• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi kahvaltı ve ana öğün hakkında acil öneriye ihtiyacım var

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

duyguby

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
25 Mart 2007
881
10
96
Muğla
arkadaslar merhaba,
kızım 9,5 aylık olduçek gıdalara tam anlamıyla gectik zaten.gunde en az 500 ml anne sütüğ almasına dikkat ediyorum.ve bunun dısında corba,muhallebi,kahvaltı,meyvve sularıda veriyorum.ama artık tıkandım.cunki baska tarifim yok ve hep aynı şeyleri yiyor.pek kilo alamıyor ki zaten hep zayıftı.sizden ricam.

1-bana guzel kahvaltı tariflerinizden verirmisiniz.hep hazır kahvaltı setinten 3-4 kasık ve buna yumurta ve pekmez katıyorum.baska bilmiyorum.
2-çorba olarak sebze corbasına bayılıyor.kabak,havuç,patates,brokoli,fasulye karıstırıp veriyorum.ama kalorisi yuksek değil.daha değişik ne corba verebilirim.mercimek versem mesela,normal mı yapıp vermeliyim.bulgur,irmik falan katsammı acaba..
3-sadece corba değilde baska ne verebilirim.makarna verdim 2 tane anca yedi.tavuk etini bazen corbasına katıyorum.ama baska ne yemeği şeklinde et yedirebilirim.
4-sadece 2 dişi var henuz tam çiğeme yapamıyor.yoksa zaten erkenmi çok katı yemekler için??

yardımcı olursanız sevinirim..özellikle kahvaltı ve ana yemek konularında.ara öğünlerde sıkıntımız yok..

merhaba kahvaltı pek önerim yok canım ama ben hiç hazır kahvaltı kullanmadım klasik kahvaltı benimle birlikte azar azar yiyordu kızım hemde 10. ayına kadar azında tek dişi bile yoktu çorba olarak değişiklik için arpa şehriye çorbası yapabilirsin haşlanmış tavukta kata bilirsin içine hem besleyici hemde genelde tüm bebekler sever bu çorbayı iki makarnayla doyar çünkü midesi misket kadar ben kızımda biraz zorlanmıştım yerken çok tıkanıyordu ama şimdi maşallah 15 aylık yemeklerini kendi yiyor ayrı tabak kaşık çatalıyla kendi doyduğunda bırakıyor zaten biraz döküp saçıyor ama olsun daha mutlu öyle

Kahvaltida ogluma sekersiz pekmezli kek veriyorum cok seviyor.
Pekmezli sekersiz kek
3 corba kasigi dolusu yogurt
2 yumurta
70 gr eritilmis ilitilmis tereyag
5 corba kasigi pekmez
1 paket kabartma tozu
1 su bardagindan biraz fazla un
Bir kabin icinde yogurt, pekmez, tereyag ve yumurtayi mikserle cirpiyoruz. Ayri bir kapta unla kabrtma tozunu karistirip butun malzemeleri mikserle cirpiyoruz.onceden isitilmis 170 derecedeki firina koyuyoruz. Yaklasik 20-25 dak sonra hazir. Ben ilk yaptigimda harnup pekmezi kullanmistim pek begenmemistim ama oglum sevmisti. Bu sabah dut pekmezi kullandim bence daha guzel oldu.

çok teşekkurler kızlar.bide sunu sorcam.ben kendi yedğimiz yemeklerdende vermeye çalışıyorum.ama salça oluyor içinde.zararı varmıdır.bide az da olsa tuz oluyo..

Benim oglum 7,5 aylik o yuzden tam emin degilim. sanirim sorun olmaz ama bence tuzsuz pisir yemeklerini. Yasina kadar tuz vermiyo doktorlar.

Canım bebeğim senin bebeğinin aylarındayken yedirdiklerimi yazayım sana.
Kahvaltı
1 haşlanmış yumurta, bebek ekmeği ya da bebe bisküvisi (kendim yapıyorum), 1 tatlı kaşığı labne peyniri, 1 çay kaşığı ceviz içi, 1 çay kaşığı tereyağ, anne sütüyle karıştırıp yediriyordum. Şu anda ayrı ayrı vermeye çalışıyorum, tadlarına alışsın diye.
Sebze çorbası
Patates ve soğan sabit olmak üzere mevsim sebzeleri + bakliyat (sürekli değiştirerek kırmızı mercimek, yeşil mercimek, bulgur pirinç, irmik vs) + (mutlaka) 2 dolu yemek kaşığı kıyma
Bebeklerin mutlaka hergün 2 köfte büyüklüğünde kırmızı et tüketmesi gerekiyor. Haftada 1-2 defa da balık yediriyorum ben. Tavuk hiç yedirmiyorum. Çünkü malum tavuklar acayip hormonlu.

