16 Ağustos 2010
294.697
607.051
1.098
43
Malatya
Kanser bir gecede aniden oluşmuyor. Kansere karşı savaşan gıdaları beslenme düzeninize sokarak ve hayat tarzınızda minik değişiklikler yaparak, kansere yakalanma riskinizi hatırı sayılır bir oranda düşürebilirsiniz. Tabii kanserden korunmak için herhangi bir şikayetinizde doktorunuza görünmeyi asla ihmal etmeyin.

1. Şekerli içecekleri bırakın

Şekerli içecekler şişmanlamaya ve şeker hastalığına sebebiyet vermesinin yanında endometriyum kanser türlerinin (kadın üreme sistemlerinde görülen kanser türleri) oluşum riskini arttırıyor. Bir araştırmaya göre çok fazla şekerli içecekler tüketen kadınlar, hiç içmeyenlere oranla % 87 daha fazla oranla bu kanser türlerine yakalanma riski taşıyorlar.

2. Dirençli nişastalar tüketin

Yulaf ezmesi ve kuru fasulye gibi yiyeceklerde bulunan dirençli nişastalar, günlük beslenme diyetinde fazlasıyla kırmızı et bulunan kişilerde, kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Gün içerisinde et yerken, 40 gram kadar da dirençli nişasta tüketmeniz, hücre çoğalma seviyesini normale döndürüyor.

3. Daha fazla ayakta durun, daha az oturun

Yeni çalışmalar gösteriyor ki gününün çoğunu oturarak geçiren kişiler masa başında daha az vakit geçirenlere göre %24 oranında daha fazla kolon ve endometriyal kanser türlerine yakalanma riski taşıyor. Başka çalışmalar da gösteriyor ki TV karşısında çok vakit geçiren kişiler, daha az TV izleyenlere oranla %54 daha fazla kolon kanserine yakalanma riski taşıyor. O zaman haydi, ayağa kalkın ve hareket edin.

4. Brokolinizi buharda pişirin

Brokoli, sık sık yememiz öğütlenen kanser önleyici harika bir gıda. Ancak araştırmalar, buharda pişirilen brokolinin kızartılan, ocakta pişirilen veya mikro dalgada pişirilen brokoliye oranla daha fazla glucosinolate (sebzedeki sağlıklı bileşenler) içerdiğini gösteriyor.

5. Brezilya fındığı yiyin

Toprakta yetişen selenyum açısından zengin bu fındık, kanser hücrelerinin yok olmasını sağlayarak hücre DNA’larınının tamir edilmesine yardımcı oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre, günlük alınan 200 mikrogram selenyumun, (ki bu 2 adet Brezilya fındığında mevcut) prostat tümörünü % 63, kolon kanserlerini % 58, akciğer tümörlerini % 46 oranında ve ölümle sonuçlanan kanser vakalarını % 39 oranında azalttığı belirtiliyor. Ancak selenyumun dışarıdan tablet olarak değil doğal gıdalardan alınması önemli.

6. Sarımsak yiyin

Keskin kokulu olduğu için çok tüketmek istemiyor olabilirsiniz. Ama bağışıklık sisteminin kansere karşı doğal koruyucusu alil sülfür bileşenleri yönünden zengin olan sarımsak sayesinde vücudunuzdan kansere sebep olan kimyasallar atılır. Bu bileşenler aynı zamanda kanser hücrelerinin doğal yolla ölmesini sağlar. Araştırmalar çok fazla sarımsak tüketen kadınların, çok az tüketenlere oranla % 50 daha az kolon kanserine yakalanma riski olduğunu gösteriyor.

7.Çiçekli sebzeler yiyin

Haftada en az bir kere brokoli ve onun familyasından olan karnabahar, lahana ve Çin lahanası yiyen kişilerde bu gıdaları ayda bir kereden az tüketenlere oranla daha düşük böbrek kanserine yakalanma riski olduğu belirtiliyor.

