• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kadınlar 'anne' olduğu için değil, düşük ücretler nedeniyle işten ayrılıyor

ema1

Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr
Pro Üye
10 Ağustos 2009
26.130
18.283
823
haber.sol.org.tr/toplum/kadinlar-anne-oldugu-icin-degil-dusuk-ucretler-nedeniyle-isten-ayriliyor-151905
Kadınlar 'anne' olduğu için değil,
düşük ücretler nedeniyle işten
ayrılıyor
30’lu yaşlardaki kadınların işlerini
bırakmasının en önemli sebebinin
bebek sahibi olmak değil, ücretlerin
düşüklüğü olduğu belirtildi.
Google Reklamları
Reklam sayfayı kaplıyor
Bu reklamı bir daha
gösterme
Cuma, 08 Nisan 2016 11:23

Kadınların genellikle çocuk sahibi
olmak için kariyerlerine ara verdiği
kabul ediliyor. Oysa kadınlar
çocukları olduğunda da işleri buna
imkan tanıdığı ölçüde istihdamda
kalma eğilimindeler.
Dünya çapında 22-35 yaşları
arasındaki kadınlarla yapılan bir
araştırmaya göre, kadınların işlerini
bırakmalarının temel sebebi düşük
maaşlar. Başka bir yerde daha fazla
maaş ödeyen bir iş bulmaları iş
değiştirmelerinin en önemli sebebi.
Kadınlarda bu oran yüzde 65 iken
erkeklerde yüzde 56. Aile kurmak
kadınların sunduğu işten ayrılma
sebepleri arasında beşinci sırada
yer alıyor.
ABD, İngiltere gib ülkeler başta
olmak üzere hemen hemen her
yerde kadınlara erkeklerden daha
az maaş ödeniyor. Erkekler için bir
işi bırakmalarındaki temel sebep
öğrenme ve insiyatif alma
olanağının olmaması. Maaş ikinci
planda. Aile ise ilk beşte yer
almıyor.
KADINLAR İLK OLARAK MAAŞI
ÖNEMSİYOR
Genel olarak, otuzlu yaşlarındaki
kadın ve erkeklerin şirketleri terk
etme sebepleri de benzer.
Araştırmacılardan biri olan Christie
Hunter Arscott’e göre, çalıştıkları
rapor özet olarak iki sonuca
ulaşıyor: “ İlk olarak kadınlar ücreti
önemsiyor. İkinci olarak, kadın ve
erkekler benzer sebeplerden dolayı
şirketleri terk ediyor.”
Kadınları iş yerinde devamlı kılmak
için ise çalışmanın araştırmacıları şu
üç düzeltmeyi öneriyor:
Cinsiyetlerden bağımsız olarak
yetenekli insanları tutmak için
stratejiler geliştirin, esnekliğin
arkasındaki sebeplerden olan ücret
sorununu çözün, tahminler
yapmadan önce kadınlara ne
istediklerini sorun.

Ursula L. Guin zamanında ne demişti;

Sizin için ümidim kardeşlerim,
...
sanat mı, bilim mi, işletme mi, yerleri süpürmek mi, hangi konuda iyiyseniz onu yapmanız ve kadın olduğunuz için ikinci sınıf iş çıkarttığınızı söyleyenlere cehenneme kadar yolları olduğunu söylemenizdir; işiniz için erkeklerle eşit ücret almanızdır.

Bu düşünceyi erkekte ısrarla vurguluyor ve kadını evde oturmayı ikna ediyor
cunku aldigi maas bakici yol yemek anca karsiladigi için en azindan kendim bakarım daha iyi diye düşünülüyor

doğru benim de bir sürü tanıdığım bana verecekleri maaş 1300 lira bakıcı kadın istiyor 800 lira yoluyla falan oluyor 1000 lira 300 lira için mi milletin ağız kokusunu çekeceğim bebeğimden ayrı kalacağım evde otururum bebeğime de kendim bakarım diyor

Bu düşünceyi erkekte ısrarla vurguluyor ve kadını evde oturmayı ikna ediyor
haksızlar mı peki. İyi bi para olsa hadi değer o eziyete dersinde bakıcı parasını çıkarınca cep harçlığı kalıo bitek eline.. Hiç değmez bnce

haksızlar mı peki. İyi bi para olsa hadi değer o eziyete dersinde bakıcı parasını çıkarınca cep harçlığı kalıo bitek eline.. Hiç değmez bnce

Emeklilik diye bişey var. 20-25 yıllık çalışma hayatının toplasan 3 yılında bakıcı parası ödenir. Sonrası cepte. Üstüne emekli olma fırsatı var. Yaşlanınca tek maaşla geçinmek mi, çift maaşla geçinmek mi daha kolay olur sence?
Bir kadın elinde beş kuruş kalmasa da sırf ileriyi düşünerek çalışmalı.

Emeklilik diye bişey var. 20-25 yıllık çalışma hayatının toplasan 3 yılında bakıcı parası ödenir. Sonrası cepte. Üstüne emekli olma fırsatı var. Yaşlanınca tek maaşla geçinmek mi, çift maaşla geçinmek mi daha kolay olur sence?
Bir kadın elinde beş kuruş kalmasa da sırf ileriyi düşünerek çalışmalı.
3 yıl mı sephora :57: 3 yaşından sonra çocuğu nereye gondrceksin, kim bakıcakmış. En iyi ihtimalle bi kreşe yazdırıcaksın o da bakıcıdan kat kat daha fazla. Bunların ustune bide anne yureğini ekle, çocuk mahfolucak ortalıkta ama senin cebinde cep harçlığın kalcak diye umursamiycaksın.. Akıl karı değil inan..
çocuk orta okula gelinceye dek yanlız bırakılmaz, tabi buda para demek..

