• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kaçıncı Dünya Ülkesiyiz???

Kadın cinayetlerinde dünya sıralamasında üst sıralardayız.
Eğitim sistemimiz yanlışlarla hatalarla dolu ve durmadan değişiyor iyiye mi gidiyor kötüye mi ikisi de değil hala bir öncekiler gibi karmaşa içinde.
Eğitimde öğretimde bireyin tercihlerine saygı yok.Seçmeli adı altında zorunlu islami dersler verilmeye başlanmış,dini inancın var mı yok mu ya da nedir diye soran yok.
Dünyanın en pahalı benzinini kullanmaya başladık önceden Norveç'in arkasında 2.sıradaydık fakat
Norveç kişi başına ort.milli gelir 100bin dolar iken bizim 10bin dolar civarında.
Her geçen gün her şey zamlanmaya devam ediyor son hızda.
Terör aldı başını yürüdü halkı temsil eden bir grup teröristle sarmaş dolaş ama yapılan hiçbir şey yok.
Kışın kardan yolları kapanan yüzlerce köy var insanların ne halde hastanelere yetiştiği her kış haberlerde bolca gösteriliyor.
Hayvan tecavüzünde dünya sıralamasında ilklerdeyiz,hayvan nefreti düşmanlığı tavan.
İnsana saygı yok,kendi değer yargılarından farklı değer yargısına sahip insanları neredeyse taşlayacak insanlar o kadar çok ki.
Daha akla gelmeyen bir çok şey var.

Üçüncü müyüz beşinci mi bilemiyorum da hiç iyi şartlar altında yaşadığımızı söyleyemeyeceğim.

Geride kaldıklarımızdan bakarsak evet epeyce gerideyiz hemde sanki düzelmeyecekmiş gibi vahim bir tablo ile.
Ama ileri olduklarımıza baktığımızda anlarız 3.Dünya ülkesi olmadığımızı.

Kadına karşı şiddet ataerkil bir toplum olmamızdan kaynaklı,yeni nesli yetiştiren biz kadınlar değiştireceğiz bu döngüyü.
Eğitim sistemi her vakit olduğu gibi yine raydan çıktı ama seçmeli ders adı üzerinde seçmelidir ve asla dayatılamaz.
Dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz çünkü petrol rezervlerimizi bulup etkin bir kullanıma sunmayacak kadar tembeliz.(!)
Terör konusunda ne yazık ki bir iç savaş yaşıyoruz ve cesur bir kumandan bulamadığımız sürece yaşacak gibi gözüküyoruz.
Kışın karda kapanan köy yollarımız kadar yapılan ve dillerden düşmeyen duble yollarımızda var.
Hayvan hakları konusunda eğitimsiz insanlar ne yazık ki yine başrolde...fazla eğitimliler ise deneylerinde hayvan haklarını hiçe sayıyor.
İnsan hakları konusunda siz ve biz olma mantığından çıkamadığımız sürece bir arpa yolu yol kattedemeyeceğiz.

Sürekli aynı şeyi söyleyerek bilinç altına girmeye çalışmıyorum yazanların ama 3. Dünya Ülkesi değiliz ve gelişmek için çok çalışmak gerektiğinin bilincindeyiz.

Yazınızın bu kısmını okuduğumda suskunluk sarmalı aklıma geldi.
Bu iletişim kuramına göre en yalın halde anlatırsam; dünyayı bir uzay boşluğunda düşünürsek, çoğunluğun tersi düşünceler dillendirilmez ve zamanla düşünceler bu boşlukta kaybolur ya da kamuoyu görüşü ne ise benimsenmiş gibi rol yapılarak anti düşünceler gizlenir.
Ama biri o sarmaldan çıktığı, sesi yükseldiği anda kaybolan ya da rol yapılarak sergilenmiş düşünceler, bir anda kamuoyunu tekrar oluşturup, yapılandırabilir.

Yorumların çoğunluğunun savunduğu fikre bakılırsa sarmaldan çıkan kişi benim:34:

Son yıllarda yaşanan iç savaştan, terörün zirveye çıkmasından sonra, kaçıncı dünya ülkesi olduğumuzu düşünmekten vazgeçtim...

Sözüm ona; en kalabalık orduya, en yürekli halka, en (bilmem ne) hükümete sahibiz...Ama ne sınırımızı, ne askerimizi, ne halkımızı 3-5 çapulcudan koruyamıyoruz...
Düşünün ki birileri hanenizi basıp, tüm ev halıkına tecavüz ediyor...Siz de öyle mal mal bakıyorsunuz...Nasılsa tekrar gelirler diye kapı kilidini bile değiştirmiyor hatta kapıyı açık bırakıyorsunuz...

Bundan ötürüdür ki, isterse her konuda 1. sırada olalım, Ata'mın hayali olan o muassır medeniyetler seviyesine çıkmış olalım;
Namusunu koruyamayan bir ülke benim için bir hiçtir...

Bu saydıklarınızın hepsini bir önceki yorumumda bende belirttim.

Sadece açlık sınırında olması belirlemediği gibi pasaport işlemlerindeki muamelede belirlemez pek tabii.

Evet bakanla ilgili yazıyı Bakan'dan 3. Dünya ülkesiyiz itirafı / Güncel / Milliyet Blog buradan bende okudum.(ALINTILARI BELİRTİRSEK SİTELERİN YASAL HAKKI MAHFUZDUR LA İLGİLİ ŞİKAYETLERİNDEN KURTULMUŞ OLURUZ)

O bakanların,başkanların sözlerine çoktan kulak tıkamamış mıydık biz?

Birkaç mehmet öldü gibi akla zarar bir açıklamayı yaparken de , ülkesini Hindistan ve Pakistan'la kıyaslarken de aynı cehalet!

NE O BAKAN DEDİ DİYE BİZ HİNDİSTANLA AYNI KEFEDE OLURUZ NE DE O ŞEHİT KANI BİR KAÇ MEHMET OLUR.

Biz akıllı olacağız,aklımızı kullanıp bir kaç köşe yazısının galeyanına da gelmeyeceğiz,bir bakanın bilgisizliğiyle de yol haritamızı

çizmeyeceğiz.