Bunların dışında meyve püresi ve kendi yaptığım yoğurttan yediriyorum hergün.

Canım bir de sebze çorbasına şu an kabak koyma derim ben. mevsimi olmadığından inanılmaz hormonlu.
Artık yavaş yavaş kendi yemeklerinizden de verebilirsin.Tuzsuz olmak kaydıyla tabii. Salçayı 9 aydan sonra verebilirsin demişti drumuz. Ben sebze yemeklerini iyice çatalla ezip yoğurtla karıştırıp yediriyordum mesela. 10. ayda başalamıştım vermeye.
Araştırmalarım sonucu bebek beslenmesindeki en önemli şey et ve süt. Günde 500 ml süt + 2 köfte büyüklüğünde et yesin de gerisi çok önemli değil diyor Kadir Tuğcu. Çünkü çocukların zeka, göz, kemik gelişimleri 3 yaşında tamamanıyor. Et ve süt bunları destekliyor. Sebze ve meyveden aldığı vitaminler de tabii ki çok önemli ama onları daha sonra da telafisi var. Ama kalsiyum ve proteinin telafisi zor...
Amma da yazmışım ha :1: Öğrendiklerimi paylaşmak istedim... Kolay gelsin canım...

bende bir kahvaltı önerisinde bulunayım bu kızımın kahvaltısıydı hep
benim kızım tatlı bişey kesinlikle yemezdi şimdi 26 aylık ve hala arada bu çorbayı yer...

tarif şu
yarım tatlı kaşığı tarhana ve 2 tepeleme irmiği bir bardak suyla cezveye slatıyorum ilk önce yumurtası pişene kadar
sonra haşlanmış yumurta sarısını bir kaşık yoğurt ve biraz peyniri çatalla iyice eziyorum
sonra cezvedeki tarhana irmik karısımına biraz tereyağ ekleyip karıştırarak pişiriyorum 2 dakika kaynaması yeter. pişen corbayı tabaktaki yumurta yoğurt peynir karışımına ekliyorum eğer koyu olmuşsa biraz su ilave edebilirsin muhallebi kıvamında oluyor afiyetle yediriyorsun bebeğe...
hepsi bu

ayrıca tüm corbalarına irmik ekleyebilirsin çok besleyici olur ven kızmın tüm yemeklerine eklerdim ve hiç zayıf olmadı kızım...

merhaba benım kızım da 9.5 aylık. kahvaltı için sana karısım dısında omlet önerebılırım. temel malzemelerın yumurta sarısı, süt, tereyağı un (ben mısırunu kullnıyorum) ve kaşar peynırı. tereyagını erıt dıger malzemeleri bır kasede cırp tavaya dök ve pişir. unu 1 tatlı kasıgı kullanıyorum sütü ise kıvamına gore ayarlıyorum. buna rendelenmıs haslanmıs patates ya da konserve yaz domatesı ekleyebılırsın, farklı tatlar yaratabılırsın.
ana ogun ıse haftada 1er gun balık corbası, tarhana, mercımek yada ezogelın, sebze corbaları mutlaka oluyor. ben yagsız tavuk ve et cekıp, cevız buyuklugunde dondurup corbalarına katıyorum sırayla. bunların dısında bızım yedıgımız butun yemeklerı yıyr aksamları. salcalı verıyorum ama tuz vermıyorum. son ana kadar tuzsuz pişşirip, kızıma ayırıp oyle katıyorum tuzunu. ama dolmayı mesela harcı haızrlayıp tuz ve baharatlarını katmadan kızıma ayırıyorum, onunkını ayrı pişiriyorum. bır de balık corbasından ayrı olarak yedıgmız balıktan kucuk parcalar halınde verıyorum mutlaka. hergun 1 yada 2 cesıt et alıyor. kahvaltıda tamam. ama yogurt yemıyor, hiç sevmedı. meyveyl versem de yemıyor, zatn meyvede sevmıyor. napıcam bılmıyorum...

