Kardiyoloji - Kalp ve Dolaşım Sistemi Hastalıkları kalp kapak hastalığı olan arkadaşlar varmı?

elian

~~2oğlan1kız annesi~~
Kayıtlı Üye
30 Mayıs 2008
545
12
118
39
Ankara
merhabalar,
mitral kapak yetmezliğim oldugunu öğrendim,şimdilik hayati tehlikesi yokmuş takip edilecek.benım durumumda olan arkadaşlar varmı? hastalık nasıl seyrediyor hayatlarına nasıl devam ediyolar yardmcı olursanız sevinirim.
 
hafif mitral yetersizliği 20 senedir takibim yapılmakta canım ilerleme olup olmadığı hersene kontrol edilir çok şükür çok ilerleme yok hiçbirşeye engel değil ne doğumyaapmana ne spor yapmana beloc kullandım birkaç yıl ama o çarpıntı ilacıymış
tüm doktorlar farklı birşey söyler korkma
 

benimde doktorum beloc verdi bir yıl kullandım ama ara ara çarpıntılarım oluyordu kontorl için bi süre sonra başka doktora giitim oda beloc zaten çarpıntı ilacı dedi. ne kadar hapım varsa attım sinir oldum. sonrasında da çok şükür bişi yaşamadım engel değil yani. ama arada çok üzüldüğüm stres olduğum zmanlarda çarpıntım artıyo ve gögsüm boynum kıpkırmızı oluyo.

yılda bir kontole gitmem gerekiyor ama gitmedim son kontrolüme bende
 
Geçmiş olsun canım ama yıllardır iyi bir doktor bulamadım ben hepsi aynı bence hep özele gidiyordum en sonr mayısta gittim hamilelik sonrası ilk defa kanuni sultan süleymanda devlete gittim 5 dakkada kontrolum yapıldı 8. ayda birdaha kontrol ettırırsın dedi aslında bana küçükken pelesilin iğnesi çok verdiler bende çarpıntıda yok nıye beloc içiyorsunkı dıyen oldu kalp ağrımaz psikolojik diyen oldu birde kalp kan pompalarken pelesilinli iğne yaptır dediler yani doğum dişçekimi vs.. dişçekiminde antibiyotik içiriyorlar en son doğum iççin artık tavsiye bile etmıyoruz dediler off bilmiyorum (
 
Kapak hastalığım değilde doğuştan aort kapağımda eksiklik var. Ters mercedes işareti şeklinde olmalıyken benimki 2 çizgili.

35 inden sonra check upta öğrendim, hiçbir zararı yok, sıkıntım yok.

Sadace doğum, ameliyat, kürtaj, diş çekimi gibi durumlarda antibiyotik kullanmam önerildi. Olası enfeksiyon kapakçığa geçmesin diye.
 
bana da hafif mitral yetmezliği teşhisi konuldu ama ilaç falan kullanmadım iki farklı doktora gittim biri her sene kontrol etttir dedi diğeri beş senedir bir ama korkulcak bişey yokmuş önemli olan derecesi eğer minimalsa zaten herkeste olan bişeymiş bu derecesi ne sizin
ayrıca başka doktorllarada göstermekte fayda var bence araştırın bakalım ne diyecekler
 
bende de yaklaşık 16 senedir var şu an 21 yasındayım aort ve mitral darlıgı var kapaklarda 21 günde bir deposilin 1.2 igne oluyorum çok şükür şu zamana kadar bi sorun olmadı sadece sürekli takip kontrol altında olman lazım 6 ayda 1 gidiyorum o kadar..
 
cevaplarınız için hepinize çok tşk.ederim.benımkinin derecesini bilmiyorum ilaç verdi 1 ay sonra gel dedi kapakta kalınlaşma ve şekil bozukluğu varmış.yorumlarınızı okuyunca rahatladm pek ilerlemiyo dememkki,
 


geçmiş olsun canı9m abimde aynı durumda doktor 6 ayda bir kontrol yapıyor spor ve heyecan yasak sende elinden geldiğince yorulmamaya dikkat et tatlım
 
bende de var canım bana ilaç vermedi doktor ilacı yok tek ameliyat olur oda ilerlerse dedi.s iki doktorumda böyle söyledi.ama beni bazen çok bunaltıyo özellikte stresli olduğum zamanlarda kalp krizi geçiriyor gibi oluyorm ölücem sanıyorm ama doktorum bunu normak oldğnu söyledi ve stresten üzüntüden uzak durmamı söyledi paylaşcaklarm bu kadar tatlm:)
 
Kızlar bende de var mitral kapak prolapsusu.yüzmeye gidiyordum birgün aşırı çarpıntı şikayetim olmuştu öyle çıktı ortaya.doktor doğuştan olabilir ama herhangi bir sıkıntı oluşturmaz demişti. şuan hamileyim sizce normal doğum yapmama engel midir?
 