Pasaport kontrolü önemli bir gostergedir çünkü her ülkenin emniyet kodları vardır. Bize uygulanan kodlar üçüncü dunya ülkeleri ile aynı presedurleri içerir.( babam pilottu)
Maalesef ülkemizdeki terör politikası ( terör demiyorum, terör politikası 3. Dunya ülkelerinin politikası dir. )
Lobicilik nedir biliyormusunuz?
Türkiye neden kullanamıyor sizce ?
Hangi ülkeler kullanamaz?

Avrupa da da petrol rezervi yok ! Ama en pahalısı bizde
Dogalgaz rezervi yok ama en pahalısı bizde ??? Yapılan tek taraflı menfaat içeren antlaşmalardir; ki bizim ülkemizden dogalgaz boru hattı geçmekte ne kadar ironik.

Buarada madenlerimizi, dogal kaynaklarımızı kullanmamız tembellikten degil, araştırın lütfen
Simdi bakalım ülkede sansür var mı ?
Var.
Bakan neyi temsil eder? Spor klübü baskani mıdır? Sokaktaki simitci mıdır? . Ne oldu insan degerine
Blogdaki yazı Yalçın bayerden alintidir.

Erasmus degisim programlarında bile rektörlüklere sorun aynı cevabı vereceklerdir.

Türkiye ve lobicilik Adlı kitabı okursanız

Veya bahçesine unı nin workshoplarini tavsiye ederim :)

Pasaport kontrolü önemli bir gostergedir çünkü her ülkenin emniyet kodları vardır. Bize uygulanan kodlar üçüncü dunya ülkeleri ile aynı presedurleri içerir.( babam pilottu)
Maalesef ülkemizdeki terör politikası ( terör demiyorum, terör politikası 3. Dunya ülkelerinin politikası dir. )
Lobicilik nedir biliyormusunuz?
Türkiye neden kullanamıyor sizce ?
Hangi ülkeler kullanamaz?

Avrupa da da petrol rezervi yok ! Ama en pahalısı bizde
Dogalgaz rezervi yok ama en pahalısı bizde ??? Yapılan tek taraflı menfaat içeren antlaşmalardir; ki bizim ülkemizden dogalgaz boru hattı geçmekte ne kadar ironik.

Buarada madenlerimizi, dogal kaynaklarımızı kullanmamız tembellikten degil, araştırın lütfen
Simdi bakalım ülkede sansür var mı ?
Var.
Bakan neyi temsil eder? Spor klübü baskani mıdır? Sokaktaki simitci mıdır? . Ne oldu insan degerine
Blogdaki yazı Yalçın bayerden alintidir.

Erasmus degisim programlarında bile rektörlüklere sorun aynı cevabı vereceklerdir.

Türkiye ve lobicilik Adlı kitabı okursanız

Veya bahçesine unı nin workshoplarini tavsiye ederim :)

Pasaport kontrolü asla gösterge olamaz demedim;açlık sınırınında olmamamız yetmez dediğiniz için o yetmez ise bu da yetmez gösterge olmaya dedim bu bir.

Bana 3.Dünya Ülkelerinin terör politikalarından biraz bahseder misiniz?Türkiye'nin dışa bağımlı terör politikası güdümünden bahsederek benzetme yapmanın dışında bu iki.

Lobicilik nedir tabii ki biliyorum ama Türkiye'nin lobisi kuvvetli olsaydı ve o pasaport kontrolunden beş dakikada geçmenizi size sağlasaydı o zaman birinci dünya ülkesi olmuş mu olacaktık?

Türkiye'nin günümüzden çok öteye dayanan petrol ve doğalgaz konusundaki yanlış anlaşmaları (bknz:Mavi Akım Projesi) sonucu devam eden yanlış politikalarla pahalı benzin ve doğalgaza sahibiz evet ama Norveç hem dünyanın en önde petrol rezervine sahip hem en pahalı 2. benzin satışına hemde birinci dünya ülkesi.Demek ki 3. dünya ülkesi olmanın kriteri pahalı benzin de değil bu kaçsa kaç.

Türkiye nato ülkesi olarak 3.Dünya ülkesi olamaz. Çünkü Tarafsız değiliz.
Açlık sınırında olmadığımız için 3.Dünya ülkesi olamayız.
Gelişmekte olduğumuzdan rahatsızlık duyduğunuzdan şüphe duyacağım ısrarla 3.dünya ülkeyiz dedikçe?

Son düzenleme:
Ausencia herseye pozitif bakmakla cok dogru yapiyorsun, ama gercek olan birseyi yok sayip Polyanacilik oynamakda kimseye faydasi olmaz.

Bu konuda konusabilmek icin yurtdisini iyi bilmek lazim veya en azindan cogu ülkeleri tatil bile olsa görmek ve yasamak lazim.
O zaman Türkiye`nin degil 3. sinif hatta 4. sinif oldugunu görebilirsin.

Hic bir seyimiz düzenli degil. Hala gelisemedik. Belki Avrupa`nin standartina gelebilmek icin bir 50 sene rahat lazim.

Kücük bir misal daha, Avrupa`da refakatci olayi yok hastanelerde, cünkü hastalarina öyle güzel bakiliyorki, hic kimse o bakimi veremez.
Veya devlet okullarinda yüzmeyi ögreniyorsun, keske bzim devlet okullarindada spor dersinde ilkokulda cocuklarimiz yüzmeyi ögrense. Bu belki sadece özelde okuyan cocuklar yasayabiliyor bu lüksü.
Veya okullarda tüm kitaplar devlet karsiliyor, yani Türkiye`deki gibi sen almiyorsun... vs. vs...
Bunlar hepsi kücük ayrintilar ve daha politik seyleride saymiyorum...

Ausencia herseye pozitif bakmakla cok dogru yapiyorsun, ama gercek olan birseyi yok sayip Polyanacilik oynamakda kimseye faydasi olmaz.

Bu konuda konusabilmek icin yurtdisini iyi bilmek lazim veya en azindan cogu ülkeleri tatil bile olsa görmek ve yasamak lazim.
O zaman Türkiye`nin degil 3. sinif hatta 4. sinif oldugunu görebilirsin.

Hic bir seyimiz düzenli degil. Hala gelisemedik. Belki Avrupa`nin standartina gelebilmek icin bir 50 sene rahat lazim.

Kücük bir misal daha, Avrupa`da refakatci olayi yok hastanelerde, cünkü hastalarina öyle güzel bakiliyorki, hic kimse o bakimi veremez.
Veya devlet okullarinda yüzmeyi ögreniyorsun, keske bzim devlet okullarindada spor dersinde ilkokulda cocuklarimiz yüzmeyi ögrense. Bu belki sadece özelde okuyan cocuklar yasayabiliyor bu lüksü.
Veya okullarda tüm kitaplar devlet karsiliyor, yani Türkiye`deki gibi sen almiyorsun... vs. vs...
Bunlar hepsi kücük ayrintilar ve daha politik seyleride saymiyorum...

