Deniz Ürünleri Kağıtta Levrek ve Ahtapot Salatası ( Ehl-i Keyf sponsorluğuyla )

gulenyelken

DirenişeGittimDönmicem:)
Kayıtlı Üye
1 Aralık 2011
1.868
4
66
Diğer
( Oldukça minimalist bir ehl-i keyf sofrası tarifidir. Bilginize :7::7: )

Kağıtta Levrek
2 kişilik servis önerisi için malzemeler:

2 adet orta boy levrek
1 adet orta boy mor ( kırmızı ) soğan
2 adet orta boy yeşil biber
1 adet orta boy kırmızı biber
1/3 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1 adet limon
1 yemek kaşığı sebze çeşnisi ( isteğe bağlı )
Sıvıyağ
Tuz, karabiber
3-4 adet defne yaprağı
Yağlı pişirme kağıdı

$DSC00562.webp$DSC00563.webp

Ortalama hazırlama süresi : 15 dk.
Ortalama pişirme süresi : max. 30 dk.

Hazırlanışı:

Levreklerimiz güzelce yıkanıp, süzülmeye bırakılır.

Maydanoz, dereotu ve soğanın çeyreği rondoda doğranır, bir harç oluşturulur.

$DSC00565.webp$DSC00566.webp

Biber tohumları ayıklanır, limon kabuğu soyulur. Biberler, soğan ve limon halka şeklinde doğranır.

$DSC00567.webp

Levreklerin üzerine tuz ve karabiber elle iyice yedirilir ve bir miktar sıvıyağla levrekler yağlanıp kağıda yerleştirilir.

Levreklerin iç kısmı bir bıçak yardımı ile biraz daha genişletilir, bu kısma sebze çeşnisi, yine elle güzelce yedirilir.
( Sebze çeşnisi kullandığım için iç kısma ayrıca tuz eklemedim. )

Sebze çeşnisi uyguladığımız iç kısma maydanoz, dereotu ve soğan ile oluşturduğumuz harç bir tabaka şeklinde sürülür.

Harcın üzerine halka şeklindeki soğanlar, yarım halka haline getirilip konur. Soğanların üzerine defne
yaprakları, onun üzerine de yarım halka haline getirilen limon dilimleri eklenir.
(Defne yapraklarını direkt olarak balığa temas ettirdiğimizde, yoğun bir aroma olacağından ben limon
ve soğan arasına koymayı tercih ediyorum. Böylece balığın lezzetini hissedebiliyorum, aynı zamanda
soğan da hoş bir lezzet kazanmış oluyor defne sayesinde. )

$DSC00568.webp

Balığın iç kısmı kapatılarak üzerine kırmızı ve yeşil soğan halkaları dizilir.

$DSC00569.webp

Çok az bir miktar yağ isteğe bağlı olarak balık üzerinde gezdirilebilir. ( Sebze lezzetlerini harmanlamak için. )

Balıklar kağıda güzelce sarılarak tepsiye dizilir.

$DSC00571.webp

Daha önceden ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirilir.
( 220 derecede 25 dakika, eski tip fırınlarda maksimum ısıda 30 dakika pişirmek kafidir. )

Ahtapot Salatası
Ahtapotu çok seven 2 kişi için malzemeler :

200 gr marine edilmiş ahtapot kolu ( Genç ahtapot kolu olması tercih sebebidir. )
1 adet küçük mor( kırmızı ) soğan
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
5-10 adet yeşil zeytin
5-10 adet siyah zeytin
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
2 limon
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik ve zeytinyağı

$DSC00575.webp$DSC00576.webp

Ahtapotun Haşlanması ve Marinasyonu:

Ahtapotu ilk kez deneyecekseniz ve bir balıkçıdan alıyorsanız, temizlemesini isteyiniz. Salata için
genç ahtapot kolu kullanmak daha makuldür. Bütün ahtapotun haşlaması ve marinasyonu daha fazla
süre gerektirir.

