Kapsamlı Kromozom Taraması (aCGH)

tubacik82

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Mart 2012
80
29
48
Hocam merhabalar. PCO hastasıyım, 34 yaşındayım. Yumurtalıklarıma ultrasonla bakıldığında hem sağ hem de sol over de 20 den fazla küçük foliküller görünüyor. Doktorlar bu yapıyı gördüklerinde önce OHSS den korktukları için iğneleri düşük doz veriyorlar, genelde 100-180 arasında veriliyor . İlk aşılamam de bu dozlarda 18 gün boyunca toplamda 2200ml Puregon vuruldum ve tek yumurta 22mm ulaştı işlem yapıldı fakat olumsuz sonuçlandı. İkinci aşılamam da farklı bir doktora gittim ve o da yumurtalıklarımdaki çok sayıda folikülü görünce yine aynı dozlarda 18-20 gün boyunca toplamda 2800ml Gonal F vuruldum 2 yumurta istenilen düzeye ulaştı ve sonuç yine olumsuz. Bu arada bu kadar çok hormon almama rağmen E2 düzeyim en çok 250 li rakamları gördü. İki aşılama olumsuz olunca rahim filmi çektirdim ama olumsuz bişey çıkmadı.
1 yıl ara sonrası farklı bir doktorda tüp bebek tedavisine başladık. Bu doktorum da yumurtalıklarımdaki çok sayıda folikülü görünce 180ml dozla 19 gün boyunca toplamda 3000ml Gonal F verdi fakat çatlatma iğnesinden önce E2 düzeyim 290 gördü. OPU işlemi sonrasında ultrasonda görünen o kadar folikülden sadece 2 folikül dolu çıktı. Biri döllendi transfer edildi ve olumlu sonucu gördük. Gebeliğim sağlıkla devam etti kese görüldü, içinde embiryo görüldü, rahimin durumu oldukça iyiydi, kesenin rahimdeki yerleştiği yer çok iyiydi ama 7. haftadan sonra gelişimi durdu ve kürtajla alındı.
Bu ay yeniden tüp bebek tedavisine başlayacağız. Fakat yine bu kadar yüksek dozlarda hormon almama rağmen toplanan yumurtaların az olmasından korkuyorum. Çok sayıda folikül varken sadece 2 folikülün dolu çıkması bir hastalık mıdır? Her tedavimde aynı şeyle karşılaşır mıyım? Boş folikül sendromu dedikleri olay bu mudur( ama benim 2 tane dolu çıktı)? Tedavisi var mıdır?
Yaşadığım bu problemler genetik bir şey olabilir mi?
Benim gibi bir hastaya yumurta geliştirilmesi aşamasında uygulanabilecek farklı bir tedavi var mı?
E2 değeri bu kadar yüksek hormon almama rağmen neden yükselmiyor, bunun nedeninin araştırılabileceği bir tahlil var mı?
Yumurta geliştirilmesi problemim için kendimin yapabileceği bir şeyler var mı( beslenme , vitamin gibi takviyeler)?
Çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar...