Şunca sayfadır anlatamadığım tek şey var;

Türkiye gelişmiş bir ülke değil...
Türkiye ekonomisi,refah düzeyi,eğitimi,sağlık ve ulaşım alanı ile gelişmişliğini tamamlamış bir ülke değil...
Bu durumda da kıyasladığınız Avrupa ülkelerinden bu konularda çook geride.Ama asla 3.dünya ülkesi değiliz.

Siz bu kıyaslamaları yapacak kadar Avrupa ülkesi görmüş olabilirsiniz ama inanın bende 3. Dünya Ülkesi olmadığımızı bilecek kadar Afrika ülkesi gördüm.

Hiçbir konuda polyanna olmadım hatta çocukluğumun en sinir olduğum kahramanlarındandı.
Ülkem ne güzel laylaylom imajı çizdiğimide hiç düşünmüyorum tüm yazdıklarımla.

Herşeyin farkındayım.Farkındalıkları artırmak için bunca yazıp,konuşmam zaten.

Sizin yazılarınızda aklımda, genel çizginiz eğitime verilecek önemi teşkil ediyor ki altına imza atarım bende.
Ama bişeyleri karalamak adına Türkiye'nin adı Somali ya da Pakistan ile bir tutulursa O meşhur bakandan ne farkı kalıyor onu eleştirenlerin???

Son düzenleme:
Şunca sayfadır anlatamadığım tek şey var;

Türkiye gelişmiş bir ülke değil...
Türkiye ekonomisi,refah düzeyi,eğitimi,sağlık ve ulaşım alanı ile gelişmişliğini tamamlamış bir ülke değil...
Bu durumda da kıyasladığınız Avrupa ülkelerinden bu konularda çook geride.Ama asla 3.dünya ülkesi değiliz.

Siz bu kıyaslamaları yapacak kadar Avrupa ülkesi görmüş olabilirsiniz ama inanın bende 3. Dünya Ülkesi olmadığımızı bilecek kadar Afrika ülkesi gördüm.

Hiçbir konuda polyanna olmadım hatta çocukluğumun en sinir olduğum kahramanlarındandı.
Ülkem ne güzel laylaylom imajı çizdiğimide hiç düşünmüyorum tüm yazdıklarımla.

Herşeyin farkındayım.Farkındalıkları artırmak için bunca yazıp,konuşmam zaten.

Sizin yazılarınızda aklımda, genel çizginiz eğitime verilecek önemi teşkil ediyor ki altına imza atarım bende.

Ama bişeyleri karalamak adına Türkiye'nin adı Somali ya da Pakistan ile bir tutulursa O meşhur bakandan ne farkı kalıyor onu eleştirenlerin???

O zaman tersten gidelim

1. Dunya ülkeleri hangileridir ? Özellikleri nelerdir ? Bizimle ortak noktaları nelerdir ?

2. Dunya ülkeleri hangileridir? Özellikleri nelerdir? Bizimle ortak noktaları nelerdir?

3. dünya ülkesi olduğunu iddia edenlerin önce güney asya, afrika taraflarına bi uğramalarını mümkünse bir iki ay kalmalarını tavsiye ediyorum.
ben ikisinde de belli müddet yaşadığımdan güney asya ile kıyaslandığında Türkiye'yi Avrupaya daha yakın buluyorum,
Türkiye 2. dünya ülkesidir, bunun tartışılacak bir yanı dahi yok.

Yurtdışına çıkarken hiç pasaport kontrolünde size nasıl davranildigini gözlemlediniz mı ?Son 7 senedir inanın bir İngiliz 5 dk. Da geçiyorsa siz 25 dk. Aranıyorsunuz
Sadece açlık sınırı bir ülkenin kaçıncı dunya ülkesi olduğunu belirlemez.
Bir ülkenin bağımsızlığı( ekonomik ve ulusal güvenlik olarak)

Ve en önemlisi adalet sistemi, egitim, saglık sistemi belirler.

Hem bir ülkenin Bakanı sizi 3. Dunya ulkesiyiz kiyasliyorsa ne dememi bekliyorsunuz:)

Benim yorumlarımı bırakın uluslararası normlarda bunu göstermekte

Hiç 25 dk aranmadım 8 farklı hava alanında kontrolden geçmeme rağmen. :ssz: hatta benimle beraberken eşim de aranmıyor, kendisi 3. dünya ülkesi vatandaşıdır ve genelde pasaport kontrolde Türkiye'de bile(!) sorun yaşar.

Insan hic anavatanini karalamak istermi? Hayir!
Gercekten degil, ama hala köylerde yol yok, okul yok, saglik ocagi yok, su yok, elektrik yok, egitim yok.
En kücük bir yagmurda sulari seller götürüyor, alt yapi yok.

1. Dünya ülkesine erismemiz imkansiz ama
2. Dünya olmak icin tüm Türkiye`de esit bir sekilde su, yol, saglik sistemi ve kaliteli yasanti yasamaliyim.
Su, diyorsam, sunu demek istiyorum, icme suyumu muslukdan icebilmeliyim.

Cogunlukla müslüman ülkeler, 3. dünya ülkesidir, zira kadinlarin potansiyeli sadece ev ve cocukla sinirlandirildigi icin, devlet ekonomisine bir faydasi olmuyor.
Bir ülkenin kalkinmasi icin her iki tarafinda ekonomiye, egitime ve ülkesine yarari olmasi lazim.

Göz boyamak icin bir kac gökdelenle bazi semtlerde, ne yazikki bizi cogu ülkelerden daha ilerlemis kilmiyor.

O zaman tersten gidelim

1. Dunya ülkeleri hangileridir ? Özellikleri nelerdir ? Bizimle ortak noktaları nelerdir ?

2. Dunya ülkeleri hangileridir? Özellikleri nelerdir? Bizimle ortak noktaları nelerdir?

Yok o zaman tersten gitmeyelim , açalım bi zahmet konumunuzun ilk mesajını okuyalım.
Ben bunları bilerek bu konuyu açtım zaten,bir de siz bakın
:34:

Hiç 25 dk aranmadım 8 farklı hava alanında kontrolden geçmeme rağmen. :ssz: hatta benimle beraberken eşim de aranmıyor, kendisi 3. dünya ülkesi vatandaşıdır ve genelde pasaport kontrolde Türkiye'de bile(!) sorun yaşar.

