• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kardesimin Hastaligi

coquette_

Guru
Kayıtlı Üye
18 Mart 2011
70
39
288
Merhaba hanimlar hemen konuya giriyorum 19 yasindaki kardesime psikiyatr blumia teshisi koymus bundan 1 yil once.

Ben bunu yaklasik 10gun once ogrendim bana 'ben bile yeni kabullendim abla o yuzden soylemedim' dedi. Psikiyatra gittigini biliyordum ama sinirliyim o yuzden gidiyorum diyordu hep meger 1 yildir yemek yedikten sonra gizli gizli kusuyormus.

Sisman bir kiz degil kardesim ama kendini hic begenmez. Son zamanlarda da anlamsiz bir sekilde diyet yapiyordu surekli kilosunda gozle gorulur derece azalis oldu ve ailecek diyet yapma artik yemek ye niye yemiyorsun kendine iskence ediyorsun diye pesinde dolanir olduk rahatsizligini bilmiyordum tabii.

Doktor son kontrolunde iyiye gidiyorsun demis bana da son 1 aydir kusmadim dedi ama hala duzgun beslenmiyor. Sanirim kusmamak icin yemiyor anlayamiyorum cok sinirli oturup konusamiyorum hastaneye yatmaktan korkuyorum diyor ama duzgun beslenme yonunde bir cabasi da yok elimden birsey gelmiyor...

Yakininda cevresinde var mi bu hastaliktan muzdarip kisiler? Nasil davranmaliyim?ne yapmaliyim? Cok uzuluyorum Ne olur bir yol gosterin arkadaslar...

Gerçekten Allah yardımcısı olsun. Ana kabullendiyse iyileşmesi daha kolay olacaktır. Sürekli atıştırarak mideyi alıştırabilir

beraber spora başlamayı teklif etseniz? hem psikolojik hem de fiziksel olarak iyi gelir bence. spor yaptığı için kilo alma, kilolu olma kaygıları da gidebilir diye düşünüyorum

Cok gecmıs olsun tedavısını kesınlıkle aksatmasın umarım atlatır kardesınız. Bu hastalık dıslerıde ınanılmaz maf edıyor

Allah sabır versin. Biz kadınları böyle şişman, zayıf, çirkin, güzel diye etiketleye etiketleye hasta ettiler, çok üzülüyorum. Psikiyatristle görüşmesine beraber gitseniz? Sevginizi desteğinizi her zamankinden çok belli edin bence.

Ben taa ergenken, ilk sevgilimin bir arkadaşı, hakkımda, kilolu olduğumu baya kaba bir şaka ile sevgilime söylemiş ve benim o zamanki ergen, bir o kadar da öküz olan sevgilim de geldi bana söyledi.

Bu söz bende ergen kafası ile gün geçtikçe takıntılı bir yemek yiyememe, sürekli diyete başlama halini tetikledi. Eh genç kız olunan hassas ve kırılgan zamanlar... Kilolu bile değildim üstelik. Lanet olsun ki tvde sıfır bedenlerin alkışlandığı, mankenlerin pamuk yuttuğu, heroin chick tarzının benimsendiği yıllarda ergen olmak böyle bir şeydi.

Anoreksiya nevroza teşhisi konuldugunda 15 yaşındaydım ve hızla, önü alınamaz bir şekilde zayıflıyor ve yemeyi reddediyordum. Saçlarımın delicesine döküldüğü, cildimin bozulduğu, tırnaklarımın sürekli kırıldığı günler...

Uzun hikaye, ancak özetle atlattım. Şöyle atlattım, aynada kendimi fark ettim. Bu tip yeme bozukluğu yaşayan insanların kendi vücutlarını algılaması da bozuluyor. Kemiği sayılırken, kişi hala "Şu yanımda fazlam var" diyor. Bakıyorsunuz, kadın derisini çekiştiriyor, değil yağ, et kalmamış.

Kardeşinize oturup, güzellik kalıpları, erkeklerin beğenilerinin çeşitliliğini, tvde, instagramda dayatılanlarin sahteliği ve imkansızlığıni, kendisini sevmenin yollarını vb konuşun enine boyuna. Çünkü bu davranışın altı, güzel görünme ve beğeni toplama kompleksi ile örülü.

