- Konu Sahibi gulenyelken
( Oldukça minimalist bir ehl-i keyf sofrası tarifidir. Bilginize)
Kağıtta Levrek
2 kişilik servis önerisi için malzemeler:
2 adet orta boy levrek
1 adet orta boy mor ( kırmızı ) soğan
2 adet orta boy yeşil biber
1 adet orta boy kırmızı biber
1/3 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1 adet limon
1 yemek kaşığı sebze çeşnisi ( isteğe bağlı )
Sıvıyağ
Tuz, karabiber
3-4 adet defne yaprağı
Yağlı pişirme kağıdı

Ortalama hazırlama süresi : 15 dk.
Ortalama pişirme süresi : max. 30 dk.
Hazırlanışı:
Levreklerimiz güzelce yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
Maydanoz, dereotu ve soğanın çeyreği rondoda doğranır, bir harç oluşturulur.

Biber tohumları ayıklanır, limon kabuğu soyulur. Biberler, soğan ve limon halka şeklinde doğranır.

Levreklerin üzerine tuz ve karabiber elle iyice yedirilir ve bir miktar sıvıyağla levrekler yağlanıp kağıda yerleştirilir.
Levreklerin iç kısmı bir bıçak yardımı ile biraz daha genişletilir, bu kısma sebze çeşnisi, yine elle güzelce yedirilir.
( Sebze çeşnisi kullandığım için iç kısma ayrıca tuz eklemedim. )
Sebze çeşnisi uyguladığımız iç kısma maydanoz, dereotu ve soğan ile oluşturduğumuz harç bir tabaka şeklinde sürülür.
Harcın üzerine halka şeklindeki soğanlar, yarım halka haline getirilip konur. Soğanların üzerine defne
yaprakları, onun üzerine de yarım halka haline getirilen limon dilimleri eklenir.
(Defne yapraklarını direkt olarak balığa temas ettirdiğimizde, yoğun bir aroma olacağından ben limon
ve soğan arasına koymayı tercih ediyorum. Böylece balığın lezzetini hissedebiliyorum, aynı zamanda
soğan da hoş bir lezzet kazanmış oluyor defne sayesinde. )

Balığın iç kısmı kapatılarak üzerine kırmızı ve yeşil soğan halkaları dizilir.

Çok az bir miktar yağ isteğe bağlı olarak balık üzerinde gezdirilebilir. ( Sebze lezzetlerini harmanlamak için. )
Balıklar kağıda güzelce sarılarak tepsiye dizilir.

Daha önceden ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirilir.
( 220 derecede 25 dakika, eski tip fırınlarda maksimum ısıda 30 dakika pişirmek kafidir. )
Ahtapot Salatası
Ahtapotu çok seven 2 kişi için malzemeler :
200 gr marine edilmiş ahtapot kolu ( Genç ahtapot kolu olması tercih sebebidir. )
1 adet küçük mor( kırmızı ) soğan
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
5-10 adet yeşil zeytin
5-10 adet siyah zeytin
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
2 limon
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik ve zeytinyağı

Ahtapotun Haşlanması ve Marinasyonu:
Ahtapotu ilk kez deneyecekseniz ve bir balıkçıdan alıyorsanız, temizlemesini isteyiniz. Salata için
genç ahtapot kolu kullanmak daha makuldür. Bütün ahtapotun haşlaması ve marinasyonu daha fazla
süre gerektirir.
Ahtapotların iyi dövülmesi haşlama süresini etkiler. ( Benim resmimdeki gibi pembe kolları olan bir
ahtapot için pişirme önerisi verdiğimi belirtirim. )
Ahtapot salatası yapmaya karar verdiğinizde marinasyon için 1 günlük süreyi göz önüne almanızı öneririm. Ahtapot daha lezzetli olacaktır.
Ahtapot kolları 1 litre su, 2 diş sarımsak ( Soyduktan sonra bıçak ile biraz eziniz.) ve 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ile düdüklü tencerede haşlanır. Yaklaşık 30-40 dakikalık haşlama süresi iyi dövülmüş bir ahtapot için kafidir. İsteğe bağlı olarak süre uzatılabilir.
Haşlanan ahtapot kollarını küçük bir kaba alıp, üzerlerini örtecek kadar yağ içinde ( ister ayçiçeği ister zeytinyağı ) karabiber, kekik ve bir limonun suyu ile serin bir ortamda en az 12 saat marine ediniz.
Haşlama işlemini normal bir tencerede yapacaksanız 1-1,5 saatlik bir haşlama süresi gerekir.
Hazırlanışı:
Kırmızı ve yeşil biberler 3-5 dakika kadar közlenir. Közlenen biberlerin kabukları soyulur ve tohumları ayıklanır.

Mor soğan ve biberler küp şeklinde doğranır.
Dereotu ve maydanoz tercihe bağlı olarak doğranıp mor soğan ve biberlere eklenir.

Zeytinler çekirdeklerinden ayıklanıp, doğranır.

Ahtapotlar marine ettiğimiz yağdan alınıp yaklaşık 2 parmak genişliğinde doğranır.
Tüm malzemeler karıştırılır , karışıma isteğe bağlı olarak zeytinyağı ve limon suyu eklenir.

Balık ile birlikte servis edilir.

Afiyet olsun.

( Hazırlık sırasında yalnızdım ve fotoğraf çekebilecek kimse yoktu. Sürekli ellerimi yıkayıp
kurulayıp fotoğraf çekmek zor olduğundan fotoğraflar kısıtlıdır. Affınıza sığınarak belirtmek istedim)