Kahvenin Yanında Neden Su Getirilir..... biliyor muydunuz?

bebiskom

ναяℓığıη öу&#8467
Kayıtlı Üye
17 Nisan 2009
2.495
4
158
İstanbul
2 farklı yorum

Kahvenin yanında neden su getirilir? Osmanlı zamanında eve misafir geldiğinde kahveyle birlikte su getirilirmiş. Misafir toksa kahveyi alırmış.Açsa suyu. Tabii o zaman hemen sofra kurulurmuş. Böylece çok ince bir nezaketle anlaşılırmış.

Eskiden padişahların yemeklerini tadan çeşnicibaşılar varmış. Bunlar her yemeği zehirli olup olmadığını anlamak için tattıkları gibi kahveyi de
tadarlarmış. Fakat kahvenin makbulu demir cezvede tek kişilik yapılanıymış.
Hal boyle olunca da koca padişaha 5 kişilik kahve değil tek kişilik kahve
pişiriliyormuş. Bu da güvenlik zaafiyeti oluşturuyormuş. Bunun üzerine bir
yöntem geliştirilmiş. Bu yönteme göre, padişah kahveye parmağını bandırıp
kahvenin yanında gelen suya sokarmış. Kahvenin suyun içindeki dağılımına
göre zehirli oldup olmadığını anlarmış. Mevzu da o günlerden bugünlere gelmiş.

vay be ...ilginçmiş...bu geleneğin eskilere dayandığını biliyorum ...ama suyun kahve içiminin ardından ağızdaki o burukluğu alsın hoşluk versin diye getirildiğini bilirdik hep...
meğer gerçekler farklıymış...

tsk ederim cok farkli yorumlarin icin

vay be ...ilginçmiş...bu geleneğin eskilere dayandığını biliyorum ...ama suyun kahve içiminin ardından ağızdaki o burukluğu alsın hoşluk versin diye getirildiğini bilirdik hep...
meğer gerçekler farklıymış...

evet tatlim bende oyle biliyordum ama degilmis :sinifsinif:

meğer gerçekler farklıymış, biz de kahveden sonra su içmenin ağızda telvenin bıraktığı acılığı burukluğu alması için zannediyorduk

Kahve arapca bir kelimedir yani gahwa dir manasi keyf verici icecek demek

Kahvenin mucidi h.z veysel garanidir, osmanli zamaninda kahveyi Mehmet efendi farkli sekilde isleyerek dünyaya tanitmisdir bu gün misircarsisinda hala mehmet efendinin torunlari bu isi yapmaktadir

Kahve icmeden önce bir bardak su icilir ve agiz calkalanirki hic baska tad kalmasin diye
sonrada keyf icecegi olan kahve icilir..

osmanlı zerafeti bu olsa gerek , açsan su, toksan kahve .. bi yaşıma daha girdim, güzel paylaşımdı teşekkürler a.s.

bende şöyle duydum..
bir fincan kahveyi böbreklerden atabilmek için 1 litree su içilmesi gerekiyormuş.
ee eski zaman insanları tıbbı daha iyi bildiklerinden böyle bir adet gelişmiş

benim bildigim kahveye balasmadan önce su icersek kahvenin tadini daha iyi aliriz sonrasida agzimizda kalan telveleri temizlemek icin

Back