CANIM benimde aort ve mitral darlıgı vardı kapakçıklarda bende doktoruma sordum normal dogum yapabilirmiyim diye hayır bu tür hastalara sezeryan öneriyoruz dedi ama sen yinede kendi doktoruna bi danış tabi
 

bana sadece bir doktor porf du çocuğun yoksa birden fazla yapma dedi son gittiğim doç. tüp yapıcam dedim ikiz yapmamda bile sakınca yok dedi normal doğuma engel değil ama ben sezeryan yapıcam tüp zaten annemde kesinlikle izin vermiyor zorlamamaktada fayda var bencede
 

farklı doktorlara gitmeni tavsiye ederim yıllarca boşuna yapıyorlar şu iğneyi canım çoğuda vurulma diyo sadece çok hasta olunursa boğazlar kalbe vurmasın diye verilebiliyor
 
Son düzenleme:
peki arkadaşlar bu hastalığı 1.derece olup sonradan ilerleyen oldumu?
 
Çok geçmiş olsun arkadaşım mitral kapak hastalıgının en önemli nedeni aslında zamanında geçirilen ateşli romatizma en önemli nedeni buymuş kardeşimin spor hocasının hanımında var zamanında yani çocukkken romatizma rahatsızlıgı geçirmiş fakat tedavisi düzenli yapılmamış şuan kadın 34 yaşında küçük oğlu 8 yaşında ona hamile iken rahatsızlıgının farkına varmışlar şuan o tanıdıgım bayan ayda 1 kere iğne oluyor ve günde 1 kere hap alıyor doktor 41 yaşına kadar bu ilaçları düzenli kullanmasını söylemiş bir ara kendi kafasına göre ilaçlarını bırakmıştı ve çarpıntıları artmıştı sonra ilaçlarını düzenli kullanmaya başladı .Yaklaşık olarak bi 5-6 yıl önce bende romatizma tedavisi gördüm yaklaşık olarak 1 sene kadar sürdü tedavim igne,hap kullandım benimki başlangıcıydı doktorum eger geç kalınmış olsaydı ve tedavi edilmeseydi mitral kapak hastalıgına çevirebilirdi dedi çok şükür bir sorunum kalmadı.

[h=1]MİTRAL KAPAK HASTALIKLARI[/h]


24 Nisan 2008











[h=2]Mitral kapak, kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında yer alır ve kanın geriye kaçmasını engeller.[/h]



Mitral kapağın 4 komponenti vardır. Mitral kapağa ait bu komponenetlerden birinde herhangi bir nedenle meydana gelen hasar, kapakta darlık ya da yetmezliğe neden olabilir. Mitral kapakta darlık ya da yetmezlik sonucu istirahat halinde ya da iş yapmakla ortaya çıkan çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk ve kanlı balgam şikayetlerinin belirmesine, mitral kapak hastalığı denir. Mitral kapak hastalıkları ülkemizde en sık romatizmal kalp hastalığına bağlıdır ve mitral darlığı şeklindedir. Batı ülkelerinde ise genellikle yaşlılarda görülen mitral kapak yetmezliği şeklindedir. Mitral kapak hastalıkları;

Ateşli romatizmal hastalık: Bizim ülkemizde olduğu gibi özellikle gelişmekte olan ülkelerde mitral kapak hastalığının en sık nedenidir. Beta mikrobu olarak bilinen bakteri sıklıkla boğaz enfeksiyonuna neden olur ve yaklaşık 3 hafta sonra eklemlerde şişlik ve kızarıklık ortaya çıkar. Eğer mikroba bağlı gelişen vücuttaki savunma sistemi kalp kapağını da tutarsa kapakta hasarlanma meydana gelir. Mitral kapakta meydana gelen hasar yaprakçıklarda yapışıklıklara neden olur ve genelde darlık şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Mitral kapağın sol kulakçığa sarkması: Gelişmiş batı ülkelerinde en sık görülen nedendir. Ailesel geçişli olup, kadınlarda sık olarak görülür. Mitral kapak yaprakçıklarına tutunan ipliksi dokularda uzamadan dolayı yaprakçıkların sol kulakçığa sarkması sonucu oluşur. Mitral kapakta yetmezliğe bağlı hastalık oluşturur, darlık görülmez.

Geçirilmiş kalp iltihabı: Geçirilmiş kalp iltihabı diğer kapaklarda hasara neden olabileceği gibi mitral kapakta da hasara neden olabilir. Ölüm oranı yüksektir ve sıklıkla direnci düşmüş, yaşlı, şeker hastaları ve uyuşturucu bağımlılarında görülür.

Doğumsal nedenler: Doğumsal olarak mitral kapaktaki komponentlerdeki anormalliklere bağlı darlık ya da yetmezlik şeklinde meydana gelebilir. En az görülen nedenlerdendir.