Ahtapotların iyi dövülmesi haşlama süresini etkiler. ( Benim resmimdeki gibi pembe kolları olan bir
ahtapot için pişirme önerisi verdiğimi belirtirim. )

Ahtapot salatası yapmaya karar verdiğinizde marinasyon için 1 günlük süreyi göz önüne almanızı öneririm. Ahtapot daha lezzetli olacaktır.

Ahtapot kolları 1 litre su, 2 diş sarımsak ( Soyduktan sonra bıçak ile biraz eziniz.) ve 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ile düdüklü tencerede haşlanır. Yaklaşık 30-40 dakikalık haşlama süresi iyi dövülmüş bir ahtapot için kafidir. İsteğe bağlı olarak süre uzatılabilir.
Haşlanan ahtapot kollarını küçük bir kaba alıp, üzerlerini örtecek kadar yağ içinde ( ister ayçiçeği ister zeytinyağı ) karabiber, kekik ve bir limonun suyu ile serin bir ortamda en az 12 saat marine ediniz.

Haşlama işlemini normal bir tencerede yapacaksanız 1-1,5 saatlik bir haşlama süresi gerekir.

Hazırlanışı:

Kırmızı ve yeşil biberler 3-5 dakika kadar közlenir. Közlenen biberlerin kabukları soyulur ve tohumları ayıklanır.

$DSC00579.webp

Mor soğan ve biberler küp şeklinde doğranır.

Dereotu ve maydanoz tercihe bağlı olarak doğranıp mor soğan ve biberlere eklenir.

$DSC00583.webp$DSC00584.webp$DSC00585.webp

Zeytinler çekirdeklerinden ayıklanıp, doğranır.

$DSC00582.webp

Ahtapotlar marine ettiğimiz yağdan alınıp yaklaşık 2 parmak genişliğinde doğranır.
Tüm malzemeler karıştırılır , karışıma isteğe bağlı olarak zeytinyağı ve limon suyu eklenir.

$DSC00587.webp

Balık ile birlikte servis edilir.

$DSC00591.webp

Afiyet olsun.:56::56:

( Hazırlık sırasında yalnızdım ve fotoğraf çekebilecek kimse yoktu. Sürekli ellerimi yıkayıp
kurulayıp fotoğraf çekmek zor olduğundan fotoğraflar kısıtlıdır. Affınıza sığınarak belirtmek istedim :42::42: )

Vay vay vay ki ne vay :)size nasıl oy ayrımı yaparız ben bilemedim onu:37:ama şu da dipnot olsun bende ahtapot yahnide ustayımdır :1:

Heyooooo :) Cok güzel olmus gülenyelkenim!!! :) :46::46::46:
O kadar güzel aciklamissin ki bütün püf noktalarini vermissin isin, hata yapilma oranini sifira cektigini düsünüyorum. :34:

Levrek sevdigim nadir baliklardandir:15:
Istanbul`a gidince babama bir levrek yapayim da görsün o zaman :32::32::32: ( senin tarifinle tabi :35:)

Ahtapot salatasini da kesinlikle deneyecegim!!! :)

Ellerine emegine saglik, simdiden herkese afiyet olsun :27:

Bu arada en az 12 saat marine ediniz demissin ya serin bir yerde. Yani buzdolabinda mi? Yoksa evin serin bir yerinde mi?

Bir de sebze cesnisini hic duymamistim:)
O kadar merak ettim ki simdi tarifi :)
Ama levrek icin Istanbul`u beklemeliyim :43:

Kağıtta Levrek
2 kişilik servis önerisi için malzemeler:

2 adet orta boy levrek
1 adet orta boy mor ( kırmızı ) soğan
2 adet orta boy yeşil biber
1 adet orta boy kırmızı biber
1/3 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1 adet limon
1 yemek kaşığı sebze çeşnisi ( isteğe bağlı )
Sıvıyağ
Tuz, karabiber
3-4 adet defne yaprağı
Yağlı pişirme kağıdı

Eki Görüntüle 635901 Eki Görüntüle 635902

Ortalama hazırlama süresi : 15 dk.
Ortalama pişirme süresi : max. 30 dk.