Hocam merhabalar. PCO hastasıyım, 34 yaşındayım. Yumurtalıklarıma ultrasonla bakıldığında hem sağ hem de sol over de 20 den fazla küçük foliküller görünüyor. Doktorlar bu yapıyı gördüklerinde önce OHSS den korktukları için iğneleri düşük doz veriyorlar, genelde 100-180 arasında veriliyor . İlk aşılamam de bu dozlarda 18 gün boyunca toplamda 2200ml Puregon vuruldum ve tek yumurta 22mm ulaştı işlem yapıldı fakat olumsuz sonuçlandı. İkinci aşılamam da farklı bir doktora gittim ve o da yumurtalıklarımdaki çok sayıda folikülü görünce yine aynı dozlarda 18-20 gün boyunca toplamda 2800ml Gonal F vuruldum 2 yumurta istenilen düzeye ulaştı ve sonuç yine olumsuz. Bu arada bu kadar çok hormon almama rağmen E2 düzeyim en çok 250 li rakamları gördü. İki aşılama olumsuz olunca rahim filmi çektirdim ama olumsuz bişey çıkmadı.
1 yıl ara sonrası farklı bir doktorda tüp bebek tedavisine başladık. Bu doktorum da yumurtalıklarımdaki çok sayıda folikülü görünce 180ml dozla 19 gün boyunca toplamda 3000ml Gonal F verdi fakat çatlatma iğnesinden önce E2 düzeyim 290 gördü. OPU işlemi sonrasında ultrasonda görünen o kadar folikülden sadece 2 folikül dolu çıktı. Biri döllendi transfer edildi ve olumlu sonucu gördük. Gebeliğim sağlıkla devam etti kese görüldü, içinde embiryo görüldü, rahimin durumu oldukça iyiydi, kesenin rahimdeki yerleştiği yer çok iyiydi ama 7. haftadan sonra gelişimi durdu ve kürtajla alındı.
Bu ay yeniden tüp bebek tedavisine başlayacağız. Fakat yine bu kadar yüksek dozlarda hormon almama rağmen toplanan yumurtaların az olmasından korkuyorum. Çok sayıda folikül varken sadece 2 folikülün dolu çıkması bir hastalık mıdır? Her tedavimde aynı şeyle karşılaşır mıyım? Boş folikül sendromu dedikleri olay bu mudur( ama benim 2 tane dolu çıktı)? Tedavisi var mıdır?
Yaşadığım bu problemler genetik bir şey olabilir mi?
Benim gibi bir hastaya yumurta geliştirilmesi aşamasında uygulanabilecek farklı bir tedavi var mı?
E2 değeri bu kadar yüksek hormon almama rağmen neden yükselmiyor, bunun nedeninin araştırılabileceği bir tahlil var mı?
Yumurta geliştirilmesi problemim için kendimin yapabileceği bir şeyler var mı( beslenme , vitamin gibi takviyeler)?
Çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar...
merhabalar :
Polıkıstık over sendromunda yumurta büyütme ve ılac doz ayarlaması deneyım gerektıren bır durumdur. Fazla ilac dozu; karında şişkinlık ,karında sıvı toplanması, nefes darlıgı .. vs bulgularla ortaya cıkan ohss(aşırı uyarım sendromu) denılen duruma neden olabılır. Yetersız ılac dozunda ise folıkul denılen yumurta keselerı ıstenılen duzeyde buyumeyebılır. Bu baglamda hem gebelık hem emnıyet ıstıyoruz. Ve bu durum dogru, işinde deneyımlı uzman ellerde mümkün olmaktadır. öykunuze gore yenıden bu sekılde bır durum ıle karsılasılmaması yonunden ılac degısımı , protokol degısımı , uygun doz ayarlanması onem kazanmakta. kılo fazlalıgı var ıse tek catlatıcı ıgne yetmeyebılır.çoklu folıkule ragmen estradıol duzeyının yetersız olması durumunda aromataz enzım eksıklıgı olabılır .Tüp bebekte merkez secımı ve laboratuvar kalıtesı cok onemlıdır. Bu bılgıler ışıgında bol sans dılerım.

Merhabalar Bülent Bey, ben iki kez gebelik yaşadım fakat ikisi de düşükle sonuçlandı. Bende aileden gelen kalıtsal hastalık var, normal yollardan gebe kalabiliyorum fakat kalıtsal hastalığın çocuğuma geçmemesi için tüp bebek tedavisine başvurabilir miyim?

