• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Lise Yorum ve Soruları Kararımı verdim ama...

dermanabla

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
4 Ekim 2009
137
10
118
30
Diğer
Kararımı kesin ve kesin olarak verdim.Seneye düz liseye geçiyorum.bazı nedenlerden ötürü anadolu lisesi tutuğu halde meslek lisesine kayıt oldum.Sanırım anadolu lisesinede geçilmiyor meslekten.Düz liseye geçip sözel okuyacağım ama aklımda bazı soru işaretleri var.Her sene ailem beni dersaneye gönderecek zaten.Sözel seçicem ve mimar sinan sinema-tv istiyorum.Şimdi anadolu liseleri ingce ve ikinci dili öğreniyorlar.ıngilizce düz lisedede var yabancı dili zaten severim ve ilgimde var tek sorunum kelime ezberlemek kelime ezberlemeyi sevmiyorum.ıkinci dilide kışın para biriktirip yazın dil kursuna giderek telefi etmeyi düşünüyorum.Nasıl biriktireceksin demeyin dedem ve babaannem biraz bonkördür harçlık bol gelir yani.Şimdi düz lisede dersane ile beraber her sene düzenli çalışır-yazın dil kursuna gider ikinci dili öğrenirsem anadolu liseleri ile olan farkı kapatır mıyım?Yada evde yazın ikinci dili öğrenebilir miyim?Birde arkadaşlarım ben hiç düz liseden okuyupta reklamcı-yönetmen-gazeteci olanı görmedim hepsi anadolu lisesi mezunu çok iyi kariyerleri var fazla şansın yok tm seç yada meslekte kal diyorlar.Sizce bu doğru mu?Yani sırf anadolu lisesi mezunu değilim diye iş kaybeder miyim?Birde bulunduğum şehirdeki anadolu liseleri sadece ingce ve almanca görüyor.Bende almanca mı öğrenmeliyim yoksa başka bir dil öğrensem daha mı iyi olur?Sonuçta anadolu liselerinin sayısı artıyor ve almancayı herkes ingce kadar bilecek.Bana önerebileceğiniz dil var mı?Almanca mı başka dil mi?Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

Son düzenleme:
Sinema-tv zaten sözel alandan girilen bir bölüm yani arkadaşlarının dediğine bakma bence sadece şöyle bir dezavantaj var bende sözel öğrencisiyim ve eşitağırlıkla resmen savaş içerisindeyiz.Adam giriyor EA'ya matematiğide iyi 4 sene boyunca birikimini yapıyor.Geliyor ÖSS'de çatır çatır mat. sorularını çözüp bir sözelciden daha yüksek puan alıyor ama gel gör ki gidip sözel bölümden alan bir mesleği yazıp senin önüne geçiyor bu yüzden matematiğin iyiyse eğer EA'yı düşünebilirsin onun dışında bi avantaj yok bence..

Sinema-tv zaten sözel alandan girilen bir bölüm yani arkadaşlarının dediğine bakma bence sadece şöyle bir dezavantaj var bende sözel öğrencisiyim ve eşitağırlıkla resmen savaş içerisindeyiz.Adam giriyor EA'ya matematiğide iyi 4 sene boyunca birikimini yapıyor.Geliyor ÖSS'de çatır çatır mat. sorularını çözüp bir sözelciden daha yüksek puan alıyor ama gel gör ki gidip sözel bölümden alan bir mesleği yazıp senin önüne geçiyor bu yüzden matematiğin iyiyse eğer EA'yı düşünebilirsin onun dışında bi avantaj yok bence..

Matematiğim orta derecede çok iyi sayılmaz.Uğraşmakta istemiyorum matematikle boğuşacağıma 1.bölümden mat-fen yüksek yapar bölümümdende yapıp fark atarım diyorum çünkü sözelciler mat çözemiyor.Eşit ağırlıktada bana göre iş yok ben sabah 8 akşam 6 mesaisi yapacak birisi değilim.gazetecilik de düşünüyorum savaş muhabirliği falan girişi belli çıkış saati belli olmayan bir iş sürekli ayakta olacağım enerjimi harcayacağım bir iş olsun istiyorum.Tamam yorulayım ama oh be yoruldum ama yorulduğuma deydi sabah olsada bir an önce işe gidip kaldığım yerden devam ediyim diye sabırsızlanmalıyım.ınsan işine aşık olmalıki başarı merdivenlerini tırmansın bence bu böyle.Sevmedğim bir işte lanet olsun yine iş var hafta sonu gelse bir an öncede 1 gün kafamı dinlesem demek istemiyorum.365 günün 360 günü çalışayım ama o işi seveyim ve karşılığınıda alayım.Bence hayatı dolu dolu yaşamak bu.ıstemediğin halde bir şeyi başkaları istedi ve sende mecbur oldun diye yapacaksan yaşamanın bir önemi yok.Ailem sözel okumama çok karşı sözel okuyacağına mesleğe git tm oku bari dediler ama sevmiyorum.Bütün aile sayısalcı doktor-mühendis sen nie sözelcisin hastanede mi karıştın?Ben istisnayım ve tek sözel çıkacak kişiyim.Matematiği dinlemeyi ve testlerini çözmeyi severim ama soruları çözemeyincede 1 hafta o kitabın kapağını açmam.Birde şu var sözelciler işe yaramaz-geveze-kendini bilmez-boş konuşan bir grup olarak tanınıyor.Peki sayısalcılar ne?Hayatta asla ve asla görmeyecekleri türev-tüme varım vs ile haşır ne şir oluyorlar iş hayatına atılınca %90 ı bir işe yaramıyor sonrada toplantıya geliyorlar iki kelime bir araya gelmiyor.Arkadaşlarla bi yerde buluşuyorlar hepsi sus pus.niye?Konuşacak birşeyleri yok.Adam geçmişini bilmiyorki siyasetle ilgili yorum yapsın konuşsun-kitap okumuyorki konuşması dolu dolu olsun.Boş konuşacağıma susayım daha iyi diyor.Fizik kimya biyoloji matematik geometri zor sözel kolay o zaman sözele girip fulle kardeşim.Ama niye?Edebiyat zor tabi felsefe zor tabi.Yorum yetenekleri yok kalıyorlar.Resim yapmak-şarkı söylemek nasıl bir yetenek ise resim yapanlar şarkı söylenler nasıl sanatcı ise bizde sanatcıyız.Bir sözel sınıfa git bir şiiri yorumlamalarını iste birde sayısal sınıfa git aynı şiiri yorumlamalarını istesek hangisinden neler gelir acaba?Abime basit bir soru sorarım bir şeyi açıklaması 10 dkka sürer alt tarfı yol tarif edecek.Birde sözelciler tembel sayısalcılar ççalışkan neymiş düzenli çalışması lazımmış sözel ezber sınavdan önce oku geç.Sayısalcılar napıyor?dersi dinliyor evde test çöze çöze pekiştiriyor.Sözelciler önce derse gelmeden notlarını hazırlar hazırlıklı gider derste dinler eve gider tekrar yapar ertesi gün ezberler sonra o konuyu yorumlar kafasında oluşturur her günde tekrar etmek zorundadır çünkü unutur üstüne birde test çözerek konuyu pekiştirir.Şimdi soruyorum kim tembel kim çalışkan?