Hazırlanışı:

Levreklerimiz güzelce yıkanıp, süzülmeye bırakılır.

Maydanoz, dereotu ve soğanın çeyreği rondoda doğranır, bir harç oluşturulur.

Eki Görüntüle 635906 Eki Görüntüle 635912

Biber tohumları ayıklanır, limon kabuğu soyulur. Biberler, soğan ve limon halka şeklinde doğranır.

Eki Görüntüle 635939

Levreklerin üzerine tuz ve karabiber elle iyice yedirilir ve bir miktar sıvıyağla levrekler yağlanıp kağıda yerleştirilir.

Levreklerin iç kısmı bir bıçak yardımı ile biraz daha genişletilir, bu kısma sebze çeşnisi, yine elle güzelce yedirilir.
( Sebze çeşnisi kullandığım için iç kısma ayrıca tuz eklemedim. )

Sebze çeşnisi uyguladığımız iç kısma maydanoz, dereotu ve soğan ile oluşturduğumuz harç bir tabaka şeklinde sürülür.

Harcın üzerine halka şeklindeki soğanlar, yarım halka haline getirilip konur. Soğanların üzerine defne
yaprakları, onun üzerine de yarım halka haline getirilen limon dilimleri eklenir.

Eki Görüntüle 636054

Balığın iç kısmı kapatılarak üzerine kırmızı ve yeşil soğan halkaları dizilir.

Eki Görüntüle 635954

Çok az bir miktar yağ isteğe bağlı olarak balık üzerinde gezdirilebilir. ( Sebze lezzetlerini harmanlamak için. )

Balıklar kağıda güzelce sarılarak tepsiye dizilir.

Eki Görüntüle 635955

Daha önceden ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirilir.
( 220 derecede 25 dakika, eski tip fırınlarda maksimum ısıda 30 dakika pişirmek kafidir. )

Ahtapot Salatası
Ahtapotu çok seven 2 kişi için malzemeler :

200 gr marine edilmiş ahtapot kolu ( Genç ahtapot kolu olması tercih sebebidir. )
1 adet küçük mor( kırmızı ) soğan
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
5-10 adet yeşil zeytin
5-10 adet siyah zeytin
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
2 limon
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik ve zeytinyağı

Eki Görüntüle 635956 Eki Görüntüle 635957

Ahtapotun Haşlanması ve Marinasyonu:

Ahtapot kolları 1 litre su, 2 diş sarımsak ( Soyduktan sonra bıçak ile biraz eziniz.) ve 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ile düdüklü tencerede haşlanır. Yaklaşık 30-40 dakikalık haşlama süresi iyi dövülmüş bir ahtapot için kafidir. İsteğe bağlı olarak süre uzatılabilir.
Haşlanan ahtapot kollarını küçük bir kaba alıp, üzerlerini örtecek kadar yağ içinde ( ister ayçiçeği ister zeytinyağı ) karabiber, kekik ve bir limonun suyu ile serin bir ortamda en az 12 saat marine ediniz.

Hazırlanışı:

Kırmızı ve yeşil biberler 3-5 dakika kadar közlenir. Közlenen biberlerin kabukları soyulur ve tohumları ayıklanır.

Eki Görüntüle 635958

Mor soğan ve biberler küp şeklinde doğranır.

Dereotu ve maydanoz tercihe bağlı olarak doğranıp mor soğan ve biberlere eklenir.

Eki Görüntüle 635960 Eki Görüntüle 635961 Eki Görüntüle 635962

Zeytinler çekirdeklerinden ayıklanıp, doğranır.

