• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi İstikrarlı olmak yetiyor bence...

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

Teletubby

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
16 Ekim 2009
410
6
0
İstanbul
Daha önce kızımın tuvalet alışkanlığı ile ilgili bir forum açmıştım.
Kızım çok küçükken (6 aylıkken) tuvalet olayını çözmüştü ancak ben bezini açtığımda onu tuvalete oturttuğum zaman yapıyordu, diğer zamanlarda ise bezine doğal olarak. Bebekliğinden beri yaşadığı egzama sorunu onun bir an önce bezden kurtulması gerektiğini hatırlatıyordu bana.
İlk önce bir lazımlık aldık ve ingilizceden esinlenerek ona poti ismini koyduk. Sonra halıların hepsini kaldırıp yıkamaya gönderdim. Bir pazar günüydü. (Bu zaman zarfında popoya hiçbirşey giydirmedim.) Potimize oturduk ama hemen kalkmak istedik. Kalktık 2 tur attık sonra gene oturttum. O kalktı ben oturttum. Bunun adı ister kararlılık olsun ister zorlama. Çişinin ne demek olduğunu biliyordu sadece yapmak istemiyordu. İlk 3 gün bu şekilde devam etti, bazen yere işedi bazende kakasını yaptı. 3. günün sonunda salonun ortasında olan potiye gidip oturdu ve inanamadım çişini yaptı ve "yaptım" dedi. 1 ay boyunca kazalarımız oldu ama arada olur öyle şeyler. Şimdi asla altımıza kaçırmıyoruz maşallah. Kızım tam 20 aylıktı şimdi 22...
Eğer çabuk vazgeçersek onlar bunu bir oyun gibi görüyorlar sanırım. Yani annem zora gelince vazgeçti oluyor. Bu arada tuvaletimiz gelince poti diyoruz. Artık kendisi bu sorunu halletti ya, şimdi oyuncak bebeğini alıştırıyor tuvalete:)

merhaba senin yazını kaçırmışım demekki görmedim yeni farke ttim
şuan bende bu durumdayım iki tane erkek bebekl ugraşıyorum

lazımlık almadım çünkü biliyorum kullanmayacaklar oyun oynayacaklar onunla o yüzden gerek görmedim

tuvalete gidiyoruz bekleliyoruz yapmıyorlar çıkınca yapıyorlar
bugün iki kez kaka yaptıar birr kez olmak üzere halının üzerine ama biliyorlarki yapılmaması gerekiyor aglıyorlar yapınca

gece gündüz olayna gelince şimdi çocugun önvce çişi bilmeis laızm ki gece kakınca yapsın
o yüzden ben biraz gündüzü pekiştirip sonra geceye geçme düşüncesindeyim

umarım kolaylıkla atlatabilirim bende siizn gibi

Sevgili arkadaşım, benimde çocuğum onu oyuncak görüyordu ama diğer yandanda ne için olduğunu biliyordu. Kafasına geçirdiği günlerde oldu ama o zamanlar siftah yapmamıştı:)))...
Klozetten korkabiliyorlar, sen eminimki klozet adaptörü almışsındır ama genede beni dinle birde lazımlık al. Halıları kaldır bence, birde popoları açıkta bırak ve lazımlığıda salonun ortasına koy. Yani ben böyle yaptım canım. Allah yardımcın olsun.

Bizim doktorumuz 16 aydan sonra yavaş yavaş başlamamızı önerdi ki başladık.Şimdi kakayı söylüyor ama yaptıktan sonra:)
Şimdi başlarsak en geç 2 yaşında söyler demişti.
sizinki kararlılıktan çok bence zorlama olmuş ama ters tepmemiş.Ters tepebilir korkabilir yapayabilir yada sürekli altına yapan bir çocuk da olaabilirdi ki uzmanlarda bu şekilde yorumluyor..
Ben açıkçası zorlamaya cesaret edemem psikolojisinde yaratacağı tahribatı göze alamam bu anlamda en yakın örnek eltimdir.Eğitimli,şu an da 3.üniv.yi açıköğretimden okumasına(bu bölümde felsefe) kamudada üst mertebede görev yapmasına karşın kararlıyım mantığıyla hareket etti büyük oğlu 9 yaşında,küçük oğluda 6 yaşında gece hala altlarına kaçırma sorunları var.Pedagogla görüştüklerinde bunun çişe alıştırma dönemiyle ilgili olduğunu söyledi.Şimdi çok pişman ama ne çare...
Ben doktorumuza söylediğimde bunu bana 16 ayın birden başlamak için değil yavaş yavaş başlamak,çiş,kaka ve tuvalet kavramını öğrenmesi açısından gene yavaş yavaş en uygun ay olduğunu söyledi ki özelliklede belirtti ama sakın lütfen zorlamayın diye..
Bizde klozete kapak aldık,ara ara oturtuyorum çiş var mı annecim diyorum çiş diyor ama yapmıyor biraz duruyoruz filan ama tuvalet kültürünü öğrenmesi açısından hadi yıkayalım diyip yıkayıp kurulayıp bezliyorum tekrar..

