Karatay'ın 'ömrü uzatır' dediği kaya tuzu zararlı çıktı

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
KAYA TUZU HAKKINDA GERÇEKLER

Tuz, yüzyıllardır besinlerin bozulmadan saklanması ve besinlerin tadını arttırmak amacıyla katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

Tuz, sodyum ve klor minerallerinden oluşan sodyum klorür şeklindedir. Tuz, deniz tuzu (deniz suyunun buharlaştırılması ile elde edilir) ve kaya tuzu (halite, göl yataklarından veya toprak altından elde edilir, kurutulur) olarak elde edilir.

Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır.Sodyum insanlar için elzem bir mineraldir. Günlük gereksinme 8-10 mmol (184-230 mg)’dır. Ancak ülkelerin sodyum kaynağı olarak tuz tüketimleri 6-12 gram arasında değişmektedir. Türkiye’de günlük kişi başına tuz tüketiminin çok yüksek (15 g/gün) olduğu bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin 5 g/gün (2000 mg/gün sodyum) ve altında olmasını önermektedir. Sofra tuzunun %40’ı sodyumdur. 1500 mg sodyum 3750 mg tuza (yaklaşık ¾ tatlı kaşığı) eşdeğerdir. Günlük tüketilmesi önerilen tuzun %75’i doğal olarak besinlerin yapısında bulunmaktadır.

Tüm tuzlardaki sağlık etkilerini oluşturan sodyumdur.Her türlü aşırı tuz tüketimi ile fazla sodyum alımının; kan basıncını arttırdığı, kardiyovasküler hastalıklar için temel risk etmeni olduğu, mide kanser riskini arttırdığı ve kanserlerden ölümlere neden olduğu bilimsel olarak belirtilmektedir.

Bu nedenlerle beslenmeye bağlı kronik hastalıkların önlenmesinde diyetle sodyum alımının dolayısı ile tuz alımının azaltılması önerilmektedir.

Tüm tuzların; kaya, deniz, sofra tuzu, kosher tuz, aromalı tuzlar, Hiwa Kai, Siyah Hawai tuzu, Kala Namak, “organik tuz,” ve pembe Himalaya tuzu olmak üzere hepsinin yapısı aynıdır, “sodyum klorürdür”.

-Kaya ve Himalaya tuzlarının 84 adet mineral içerdiği ve sağlık açısından önemli olduğu ve birçok hastalığın önlenmesinde yararlı olduğu görüşü doğru değildir. Yapılarında eser miktarlarda (sağlık üzerine etki edemeyecek kadar az düzeyde, yani “çok az” miktarda) diğer mineralleri bulundururlar.

-Kaya tuzlarının bileşiminde ise insan sağlığı açısında “çok riskli” olduğu bilinen “plütonyum” (atom bombası yapımında kullanılır), “talyum” ve “radyum” (radyasyon yani ışın içerir ki radyasyonun kanser yapıcı etkisi çok iyi bilinmektedir) gibi maddeler, ve dahası “kurşun” (zararlı etkileri bilinen ağır metal) da yine “çok az” miktarda bulunmaktadır. Hatta rafine edilmemiş kaya tuzlarında aluminyum, kurşun vb. ağır metal içeriğinin fazla olduğunu gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.

Dolayısıyla, sağlık için faydalı olduğu düşünülebilecek maddeler ve sağlık için oldukça zararlı maddeler, birlikte kaya tuzunun içinde bulunmakta, kaya tuzunun esas maddesini de % 97,35 oranında bizim “tuz” dediğimiz ve asıl bileşeninin “sodyum” olduğu madde oluşturmaktadır ve bu sodyumun da sofra tuzu gibi fazla tüketilmesi kalp ve damar sağlığı açısından kötüdür.

“Tuzu tuz yapan içindeki sodyumdur”. Sodyum miktarında ciddi bir azalma olmaksızın (kaya tuzunda nispi olarak rafine tuza göre daha az sodyum bulunmaktadır) bolca tüketilen “kaya tuzu”, damak zevkinden vazgeçmek istemeyerek mebzul miktarda kullanmaya devam edenin başına, özellikle kalp ve damar hastalığı varsa (hipertansiyon, kalp yetersizliği gibi) önemli sağlık sorunları açacaktır.

-Diğer yandan sofra tuzu sıklıkla iyotla zenginleştirilerek önemli halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesinde büyük önem taşır.

-Kaya tuzlarının sağlık üzerinde olumlu etkilerini gösteren hiçbir bilimsel yayın bulunmamaktadır. Kanıtlanabilmesi için kanıta dayalı randomize kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır.

-Kaya tuzunun astım ve allerjiyi tedavi edebileceği konusunda ulusal/uluslararası astım rehberleri ve medikal literatürdeki yayınlarda herhangi bir bilimsel veri yer almamaktadır.

Sonuç olarak her çeşit aşırı tuz (sodyum) tüketiminin zararları bilinmektedir (Kan basıncını arttırmakta, kardiyovasküler hastalıklar için temel risk etmeni, mide kanser riskini arttırmakta, kanserlerden ölümlere neden olmaktadır.