Siz bir Türk vatandaşı olarak eşinize iyi bir lobi oluşturuyorsunuz demek ki kontrol sırasında:34:

Insan hic anavatanini karalamak istermi? Hayir!
Gercekten degil, ama hala köylerde yol yok, okul yok, saglik ocagi yok, su yok, elektrik yok, egitim yok.
En kücük bir yagmurda sulari seller götürüyor, alt yapi yok.

1. Dünya ülkesine erismemiz imkansiz ama
2. Dünya olmak icin tüm Türkiye`de esit bir sekilde su, yol, saglik sistemi ve kaliteli yasanti yasamaliyim.
Su, diyorsam, sunu demek istiyorum, icme suyumu muslukdan icebilmeliyim.

Cogunlukla müslüman ülkeler, 3. dünya ülkesidir, zira kadinlarin potansiyeli sadece ev ve cocukla sinirlandirildigi icin, devlet ekonomisine bir faydasi olmuyor.
Bir ülkenin kalkinmasi icin her iki tarafinda ekonomiye, egitime ve ülkesine yarari olmasi lazim.

Göz boyamak icin bir kac gökdelenle bazi semtlerde, ne yazikki bizi cogu ülkelerden daha ilerlemis kilmiyor.

Hadi birinci olamayız bari ikinci olalım mı yani?
Bizim 2. Dünya ülkesi olmamız mı?

Olivia,2.Dünya ülkeleri komünist doğu bloğu ülkelerdir.
Biz bir nato üyesi olarak asla 2. dünya ülkesi kategorisine giremeyiz.
A.B.D nin müttefikleri olarak gözüküyoruz(ne yazık ki) bu bizi birinci dünya ülkesi kategorisine sokuyor .

Aman şimdi başa dönmeyelim;birinci dünya ülkesi seviyesinde değiliz polyanna değilim bunu görebiliyorum.

İki gökdelen dikilince 3. dünya ülkesi olmaktan çıkılmıyor elbette;Suudi Arabistan altın klozetleri ve burj el arabı+görkemli gökdelenleri ile 3.dünya ülkesi.:34:

Ausencia tartismayi cok severim, zira insanin ufkunu acar, yeni düsünceler ortaya cikar ve sende ve bende ve burda tartisan tüm üyeler kesin vatanini cok sevenlerdir.

Yoksa bu konuyla ilgilenmez, birbirimize makyaj ürünleri önerirdik.

Simdi Ausencia Nato`nun hic bir ilgisi yok kacinci ülke oldugumuzla alakali.
Senin dedigin strateji askeri durumumuz ( sanki Nato`dayizda ne faydasi oldu onu anlamis degilim, bak Suriye neler yapiyor, nerde Nato? Bunuda baska yerde tartisiriz. )

Bu sadece insani gelismislik ve refahligi ile baglantili.
Bunu Birlesmis Milletler Kalkinma Programlarinda yani IGR`de yani Insani gelisme Raporunda okuyabilirsin, aciklamasi "Insani gelisme endeksi".
Bu değer ile Türkiye 169 ülke arasında 83. sırada yer almaktadır. Bu sonuc 2010`da yapilmis ve en iyi sonucumuz simdilik, eskiden daha geri siradaydik.
Asgari (toplumda genel kabul görmüş) yaşam standardına erişememe veya temel gereksinimleri karşılayamama durumu olarak tanımlanan yoksulluğun yalnızca yetersiz
gelir veya harcama ile değil, eğitimsizlik, sosyal güvencesizlik,saglik sektörü, issizlik, okur-yazarsizlik, toplumsal faaliyetlerde yer alamama gibi durumlar olarak da tanımlanması yoksulluğun parasal olmayan boyutunu da içeren bir tanımlamadır.
Bu arada Cezayir 84. sirada ve Tonga 85. sirada.

Ama ümitliyim, bir 50 sene sonra Türkiye 2 sinif ülkesi olacaktir, Insallah!

Burada 3.dünya ülkesi olduğumuzu söylemem, ülkemize bir hakaret olarak algılanmasın.
Öncelikle bu yanlışı düzeltelim.
Israrla bunu söylememizin sebebi şu, burada açlıktan ölen çocuklar görmüyoruz ya da kadınların diğer 3.dünya ülkelerinden çok daha fazla hakları var diye de kendimizi daha üst seviyede göremiyoruz.
Bu ülkede en büyük gelişmelerin hangi tarihlerde yapıldığı konusunda hemfikiriz bence.
3.Dünya ülkesi olarak adlandırdığımız Hindistan ya da Afrika ülkelerin yönetim biçimleri, ülke geçmişleri ve bugüne kadarki ekonomik düzeylerine bakalım.
Bu topraklar hiçbir zaman 3.dünya ülkelerinin yaşadığı vahim durumla karşılaşmadı.
Hem siyasal-politik, hem jeolojik hem de ekonomik bakımdan.
Ama…
İşte burada kocaman bir ama var, onlarda var olmayan her şey bizde varken hala yerimizde sayıyor olmamızdır derdimiz ve bu yüzden 3.dünya ülkesiyiz.
Çok şükür ki topraklarımız verimli, ekip biçebiliyoruz ve daha önce belirttiğim geleneklerimiz sebebiyle çocuklar ölmüyor.
Çok şükür ki kast sistemi yok ama sadece adı yok
Bize her şey hazır bir biçimde bırakılmış, bundan neredeyse bir asır önce bile çoğu ülkeden ileri konumdayken bugünümüze bakalım…

Bu zamana kadar nasıl atladığımı bir türlü anlayamadığım en önemli kısım ise İnsan Hakları…
Bir ülkede insan haklarından söz edebilmek için öncelikle düşünce ve ifade özgürlüğünden bahsetmek gerek.
Yani bilgiye ulaşma ve elde etme, eleştirme ve yorumla, düşünceyi ifade etme ve yayma hakkından söz etmemiz gerekir.
Biz daha bu basamakların en başında tökezliyoruz.Sansür….
Sansürle ilk basamakta karşılaşmak, bize ne düşünüp ne düşünmeyeceğimiz ve neler konusunda bilgi edinmememiz gerektiğinin dayatılmasıdır gerçek anlamıyla!
Bizim ülkemizde hala bu konula ilgili yasal düzenlemeler 20 yıl öncesine aitti ta ki 2011 e kadar.