Çocuğunuz daha 2 yaşına bile varmadan halletmişsiniz. Ama istikrar değil bunun adı zorlama... Umarım ters tepmez...

Anlamıyorum annelerin tuvalet eğitimi konusunda bu kadar aceleci davranmalarını.

Çocuğunuz daha 2 yaşına bile varmadan halletmişsiniz. Ama istikrar değil bunun adı zorlama... Umarım ters tepmez...

Anlamıyorum annelerin tuvalet eğitimi konusunda bu kadar aceleci davranmalarını.

Bende öyle düşünüyordum ama 2 yaşından sonra geç kalanların ve çocuğun lazımlığa yada klozete oturmak istememesi gibi davranışlarını gördükçe ve doktorumuzda söyleyince 2 yaşından önce eğer çocuk hazırsa başlanmalı diyorum.ama zorlama olmadan psikolojisine zarar vermeden.

ben bu işe iki gün önce başladım ama ışık yok ve çocuklarım eskiden beze yaptıgını söylüyorlardı şmdi çiş yapmaktan korkuyorlar daha fazla zorlamamaya karar verdim

Eğer ben böyle yapmasaydım çocuğum hala cildi yara bere içinde gözümün önünde acıdan ağlar olurdu. Götürdüğüm iki profda onun tek çaresi bezden kurtulmak diyordu. Çocuğum zaten uyurken tuvaletini asla bezine yapmıyordu. Zaten bu da bazı adımlar için hazır olduğunu gösteriyor.
Onun tuvaletini yapması için bir adım atmak gerekiyordu ve bende bunu ona sağladım. Pişmanmıyım? Asla...Aksine çok mutluyum. Ters tepmedi, zaten ters tepecek kadarda psikolojik baskı uyguladığıma inanmıyorum. Bu benim kızımın sağlığı için uyguladığım yöntemimdi ve ben başarılı oldum.
Saruboceq arkadaşım eğer çocuğu çok boş bırakırsan bu sefer benim arkadaşların çocuğu gibi 4-5 yaşında istikrarla altına yapmaya devam eder. Geçende bir çocuk doktoru konuşuyordu, o da aynen bu şekilde "çok fazla boş bırakmamız gerekiyor, (aa yapar aa eder diye beklemeyelim)" diyordu.

DepresifPolyanna arkadaşım şimdi anlamışsındır inşallah sebebimi.

Çocuktur elbette hareketlidir, oturakta dakikalarca beklemeyecektir. Benimki öyle, oturuyor bi sn sonra kalkıyor. Ben de tekrar otur canım hadi diyorum. Elinden tutup oturtuyorum. Bunda bir zorlama görmüyorum. Sizce bu bir çeşit zorlama mı? O kalkıyor ben oturtuyorum birkaç defa. Ama daha ufak diye tam başlamadım. Yavaş yavaş öğretiyorum. Gerçekten şaşırdım ama sizce bu zorlama mı? Çünkü zorlamayla yaptırmayı ben de istemem.

Çocuktur elbette hareketlidir, oturakta dakikalarca beklemeyecektir. Benimki öyle, oturuyor bi sn sonra kalkıyor. Ben de tekrar otur canım hadi diyorum. Elinden tutup oturtuyorum. Bunda bir zorlama görmüyorum. Sizce bu bir çeşit zorlama mı? O kalkıyor ben oturtuyorum birkaç defa. Ama daha ufak diye tam başlamadım. Yavaş yavaş öğretiyorum. Gerçekten şaşırdım ama sizce bu zorlama mı? Çünkü zorlamayla yaptırmayı ben de istemem.