Kahvaltı
1 haşlanmış yumurta, bebek ekmeği ya da bebe bisküvisi (kendim yapıyorum), 1 tatlı kaşığı labne peyniri, 1 çay kaşığı ceviz içi, 1 çay kaşığı tereyağ, anne sütüyle karıştırıp yediriyordum. Şu anda ayrı ayrı vermeye çalışıyorum, tadlarına alışsın diye.
Sebze çorbası
Patates ve soğan sabit olmak üzere mevsim sebzeleri + bakliyat (sürekli değiştirerek kırmızı mercimek, yeşil mercimek, bulgur pirinç, irmik vs) + (mutlaka) 2 dolu yemek kaşığı kıyma
Bebeklerin mutlaka hergün 2 köfte büyüklüğünde kırmızı et tüketmesi gerekiyor. Haftada 1-2 defa da balık yediriyorum ben. Tavuk hiç yedirmiyorum. Çünkü malum tavuklar acayip hormonlu.

Canım bir de sebze çorbasına şu an kabak koyma derim ben. mevsimi olmadığından inanılmaz hormonlu.
Artık yavaş yavaş kendi yemeklerinizden de verebilirsin.Tuzsuz olmak kaydıyla tabii. Salçayı 9 aydan sonra verebilirsin demişti drumuz. Ben sebze yemeklerini iyice çatalla ezip yoğurtla karıştırıp yediriyordum mesela. 10. ayda başalamıştım vermeye.
Araştırmalarım sonucu bebek beslenmesindeki en önemli şey et ve süt. Günde 500 ml süt + 2 köfte büyüklüğünde et yesin de gerisi çok önemli değil diyor Kadir Tuğcu. Çünkü çocukların zeka, göz, kemik gelişimleri 3 yaşında tamamanıyor. Et ve süt bunları destekliyor. Sebze ve meyveden aldığı vitaminler de tabii ki çok önemli ama onları daha sonra da telafisi var. Ama kalsiyum ve proteinin telafisi zor...
Amma da yazmışım ha :1: Öğrendiklerimi paylaşmak istedim... Kolay gelsin canım...

canım çok ama çok sağol.bende et veriyorum ama aşırısı midesine dokunur diye korkuyorum.yani 2 köfte buyukluğunde et(kıyma vs)yemesinde sakınca yok yani.birde ben soğan koymmam genellikle sanki zarar verecek giibme geliyor.onunda zararı yok diyosun yani değil mi??birde süt dediğin mama mı?ben 1yasından önce süt vermeyeceğim cunki???

bende bir kahvaltı önerisinde bulunayım bu kızımın kahvaltısıydı hep
benim kızım tatlı bişey kesinlikle yemezdi şimdi 26 aylık ve hala arada bu çorbayı yer...

tarif şu
yarım tatlı kaşığı tarhana ve 2 tepeleme irmiği bir bardak suyla cezveye slatıyorum ilk önce yumurtası pişene kadar
sonra haşlanmış yumurta sarısını bir kaşık yoğurt ve biraz peyniri çatalla iyice eziyorum
sonra cezvedeki tarhana irmik karısımına biraz tereyağ ekleyip karıştırarak pişiriyorum 2 dakika kaynaması yeter. pişen corbayı tabaktaki yumurta yoğurt peynir karışımına ekliyorum eğer koyu olmuşsa biraz su ilave edebilirsin muhallebi kıvamında oluyor afiyetle yediriyorsun bebeğe...
hepsi bu

ayrıca tüm corbalarına irmik ekleyebilirsin çok besleyici olur ven kızmın tüm yemeklerine eklerdim ve hiç zayıf olmadı kızım...

ooooo,bu tarif süper canm.çok teşekkur ederim.fakat irmiği ne kadar eklemeliyim corbalarına.kaç kaşık yani

merhaba benım kızım da 9.5 aylık. kahvaltı için sana karısım dısında omlet önerebılırım. temel malzemelerın yumurta sarısı, süt, tereyağı un (ben mısırunu kullnıyorum) ve kaşar peynırı. tereyagını erıt dıger malzemeleri bır kasede cırp tavaya dök ve pişir. unu 1 tatlı kasıgı kullanıyorum sütü ise kıvamına gore ayarlıyorum. buna rendelenmıs haslanmıs patates ya da konserve yaz domatesı ekleyebılırsın, farklı tatlar yaratabılırsın.
ana ogun ıse haftada 1er gun balık corbası, tarhana, mercımek yada ezogelın, sebze corbaları mutlaka oluyor. ben yagsız tavuk ve et cekıp, cevız buyuklugunde dondurup corbalarına katıyorum sırayla. bunların dısında bızım yedıgımız butun yemeklerı yıyr aksamları. salcalı verıyorum ama tuz vermıyorum. son ana kadar tuzsuz pişşirip, kızıma ayırıp oyle katıyorum tuzunu. ama dolmayı mesela harcı haızrlayıp tuz ve baharatlarını katmadan kızıma ayırıyorum, onunkını ayrı pişiriyorum. bır de balık corbasından ayrı olarak yedıgmız balıktan kucuk parcalar halınde verıyorum mutlaka. hergun 1 yada 2 cesıt et alıyor. kahvaltıda tamam. ama yogurt yemıyor, hiç sevmedı. meyveyl versem de yemıyor, zatn meyvede sevmıyor. napıcam bılmıyorum...

