Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
merhaba
öncelikle herkese geçmiş olsun ve en kısa zamanda sağlıklı hamilelikler diliyorum.
aralık ayında 9 haftalık bebeğimi kaybettim. kromozom analizimiz normal ancak mtfhr 1298 c heterozigot çıktı pıhtılaşma testlerinde. sadece folik asit kullanmanın yeterli olacağı söylendi. ancak yabancı sitelerde araştırma yaptığımda bu tür mutasyonu olanların folik asiti folata parçalayıp vücudun kullanacağı hala getiremeyeceği ve metil folat diye bir bileşik kullanmaları gerektiği yazıyor.( aynı sebepten b12 için de Methylcobalamin ) ayrıca vücudun kullanamdığı ve kandaki yüksek dozda folik asitin kansere sebep olacağı da yazıyor.bu mutasyonlarda metilasyon denen mekanizma olmadığı (heteroysa yetersiz olduğu)için folik asit yetersiz geliyormuş .az folik asit alındığı için değil o halde neden herkse folik asit veriyorlar ? mesela burada yazıyor: The little known (but crucial) difference between folate and folic acid. türkiyede böyle bir vitamin hapı bulamadım , başka bir doktora da soracağım ama bu konuda bilgisi olan var mı, bir de siz de doktorlarınıza sorabilir misiniz folik asite başlamakta çok karasız kaldım hiç almamak daha mı iyi acaba ?
canım evet dediğin gibi bizim gibi problemi olanlarda vücut folikaisiti folata, metionini de sisteine dönüştüremiyor. vücuda bunlar yiyecek yoluyla alındığında da diöüştürülüp kullanılamadıklarından vücutta pıhtılaşmaya sebep oluyor. senin dediğin türden bir vitamin ve folikasit ilacının olup olmadığını bilemiyorum. senin durumun aslında bu kadar ağır değil. benim 4 genimde birden bozukluk var mesela. ben metionin ve folikasitten fakir diyet yapıyorum. folikasiti hafta da bir gün ilaç olarakalıyorum. haftada iki gün de b vitamini alıyorum. b vitamininin içinde de bir miktar folikasit var. benim dr.um bu şekilde bir tedavi uyguluyor. ne derece işe yarayacağını inşallah tekrar hamile kalabilirsem göreceğiz.merhaba
öncelikle herkese geçmiş olsun ve en kısa zamanda sağlıklı hamilelikler diliyorum.
aralık ayında 9 haftalık bebeğimi kaybettim. kromozom analizimiz normal ancak mtfhr 1298 c heterozigot çıktı pıhtılaşma testlerinde. sadece folik asit kullanmanın yeterli olacağı söylendi. ancak yabancı sitelerde araştırma yaptığımda bu tür mutasyonu olanların folik asiti folata parçalayıp vücudun kullanacağı hala getiremeyeceği ve metil folat diye bir bileşik kullanmaları gerektiği yazıyor.( aynı sebepten b12 için de Methylcobalamin ) ayrıca vücudun kullanamdığı ve kandaki yüksek dozda folik asitin kansere sebep olacağı da yazıyor.bu mutasyonlarda metilasyon denen mekanizma olmadığı (heteroysa yetersiz olduğu)için folik asit yetersiz geliyormuş .az folik asit alındığı için değil o halde neden herkse folik asit veriyorlar ? mesela burada yazıyor: The little known (but crucial) difference between folate and folic acid. türkiyede böyle bir vitamin hapı bulamadım , başka bir doktora da soracağım ama bu konuda bilgisi olan var mı, bir de siz de doktorlarınıza sorabilir misiniz folik asite başlamakta çok karasız kaldım hiç almamak daha mı iyi acaba ?
canım evet dediğin gibi bizim gibi problemi olanlarda vücut folikaisiti folata, metionini de sisteine dönüştüremiyor. vücuda bunlar yiyecek yoluyla alındığında da diöüştürülüp kullanılamadıklarından vücutta pıhtılaşmaya sebep oluyor. senin dediğin türden bir vitamin ve folikasit ilacının olup olmadığını bilemiyorum. senin durumun aslında bu kadar ağır değil. benim 4 genimde birden bozukluk var mesela. ben metionin ve folikasitten fakir diyet yapıyorum. folikasiti hafta da bir gün ilaç olarakalıyorum. haftada iki gün de b vitamini alıyorum. b vitamininin içinde de bir miktar folikasit var. benim dr.um bu şekilde bir tedavi uyguluyor. ne derece işe yarayacağını inşallah tekrar hamile kalabilirsem göreceğiz.
