Japonca (Nihongo)

pofu

Karma Astrolog
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2010
15.832
19.766
evet japonca sevenler ,forumda benim gibi az da olsa japonca bilen/hiç yoktan öğrenmek isteyenler için açıyorum bu sayfayı :) arada paylaşım yaparak/öğrendiklerimizi buraya yazarak belki bişeyler elde ederiz :)
topiğimiz hayırlı olsun :)

ilk hiragana ile başlayalım her harfi buraya yazmıycam çünkü ben parça parça öğrenmiştim zaten bi anda öğrenmek imkansız gibi bişey,hadi başlayaaallııımmm :)

HIRAGANA

あ=A
い=İ
う=U
え=E
お=O

temel başlangıç harflerimiz bunlar
aynen a-i-u-e-o diye okunur
zaten japoncada harfler (bazıları dışında) yazıldığı gibi okunur :) japoncanın da kolay yanı bu olsa gerek...
evet kızlar ilk harflerimizi paylaştım :)

か=KA            
き=Kİ
く=KU
け=KE
こ=KO

が=GA
ぎ=Gİ
ぐ=GU
げ=GE
ご=GO

görüldüğü gibi k li terimlere '' yazdığımız zaman g li terimler elde ederz yani sadece k li terimleri ezberlemeniz yeterli :)

た=TA
ち=CHİ
つ=TSU
て=TE
と=TO

だ=DA
ぢ=Jİ
づ=DZU
で=DE
ど=DO

burda 'tsu' ve 'chi' farklılık gösteriyor,tsu bildiğimiz tusu diye okunuyor,chi ise çi diye okunuyor,japonca 'j' sesi yok j yerine c okunuyor yani ji=ci diye okunuyor diğerleri yine aynı
alfabede bi sıkıntı yok sadece t li terimleri ezberleyip sonra yanlarına '' işaretini eklerseniz d li terimler oluşuyor :KK70:

さ=SA
し=SHI (Şİ)
す=SU
せ=SE
そ=SO

ざ=ZA
じ=Jİ(Cİ)
ず=ZU
ぜ=ZE
ぞ=ZO

な=NA
に=Nİ
ぬ=NU
ね=NE
の=NO

は=HA
ひ=Hİ
ふ=FU
へ=HE
ほ=HO

ば=BA
び=Bİ
ぶ=BU
べ=BE
ぼ=BO

ぱ=PA
ぴ=Pİ
ぷ=PU
ぺ=PE
ぽ=PO

ま=MA
み=Mİ
む=MU
め=ME
も=MO

や=YA
ゆ=YU
よ=YO

ら=RA
り=Rİ
る=RU
れ=RE
ろ=RO

わ=WA (VA)
を=O

ん=N

bi kaç temel bişeyler yazıp konuyu şimdilik burda bırakıyorum :)

ilk kez birileri ile tanıştığınız zaman şu kalıpları kullanıyoruz :)

はじめまして わたし は (buraya isminiz geliyor ) です・
(hajimemashite vatashi va isminiz desu)
トルコ からきました・
(toruko karakimashita)
おねがいします・
(onegaishimasu)

türkçe anlamını yazıyorum:

hajimemashite=aslında türkçe de tam bir karşılığı yok slm vermek gibi bişey
watashi wa =ben
desu=isim cümlelerine eklenen kalıp,bunu kullanmak zorundayız

yani : benim adım şudur diyoruz bu cümlede

toruko:Türkiye
karakimashita:geldim

Türkiyeden geldim.

onegaishimasu=memnun oldum :)

dip not:
japonca da kelime sonlarında ki u lar okunmuyor,desu yazılır fakat des diye okunur :)

こんにちわ=merhaba
(konnichiwa)

こんばんわ=iyi akşamlar
(konbanwa)
おはようございます=günaydın
(ohayougozaimasu)

ありがとうございます=teşekkür ederim
(arigatougozaimasu)

bir de atlamış olduğumu fark ettiğim bişey:
size verdiğim alfabeler tekillerdi
birleşikler de mevcut ama ilk önce bunları ezberlemeniz gerekiyor
onları da gün içinde ekliycem buraya :)

Hiç uşenmemiş yazmışsın çok saol şuan telefondan giriyorum daha sonra katılırım aranıza

Ben de takip ederim. En azından alfabe ve bazı temel kelimeleri öğrenirsem, ilerde geliştiririm.

dili geliştirirsem japonyaya bile gitmek istiyorum. halk eğitim merkezlerinde japonca öğretiyolarmış. acaba kitap alıp evde kendim mi öğrensem videolardan vs.

Ben de takip ederim. En azından alfabe ve bazı temel kelimeleri öğrenirsem, ilerde geliştiririm.

kesinlikle tavsiye ederim,çok kolay bir dil gerçekten,türkçeye çok benziyor :)

dili geliştirirsem japonyaya bile gitmek istiyorum. halk eğitim merkezlerinde japonca öğretiyolarmış. acaba kitap alıp evde kendim mi öğrensem videolardan vs.

ben ilk başladığımda videolarla ve telefona indirdiğim programla pat çat öğrenmiştim,sonra dersini aldım,biraz öğrendikten sonra yine netten kitaptan falan devam ediyorum :) her şekilde yapabilirsin önemli olan bence kelime ezberlemek ve cümleleri kurabilmek bnce :)

おはようございます みんな さん・おげんきですか・
(ohayoo gozaimasu minna san.ogenki desu ka.)
günaydın herkese,nasılsınız? :)

japonca da ? işareti kullanılmıyor,onun yerine . konuluyor ve soru cümlesini belirtmek için cümlenin sonuna か(ka) ekleniyor :)

bi kaç temel kelime yazacağım:

はい=evet
(hai)
いいえ=hayır
(iie)
なに=ne?
(nani)
おけえ=tamam
(okee)
なん=ne?
(nan)

japonca da i ile biten kelimelerde i ler okunmaz .örenğin hai de ki i okunmaz=hay diye okunuyor

bir de benim en çok sevdiğim kelime :) söylemesi çok hoşuma gidiyor :)

そですね=öyle mi/gerçektenmi
(so desu ne)

burada ne kelimesi kısa yazılmış olmasına karşın uzatarak okunuyor ,ne diye kestirip atmıyoruz yani neeee diye uzatyrz :) ben bunu söylemeyi çok seviyorum :)

X