• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kan uyuşmazlığı-anti d

brisling

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Temmuz 2008
322
0
96
Ankara
KAN UYUŞMAZLIĞI

Arkadaşlar ben A Rh- kan grubundayım ve eşimle kan uyuşmazlığım var.Gebeliğimin 28.haftası bitti ve dün Anti D iğnesi oldum fakat Ankara da olmamıza rağmen iğneyi eczanelerden bulmamız 2 gün sürdü.Bazı kan tahlilleri sonucu kan uyuşmazlığınız da varsa mor reçeteye yazılıyor iğne,kalçadan vuruluyor.Soğuk tutulması gereken bir iğne olduğu için mümkün olduğunca çabuk yapılması gerekiyor,yoksa buzdolabında tutuluyor .Şimdi 2.iğneyi doğumdan sonraki 72.saat içinde vurulucam.aşağıda bir siteden yaptığım alıntı var kan uyuşmazlığı ile ilgili bilgi veriyor yazıda.
Kan uyuşmazlığı adından da anlaşılacağı üzere anne ve babanın kan grupları arasında uygunsuzluk olmasıdır. İnsan kan grupları A, B, AB, ve O olarak 4 türdür. Bunun yanı sıra D faktörü adı verilen Rh faktörü de pozitif ya da negatif olabilir. Anne karnındaki bebeğin uyuşmazlıktan etkilenebilmesi için bebeğin kan grubu ile anneninkinin uyumsuz olması, bebeğin kanının anne kanı ile temas etmesi, ve annenin bağışıklık sisteminin bu duruma cevap olarak antikor üretmesi gerekir. En sık rastlanılan uygunsuzluk Rh uygunsuzluğudur. Bu durumda baba Rh(+) iken anne Rh(-)dir. Eğer bebek de Rh (+) olursa bebeğin kanındaki bu Rh faktörü anne kanına geçer ve annenin bağışıklık sitemi Rh faktörünü ortadan kaldırmak için antikor adı verilen maddeler üretir. Bu nedenle ilk bebek durumdan etkilenmez. Rh uygunsuzluğundan sadece Baba pozitif anne negatif iken söz edilebilir. Baba negatif anne pozitif ise uyuşmazlık önemli değildir.

Etki Mekanizması
Rh uygunsuzluğu varlığında (anne (-) baba (+)) eğer bebek de pozitif ise doğum esnasında anne kanı ile bebeğin kanı temas eder ve anne kanına Rh faktörü geçer. Anne buna anti Rh üreterek cevap verir. Bir sonraki bebek eğer Rh (+) olur ise anne kanındaki bu anti Rh lar bebeğe geçer ve bebeğin kanında çökelmelere neden olur. Bazı durumlarda anne ve bebek kanı doğumdan önce de temas edebilir. Bu durumlar

Amniyosentez
Düşük
Gebelik sırasında fazla miktarda kanamalardır
Bazen Rh(-) bir kadına hata ile Rh(+) kan verilebilir. Bu durumda ortada gebelik yokken bile kadının kanında anti-Rh antikorlar bulunabilir ve ilk bebek uygunsuzluktan etkilenebilir.

Belirtiler
Kan uyuşmazığında eğer bebek etkilenmiş işe anneden geçen anti-Rh lar bebeğin kan hücrelerinin parçalanmasına ve çökelmesine neden olur. Bu durumda bebekte kansızlık yani anemi görülür. Buna bağlı olarak ultrasonda bebekte hidrops adı verilen durum tespit edilir. Bebekteki anemi sonucu kalp yetmezliği ve vücut boşluklarında biriken sıvı hidrops tablosunun nedenidir. Hastalığın şiddetine ve yok edilen kan hücrelerinin miktarına bağlı olarak bebekte anne karnında ölüm de dahil olmak üzere her türlü distres belirtisi görülür.

Teşhis
Kan uyuşmazlığının teşhisi için hem anne hem de baba adayının kan grubunun bilinmesi önemlidir. Eğer anne Rh (+) ise babanın kan grubu önemini yitirir. Gebelik takibi esnasında annenin kanında normalde olmaması gereken anti-Rh aranır. Bu teste indirek coombs adı verilir. Doğum sonrası bebekte anneden geçen antikorların aranmasına ise direk coombs testi adı verilir. Bebeğin kan uyuşmazlığından etkilenip etkilenmediğini anlamak için ayrıca kordosentez de yapılabilir.

Tedavi
Kan uyuşmazlığında amaç annenin Rh pozitiflere karşı antikor oluşturmasını engellemektir. Bu nedenle kan grubu Rh(-) eşi Rh (+) olan gebelere 28. haftada anti-D iğnesi yapılmalıdır. Bu ilaçlara halk arasında uyuşmazlık iğnesi adı verilir. Doğumdan sonra bebeğin kan grubu pozitif ise ilk 72 saat içinde yeniden anti-D yapılmalıdır.