Bu konuyu ben de okumuş kafamı karıştırmış sonra da araştırmaktan vazgeçmiştim. mthfr.net diye bir site var henüzrastlamadıysan iyi bir site. Ben hamilelik öncesinde ve hamileliğimde folik asit kullandım, ama kandaki degerim yükselince hergün yerine haftada 2 gün şeklinde devam ettim. sonra da zaten elevite geçtik ve yine çok yüksek dozda almadım folik asiti. Benim okudugum kadarıyla da folik asit almak yerine metil folat almak daha dogru. Yanlış hatırlamıyorsam heterozigot mutasyonda folik asit ancak %60 oranında folata dönüşebiliyor, fazla folik asit alırsan miktar olarak fazla folat elde ediyorsun ve ihtiyacını karşılıyorsun o yüzden bu şekilde veriyorlar. Tabi folik asitin fazlası zarar, doktorum benim dozumu o yüzden azaltmıştı. Dediğim gibi okudum öğrendim ama sonradan doktorumla bu konuyu konuşmadım, fakat eczacıma sordum folic plus metil folat içeriyormuş Trdeki tek metil folat içeren folik asit tableti de oymuş. Dilersen onu kullan.
Ben B12 kullandım, ayrıca yine mthfr.net ten gordugum uzere omega 3 de kullandım.
Aslına bakarsan homosistein diye bir test var MTHFR mutasyonu olanlarda pıhtılaşma seviyesini gösteren ve düşükle bağdaştırılan halbuki çoğu insanda bu değer düşükama yine de bebek kaybı oluyor. O zaman doktorlar bebek kaybının mutasyona bağlı olmadığını başka bir nedenden oldugunu söylüyorlar, ben bu fikre katılmıyorum. Halbuki o sitede homosistein yerine adını unuttum xxxhomosistein testine bakılması gerektiğini söylüyor, burada kimse öyle bir teste bakmıyor, asıl bakılması gereken degerin o oldugunu homosisteini düşük olup bir sürü tekrarlayan kayıp yaşayan insan oldugunu yazıyor, belki ona baksalar o deger yüksek çıkacak ve bağlantıyı kuracaklar.
Ha bu sadece bizim ülkeye mahsus değil bu arda, Almanya'da doktor teyzem var onun arkadaşları da buradakilerden farklı birşey söylememiş, Amerika MTHFR mutasyonlarının düşüğe neden olmadığını belirten bir yazı yayımlamış vs.
evet cacevabınıza teşekkürler..çok geçmiş olsun umarım en kısa zamanda bebeğinize sağlıkla kavuşursunuz.. araştırdığım kadarıyla doğal gıdalarda zaten folat formunda bulunuyormuş folik asit sentetik olanı. doktorunuz en azından sorunun farkındaymış benimki hiç bahsetmedi bile 5 mg folik asit verdi ki anladığım kadarıyla çok yanlış. yurtdışında çok sayıda bu tür vitamin mevcut ama bizde direkt folik asit veriliyor. portakal suyu bol yeşillik ıspanak baklagil tüketsem folat olarak alacağım için daha mı mantıklı acaba?? sizin diğer mtasyonlardan dolayı diyetiniz farklı sanıyorum.
çok teşekkürler, folic plusu hemen soracağım. sorduğum eczanelerde yok demişlerdi. evt o siteye de şöyle bir baktım daha yeni başladım okumaya, aynı sorun b 12 için de varmış. bir de folik asiti mutlaka b12 ile beraber kullanmak gerekiyormuş onu da söylemediler.siizn mutasyonunuz a1298 c mi? uyguladığınız diyet ve katkılarla hamileliğinizde sorun oldu mu? bir de kanda baktırdığınız folik aist mi? mesela benim normal görünüyor folik asit düşük değil ama yanıltıcı mı??
evet ca
nım benim factör v leiden mthfr 677 ve 1298 bi de 4g/5g genleri heterezigot. bir de benim factör v leidenim hem heterezigot hem homozigot biraz garip ama sanırım ona bağlı bir gen bögesinde de problem olduğu için sonuç bu şekilde çıkmış. yani aslında homozigot. durumum baya ağır. zaten geçmişte de bacağıma pıhtı attığından dolayı risk yüzdem diğerlerine orala fazla. sanırım o yüzden bana böyle bir diyet verdi.
Benim mutasyonum MTHFR a1298c homozigot mutasyon yani seninkinden daha ciddi bir sorunum var. Hamileliğimde herhangi bir sorun yaşamadım, diyetimde metiyonin içeren besinler kısıtlı olarak tüketiliyordu ki metiyonin, metil folat yoksunlugunda gereginden fazla homosistein olusturmasın. Metiyoninden kısıtlı diyetimde haftada 1 ögün et, 1 ogun balık, bir ogun baklagil tüketiyor, yemekleri etsiz zeytinyagıyla pişiriyordum. Yaglı yemişler, bezelye, beyaz un, bulgur, zeytinyagı dışındaki tüm yaglar, yagsız beyaz peynir dışındaki tüm peynirler yasaktı. Hamilelikle birlikte önce balık hakkı 2ye çıktı, sonra balıgı bire indirip eti ikiye çıkardık ve tüm yediklerime biraz esneklik getirdik herhangi bir sorun yaşamadım. Harfi harfine uygulamadım ama pek de dışına çıkmadım diyetin.