Doktoru ile de ayrıca görüşün, ilerlemelerini takibe alın, endişelenmeyin.
Ergenlik işte.. Cahillik.

beraber spora başlamayı teklif etseniz? hem psikolojik hem de fiziksel olarak iyi gelir bence. spor yaptığı için kilo alma, kilolu olma kaygıları da gidebilir diye düşünüyorum
Kilolu oldugunu dusundugu icin 2 aydir spora gidiyorduk zaten ben de ona eslik ettim yalniz kalmasin diye ama onu bile abartiyor mesela 1 saat spor yapip eve geliyoruz evde egzersiz yapmaya devam ediyor ya da spordan sonra tamamen yagsiz besinlerle besleniyor vs. Boyle kurallar koymus kafasinda. hala kilolu oldugunu dusunuyor tabi degisen bir sey yok...:KK43:

Allah sabır versin. Biz kadınları böyle şişman, zayıf, çirkin, güzel diye etiketleye etiketleye hasta ettiler, çok üzülüyorum. Psikiyatristle görüşmesine beraber gitseniz? Sevginizi desteğinizi her zamankinden çok belli edin bence.
Haklisiniz maalesef toplumdaki bu guzellik algisi kadinlari hasta ediyor bir dahaki seansina bende gitmeyi teklif edecegim umarim kabul eder

Kilolu oldugunu dusundugu icin 2 aydir spora gidiyorduk zaten ben de ona eslik ettim yalniz kalmasin diye ama onu bile abartiyor mesela 1 saat spor yapip eve geliyoruz evde egzersiz yapmaya devam ediyor ya da spordan sonra tamamen yagsiz besinlerle besleniyor vs. Boyle kurallar koymus kafasinda. hala kilolu oldugunu dusunuyor tabi degisen bir sey yok...:KK43:
sporun fazlası vücutta yağ depolanmasına yol açar, daha kötü olur. hangi sporu yaptığınızı bilmiyorum ama yağı tamamen kesmeyi önermezler zaten. spor salonunda hoca vardır mutlaka ve genelde beslenme programı verilir. salondaki hocanız söylerse belki yanlış yaptığını fark eder çünkü bilinçsiz yapılan spor ve beslenme vücudunun daha da kötüleşmesine sebep olabilir. bu konuda uyarın onu

Ben taa ergenken, ilk sevgilimin bir arkadaşı, hakkımda, kilolu olduğumu baya kaba bir şaka ile sevgilime söylemiş ve benim o zamanki ergen, bir o kadar da öküz olan sevgilim de geldi bana söyledi.

Bu söz bende ergen kafası ile gün geçtikçe takıntılı bir yemek yiyememe, sürekli diyete başlama halini tetikledi. Eh genç kız olunan hassas ve kırılgan zamanlar... Kilolu bile değildim üstelik. Lanet olsun ki tvde sıfır bedenlerin alkışlandığı, mankenlerin pamuk yuttuğu, heroin chick tarzının benimsendiği yıllarda ergen olmak böyle bir şeydi.

Anoreksiya nevroza teşhisi konuldugunda 15 yaşındaydım ve hızla, önü alınamaz bir şekilde zayıflıyor ve yemeyi reddediyordum. Saçlarımın delicesine döküldüğü, cildimin bozulduğu, tırnaklarımın sürekli kırıldığı günler...

Uzun hikaye, ancak özetle atlattım. Şöyle atlattım, aynada kendimi fark ettim. Bu tip yeme bozukluğu yaşayan insanların kendi vücutlarını algılaması da bozuluyor. Kemiği sayılırken, kişi hala "Şu yanımda fazlam var" diyor. Bakıyorsunuz, kadın derisini çekiştiriyor, değil yağ, et kalmamış.

Kardeşinize oturup, güzellik kalıpları, erkeklerin beğenilerinin çeşitliliğini, tvde, instagramda dayatılanlarin sahteliği ve imkansızlığıni, kendisini sevmenin yollarını vb konuşun enine boyuna. Çünkü bu davranışın altı, güzel görünme ve beğeni toplama kompleksi ile örülü.