KAN UYUŞMAZLIĞI

cnm bizdede kan uyuşmazlıgı var bende şuan 13 haftalık gebeyim...ama bu ignenin bu kadar zor bulundugunu hiç duymamıştım...peki devlet karşılıyormu igneyi...

cnm bizdede kan uyuşmazlıgı var bende şuan 13 haftalık gebeyim...ama bu ignenin bu kadar zor bulundugunu hiç duymamıştım...peki devlet karşılıyormu igneyi...

ssk lıyım ben, mor reçeye yazılıyor ilaç,devlet hastanesinde yazdırdım..piyasa fiyatı 146 lira biz eczaneye muayne ve ilaç yüzdesi ödedik 36 lira kadar

bu iğneyi devlet karşılıyor yanlız bu iğneyi eczanelerden bulmanız çok zor çünkü iğne mor reçeteye girmekte ve mor reçeteli laçları hangi ilde bulunuyorsun o ilin eczacı odasından almak durumundasın. yani eczane eczane gezmenize gerek yok eczacı odasına gidiyorsunuz onlar sizin adınıza ilacı getirtip veriyorlar sadece ilaç yüzdesi ödüyorsunuz.

iğne kalçadan yapılıyor,bana kadın doğumcum yazdı ayrıca reçetesinde de nasıl yapılacağı yazıyor...

arkadaşım bende 22 haftalık hamileyim ve eşim ile bendeded kan uyuşmazlığı var ben birşey merak ettim yardımcı olursanız sevinirim
bu igneyi ssk karşılıyor mu yada kaç da kaçını ödüyor eger bu konu ile bilgin varsa yardımcı olursan sevinirim
teşekkür ederim

canım iğne denildiği kadar pahalı bişi değil biz 50 milyon verdik devlet karşılıyo yarısını ssk varsa sorun olmaz bide zor bulunanda bi iğne değil her hastanede oluyor bu kim demiş zor bulunuyo diye kulaktan doldurma şeylere inanmayın benim doğum yaptığım hastanede iğne vardı parasınıda hastaneye yatırdık eczaneden almadık bizede aynısını dediler ben merak ettim hastaneye sordum 75 lira dediler ssk yla 50 liraya geldi öyle çok pahalı bişi değil bizim bi arkadaş 300 demişti biri 200 yni onlarda bilmiyo ya hoş öle konuşuyolar en iyisi sen hastaneye sor arkadaşım eğer hastane vermiyorsa nerden temin edebileciğini sor onlar daha ii yönlendirir seni çünkü burda herkes farklı şekilde almış iğneyi banada kolumdan yaptılar bacağıma yapın dedim yok dediler koldan oluyor

Canım bende dün iğne oldum. Anti d iğnesi kızılayda bulduk iğneyi kocatepe camiinin arkasında eczacılar odası var ssk karşılıyor sadece 18 lira verdim ben ama ben acillik oldum. bulmam o yüzden kolay oldu :( normalde 150 tl falan çok pahalı. ben 300 ml olandan vuruldum ve daha 6.6 günlük hamileyim kanamam oldu oda kan uyuşmazlığındanmış. ama iğne o kadar susatıyor ki içim yanıyor resmen :( bol bol istirahat et dediler bana ama nerdeeee :( çalışıyorum hastaneye yatış verdiler kabul etmedim. Allah herkezin yardımcısı olsun :(
ayrıca bana kalçadan vurdular. koldan vurmuyorlarmış bende göbekten diye duymuştum en iyisini doktorlar biliyor

Son düzenleme:
arkadaşlar bizdede kan uyuşmazlığı var.ilkinde hamilelikte kanamam olduğu için doğumdan önce iğneyi oldum.doğumdan sonrada.ikincide hamilelikte olmadım.ama doğumdan sonra hastanede oldum.kalçadan yapılıyor.iğneyi oldukça inşallah sorun olmaz.

ben hamileyken olmadım dogumdan sonra hemne yapıldı.hamileyken ypılması sart değil.dogumdan sonra yapılması gereklı tabi eğer dogan cocugun kan grubu - olursa iğne yapılmasına gerek kalmıyo.annenin kan grubu (-) oldugunda dogum olurken bebeğin kanı annenın kanına karısırmıs ve bebeğin kanı eğer pozitifse annenin vücudu hemen kendini korumaya alırmış.ilk çcoculta herhangi bi zarar olmuyo ama ikincide eğer iğne olunmazsa ikinci hamılelıkte anne vucudunu korumaya aldıgından bebeğe zarar verebiliyo çeşitli sıkıntılar vs. bu durumu engellemek içinde dogar doğmaz iğneyle bu durum normale döndürülerk 2 cocuk garantiye alınıyo:) gibi bi anlatım. ama bu ığne eskıden ucretlıydı suan devlet tarafından karsılanan bi iğne

eşiyle kan uyuşmazlığı olan her anneye hamileliği sırasında iğne vurulacak diye bir şart yok. herşey yolunda ise gerek kalmıyor buna doktorunuz karar veriyor zaten.bana hamileleik sırasında vurulmadı doğumdan sonrada bulmada hiç sıkıntı olmadan iğnem kalçadan vuruldu. hepinize rahat güzel mutlu hamilelikler:49:

Back