8. Kanserle savaşan akşam yemekleri pişirin

İki diş sarımsağı iki yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırın, daha sonra bu karışımı kıyılmış domatesler ile karıştırın. Tencerede ısınana kadar iyice karıştırın ve önceden hazırladığınız bir porsiyon tam buğday unlu makarnanın üzerine dökün. İşte size harika ve sağlıklı bir akşam yemeği. Kansere karşı koruyucu sarımsak, kolon, prostat, akciğer ve idrar kesesi kanserlerine karşı koruyucu olan domatesin içindeki likopen ve likopenin vücutta emilimini sağlayan zeytinyağı ve son olarak kolon kanseri riskini azaltan lif içeren tam buğday unlu makarna.


9. Enginar yiyin

Kanserden korunmak için en çok tüketilmesi gereken sebzelerden olan enginar, özellikle cilt kanseri hücrelerinin yüksek oranda küçülmesini sağlıyor. Çünkü enginar, kanseri önleyen bir antioksidan olan silmarin içeriyor.

10. Gün ışığından 15 dakika faydalanın

Vücudunuzdaki D vitaminin % 90’nı direkt olarak güneş ışığından gelir, herhangi bir yiyecekten değil. Araştırmalar gösteriyor ki D vitamini eksikliği hücreler arasındaki iletişimi azaltıp onların birbirlerine tutunmalarını durdurur; bu da kanser hücrelerinin yayılmasına sebep olur. Vücudunda D vitamini eksik olan kişiler çok çeşitli kanser türüne yakalanma riski taşırlar. Bunların içinde meme, prostat, yumurtalık ve mide kanserlerini sayabiliriz. Günlük D vitamini ihtiyacınız için günde 15 dakika güneş ışığından faydalanmanız yeterli.

11. Etinizi marine edin

Etlerin yüksek ısıda kızartılması, heterosiklik aminler adı verilen ve kansere yol açtığı bilinen bileşenlerin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Bu bileşenler DNA’ya hasar verip kolon, meme, prostat ve lenf hücrelerinde kanserin oluşmasını tetikliyor. Araştırmalar sık sık kızartılmış kırmızı et yiyenlerin kolon kanserine yakalanma riskinin %60 oranında arttığını belirtiyor.

12. Yeşil çay tüketin

Çay ve kanser arasındaki ilişki araştırmacılar tarafından yıllardır mercek altında. Bazı araştırmalar çay içen kişilerin meme, yumurtalık, kolon, prostat ve akciğer kanserine yakalanma risklerinin düşük olduğunu gösteriyor. Ama yeşil çayın iyileştirici gücü Asya ülkelerinde binlerce yıldır biliniyor. Uzmanlar, yeşil çayın içindeki antioksidan görevini gören epigallocatechin gallate adlı kimyasal maddenin çok önemli bir kanser karşıtı gücü olduğunu belirtiyor.

Kaynak:iyi hisset
 
13. Deniz somonu yiyin

Haftada üç kez ve daha fazla balık yiyen kadınların %33 oranında kolonda kansere dönüşen poliplere yakalanma riski azaldığını gösteriyor. Omega 3 yağ asidi içeren deniz somonu, kanser ile savaşta önemli bir yere sahip.

14. Kivi yiyin

Kivi küçük bir meyve olabilir ancak faydası sandığınızdan büyük. Çünkü içeresinde kanser ile savaşan C vitamini, E vitamini gibi antioksidanlar ve lutein içerir.

15. Karanlıkta uyuyun

Araştırmalar uyku sırasında ışığa maruz kalmanın, kadınlarda yumurtalık ve meme kanserine yol açabileceğini gösteriyor. Gece boyunca alınan bu ışık, normal melatoninin yani bizim uyku ve uyanıklık döngümüzü düzenleyen beyindeki kimyasalın üretimini baskılıyor. Bu da kanser oluşumunu tetikliyor.

16. Hayvansal proteinleri az tüketin

Harvardlı araştırmacılar tarafından 28 yıl boyunca 121.000 yetişkin üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, her gün ortalama 100 gram kırmızı et yiyen kişilerin, hiç yemeyenlere göre % 13 oranında daha fazla kalp krizi geçirme ya da kansere yakalanma olasılığı var. Bu yüzden öğünlerinizde yağ oranı düşük ya da yağsız gıdaları tercih edin, et yerine balığı, tereyağı yerine zeytinyağını tercih edin.