Doktoru ile de ayrıca görüşün, ilerlemelerini takibe alın, endişelenmeyin.
Ergenlik işte.. Cahillik.
Tesekkur ederim yorumunuz beni cok rahatlatti. Allah biliyor ya hastaligini bana soylediginden beri gozume uyku girmiyor perisan oldum ya gecmezse ya hep boyle aci cekerse mutsuz olursa diye :KK43: Size de cok gecmis olsun

Tesekkur ederim yorumunuz beni cok rahatlatti. Allah biliyor ya hastaligini bana soylediginden beri gozume uyku girmiyor perisan oldum ya gecmezse ya hep boyle aci cekerse mutsuz olursa diye :KK43: Size de cok gecmis olsun

Rica ederim, geçer tabi, geçiyor.
Üzerinden ne kadar zaman geçmiş, hani hatırlamam bile böyle bir dönem yaşadığımı normalde. Sizin konunuzu okuyunca anımsadım, faydam dokunması adına yazmak istedim.

Doktoru ile siz de görüşün, o da tedavide nasıl bir yön izlendiğini anlatarak içinizi hafifletir.

sporun fazlası vücutta yağ depolanmasına yol açar, daha kötü olur. hangi sporu yaptığınızı bilmiyorum ama yağı tamamen kesmeyi önermezler zaten. spor salonunda hoca vardır mutlaka ve genelde beslenme programı verilir. salondaki hocanız söylerse belki yanlış yaptığını fark eder çünkü bilinçsiz yapılan spor ve beslenme vücudunun daha da kötüleşmesine sebep olabilir. bu konuda uyarın onu
Evet hocamiz beslenme programi verdi ama uygulamiyor ki. Zeytinyagi bile yemiyor o derece hocamiz da konustu kendisiyle beslenme konusunda ama yine kafasindaki dogruyu uyguluyor

Evet hocamiz beslenme programi verdi ama uygulamiyor ki. Zeytinyagi bile yemiyor o derece hocamiz da konustu kendisiyle beslenme konusunda ama yine kafasindaki dogruyu uyguluyor
nasıl besleniyor mesela? çok çok az yemiyorsa, güçten düşmeyip spor yapabiliyorsa yeterli demek ki.

nasıl besleniyor mesela? çok çok az yemiyorsa, güçten düşmeyip spor yapabiliyorsa yeterli demek ki.
Dedigine gore kusma ataklari azalmis spora basladigimizdan beri ama mesela gun icerisinde ayri oluyoruz spor salonunda bulusuyoruz ne yedin gelirken diyorum 1 tane elma yedim diyor butun gun sadece elma yemis oluyor spordan cikiyoruz zar zor et tarzi protein agirlikli seyler yedirmeye calisiyorum gucten kuvvetten dusmesin diye. Simdi kuvveti iyi ama ilerisi icin korkuyorum iyice zayifladi cunku bu beslenmeyle de nereye kadar :KK43:

Geçmiş olsun. Bulimia nervosanın beslenme konusunda sıkıntısı yoktur aslında iştahlıdır, tabiri caizse çöp öğütücü gibi ne bulursa yer yer yer. En sonunda vicdan azabı çeker ve hepsini gidip kusar. Bazıları istedikleri yemekleri yiyip tadını aldıktan sonra kalorisini almamak için kustuğunu söylüyor. Ya da yakmak için aşırı spor yapıyor, müshil kullanıyor. İşin sıkıntılı tarafı bulimiada kişinin bedenine ne kadar zarar verdiğinin farkında olmaması. Kusuyor sonuçta ne olacak ki, kalori de almıyor. Ama kazın ayağı öyle değil.

Sürekli kusmaktan dolayı mide asidi yemek borusunu tahriş edebilir, sıvı kaybı yaşayabilir, mideyle alakalı problemler çekebilir, halsizlik vs. gibi ciddi problemleri olabilir. Bir süre sonra mide kusa kusa artık yiyecekleri de tutamamaya başlar, istem dışı öğürme ve kusma refleksleri gelişir artık. Psikiyatrı ne kadar bahsediyor bilmiyorum ya da sadece ilaç tedavisi mi uyguluyor bunu bilemiyorum ama terapi alması da gerekir. Yani ilaç desteğinin yanı sıra beden algısının neden bozulduğu, kusma ataklarının neden tetiklendiğinin belirlenmesi ve bunlarla baş edebilmesi için uzun süreli psikoterapi de görmesi gerekir. Tekrar geçmiş olsun dileklerimle.

Kişi gerçekten isterse düzelen çok örneği var. Gerekirse hastaneye yatsın, neden istemiyor ki? Gerçekten düzelmek istese bence hemen yapardı bunu.. Hala kafasında tereddütler var demek ki..

Back