Ankaradayim tecnübeli ön lisans mezunu ön muhasebe yetkilisi arkadaşım 1000 lira maaşı yattı belki 300 ü de vardır ama taksit taksit çocuğumun çektiği rezilliğe değmez diye düşünüyorum bende tabiki atanabilirsem farklı olur durum...çocuk kreşe başlayınca kadınlar işe döner genelde

3 yıl mı sephora :KK57: 3 yaşından sonra çocuğu nereye gondrceksin, kim bakıcakmış. En iyi ihtimalle bi kreşe yazdırıcaksın o da bakıcıdan kat kat daha fazla. Bunların ustune bide anne yureğini ekle, çocuk mahfolucak ortalıkta ama senin cebinde cep harçlığın kalcak diye umursamiycaksın.. Akıl karı değil inan..
çocuk orta okula gelinceye dek yanlız bırakılmaz, tabi buda para demek..
2 yaşından sonra kreşe gitmeli çocuklar, anneden alabilecekleri kısıtlıdır o yaştan sonra. Sosyalleşmesi, yaşıtlarıyla zaman geçirmesi gerekir. Anne çalışmıyorsa çocuklar ana sınıfına kadar sosyalleşmez genelde. Bu doğru değil.

3 olmasın beş olsun. O çocuk anne çalışırsa her türlü daha iyi imkanlara sahip olur. Anne baba da yaşlandıklarında çocuktan yardım beklemek yerine çift emekli maaşıyla gül gibi geçinir giderler.

2 yaşından sonra kreşe gitmeli çocuklar, anneden alabilecekleri kısıtlıdır o yaştan sonra. Sosyalleşmesi, yaşıtlarıyla zaman geçirmesi gerekir. Anne çalışmıyorsa çocuklar ana sınıfına kadar sosyalleşmez genelde. Bu doğru değil.

3 olmasın beş olsun. O çocuk anne çalışırsa her türlü daha iyi imkanlara sahip olur. Anne baba da yaşlandıklarında çocuktan yardım beklemek yerine çift emekli maaşıyla gül gibi geçinir giderler.
annenin çocuğunu o kadar zorluğa rağmen bırakıp çalışması için eline iyi bir para geçmesi gerek. Kimse o zorluğun içindeyken helede o vicdan azabını çocuğuna karşı duyuyorken 30 yıl sonrasını duşunmez.(en azından ben duşunmem) ..
bu konuda sana katılmıyorum. Çok zıt duşunuyoruz.

annenin çocuğunu o kadar zorluğa rağmen bırakıp çalışması için eline iyi bir para geçmesi gerek. Kimse o zorluğun içindeyken helede o vicdan azabını çocuğuna karşı duyuyorken 30 yıl sonrasını duşunmez.(en azından ben duşunmem) ..

Anne dediğin 30 yıl sonrasını da düşünmek zorundadır. Bezle, mamayla, kıyafetle bitmiyor o işler. İyi eğitim en önemlisi. Eğer baba ortalamanın çok üzerinde kazanmıyorsa doğru düzgün bir eğitim için annenin de para kazanması şart. Bir annenin en başta çocuğu için kazanması gerekir zaten.

Tam da çalışmama sebebim açıklanmış...
Asgari ücretle çalışacağım ama o mesaiye gitmek için çok daha fazla para ve emek harcayacağım.
Çünkü özel sektör denen yer çalışanı 'köle' statüsüyle işe alıyor.
Kurumsal çok yönlü bir şirket değilse çalışılan yer, uzmanlığınız ne olursa olsun sırf kadın olduğunuz için mutfak işlerini yapmanız, gelen müşterilere ikramda bulunmanız isteniyor, sekreterlik ve 6 gün 10 saat mesai de cabası tabi bu arada işe girdiğiniz pozisyonun çalışmalarını da yapıyorsunuz...
Karşılığı 1300 tl, hadi canım!

En aşağlayıcı harekette özel sektörde çay,kahve işi kadına verilmesi hiç erkeğe verildiğini görmedim aynı pozisyonda çalışmalarına rağmen birde erkek hep daha fazla ücret alır
Tam da çalışmama sebebim açıklanmış...
Asgari ücretle çalışacağım ama o mesaiye gitmek için çok daha fazla para ve emek harcayacağım.
Çünkü özel sektör denen yer çalışanı 'köle' statüsüyle işe alıyor.
Kurumsal çok yönlü bir şirket değilse çalışılan yer, uzmanlığınız ne olursa olsun sırf kadın olduğunuz için mutfak işlerini yapmanız, gelen müşterilere ikramda bulunmanız isteniyor, sekreterlik ve 6 gün 10 saat mesai de cabası tabi bu arada işe girdiğiniz pozisyonun çalışmalarını da yapıyorsunuz...
Karşılığı 1300 tl, hadi canım!

2 cocuklu annenin gelismis ulkelerde bogaz tokluguna calismasi lazim cocuklarin bakim masraflarini karsilamasi icin.

Anne dediğin 30 yıl sonrasını da düşünmek zorundadır. Bezle, mamayla, kıyafetle bitmiyor o işler. İyi eğitim en önemlisi. Eğer baba ortalamanın çok üzerinde kazanmıyorsa doğru düzgün bir eğitim için annenin de para kazanması şart. Bir annenin en başta çocuğu için kazanması gerekir zaten.

Bir de bu denkleme vasıfsız çalışanların günde 12 saate varan çalışma sürelerini ve 2 haftada bir 1 gün verilen izinleri eklersek çalışmamak daha mantıklı diyenlerdenim ben de.

Back