uyudu. kedi sevildiğini hisseden ve sevdiği insana diğer insanlardan ayrı davranan bir can. ben buna inanıyorum. sevgiyle herşey çözülür,zaten sevince yaptığı yaramazlıklar bile göze güzel görünüyor,yaramaz çocuğun yaramazlıklarının hoşa gitmesi gibi işte...
 
amannn eğitilmeseler de olur.
bence çakallıkları yüzünden anlamamazlığa yatıyolar.
mesela bizimki yanlış bir yeri tırmaladığında bi gözüyle bizi takip ediyor.
yanlış olduğunu bile bile yapıyo küçük yaramaz! :)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…