Aşırı tuz tüketiminin azaltılması ve kullanılan tuzun da iyotla zenginleştirilmiş tuz olması önerilmektedir.

kaynak: http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=59&newsCat=1&newsID=537
 
Son düzenleme:
Yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çeken İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay kaya tuzu hakkında 'İnsan sağlığına çok yararlı, hiçbir ek kimyasal içermez. İnsan ömrünü uzatır. Hazmı kolaylaştırır, gaz gidericidir, mide yanmasını, gastriti, reflüyü önler' demişti.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise kaya tuzu hakkında tam tersi, içerisinde kanser yapan maddeler olduğuna dikkat çekildi.

Kaya tuzu sağlık bakanlığına göre kanser etkisi oluşturuyor!

Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre, “kaya tuzu”nda atom bombasında kullanılan, sağlık açısından çok riskli “plütonyum” ile radyasyon içeren “talyum” ve “radyum” gibi maddeler var. 84 ayrı mineral içerdiği bilgisi de doğru değil

Sağlık Bakanlığı, bileşeninde 84 ayrı mineral bulunduğu iddia edilen ve son dönemde sofraların vazgeçilmezi haline gelen kaya tuzunu mercek altına aldı.“Kaya Tuzu Hakkında Gerçekler” başlıklı bir rapor hazırlayan bakanlık, kaya tuzunun bileşenlerinde atom bombasının yapımında da kullanılan ve insan sağlığı için çok riskli görülen “plütonyum” maddesinin yer aldığını açıkladı.

ANTİ KARATAYLAR HAREKETE GEÇTİ

Canan Karatay 'Böyle bir haberin çıkacağını zaten biliyordum. Çünkü geçen hafta Çankırı'da kaya tuzu mağarasında yayın yaptık. Hemen tabi anti Karataylar harekete geçti' dedi.

Canan Karatay kaya tuzu hakkında söylediklerinin arkasında durarak haklılığını çeşitli örnekler vererek kanıtlamaya çalıştı.

kaynak: haber7
 
Sağlık Bakanlığı, bileşeninde 84 ayrı mineral bulunduğu iddia edilen ve son dönemde sofraların vazgeçilmezi haline gelen kaya tuzunu mercek altına aldı. "Kaya Tuzu Hakkında Gerçekler" başlıklı bir rapor hazırlayan bakanlık, kaya tuzunun bileşenlerinde atom bombasının yapımında da kullanılan ve insan sağlığı için çok riskli görülen "plütonyum" maddesinin yer aldığını açıkladı.

Sodyumun insanlar için önemli bir mineral olduğu belirtilen raporda, günlük 184-230 mg tüketmenin gerekli olduğu ifade edildi. Raporda tüketimi önemli oranda artan kaya ve Himalaya tuzlarının, 84 adet mineral içerdiği ve sağlık açısından önemli olduğu yönündeki değerlendirmelerin doğru olmadığı belirtildi. Tuzun birçok hastalığın önlenmesinde yararlı olduğu görüşü de doğrulanmadı.

'ATOM BOMBASI'
Kaya tuzlarının bileşimi hakkında bilgiler verilen raporda, şunlar paylaşıldı:
-İnsan sağlığı açısından "çok riskli" olduğu bilinen "plütonyum" (atom bombası yapımında kullanılıyor) bulunuyor.
-"Talyum" ve "radyum" (radyasyon yani ışın içerir ki radyasyonun kanser yapıcı etkisi çok iyi bilinmektedir) gibi maddeler de bileşende yer alıyor.
-Kaya tuzunun esas maddesini yüzde 97.35 oranında "sodyum" oluşturuyor.
-Bu sodyumun da sofra tuzu gibi fazla tüketilmesi kalp ve damar sağlığı açısından kötüdür. l Kaya tuzlarının sağlık üzerinde olumlu etkilerini gösteren hiçbir bilimsel yayın bulunmamaktadır.

KALP YETERSİZLİĞİ RİSKİNE YOL AÇIYOR
-Bolca tüketilen "kaya tuzu", hipertansiyon ve kalp yetersizliği gibi önemli sağlık sorunlarına yol açacaktır.
-Sofra tuzu sıklıkla iyotla zenginleştirilerek önemli halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliğinin önlenmesinde büyük önem taşır.
-Kaya tuzunun astım ve alerjiyi tedavi edebileceği konusunda bilimsel veri yok.

'SAYDAM OLANLAR TÜKETİLİYOR'
Kaya tuzunu Çankırı'dan çıkararak Türkiye'nin 81 iline satan işadamı Bilal Özkan ise rapora şöyle karşı çıktı: "Kuraklık zamanlarında sular buharlaştığı için faydalı ve zararlı mineraller yere çöküyor. Bu mineraller kaya tuzunda birleşiyor. Kırmızı, yeşil, gri ve sarı renklerde kaya tuzları çıkartılıyor. Bir de bunların saydam cam gibi olanları var. Yemeklik olarak kullanılanlar bunlardır ve 84 elementi içerir. Bakanlığın kaya tuzu olarak "saydam" tuzları kastetmesi gibi bir durum olamaz. Eğer öyleyse bilimle ters düşmüş olur."

Habertürk
 
konuyu hortlatmış olmak istemem ama merak ettiğim bir şey var peki tuz lambası hakkında bir bilgi var mı?
 
X