Kadın tipi kellik genellikle otuzlu yaşlarda başlar, kırklı yaşlarda belirgin hal alır ve hatta menopozdan sonra iyice fark edilir hale gelir. Bu kellik tipi genellikle başın üzerindeki ve iki yanındaki saçlarda seyrelme şeklinde kendini gösterir.
Bu problem saç dökülmesine yatkın olan kadınların yaklaşık üçte birini etkiler, fakat ergenlik döneminde bile başlayabilmesine rağmen çoğunluk itibarıyla menopozdan sonra görülmektedir. Ergenliğin erken dönemlerinde başlayan saç dökülmesi eğer tedavi edilmezse çok ileri safhalara gidebilir.
Normalde günde yaklaşık 40-100 adet saçımız dökülmektedir. Bunların yerine yenilerinin çıkması şanslı bir durumdur. Gerçek bir saç dökülmesinden bahsedebilmek için ya bu dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmaması, yada günlük dökülen saç sayısının 125'i aşması gerekmektedir.
İster erkekte ister kadında olsun, saç dökülmesi kısmen genetik ve kısmen de hormonal nedenlere bağlıdır. Genetik saç dökülmesi kişiye hem anne hem de baba tarafından aktarılabilir.
Erkelerdeki gibi kadınlarda da saç dökülmesinin en muhtemel nedeni, androjen hormonların (erkeklik hormonları) etkilerine karşı kafa derisindeki saç foliküllerinde kalıtsal bir duyarlılık bulunması diye tanımlanabilen androgenetik alopesidir. Fakat bu nedenden ötürü saçları dökülen kadınlarda genellikle erkeklerde görüldüğü gibi gerçek bir kellik ortaya çıkmaz; örneğin erkek-tipi androgenetik alopeside sıkça karşılaşılan "cue-ball" (bilardo-topu) görünümlü kelliğin kadınlarda ortaya çıkması nadirdir.
Saçları incelen veya seyrelen bir kadın iseniz, yapmanız gereken ilk şey bu durumun saç tedavisinde uzman bir doktor tarafından doğru şekilde teşhis edilmesini sağlamaktır. Tanı konulduktan sonra doktorunuz size gerekli olan bir ilaçlı tedavi yada cerrahi tedavi önerecektir.