Son düzenleme:
Benim yazdımdan alıntı yaparak yazmışsın ama ben sözelciler tembeldir diye birşey söylemedim bende bir SÖZELCıYıM ve gurur duyuyorum.Sayısalcı çalışkandır sözelci tembeldir yargısınıda tabiki kabul etmiyorum.Zekâ tek yönlü değildir.Sözel zekâ,sayısal zekâ daha birçok kategoriye ayırabiliriz zekâyı.Her insanda aynı değildir tabiki isterse yedi sülalen sayısalcı olsun.Herkesin farklı bir DNAsı var öyle değilmi.Abinle,babanla,annenle,kuzeninle cartınla curtunla zekân aynı seviyede değil tabiki.Sözelcilikde ezber değildir zaten ezberden alınan bilginin hiç bir geçerliliği yoktur.Sözel yorumdur.Sözelcilik herkesten daha fazla kelime bilmektir.'Göz'ü biliyorsan 'çeşm-i' de bilmektir.Ben ne sayısalcılar gördüm bütün hayatını 200 kelimeyle bilmem kaç formüle sığdıran.ınsanlar sözelci sayısalcı diyerek ayırt edilemez.Sayısalcı çalışkan denilemez.Tarih dersinden nefret eden kıl payı geçebilen bir sayısalcı çalışkanmıdır?Aynı şekilde bir sözelcide matematiği,geometriyi yapamıyor diye tembel değildir.Sözelcilerin tembel damgası yemesinin sebebi 9.sınıfa kadar yan gelip yatan,sene sonu ortalamayla vs. kıl payı geçen veya geçirilen boş insanlarında sözele geçmesinden kaynaklanıyor.Ama bilinçli olarak sözel seçen "ben şu şu şu dersleri yapamıyorum ama şu şu şu derslerim iyi benim yerim sözel" diyen insan asla ama asla tembel değildir.Ben derimki asla etrafından gelen vızırtılara kulak asma neyi istiyorsan onu yap dediğin gibi hergüne nefret ederek başlamaktansa istediğin bölümü oku sen mutlu ol ama başkaları istediğini söylesin..

Düz lisede olacak olman kesinlikle azimini kırmasın canım.Ben de şuan tercih yapacağım gün başıma gelen bazı olaylar yüzünden düzgün tercih yapamamış ve açıkta kalmış olan genel liseli bir insanım.Eğer hedefinden şaşmazsan kesinlikle kazanırsın.Tabi okulun da bu başarıda etkisi var(ve öğretmenlerin).Örneğin serseri dolu bir okulda ne kadar çalışsan da pek fayda etmez-ki istisnalar kaideyi bozmaz.(Şu anki sevgili(!) matematik öğretmenim yüzünden matematikten resmen soğuduğumu da kolayca dile getirebilirim).En yakın örnek olarak geçen sene okulumda öss'de 900(küsür). olmuş ve şuan boğaziçi psikoloji bölümü okuyan bir kızı örnek verebilirim.Tabiki anadolu liseleri şuan senden 1 adım ilerideler fakat bu açık kesinlikle çalışarak kapatılamayacak bir açık değil.Ben sayısalcıyım ve sözelci tembel,sayısalcı çalışkandır görüşüne kesinlikle karşıyım.Kendimden biliyorum sözel derslerle aramın nasıl olduğunu çünkü.Zeka tipiyle bağlantılı-ki öğretim sistemimiz yüzünden sadece sayısal ve sözel zeka olarak kabaca ayırım yaptığımız-olan bir durumun bu şekilde algılanması gerçekten üzücü.Malesef sayısalcılara da çok yükleniliyor ülkemizde.Üzülerek dile getiriyorum ki 'sayısalcısın sen, herşeyi yaparsın' görüşü çoktan yer edinmiş çoğu beyinlerde.Sözelciler içinse tam tersi...
Konuyu özetleyecek olursak azim ettiğin sürece yapamayacağın bir şey olduğu kanısında değilim canım.
Hedeflerine ulaşman dileğiyle...
Dipnot:ıspanyolcayı düşünebilirsin.:)

Son düzenleme:
Back
X