Peki 2011 de ne oldu?
Güvenli internet filtresi uygulaması ile günümüzün en etkili haberleşme ve kitle iletişim kaynağı sayabileceğimiz internet çok büyük bir darbe yedi.
Şuan düzenlemesi yapılan kimlik numarası ile dolaşım hakkı tasarısı ise adeta ‘fişleme’ uygulamasıdır.
Bunun ilk basamağı olan e-devlet şuan kullanımda ve parmak izi gibi tüm hayatımız bir filtreden geçmekte.
2012 başına kadar yirmi bin civarında site ‘bu filtreden geçemeyerek ulaşıma kapatılmıştır’.
Eğer ‘sakıncalı içerik’ adı altındaki yerlere ulaşmaya çalışıyorsanız ya da bir şekilde sihirli sözcüklerden birini kullanmışsanız uygulanacak hukuksal yaptırımlardan söz edemiyorum bile.
Zaten en basit örnekleri sosyal paylaşım sitelerinde gözler önüne seriliyor, adı konulmadan hesabı soruluyor.
Çok daha ironik bir şey söyleyeyim, yabancı ya da Türk yazarların bile sinema tarihi kitaplarında 3.dünya sineması başlığı altında yer alan ülkelerden biri de Türkiye’dir.
Burada Türkiye ile yer alan diğer ülkelerin birkaçı ise Arjantin, Brezilya, Küba, Afganistan, Afrika ,Hindistan ülkeleri…
Belki düşünce kıstasınızı şekillendirme konusunda daha farklı kriterler gözünüzün önünde olabilir diye bu ülkeleri özellikle belirttim.
Yani sadece o fotoğraftaki olayların yaşanması eşittir 3.dünya ülkesiyiz demek değildir.

Şimdi….
Evet kabul ediyorum açlıktan ölmüyoruz, salgın hastalıklarla boğuşmuyoruz kültür, teknoloji, eğitim, sağlık ve ekonomik bakımdan gelişmelerimiz var kabul ediyorum.
İlk mesajımda yazdığım ‘İNSANCA YAŞAMAK’ başlığı az önce hakkında düşüncelerimi belirttiğim insan hakları açıklamasından temellenir .
Beni diğer canlılardan ayıran tek özelliğim düşüncelerim ise ve bu ülkede buna ket vurularak ne hakkında nasıl düşüneceğim şekillendirilmeye çalışılıyorsa bırakın salgın hastalığı ya da kıtlığı; çok daha vahim bir yere hem de gözle görülür, elle tutulur delilleri olmadan gidiyoruz demektir.
Bunları yaşarken henüz ket vurulamamış beynim bana diğer arkadaşların ve benim belirttiğim sebeplerden ötürü siz 3.dünya ülkesisiniz, diyor…

Simdi Ausencia Nato`nun hic bir ilgisi yok kacinci ülke oldugumuzla alakali.
Senin dedigin strateji askeri durumumuz ( sanki Nato`dayizda ne faydasi oldu onu anlamis degilim, bak Suriye neler yapiyor, nerde Nato? Bunuda baska yerde tartisiriz. )

Bu sadece insani gelismislik ve refahligi ile baglantili.
Bunu Birlesmis Milletler Kalkinma Programlarinda yani IGR`de yani Insani gelisme Raporunda okuyabilirsin, aciklamasi "Insani gelisme endeksi".
Bu değer ile Türkiye 169 ülke arasında 83. sırada yer almaktadır. Bu sonuc 2010`da yapilmis ve en iyi sonucumuz simdilik, eskiden daha geri siradaydik.
Ama ümitliyim, bir 50 sene sonra Türkiye 2 sinif ülkesi olacaktir, Insallah!

OLİVİA,Bir kavram karışıklığı var niyeyse konunun en başından beri düzeltemiyorum.
Dünya sıralamsında Kaçıncı ülke olduğumuzu tartışmıyoruz,Kaçıncı dünya ülkesi olduğumuzu tartışıyoruz.
Nato ile alakası yok derseniz sizinle bu konuyu tartışmaktan vazgeçmeyi tercih ederim zira :

Birinci dünya ülkesi soğuk savaştaABD ile İttifak olan devletler için kullanılır.Birinci dünya ülkeleri demokratik ve kapitalisttir.Soğuk savaşın bitmesiyle birinci dünya ülkesinin anlamı komünist olmayan tüm gelişmiş ülkeleri kapsadı.Tüm NATO ülkeleri 1. Dünya ülkesidir .1. Dünya ülkeleri 3. Dünya ülkeleri yani tarafsızlarla pozitif ilişkiler içindedirler.1. Dünya kapitalist 2. Dünya komünist olduğu için negatif politikalar izlerler.

Bu benim koymuş olduğum bir sınıflandırma değil.
Sizin bahsettiğiniz gelişmişlik istatistikleri çok ayrı bir konu,çok geniş bir yelpaze.

Burada 3.dünya ülkesi olduğumuzu söylemem, ülkemize bir hakaret olarak algılanmasın.
Öncelikle bu yanlışı düzeltelim.
Israrla bunu söylememizin sebebi şu, burada açlıktan ölen çocuklar görmüyoruz ya da kadınların diğer 3.dünya ülkelerinden çok daha fazla hakları var diye de kendimizi daha üst seviyede göremiyoruz.
Bu ülkede en büyük gelişmelerin hangi tarihlerde yapıldığı konusunda hemfikiriz bence.
3.Dünya ülkesi olarak adlandırdığımız Hindistan ya da Afrika ülkelerin yönetim biçimleri, ülke geçmişleri ve bugüne kadarki ekonomik düzeylerine bakalım.
Bu topraklar hiçbir zaman 3.dünya ülkelerinin yaşadığı vahim durumla karşılaşmadı.
Hem siyasal-politik, hem jeolojik hem de ekonomik bakımdan.
Ama…
İşte burada kocaman bir ama var, onlarda var olmayan her şey bizde varken hala yerimizde sayıyor olmamızdır derdimiz ve bu yüzden 3.dünya ülkesiyiz.
Çok şükür ki topraklarımız verimli, ekip biçebiliyoruz ve daha önce belirttiğim geleneklerimiz sebebiyle çocuklar ölmüyor.
Çok şükür ki kast sistemi yok ama sadece adı yok
Bize her şey hazır bir biçimde bırakılmış, bundan neredeyse bir asır önce bile çoğu ülkeden ileri konumdayken bugünümüze bakalım…