canım benim bile iştahım acıldı.bu omlet super.tesekkur ederim.bşey daha sorucam.balık çorbasını nasıl yapıyorsun ve hangi balığı kullanıyorsun.ve nasıl yediriyorsun merak ettim,paylaşabilirmisin.şimdiden cok sağol canım..

ooooo,bu tarif süper canm.çok teşekkur ederim.fakat irmiği ne kadar eklemeliyim corbalarına.kaç kaşık yani

aaa evet irmiğin ölçüsünü yazmamışım bu kahvaltı tarifi için 2 tepeleme tatlı kaşığı irmik yeterli oluyor
pişirdiğin sebze çorbalarınada ekleyebilirsin irmiği. corba piştikten sonra altını söndürmeden öğün başına 1 tatlı kaşığı falan katabilirsin tabi kıvamına göre suluysa 2 kasık yok biraz daha koyuysa 1 tatlı kaşığı falan afiyet olsun bebişine...

Kahvaltı
Sebze çorbası

merhaba bebek ekmeği ve bisküvisini kendinizin yaptığını belirtmişsiniz tarifini yazarmısınız?

a evet bende soracaktım unutmuşum.özellikle bebek büsküvisiin merak ettim.ben cicibebenin vitaminli ekmeğini kullanıyorum.ama büsküviyi kendim yapmak isterim

balık corbası ıcın palamut kullanıyorum.o buzlukta hazır oluyor zaten. somon da önermıstı doktorumuz. ilk baslarda patates ve havucla yapıyordum corbasını. ben kucuk porsıyonlar halınde gunluk yapmaya calısıyorum, cezvede pışırıyorum. yarım patates, 1 ufak havuç, cevız buyuklugunde palamut, kekık, pirinc, varsa domates. hepsını kaynatıp blendırdan gecııyordum. fakat son donemde kızımın normalden daha fazla yedıgı benı hayretler ıcınde bırakan bır tercıhı oldu. o gun evde cok sebze yoktu, sadece kerevız vardı. bende ona azcık pataes katıp bulgur ve pirincle ve tabııkı kekık, kokusunu alıyor, pişirdim.uzeıne kımyon serptım kerevız gaz yaptıgı ıcın. tek kelımeyle bayıldı. artık balık corbasını hep ole yapıyoruz.
normaldede balıgı küçük parcalar halınde agzına koydugumda yıyor. ozmaan bız ne yıyorsak verıyorum, özel olarak almıyorum yanı.

tesekkur ederim canım,buzlukta bende de balık oluyor genelde.buzluktan cıkarmanın zararı olmaz o zaman.sizin doktorlarınız ne ilgili ya.ben kaçdefa hemde özele göturdum.ağızlarını açıp laf söylemiyorlar.yemeğin suyundan ver,makarna ver baska bişey dedikleri yok.netten bulup öğreniyorum inan çoğu seyi.çoğu doktor tarif bile veriyo.benimkilerde tık yok. o yuzden her turlu tavsiyeye ihtiyacım var kızlar.bebeğim cok zayıf yaa..:)) ama iştahlı aslında.teek sorunum yemek seçimi..:((

benim kızım yoğurtlu çorbalara bayılıyor.

Pirinci haşlayıp içine 4 çorba kaşığı yoğurt 1-2 tatlı kaşığı irmik , 2 tatlı kaşığı un 1 tatlı kaşığı yumurta sarısı çırpıp kaynayan suya salıyoruz . Tereyağı da koyuyorum

tavuk suyunda 2 domatesin rendesini pişiriyorum içine yoğurt ve un , 1 tatlı kaşığı yumurta karışı salıyorum. Tereyağı ekliyorum.

arkadaslar merhaba,
kızım 9,5 aylık olduçek gıdalara tam anlamıyla gectik zaten.gunde en az 500 ml anne sütüğ almasına dikkat ediyorum.ve bunun dısında corba,muhallebi,kahvaltı,meyvve sularıda veriyorum.ama artık tıkandım.cunki baska tarifim yok ve hep aynı şeyleri yiyor.pek kilo alamıyor ki zaten hep zayıftı.sizden ricam.

