Kanal tedavisi, dişin merkezindeki küçük, iplik benzeri dokunun, yani dişözünün (pulpa) çıkarılmasıdır. Kanal tedavisi endodonti branşı altında bir uygulamadır. Endodonti kelime olarak dişin içi anlamındadır. Bu tedavide dişin kronundaki pulpa odası ve kökü içerisindeki pulpa kanalları hedef alınır.
Kanal tedavisi pulpa(sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabaka)nın hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Önceki yıllarda hastalanmış yumuşak diş tabakasıyla karşılaşıldığında tek çözüm çekim iken, günümüzde bu dişleri tedavi etmek mümkündür. İçerlerinde bulunan ve dişin beslenmesini sağlayan; sinirler, kan ve lenf damarları temizlenir. Temizlenen bölgeler dolgu maddesiyle kaplanır böylelikle dişin kaybolan fonksiyonu geri kazandırılır.
Kanal tedavisini gerektiren bir çok durum vardır. Bunlardan en belirgin olanı büyük ve çok ilerlemiş çürüklerdir. Çürük minede başlamış tedavi edilmediği için ilerleyerek dişin sinirlerine kadar ulaşmıştır. Kanal tedavisi gerektiren diğer durumlardan bazıları da; pulpaya kadar uzanan kırıklar, ani sert gelen darbeler, eski kötü dolgular, dişeti hastalıklarıdır.
Sebep her ne olursa olsun pulpa zarar görmüş, bir enfeksiyon oluşmuştur. Tükrük içindeki bakteriler pulpada çoğalmış, bir baskı ve ağrı hissi oluşturmuşlardır. Devamında pulpanın ölümüyle de diş etrafındaki kemiğin kaybı sözkonusudur.
Kanal tedavisinde zamanlama oldukça önemlidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa hasarlı dişin kurtarılabilme şansı o kadar artar. Ağrı hemen kesilir ve enfeksiyonun yayılma riski azalır. Tüm dişhekimleri kanal tedavisi eğitimi alırlar ve tedaviyi rutin olarak uygularlar. Ancak bazı durumlarda hastalar endodontistlere (kanal tedavisi dalında uzmanlık yapmış diş hekimlerine) sevk edilebilirler.
Öncelikle şu bilinmelidir ki, doğal dişin yerini hiç bir yapay diş tutmaz. Dolayısıyla doğal dişlerimiz tedavi ederek son noktaya kadar korumalıyız. Dişlerimizden biri hastalandığında en bilinen koruma yöntemlerinden biri de kanal tedavisidir. Kanal tedavisi hasar görmüş dişlerin korunmasında yardımcıdır.