Geçirilmiş kalp krizi: Mitral kapağın beslenmesi kalp damarları tarafından olmaktadır. Özellikle sol karıncığı besleyen kalp damarlarında tıkanma sonucu, mitral kapağın sol karıncığa tutunmasını sağlayan kas dokunun ölümü meydana gelebilir. Bu kas dokusunun ölmesi sonucu mitral kapak yaprakçıkları açılıp kapanamaz ve yetmezlik meydana gelir.

Mitral kapak hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Mitral kapak hastalığında hastaların şikayeti olabilir. Belirtiler genelde iş yaparken ortaya çıkabildiği gibi, istirahat halinde de görülebilir. İstirahat halindeki şikayetler hastalığın ilerlediğinin göstergesidir. Bu tip hastalarda kalbin kas yapısında bozulma olabileceğinden, ameliyattan fayda görüp görmeyeceği yapılan tetkiklerle detaylı değerlendirilmelidir. Hastalar genelde iş yaparken göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı ve kanlı balgam şikayetlerinden yakınırlar. Mitral yetmezliğinde sol kulakçığın fazla genişlemesine bağlı ritim bozukluğu sıklıkla görülür. Bu tür ritim bozukluğunda hastaların kalbi, sanki güvercin kanadı çırpıyormuş hissi verircesine çarpar. Oldukça sıkıntıya sokar ve beraberinde akciğerlerde sıvı birikimine bağlı nefes darlığına neden olur. Mitral darlığında ise sol kulakçıktaki kanın akışkanlığının yavaşlamasından dolayı pıhtı oluşabilir. Bu pıhtının yerinden oynaması sonucu vücuttaki kol, bacak ya da beyin damarlarını tıkayabilir ve hayatı tehdit eden çok ciddi tablolara yol açabilir.
Mitral kapak hastalıklarının tedavisi nasıl yapılmaktadır?: İlaç tedavisi genelde hastalığın cerrahi tedavi sınırına ulaşmadığı, 6 ay süre ile düzenli olarak yapılan takipleri boyunca uygulanır. Romatizmal nedenli mitral kapak hastalığında, hastalar boğan enfeksiyonundan korunmalıdır. Kalp kapağında özellikle romatizmal hastalık nedenli hasarı olan hastalar, ufak cerrahi girişimlerden önce mutlaka doktoruna danışmalı ve uygun antibiyotik tedavisi planlanmalıdır. Sol kulakçığın genişlemesinden dolayı ortaya çıkan ritim bozuklukları uygun aritmi önleyici ilaçlarla tedavi edilir.

Cerrahi tedavi

Mitral kapak hastalığında tedavi darlık ya da yetmezliğe göre değişebilmektedir. Mitral kapak hastalığında cerrahi tedavi, kapağın onarımı ya da değiştirilmesi şeklindedir. Onarım cerrahisi kapağın şekli çok bozulmamış uygun olan vakalarda ve sıklıkla da çocuk sahibi olmamış genç anne adaylarında tercih edilir. Çıkarılan mitral kapağın yerine ise metal kapak veya başka canlıdan (insan, domuz, sığır ) alınan işlem görmüş doku kapakları takılır.
Doç. Dr. Harun Arbatlı
Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü



 
Canım öncelikle geçmiş olsun

bende de mitral ve triküspit yetmezliği var minimal

2008 yılında belimden aşağısı tutmakyacak derece ağrı ve 39,5 derece ateşle hastaneye gittim daha doğrusu ailem götürdü ben kesit kesit hatırlıyorum . kardiyoloji bölümüne gönderdiler beni yapılan eko da çıktı . doktorun söylediklerini tam olarak hatırlamıyorum iğne ve ilaçlar yazdı ve iğneyi düzenli her ay ve en az 2 yıl vurulmamı söledi . 6 ay gibi vurdurdum iğneyi sonrasında bıraktım ve bu zaman zarfında inanılmaz çarpıntı şikayetlerim oldu . kalp atışlarım 170 i bile buldu .

başka hastanelere gittim sürekli araştırma yaptım çünkü bunu duyduğumda piskolojim bozulmuştu sanki kalp hastasıyım erken yaşta ölücem die düşünmeye bile başlamıştım . tabi bunlar çarpıntımı çok tetikledi . diğer gittiğim yerlerde aynı sonuç çıktı . her yıl eko çektirmemi sölediler . yanında beloc verdiler. ama her gittiğim doktor bunun ciddi bi rahatsızlık olmadığını eko yu sadece kontrol amaçlı çektirmemi sölediler .

yani ben kendimde çok büyütmüştüm bunu sonrasında kafamdan tamamiyle sildim sadece yılda 1 eko çektirdim en son gittiğim doktor ilaç bile yamazdı yazsada kullanmazdım . bazen çarpıntım oluyor ve hemen sakinleştiriyorum kendimi çünkü paniklersem kalp atışlarım tavan yapar

demek istediğim moralini yüksek tut sürekli aklına getirme düzenli şekilde eko nu çektir .
 

mitral kapak alanınız kaç acaba..bendede aynı hastalıktan var merak ettiğim için soruyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…