Bu zamana kadar nasıl atladığımı bir türlü anlayamadığım en önemli kısım ise İnsan Hakları…
Bir ülkede insan haklarından söz edebilmek için öncelikle düşünce ve ifade özgürlüğünden bahsetmek gerek.
Yani bilgiye ulaşma ve elde etme, eleştirme ve yorumla, düşünceyi ifade etme ve yayma hakkından söz etmemiz gerekir.
Biz daha bu basamakların en başında tökezliyoruz.Sansür….
Sansürle ilk basamakta karşılaşmak, bize ne düşünüp ne düşünmeyeceğimiz ve neler konusunda bilgi edinmememiz gerektiğinin dayatılmasıdır gerçek anlamıyla!
Bizim ülkemizde hala bu konula ilgili yasal düzenlemeler 20 yıl öncesine aitti ta ki 2011 e kadar.

Peki 2011 de ne oldu?
Güvenli internet filtresi uygulaması ile günümüzün en etkili haberleşme ve kitle iletişim kaynağı sayabileceğimiz internet çok büyük bir darbe yedi.
Şuan düzenlemesi yapılan kimlik numarası ile dolaşım hakkı tasarısı ise adeta ‘fişleme’ uygulamasıdır.
Bunun ilk basamağı olan e-devlet şuan kullanımda ve parmak izi gibi tüm hayatımız bir filtreden geçmekte.
2012 başına kadar yirmi bin civarında site ‘bu filtreden geçemeyerek ulaşıma kapatılmıştır’.
Eğer ‘sakıncalı içerik’ adı altındaki yerlere ulaşmaya çalışıyorsanız ya da bir şekilde sihirli sözcüklerden birini kullanmışsanız uygulanacak hukuksal yaptırımlardan söz edemiyorum bile.
Zaten en basit örnekleri sosyal paylaşım sitelerinde gözler önüne seriliyor, adı konulmadan hesabı soruluyor.
Çok daha ironik bir şey söyleyeyim, yabancı ya da Türk yazarların bile sinema tarihi kitaplarında 3.dünya sineması başlığı altında yer alan ülkelerden biri de Türkiye’dir.
Burada Türkiye ile yer alan diğer ülkelerin birkaçı ise Arjantin, Brezilya, Küba, Afganistan, Afrika ,Hindistan ülkeleri…
Belki düşünce kıstasınızı şekillendirme konusunda daha farklı kriterler gözünüzün önünde olabilir diye bu ülkeleri özellikle belirttim.
Yani sadece o fotoğraftaki olayların yaşanması eşittir 3.dünya ülkesiyiz demek değildir.

Şimdi….
Evet kabul ediyorum açlıktan ölmüyoruz, salgın hastalıklarla boğuşmuyoruz kültür, teknoloji, eğitim, sağlık ve ekonomik bakımdan gelişmelerimiz var kabul ediyorum.
İlk mesajımda yazdığım ‘İNSANCA YAŞAMAK’ başlığı az önce hakkında düşüncelerimi belirttiğim insan hakları açıklamasından temellenir .
Beni diğer canlılardan ayıran tek özelliğim düşüncelerim ise ve bu ülkede buna ket vurularak ne hakkında nasıl düşüneceğim şekillendirilmeye çalışılıyorsa bırakın salgın hastalığı ya da kıtlığı; çok daha vahim bir yere hem de gözle görülür, elle tutulur delilleri olmadan gidiyoruz demektir.
Bunları yaşarken henüz ket vurulamamış beynim bana diğer arkadaşların ve benim belirttiğim sebeplerden ötürü siz 3.dünya ülkesisiniz, diyor…

Benim düşünce kıstasım öyle geniş ki ...O saydığınız listeleri ezbere sayıyorum artık.Alanım bu belirtmiştim daha önce.

İsveç ve isviçre' de tarafsız olmayı tercih ettiği için artık 3. Dünya ülkesi...

Yani 3. dünya ülkesi demek sadece açlık,eğitimsizlik,gelişmemişlik değil.Taraf tutmuyorsanız kategoriniz 3. dünya ülkesi.

Biz Türkiye olarak bir tarafız.
A.B.D MÜTTEFİĞİ.
NATO ÜYESİ olarak...

Maalesef bunlar bizim refah seviyemizi yükseltmiyor ama durum bu.

Birinci Dünya ülkeyiz ama bu şartlarda yaşamıyoruz sadece bulunduğumuz taraf itibarıyla buraya layık görülmüşüz(!)
Üçüncü Dünya ülkesi değiliz , çünkü bitaraf değiliz ve gelişme gösteriyoruz.

Bunun sayfalardır anlaşılmayacak bir konu olduğunu düşünmüyorum
Oysa ben sizi çok iyi anlıyorum.

Türkiye'de o kadar çok geride kalınan şey var ki bunları sayıp bu nasıl bir gelişmişlik diyorsunuz.

Evet zaten başta eğitimsizliğimizi göz önüne alırsak iç açıcı bir tablomuz yok ama şunu bilin ki;
Türkiye'yi 3.Dünya ülkesi olarak gösterme çabasında olanlar ya bu ülkenin düşmanları ,ya islamofobi düşüncesinde olanlar;ya da mevcut hükümetin politikalarını yetersiz görenler...birde ne olacak bu ülkenin hali diye dert edinip,kendi adına hiçbir gelişmişlik göstermeyenlerin kaçış yolu.. bir de ekşi sözlükte geçer bu 3.dünya ülkesiyiz edebiyatı biz gerçekleri görenleriz sizler avunun diye diye...

Değiliz,olmayalım da değil mi?

İlerlemeyi ülkemize yakıştırmıyor değiliz hiçbirimiz değil mi?

Belki bu ilerlemeyi görmeye bizim ömrümüz vefa etmeyecek acaba bu mu hırsımız,hırçınlığımız?

Ausencia tartismayi cok severim, zira insanin ufkunu acar, yeni düsünceler ortaya cikar ve sende ve bende ve burda tartisan tüm üyeler kesin vatanini cok sevenlerdir.

