Ben de normalde yurt disinda yasiyorum. Ama su anda COVID yuzunden Turkiye'de kaldik. Suhan bey ile Cuma gunu gorustum. Benim protezlerimi inceledi ve zaten deforme olduklarini ve kapsul olustugunu soyledi. Birisi de yerinde donmus. Damla sekilli oldugu icin biraz belli oluyor. Eger normal Polytech protez ile ameliyatimi yaparsa, eski protezi cikartma, kapsul temizleme, ve sarkintidan dolayi meme diklestirme icin 40,000 TL dedi. Ben Polytech B-Lite istiyordum. B-Lite olursa 50,000 TL dedi. Muayene ucreti onceden soyledikleri gibi 600 TL cikti. Ben iki hafta once check-up yaptirmistim. Kan degerlerim, EKG, ve mamografi o zaman oldu. Ben ekstradan meme ultrasonu istemistim Suhan bey icin. Ayni gun yaptilar ve burada o kadar pahali degil. Ama sizin dediginiz gibi eger yurt disinda yaptirsaydim, sadece doktor uygun gorurse oluyor ve cok uzun zaman bekleme oluyor. Bu konuda Turkiye avantajli. Fakat Turkiye'de de maalesef tecrubeli cerrah bulmak zor ve secim sansi yurt disi kadar degil.
Fakat benim annemin iki kizkardesinde de meme kanseri olmustu. Bir teyzemi kaybettik kendisi benim yaslarimda iken. Diger teyzem de bir gogsunu kaybetti. O yuzden Suhan bey BRCA 1 ve 2 testleri yaptirmami onerdi kanser olasiligimi ogrenmek icin. Ileride kanser teshisi olursa protezler bosa gider ve memeleri tamamen kaybedersiniz dedi. Eger onceden kanser riskimi ogrenirsem ve yuksek cikarsa double mastektomi yaptirmamin daha mantikli olduguna karar verdik. Bu sekilde meme uclari da kurtarilabiliyor, daha sonra yapay meme ucu kullanmak yerine. Ve deformasyon daha az oluyor. Ama double mastektomi de olursa genel cerrah ile beraber yapiyor Suhan bey ameliyati. Bu durumda fiyat 70,000 TL'yi bulur dedi. Tavsiye ettikleri labarotuvar ile gorustum. BRCA 1 ve 2 testi 7,000 TL'ye yakin fiyatli. Bende Allianz sigorta var. Hastaneden doktor istegi ile yaptirmaya clisacagim. Belki bu sekilde Allianz bir kismini karsilayabilirmis. Yarin bunlarla ugrasacagim ve eksik olan bazi kan testlerini istedi Suhan bey. Onlari da tamamlayacagim. Fakat bazen BRCA testinde index kisiye, yani kanser teshisi konan aile ferdine ihtiyac oluyormus. Bir teyzemi kaybettik maalesef ve diger teyzem 85 yasinda ve evden cikmiyor COVID'den dolayi. Bu yuzden baska bir yolu olup olmadigini ogrenmem gerekiyor.
Ameliyat oncesi 4-5 gun Ankara'da kalmam gerekecek. Suhan beyin hastanesinin bitisiginde LOSEV'in oteli varmis. Orasi uygundur dedi. Veya bir Airbnb olabilir diye dusundum. Annem refakatcim olacak. Ameliyat sonrasi normal protez degisiminde hastanede 1 gun, eger double mastektomi olursa 2 gun kalmam gerekecegini soyledi Suhan bey. Sonra 10 gun kadar kontrol var. Drainler 2. veya 3. gunde cikiyor. Yani 2 hafta kadar Ankara'da kalmayi planlamam gerekecek. Ameliyat sonrasi Suhan bey 1. ayda, 3. ayda ve 6. ayda kontol etmek istiyor. Suhan bey bazi hastalarinin onceki resimlerini ve sonraki resimlerini gosterdi. Onceki hallerine gore ameliyatlari bayagi basarili gecmis diyebilirim. Lilopop veya capa kesigi ile yapilmis cogu ama izler 6. aydan sonra bayagi kayboluyor. Tabiiki kisinin cildine ve vucudun iyilesmesine bagli.
Acikcasi dusunecek cok sey var. Ben ilk olarak bu BRCA 1 ve 2 testlerini yaptirmaya calisacagim. Zaten ailemdeki kanser teshisleri yuzunden yillardir yaptirmayi istiyordum. Simdiye nasipmis demek. Yurt disinda bir arkadasim yaptirmisti iki sene once ve kanser riski %90 civari cikti. O da double mastektomi olmayi secti. Ben de cocuklarimi annesiz birakmaktansa iki gogsumu de simdiden aldirip isi bitirip unutmayi tercih ederim sahsen. Iki ameliyat bir arada yapilmis olur. Ama fiyatlar cok ucuk tabiiki. Taksit yapmiyor Suhan bey kendi ucreti icin, ama hastane ile birseyler belki ayarlanabilir dedi.
Neyse, benim durum bu :) Dusunecek cok sey var. Size de bol sans diliyorum. Bu COVID gercekten herseyi alt ust etti hepimiz icin. Yeni bilgi aldikca burada guncelleme yapacagim.