Eki Görüntüle 635959

Ahtapotlar marine ettiğimiz yağdan alınıp yaklaşık 2 parmak genişliğinde doğranır.
Tüm malzemeler karıştırılır , karışıma isteğe bağlı olarak zeytinyağı ve limon suyu eklenir.

Eki Görüntüle 635899

Balık ile birlikte servis edilir.

Eki Görüntüle 635900

Afiyet olsun.:56::56:

Ellerine sağlık can kuşum muhteşemmm olmuşşşşş süpeerrrr levrege bayılırımmmm :56::56::56::56::56:

Bu arada en az 12 saat marine ediniz demissin ya serin bir yerde. Yani buzdolabinda mi? Yoksa evin serin bir yerinde mi?

Bir de sebze cesnisini hic duymamistim:)
O kadar merak ettim ki simdi tarifi :)
Ama levrek icin Istanbul`u beklemeliyim :43:

Evin serin bir yeri daha iyi olur Lamb'ım.
Dolap serin değil soğuk bir yer. Marinasyon için pek uygun değil.

Sebze çeşnisi değişik markaların var. Ama kendin de hazırlayabilirsin.
İnternette farklı yöntemler var ama benim pek zamanım yok biliyorsun :9::9:

Çok sağol Fallen :42::42: beğenmene çok sevindim :16::16:

Ben de bayılırım levreğe :56::56::56:

Çipura biraz levrege göre yavann levrek daah yağlı o yuzden levrek çok seviyorum

yapanda güzel balıkda enfes olunca
amaaa şu öbürü varya ahtipit onu kessen yiyemem kuzum oyyyyy anammm bağa bişiy oliyiiii :52::52::52::52:

Son düzenleme:
Çipura biraz levrege göre yavann levrek daah yağlı o yuzden levrek çok seviyorum

yapanda güzel balıkda enfes olunca
amaaa şu öbürü varya ahtipit onu kessen yiyemem kuzum oyyyyy anammm bağa bişiy oliyiiii :52::52::52::52:

Öyle deme Fallen, çok lezzetli birşey o.
Tadı hiç abartılı değil. Çok nefistir :16::16:

Bir kere gözünü kapartıp dene, seversin bence.

Levrek konusunda da haklısın. Eti daha yağlıdır
ve o yüzden fırında çok lezzetli olur. Her birşeyi
güzel gerçi :16::16::56:

Levrek kızartma şeklinde tercih etmişimdir hep ama kesin bu tarifi deneyeceğim ellerine sağlık? Ben balıktan pek anlamam canım tazeliğinden başka senin levrekler deniz mi kültür mü ikisinin arasındaki tat farkını alabiliyorum sen hangini tercih ediyorsun...

Yahu geceden beri yoktum , neler olmuş buralarda :52:

Ellerinize , emeğinize sağlık , başarılar diliyorum .

Levrek kızartma şeklinde tercih etmişimdir hep ama kesin bu tarifi deneyeceğim ellerine sağlık? Ben balıktan pek anlamam canım tazeliğinden başka senin levrekler deniz mi kültür mü ikisinin arasındaki tat farkını alabiliyorum sen hangini tercih ediyorsun...

Balığın hangi çeşidi olursa olsun doğal ortamından olanı tercih etme taraftarıyım canım.
Çünkü çiftlikler ticari kaygı ile besi olayında kolaya kaçıyorlar ne yazık ki...

Hem deniz levreği gerçekten kültür levreğinden daha lezizdir. Balık tezgahında
bile belli oluyor farkları...

Denersen şimdiden afiyet olsun :42::42:

Levrek güzel gözüküyor:56: da ben ahtapot almayayım... :25:

Ellerine sağlık başarılar dilerim...:16:

Teşekkürler sevgili Libyana ama ahtapot güzeldir aslında, bakma görüntüsüne...

Ne balık gibi kokar ne de uç noktada bir tattır.
Doğru dokunuşlarla vazgeçilmez lezzetlerin arasına
bile girebilir.

Back
X