Yoksa bu konuyla ilgilenmez, birbirimize makyaj ürünleri önerirdik

Bu konuyuda konuşalım,
Makyaj ürünüde tavsiye edelim...
Siyaset ve Ülke konuşan kadın aynalara küsmüş değil ya
:34:

Kadın her yerde sesini ve kimliğini kazansın.

OLİVİA,Bir kavram karışıklığı var niyeyse konunun en başından beri düzeltemiyorum.
Dünya sıralamsında Kaçıncı ülke olduğumuzu tartışmıyoruz,Kaçıncı dünya ülkesi olduğumuzu tartışıyoruz.
Nato ile alakası yok derseniz sizinle bu konuyu tartışmaktan vazgeçmeyi tercih ederim zira :

Birinci dünya ülkesi soğuk savaştaABD ile İttifak olan devletler için kullanılır.Birinci dünya ülkeleri demokratik ve kapitalisttir.Soğuk savaşın bitmesiyle birinci dünya ülkesinin anlamı komünist olmayan tüm gelişmiş ülkeleri kapsadı.Tüm NATO ülkeleri 1. Dünya ülkesidir .1. Dünya ülkeleri 3. Dünya ülkeleri yani tarafsızlarla pozitif ilişkiler içindedirler.1. Dünya kapitalist 2. Dünya komünist olduğu için negatif politikalar izlerler.

Bu benim koymuş olduğum bir sınıflandırma değil.
Sizin bahsettiğiniz gelişmişlik istatistikleri çok ayrı bir konu,çok geniş bir yelpaze.

Benim düşünce kıstasım öyle geniş ki ...O saydığınız listeleri ezbere sayıyorum artık.Alanım bu belirtmiştim daha önce.

İsveç ve isviçre' de tarafsız olmayı tercih ettiği için artık 3. Dünya ülkesi...

Yani 3. dünya ülkesi demek sadece açlık,eğitimsizlik,gelişmemişlik değil.Taraf tutmuyorsanız kategoriniz 3. dünya ülkesi.

Biz Türkiye olarak bir tarafız.
A.B.D MÜTTEFİĞİ.
NATO ÜYESİ olarak...

Maalesef bunlar bizim refah seviyemizi yükseltmiyor ama durum bu.

Birinci Dünya ülkeyiz ama bu şartlarda yaşamıyoruz sadece bulunduğumuz taraf itibarıyla buraya layık görülmüşüz(!)
Üçüncü Dünya ülkesi değiliz , çünkü bitaraf değiliz ve gelişme gösteriyoruz.

Bunun sayfalardır anlaşılmayacak bir konu olduğunu düşünmüyorum
Oysa ben sizi çok iyi anlıyorum.

Türkiye'de o kadar çok geride kalınan şey var ki bunları sayıp bu nasıl bir gelişmişlik diyorsunuz.

Evet zaten başta eğitimsizliğimizi göz önüne alırsak iç açıcı bir tablomuz yok ama şunu bilin ki;
Türkiye'yi 3.Dünya ülkesi olarak gösterme çabasında olanlar ya bu ülkenin düşmanları ,ya islamofobi düşüncesinde olanlar;ya da mevcut hükümetin politikalarını yetersiz görenler...birde ne olacak bu ülkenin hali diye dert edinip,kendi adına hiçbir gelişmişlik göstermeyenlerin kaçış yolu.. bir de ekşi sözlükte geçer bu 3.dünya ülkesiyiz edebiyatı biz gerçekleri görenleriz sizler avunun diye diye...

Değiliz,olmayalım da değil mi?

İlerlemeyi ülkemize yakıştırmıyor değiliz hiçbirimiz değil mi?

Belki bu ilerlemeyi görmeye bizim ömrümüz vefa etmeyecek acaba bu mu hırsımız,hırçınlığımız?

Bunu daha ilk mesajımda belirtmiştim, verdiğiniz linkin ve açıklamasının ne ile ilgili olduğunu.
Dediğiniz gibi o sıralamada 1.dünya ülkesiyiz.
Sebebini de zaten kendiniz dile getiriyorsunuz fakat dünya ülkeleri sıralamasında tek uygulama ya da kıstas söz konusu değil.
Benim bu konuda ayrıca bir uzmanlığım malesef ki yok, olsun isterdim o ayrı.
Ama siz benden çok daha iyi bilirsiniz, konuyu açtığınızda neden öyleyiz ya da değilizin açıklamasını yapıyoruz.
İlk sayfanın sonlarına doğru verdiğim beyanda ise başka kategorilerde incelenen bir veri söz konusu, sıralamamız 83, yerimiz gelişmiş ülkeler arası.
Kısaca amaç ne ise yer de bir o kadar değişikiklik göstermekte.
Tek bir amacı kendime örnek alıp, biz birinciyiz çünkü tarafsız değiliz demem, diyemem.
Varılmak istenen hedef ya da ortaya konmak istenen gerçekler değiştikçe bu durumların değişiklik göstermesi çok normal.
Ben de size 'sinema'dan örnek verdim ona bakarsanız, ne kadar ciddiye alırsınız ya da değerlendirme yapar mısınız bilemem ama tüm dünya ülkeleri içerisinde bugüne kadarki en büyük sanatsal akım olan sinema da ülkemiz 3.dünya ülkesi olarak kabul edilmektedir.
Şimdi hangisi doğru diye tartışmak anlamsız, bir o kadar da fuzuli olur.
Bana kalırsa siz de doğrusunuz, ben de doğruyum.
Her ikisi de bilimsel veridir, ama ortaya konmak istenen gerçeklik ve sonuçlar bambaşkadır.
Dolayısıyla, her şey ele aldığımız konu ile ilintili olmasına karşın, sebep-sonuç ilişkilerine dayanılarak düşüncelerimizi açıklamaya çalışıyoruz.

