kızlar bu konuda araştırma yaparken nette bir doktorun yazısına rastladım , yazıda ısırganın faydalarından bahsediyor ama sonra da kimlerin kullanmaması gerektiğini söylüyor.. aynen yapıştırıyorum
Dikkat!: Menopoz dönemindeki bayanlar
Menopoz dönemine girmekte veya girmiş olan bayanların ısırgan tüketiminden ve ısırgan küründen uzak durmaları gerekir. Isırgan, östrojen hormonunun üretimini baskılama (inhibe etme) gücüne sahiptir. Başka bir ifade tarzıyla, ısırganın östrojen hormon üretimini yavaşlatma gücü vardır. Menopoz dönemine girmekte olan veya girmiş olan bayanlarda östrojen hormon üretimi zaten yavaşlamaktadır. Bu durumda birde ısırgan tüketimi veya kürü uygulandığı taktirde, östrojen üretimi daha da fazla inhibe edileceğinden, yani, daha da az üretileceğinden, menopoz dönemindeki bayanların şikâyetlerini artırıcı etkisi olacak demektir.
Kısaca, ısırgan tüketimi veya ısırgan kürünün uygulanması menopoz dönemindeki bayanlar için kontra endikedir (ters etkili, zıt etkili) . Östrojen dengesi ile kalsiyum dengesi adeta iki kardeş gibidir. Menepoz döneminde üretimi azalmaya başlayan östrojen hormonu, kemiklerden kalsiyumun atılmasına neden olur.
yani ısırganın östrojen hormonunu azalttığını söylüyor, eğer öyleyse nasıl göğüs büyütüyor anlamadım ben. çünkü bildiğim kadarıyla göğüs büyümesi östorjenle ilgili bir durum. siz ne dersiniz bu konuda bir bilginiz varmı??