Merhaba hocam ben 3 gebelik yasadim 1 tane cocugum saglikli dunyaya geldi ilk ve 3. gebeligimde sorun yasadim hidrosefali ve ensefalosel kromozon analizi yaptrdik genetik kan tahlilleri hersey yapildi ve hic bir sorun yok sadece bende esimde yok talesemi tasiyiciyim. Folik asit kullanmadigim icin boyle oldugunu soylediler plansiz gebeliklerimde kullanamadim ve her hamileligimde coook stres yasiyorum acaba bu bebegimdede sorun olur mu diye dusunmekten stres yasiyorum bunun bi cozumu varmidir iki gebeligi sonlandirdik suan klomen ve catlatma ignesiyle gebelik tedavisi goryorum gebe kalma gibi bi sorunum yok ama hizlandrmak adina tedavi goryorum nasil bi yol izlemem gerek lutfen tavsiyelerinize coook ihtiyacim var..

Merhabalar Bülent Bey, ben iki kez gebelik yaşadım fakat ikisi de düşükle sonuçlandı. Bende aileden gelen kalıtsal hastalık var, normal yollardan gebe kalabiliyorum fakat kalıtsal hastalığın çocuğuma geçmemesi için tüp bebek tedavisine başvurabilir miyim?
merhabalar : Eşiniz ve sizden genetık tahlil raporunuz , düşük materyalınden genetık tahlıl sonucunuz , kalıtsal hastalıgınızın raporunu bizimle paylasmanız halınde daha fazla bılgı verebılırız. Bol sans dılerım.

20160413_150226.webp
Merba hocam ben 27 yasindayim 2 gebelik gecirdim ilk bebegim 18. haftada gelisim geriligi basladi ve 23.haftada karnimda öldü 2.gebeligimde kalp atimi gelismedi ve kurtaj oldum hiç çocugum yok esim ve benim genetik ve pıhtilaşma testleri yapildi ve sonuçlarim temiz ciktı 6 aydirda gebelik planliyorum ama henuz gebe kalamadim adetlerimde duzensizlikler var usg bakildi 2 ay once bi sorun yok dedi dr nasil bi yol izlemeliyim yol gösterirseniz cok sevinirim birde genetik testimde farkli çikan 1 deger vardi dr onemsiz oldugunu bana söylemişti sizde degerlendirirseniz sevinirim teşekkürlr

Eki Görüntüle 1813695 Merba hocam ben 27 yasindayim 2 gebelik gecirdim ilk bebegim 18. haftada gelisim geriligi basladi ve 23.haftada karnimda öldü 2.gebeligimde kalp atimi gelismedi ve kurtaj oldum hiç çocugum yok esim ve benim genetik ve pıhtilaşma testleri yapildi ve sonuçlarim temiz ciktı 6 aydirda gebelik planliyorum ama henuz gebe kalamadim adetlerimde duzensizlikler var usg bakildi 2 ay once bi sorun yok dedi dr nasil bi yol izlemeliyim yol gösterirseniz cok sevinirim birde genetik testimde farkli çikan 1 deger vardi dr onemsiz oldugunu bana söylemişti sizde degerlendirirseniz sevinirim teşekkürlr
merhabalar :
Ardışık olumsuz gebelık sonucları varlığı nedenı ıle ;bay ve bayan genetık(sızde yapılmıs) ,pıhtılasma testlerı(sonuclarınızda hafif pıhtılasmaya meyıl var.kan sulandırıcı ilaclar ıle tedavısı mumkun ), rahım ıcının degerlendırılmesı( hısteroskopı) ,rahim-tüp fılmı ,tıroid ve şeker durumları gıbı detaylı bır arastırma gerektirir. Ardından bu öykuye göre ılerı tüp bebek yontemınden genetık taramalı tüp bebek( array cgh) yöntem secımıne karar verılebılir. (bu yöntemle embrıolar genetık ayıklama yöntemı ıle saglıklılar saglıksızlardan ayırt edılır ve anne rahmıne saglıklı embrıolar transfer edılır.Bol sanslar dılerım.