Bunu daha ilk mesajımda belirtmiştim, verdiğiniz linkin ve açıklamasının ne ile ilgili olduğunu.
Dediğiniz gibi o sıralamada 1.dünya ülkesiyiz.
Sebebini de zaten kendiniz dile getiriyorsunuz fakat dünya ülkeleri sıralamasında tek uygulama ya da kıstas söz konusu değil.
Benim bu konuda ayrıca bir uzmanlığım malesef ki yok, olsun isterdim o ayrı.
Ama siz benden çok daha iyi bilirsiniz, konuyu açtığınızda neden öyleyiz ya da değilizin açıklamasını yapıyoruz.
İlk sayfanın sonlarına doğru verdiğim beyanda ise başka kategorilerde incelenen bir veri söz konusu, sıralamamız 83, yerimiz gelişmiş ülkeler arası.
Kısaca amaç ne ise yer de bir o kadar değişikiklik göstermekte.
Tek bir amacı kendime örnek alıp, biz birinciyiz çünkü tarafsız değiliz demem, diyemem.
Varılmak istenen hedef ya da ortaya konmak istenen gerçekler değiştikçe bu durumların değişiklik göstermesi çok normal.
Ben de size 'sinema'dan örnek verdim ona bakarsanız, ne kadar ciddiye alırsınız ya da değerlendirme yapar mısınız bilemem ama tüm dünya ülkeleri içerisinde bugüne kadarki en büyük sanatsal akım olan sinema da ülkemiz 3.dünya ülkesi olarak kabul edilmektedir.
Şimdi hangisi doğru diye tartışmak anlamsız, bir o kadar da fuzuli olur.
Bana kalırsa siz de doğrusunuz, ben de doğruyum.
Her ikisi de bilimsel veridir, ama ortaya konmak istenen gerçeklik ve sonuçlar bambaşkadır.
Dolayısıyla, her şey ele aldığımız konu ile ilintili olmasına karşın, sebep-sonuç ilişkilerine dayanılarak düşüncelerimizi açıklamaya çalışıyoruz.

Sinema diyerek yarama bastınız:34:

Ne yazık ki kültürel anlamda bulunduğumuz nokta iran sinemasından bile çok geri.
Hiç izlediniz mi bilmiyorum ama bu sinemadan örnekler,artık dünya festivallerine adını duyuran bir iki filmle muhakkak yer alıyorlar.
Ne acı ki ben Türk sinema endüstrisini ki oyunculuk hariç çok çok geride görüyorum.
Kaynaklar ayrılmıyor.
Bir ülkenin sesini duyurmanın o ülkeyi tanıtmanın ve dikkat çekmenin ne büyük ve kolay yolu oysa ki...

Konu dışı olacak ama (konu benim nasıl olsa:)) ben henüz çocuk sayılacak yaşlarını abisinin kolunda İstanbul Film Festivali salonlarında geçirdim.
Sinemanın nasıl bir büyü olduğunu ve o ülkeye kazandıracaklarının farkındayım.

Öyle bir tarihe sahibiz ki çek bir film (devlet sponsor olsun mevzu kaynak ise) ama öyle 1453 gibi falan değil...Bir daha kimse seni Araplarla karıştırmasın Türkiye olarak ama nerdeeee....

Umarım biliyorsunuz yeni normlara göre ABD de 3.dunya ülkesi oluyor :)
İsviçre, Belçika, İngiltere, Japonya bu ülkelerin gelişmişlik seviyesiyle bir tutulmak

Tersten gitmeyelim dediniz, aynı şeyleri bildiginizi ve NATO dan bahsettiniz.
Doğru sonuçta terstende gitsek başladığımız yerden de başlasak aynı sonuca varmalıyız

Gelismislik sırasında 85.ülke olmamız zaten yeterli bir aciklamadir.
Van da yaşayan bir çocukla, istanbul bebek de yaşayan bir cocuk devlet okulunda aynı kalitede egitim görebiliyor mü, saglık hizmeti, sosyal alanı var mı.
Sanayi ithalata yöneldikce.
Paramız bizim elimde olmadıkça ( 10 tane % 100 turk bankası sayalım lütfen, ziraat bankası da özelleştiriliyor yabancılara)

Biraz gercekci olmamız ve ona göre yol almamız lazım.

Sinema diyerek yarama bastınız:34:

Ne yazık ki kültürel anlamda bulunduğumuz nokta iran sinemasından bile çok geri.
Hiç izlediniz mi bilmiyorum ama bu sinemadan örnekler,artık dünya festivallerine adını duyuran bir iki filmle muhakkak yer alıyorlar.
Ne acı ki ben Türk sinema endüstrisini ki oyunculuk hariç çok çok geride görüyorum.
Kaynaklar ayrılmıyor.
Bir ülkenin sesini duyurmanın o ülkeyi tanıtmanın ve dikkat çekmenin ne büyük ve kolay yolu oysa ki...

Konu dışı olacak ama (konu benim nasıl olsa:)) ben henüz çocuk sayılacak yaşlarını abisinin kolunda İstanbul Film Festivali salonlarında geçirdim.
Sinemanın nasıl bir büyü olduğunu ve o ülkeye kazandıracaklarının farkındayım.

Öyle bir tarihe sahibiz ki çek bir film (devlet sponsor olsun mevzu kaynak ise) ama öyle 1453 gibi falan değil...Bir daha kimse seni Araplarla karıştırmasın Türkiye olarak ama nerdeeee....

Yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum tek bir yer hariç o da İran Sineması BİLE...
İran sinemasının hiç küçümsenecek bir yanı yok, hatta kadın yönetmen, senaryo yazarlarının oranlarına bakarsanız bizim ülkemizin 5, 6 mislidir.
Çok başarılı senaryolar, çekim teknikleri, yapımlar ortaya çıkarıyorlar.
Bizim ülkemizin İran Sinemasından öğreneceği o kadar çok şey var ki...
Devrim zamanından önce ve sonrasında da çok büyük sansüre tabi tutulmalarına karşın, usta sayılabilecek yönetmenler yine işlerini bırakmadan yollarına devam etmiştir ve devlete bunu desteklemekten başka bir çare bırakmamışlardır.
Keza Bollywood deyip geçmeyelim, adlarını çok sağlam şekilde duyurup, popüler kültür sinemanın temeli olan Hollywooda kafa tutuyor, bu sayede hem ülkelerini tanıtıp hem de ekonomik bakımdan fayda sağlıyorlar.
Milyoner Filmi her ne kadar Bollywood yapımı olmasa da Oscar' ı alarak hem bütün gözleri ülkelerine çevirmiş hem de bundan inanılmaz büyük bir kalkınma elde etmişlerdir.
İşte burada aslında gene o zihniyet devreye giriyor, gerçekten tek sorunumuz zihniyet!
Belki bu yüzden ben 3.dünya ülkesi olduğumuzu basa basa dile getiriyorum, bunu destekleyen örnekler sunmaya çalışıyorum, çünkü zaten 1.yiz ve bu iş olmuş dersek bu ülkede ayağını uzatıp yatacak o kadar çok insan var ki...

Son düzenleme:
Back