1-bana guzel kahvaltı tariflerinizden verirmisiniz.hep hazır kahvaltı setinten 3-4 kasık ve buna yumurta ve pekmez katıyorum.baska bilmiyorum.
2-çorba olarak sebze corbasına bayılıyor.kabak,havuç,patates,brokoli,fasulye karıstırıp veriyorum.ama kalorisi yuksek değil.daha değişik ne corba verebilirim.mercimek versem mesela,normal mı yapıp vermeliyim.bulgur,irmik falan katsammı acaba..
3-sadece corba değilde baska ne verebilirim.makarna verdim 2 tane anca yedi.tavuk etini bazen corbasına katıyorum.ama baska ne yemeği şeklinde et yedirebilirim.
4-sadece 2 dişi var henuz tam çiğeme yapamıyor.yoksa zaten erkenmi çok katı yemekler için??

yardımcı olursanız sevinirim..özellikle kahvaltı ve ana yemek konularında.ara öğünlerde sıkıntımız yok..

*canm yapmış olduğun sebze pürelerine hergün mutlaka, kıyma ya da tavuk göğsü at , daha vitaminli ve besleyici .
*sebzelerine değişklik olarak ıspanak , kereviz atabilirsn. pişmesine yakın 1 kaşık irmik at mesela, besleyici. yarım sarmısak da atabilirsin antibiyotik yerine geçer. nohut , bezelye de atabilirsin.
*balık ve patatesi haşlayabilirsn. ama benm oğlum balık sevmiyo :59:
*tarhana çorbası verebilirsn, içine bebek ekmeği atıp koyulaştırabilirsn
*tavuk suyuna yoğurt çorbası yap pirinçli.
*et ya da tavuk suyula şehriye çorbası yapabilrsn, şehriyesini fazla atıp koyulaştırablrsn.hem tahıl gıdasını almş olur.
*bal kabağını pişirip ,cennet hurması (turunç) ile karıştr tadı nefis oluyor , içine ceviz at akşamları ver bebeğine.
*kahvaltı için 1 gün önceden suya konmuş kayısı 2 adet+ 1 kaşık ceviz+ 1 kaşık pekmez +muz rendesi+ kaşık maması ya da bebe bisküvisi.

umarım yardımcı olmuşumdr..
afiyetler bebişine.

Son düzenleme:
oğlum şuan 1 yaşında 8.aydan sonra kahvaltımız şöyle:1 yumurta-tuzu alınmış peynir-ekmek ve 2-3 tane zeytin (zeytini bu aralar vermeye başladım).diğer gün:patates haşlaması yine peynir zeytin.veya yumurtalı-sütlü ekmek kızrtıyorum az yağda ya da tavada yumurta pişiriyorum.

öğlen çorba ları:

-tavuk suyuna şehriye çorbası (içine dereotu atıyorum çok yakışıyor tavukları da ufak yapıp ya da rondodan çekip çorbasına katabiirsin.)
-yayla çorbası ( tavuk suyuyla yapıyorum bazen)
-yine tavuk suyuyla tarhana çorbası
-brokoli çorbası (oğlum buna bayılıyor )
-mercimek çorbası (soğan-patetes-havuç karışımlı)
-yalancı işkembe çorbası (tarifi bol sarımsaklı ama ben azaltarak yapıyorum çok az da sala koyuyorum enfes oluyor benim bile içesim geliyor)

akşamları ise:

-fırında balık yapıyorum (tavada suda haşlamayı sevmiyor bizim yediğimiz gibi veriyorum ben de tabi az tuzlu)
-makarna (kelebek makarna kullanıyorum onu daha rahat yiyor)
-tavuk suyuna bulgur pilavı (içine tavuk da atıyorum)-yoğurt ile
-pirinç pilavı-yoğurt ile
-3-4 tane köfte yapıp tavaya biraz salçalı su patates ve sarımsak atıyorum oluyor sana sulu köfte:):)

dün şaştım ne yapayım diye düdklüye tavuk-havuç-patetes-soğan koydum haşlandı ve akşam yemeğimiz çıkmış oldu.

-yoğurdu hergün veriyorum genelde akşam yemeğiyle birlikte.

hazelimm anlamsiz mesajlar atmak yasakkk mesaj saiyni doldumak istiyorsan geyik bolumunde bir alan var bunun icin oraya git

Back