Merhaba hocam ben 3 gebelik yasadim 1 tane cocugum saglikli dunyaya geldi ilk ve 3. gebeligimde sorun yasadim hidrosefali ve ensefalosel kromozon analizi yaptrdik genetik kan tahlilleri hersey yapildi ve hic bir sorun yok sadece bende esimde yok talesemi tasiyiciyim. Folik asit kullanmadigim icin boyle oldugunu soylediler plansiz gebeliklerimde kullanamadim ve her hamileligimde coook stres yasiyorum acaba bu bebegimdede sorun olur mu diye dusunmekten stres yasiyorum bunun bi cozumu varmidir iki gebeligi sonlandirdik suan klomen ve catlatma ignesiyle gebelik tedavisi goryorum gebe kalma gibi bi sorunum yok ama hizlandrmak adina tedavi goryorum nasil bi yol izlemem gerek lutfen tavsiyelerinize coook ihtiyacim var..
merhabalar :
saglıklı embrıo elde etmek ıcın tüp bebekte embrıonun 24 kromozomunu tarayan array CGH yontemı uygulanabılmektedır.Bu şekilde embriolara genetik tarama yapılarak saglıklı-saglıksız embrıo ayıklama yöntemi ile saglıklı embrioyu anne rahmıne transfer etmek gerekır. Gecmıs olsun dıleklerımle.

Bende de benzer hikaye mevcut ilk gebeliğimde 13 haftada anne karnında ölümle sonuçlandı pıhtılaşma olduğunu öğrendim mtfr 1298ac homozigot 2.gebeliğimde yüksek doz folic asit 800 mg coraspin ve clexsan 0,4 ama boş gebelik oldu ilk gebeliğimden sonra kromozom testi yaptırdım sorun yoktu bebeğin patolojik incelemesi de normaldi 2.gebeliğim sonlanırken doktor koagültasyon testi yaptı ptz 12.1 ınr 1,08 aptt 25,1 omlarda normal sınır içinde gözüküyor referans değerlerine baktığım zaman şeker tiroid vs hiç bir sorun yoktu 2 gebeliğimdede ilk gebelik kaybından sonra hipofiz adenomu tespit edildi o yüzden doktor kontrolünde 5.haftaya kadar dostinex kullandım keseyi görünce bıraktım rahim filmi çekilmişti 2.gebeliğe hazırlanırken oda bu şekilde ne yapmam lazım ProfDrBulentTiras ProfDrBulentTiras

Eklentiler

• 7A8F3571-9122-4990-8102-591F644F8C62.webp
    7A8F3571-9122-4990-8102-591F644F8C62.webp
    15,1 KB · Görüntüleme: 61
Merhaba Hocam,
Ben 37 yaşında primer Amenore hastasıyım.Doğal yollardan hiç adet olmadım.19 Yaşımdan beri düzenli olmamakla beraber hormon ilaçları ile adet gördüm. 1 aşılama , 5 tüp bebek tedavisi gördüm (bunların ikisi dondurulmuş embriyo ile). İlk tüp bebek transferinde sonuç pozitifti ancak kalp atışı olmadığı için maalesef alındı. Daha sonra da bir kimyasal gebelik oluştu. Son Transferde iki embriyo verilmesine rağmen maalesef sonuç negatif. Şansımın artık iyice azaldığının farkındayım ama benim durumumda biri için hala umut var mıdır bilmek isterim. Bu yöntemle bir şansım olabilir mi? Teşekkürler..

Hocam merhaba,
Benim ilk cocugumda dogustan kalp anamolisi vardi. Ameliyat oldu bu nisan ayinda ama ameliyattan uyanamadi beyni odem yapti ve komaya girdi. 7.5 ayin sonunda vefat etti. Simdi ki endisem bir daha ki hamileligimde ayni probleme sahip bir cocuk dunyaya getirmek. Bu sartlar altinda benim icin tüp bebek uygun mudur?

Back
X