Karbonatı su ile karıştırarak içenler hızla zayıfladıklarına inanıyor. Ancak konunun uzmanları yöntemin bilimsel olmadığını, sağlığa büyük zarar verebileceğini söylüyor
Karbonat diyeti; halk arasında karbonat diye bilinen sodyum bikarbonatın su ile karıştırılarak içilmesini öneren bir yöntem. Bu yöntemi uygulayanlar hızlıca zayıfladıklarına inanıyor. Bikarbonat, anti asit yani asitliği azaltma özelliğine sahip. Yiyeceklerin vücuttaki asit değerini artırdığını ve asit oranını artıran yiyecekler nedeniyle kilo aldıklarına düşünenler alkali diyete başvuruyor.
Bu yöntemi uygulayanlar yemek yedikten sonra ve öğün aranlarında sık sık karbonatlı su içiyor ve bu yolla hızlı bir şekilde kilo verdiklerine inanıyor. Oysa uzmanlar böyle bir diyetin kanıtlanmış bilimsel temeli olmadığını söylüyor. Uzmanlara göre kilo vermenin hızlı ve mucizevi bir yolu yok. Uzmanlar, karbonat diyetinin bilimsel olmadığını ve sağlığa zarar verebileceğini söylüyor.
Kalp yetmezliği riski var
Nil Şahin Gürhan: Modern beslenme biliminde hiçbir bilgi ve çalışma karbonatlı su iç, zayıfla mantığı ile uyuşmaz.
Banu Eroğuz Demirözü: Sodyum ve sıvı yüklemesi potansiyel taşıyan kişilerde kalp yetmezliğine yol açabilir.
Selma Önelge Gür: Hiç bir diyet tek başına mucize değildir. Kilo verme uzun soluklu motivasyon gerektirir.
Mide yaralarını açabilir
Neslihan Aras: Alkalik değerlerinin yükselmesi için dengeli beslenme yeterli.
Gizem Şeber: Ülser problemi olan kişilerin aşırı karbonat tüketmeleri mide yaralarını tekrar açabilir.
Alkalik yiyecekler
Avokado, hindistancevizi, taze balık, tohum yağları (mesela keten tohumu yağı), yeşil sebzeler, brokoli, ıspanak, brüksel lahanası, limon, greyfurt, domates, buharda pişirilmiş veya filizlenmiş baklagiller, himalaya tuzu.
Asidik yiyecekler
Hayvansal proteinler (et ve tüm süt ürünleri), tavuk, yumurta, şeker, yapay tatlandırıcılar, fıstık, mısır, mayalanmış besinler, alkol, kafein, kahve, çay, meşrubat, çikolata, mantar, meyve, kuru meyveler, bal.