17.Kırmızı üzüm tüketin

Kırmızı üzüm bir antioksidan kaynağıdır. Bu madde lenf, mide, meme ve karaciğer kanserlerinin oluşumunu yavaşlatır.

18. Soğan yiyin

Araştırmacılar soğan ve arpacık soğanının yüksek oranda antioksidan ve çeşitli kanser türlerindeki hücre büyümesine engel olan bileşenleri içerdiğini belirtiyor.
 
19. Her gün 30 dakika yürüyün

Araştırmalar egzersiz yapan kadınların daha az aktif olan kadınlara oranla % 30 ila % 40 oranında daha az meme kanserine yakalanma riski taşıdığını gösteriyor. Hafif bir egzersiz bile kandaki meme kanseri riskini etkileyen östrojen seviyesini düşürüyor. Başka bir çalışma haftada dört saat yürüyüş yapmanın pankreas kanserine yakalanma riskini yarı yarıya düşürdüğünü belirtiyor.

20. Kuru temizlemeden uzak durun

Pek çok kuru temizleme böbrek ve karaciğere zarar veren ve soluduğumuz için kansere sebebiyet verebilen perchloroethylene adında bir kimyasal kullanıyor. Kuru temizleme gerektirmeyen kıyafetler alın ya da çamaşırlarınızı kendiniz yıkayın, böylece bu kimyasala maruz kalmazsınız. Kuru temizleme kullanmanız gerektiği zamanlarda da kıyafetlerinizi kuru temizlemeden geldikten sonra naylon poşetinden hemen çıkarın ve bir odanızda veya balkonunuzda havalandırdıktan sonra giyin.

21. Cips ve kızartmadan vazgeçin

Yiyecekler yüksek ateşte pişirildiği, kızartıldığı veya kavrulduğu zaman kansere yol açma potansiyeli olan bir bileşen akrilamid ortaya çıkıyor. Araştırmalar uzun süreli akrilamide maruz kalmanın çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini arttırdığını gösteriyor. Tam da bu yüzden daha sağlıklı tercihler yapın ve patates kızartması yerine patates püresi tüketin.

22. Bronzlaşmaktan vazgeçin

Güneşe fazlasıyla maruz kalmak ya da solaryuma girmek, cilt kanseri riskini arttırıyor. Ancak sprey bronzlaştırıcıların da zararı bunlardan az değil. Bronzlaştırıcı ürünler, losyon ve spreyler dihidroksi aseton adlı kimyasal etken madde içeriyor. Bu madde kesinlikle ağız, göz ve burun ile temas etmemeli.

23. Süt için

araştırmalar kalsiyumun kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu gösteriyor. Günde 700 mg’dan daha fazla kalsiyum alan kişiler, 500 mg ya da daha az alanlara oranla % 45 daha az kolon kanseri riski taşıyor.
 
24. Lahana turşusu tüketin

Lahana turşusu yapımındaki fermantasyon süreci sağ olsun bu besin, kanserle savaşa yardımcı bileşenlerden indol ve sulforen içeriyor. İçeriğindeki sodyum oranını azaltmak için yemeden önce turşunuzu sudan geçirin.

25. Tütsülenmiş ve salamura gıdaları daha az tüketin

Çalışmalar tütsülenmiş ve salamura gıdaların kanserojen olduğunu gösteriyor. Bu gıdaları daha az tüketmenizde fayda var.

26. Manikür salonlarındaki kurutuculara veda edin

Kuaför salonlarındaki ultraviyole oje kurutuculara sık sık maruz kalmak cilt kanserine yakalanma riskini arttırıyor. Bu yüzden ya manikürünüz öncesinde ellerinize güneş koruyucu sürün ya da tırnaklarınızın doğal yolla kurumasına izin verin.

27. Günde 1 Aspirin için

Araştırmalar kalbiniz için aldığınız bir adet aspirinin vücudunuzu kanserden de koruduğunu belirtiyor. Uzmanlar, günde 1 adet Aspirin içen kişilerin haftada bir Aspirin içenlere oranla % 20 daha az yumurtalık kanserine yakalanma riski taşıdığı belirtiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…