Folik asit kanda bakılıyor evet, normal çıkması yeteri degil. folata cevrimi düşük oldugu için önemli olan vücuttaki folik asitin ne kadarının sistemde kullanılabildigi, yani düşük olmadıgı sürece kaç çıktıgının çok önemi yok bence. İllaki takviye almak gerekir diye düşünüyorum. Bizim mutasyonda kesinlikle b12 kullanmak gerekiyor, bazı doktorlar vermiyorlar. Omega 3ün de kan sulandırıcı etkisi var.
çok şaşırdım ne kadar komplike bir durummuş.. doktoruma güvenimi kaybetmek üzereyim bunların hiçbirinde bahsetmedi sanırım bilgisi de yok.. o halde eti pek tüketmemek gerek omega 3 desteği diye kullandığım ceviz badem vs de yasak , zaten glüten ve süt ürünlerini yememeye çalışıyorum zeytinyağı dışında yağ kullanmıyorum ama mesela bezelyeye şaşırdım demek baklagil de kısıtlı zor bir diyetmiş..tavsiye edebileceğiniz doktor var mı bu konuda bilgili??
evet ca
nım benim factör v leiden mthfr 677 ve 1298 bi de 4g/5g genleri heterezigot. bir de benim factör v leidenim hem heterezigot hem homozigot biraz garip ama sanırım ona bağlı bir gen bögesinde de problem olduğu için sonuç bu şekilde çıkmış. yani aslında homozigot. durumum baya ağır. zaten geçmişte de bacağıma pıhtı attığından dolayı risk yüzdem diğerlerine orala fazla. sanırım o yüzden bana böyle bir diyet verdi.
Yok canim benim.pc de sayfa acik kalio, dualamayi yaptim bilecanim ,once yasin, sonra kizlar tek tek isimlerinizi okudum, ustune fatihayla bitirdim, allah kabul etsin insallah, bu cuma gununde allah butun dualarimizi kabul eglesin.
tamam canımelıfın ıyı olmasına sevındım.konusursan selamlar
ben şuan günde bir elevit ve folbiol kullanıyorum. b 12 değerim 4 haftalıkken baya fazla çıkmıştı yani üst limit 800 se benim 1000 çıkmıştı onu kesti. sence benim folbiol kullanımım çok mu? bana da öyele geliyor da. bir de bende balık yağı hapı vardı acaba denemelere başlamadan ondan da içsem mi? maşallah dr gibisin sana soruyum dedim.
çok şaşırdım ne kadar komplike bir durummuş.. doktoruma güvenimi kaybetmek üzereyim bunların hiçbirinde bahsetmedi sanırım bilgisi de yok.. o halde eti pek tüketmemek gerek omega 3 desteği diye kullandığım ceviz badem vs de yasak , zaten glüten ve süt ürünlerini yememeye çalışıyorum zeytinyağı dışında yağ kullanmıyorum ama mesela bezelyeye şaşırdım demek baklagil de kısıtlı zor bir diyetmiş..tavsiye edebileceğiniz doktor var mı bu konuda bilgili??
metionin diyetini her dr vermiyor. hatta forumda bir kaç kişiyiz bu diyeti yapan. her dr kan sulandırıcı iğnenin gerekliliği hakkında da hem fikir değil zaten. özetle protein kısıtlı besleniliyor. hayvansal gıdalar, yağlar, bakliyatlar kısıtlı özetle, bir de ekmek olarak sadece çavdar ekmeği yeniyor. aslına bakarsan burcunu dr uyla benim dr um aynı ama bana bezelye serbest dedi. hastadan hastaya da diyet değişiyor, bana günde 1 köfte büyüklüğünde et serbest burcuda öyle değilmiş. onun mutasyonu homozigot, benim iki mthfr değerim heterozigot.
Folik asit degerini bilmiyoruz ki alımın cok diyebilelim ama genelde eleviti hamilelik yoksa vermiyordu doktorlar onu kendi kafsndan mı içiyorsun yoksa tolga hoca mı içmeni istedi. Ben balık yagı hapı içtim bence sen de iç. B12 ye sonra yine başlatır herhalde.
tolga hoca dedi. düşük yaptığım gün. ona göre böyle kullanıyorum. ama çok kullanıyorum gibi geliyor bana. hamilelikten önce balık hapı iç diyorsun yani. tamam ara ara ondan da içiyim o halde. ama ben kendiliğimden folbiol ve eleviti azaltıyım diyorum. b 12 ye de az da olsa başlayım diyorum. ama cesaret edemiyorum.
Gunde 1 kofte buyuklugunde et veya haftada 1 ogun et demişti bana da ama bezelye yasak demişti diye hatırlıyorum ben.
tamam canım ben senin dediğin et olayını yanlış anlamışım. tamam et aynı. bir gün yemezsen 2. gün iki katı yiyorsun. aynıymış. bezelyeyi özellikle sordum. bana yasak değil dedi. tüm sebze ve meyveler serbest dedi. bazı diyetlerde brokoli, karnabahar, yeşil fasulye yasakya. özellikle sordum. bezelyeyide. serbest dedi. tüm sebzeler serbest dedi. bezelye kuru bezelyeyse yasak, bakliyat sayılır ozaman demişti.