Bazı arkadaşlar bunu zorlama olarak görebilir ama ben çocuğumu döve döve veya illa oturacaksın diye oturtmadım. Oturmasını istedim o da oturdu. Zaten bu yaşta bir çocuğa zorla birşey yaptırmak mümkün değil.

ben kızımı hiç zorlamadım 2yasına geldıgınde yavaş yavaş sen büyüdun abla oldun ayy bez hiç guzel degıl dedım lazımlıgı tuvalete koydum otur dıye zorlamadım bazen oturma odasına tv karsına oturdu ben tuvaleteyken yanıma gelmesıne ızın verdım ben lazımlıga oturdum tabı yapmadım tuvaletımıbilmiyorumkismile ben korkutmadan üstune gıtmeden yavas yavas hazırladım bırgun sabah uyandıgında ben abla oldum bu pis dedı attı bezi ogunden sonrada hiç bez tutmadım altına 2kez altına kacırdı gecede tutmadım yataga yatak pedi serdim hiç gece altına yapmadı tuvalete alışmamız kolay oldu nasıl olsa ögrenecek ustune gıtmemek lazım ters tepiyor yoksa inat ediyorlar

bende bıraktım artık yeter deidm ama bu sabah deniz anne kaka diyerke elmden tuttu götürüdü beni wc ye şimdi bırakmanın dahada kötü olacagını düşünüp devam eidyoruz şimdilik
kayrayı bıraktım önce denizle devam eidyorum şimdilik

benim kızımda şuan 20 aylık 18 aylıkken doktorumuz 2 yaş çocuğu gibi henüz erken ama siz yinede eğitime başlayabilirsiniz dedi ama ben pek hazır deildim sıcaklar falan şimdi havalar iyi olunca başladım bugün 3. günümüz bencede istikrar çok önemli ilk iki gün çok yoruldum 1 kere tuvaleteyse 5 kere başka yere yaptı ama bugün daha iyiyiz toplam 5 kere yaptıysa 3ü tuvalete ikisi dışarı ama yaptığının farkında yapıyo ve sesleniyo kakada bi icraat yok geldiğini hissediyo fakat oturunca psikolojik kaçıyo heralde kalkınca külotuna yapıyo henüz geceleri bağlıyorum önce gündüz öğrensin die düşünüyorum sen nasıl yaptın geceyi

Arkadaşım, ben gündüzle beraber geceyide aynı anda kestim. Bazı çocuklar malesef gündüz tuvalete gitselerde gece alt ıslatmaya devam ediyor. Sende istersen sıvı geçirmeyen alezlerden alıp altını açık bırakıp denemeye çalış. Eğer cesaret edemezsen gündüz tamamen yapmayı kestiğinde gece altını aç. Çocuğu gece çişe kaldırmanı tavsiye etmem kendisi çişi olup uyanmadıkça. İnşallah çok kısa sürede sonuç alırsın arkadaşım. Haberdar et...

Arkadaşım, ben gündüzle beraber geceyide aynı anda kestim. Bazı çocuklar malesef gündüz tuvalete gitselerde gece alt ıslatmaya devam ediyor. Sende istersen sıvı geçirmeyen alezlerden alıp altını açık bırakıp denemeye çalış. Eğer cesaret edemezsen gündüz tamamen yapmayı kestiğinde gece altını aç. Çocuğu gece çişe kaldırmanı tavsiye etmem kendisi çişi olup uyanmadıkça. İnşallah çok kısa sürede sonuç alırsın arkadaşım. Haberdar et...

gece çok çiş yapıyo yani sabah kalktığımızda bezi dolu oluyo o yüzden gündüz iyce alışsın geceyi öle başlayim diorum herkes gece saat kur kaldır o uyanmaz dio ama...

Bir arkadaşda çocuğunu her gece 12 de kaldırıyordu ve birkaç saat öncesinden su vermeyide kesiyordu. Birgün bu konuda bir uzman ona dedi ki "normalde bir insan gece uyuduğunda onun beynine idrarı yapmasın diye sinyal gidiyor ve sen bu çocuğu gece kaldırarak onu tembelliğe alıştırıyorsun. Biliyor ki sen onu gece kaldıracaksın. Beynine izin vermiyorsun kendi kendine komut versin. Ayrıca su vermeye devam edeceksin ki bu ona alıştırma olsun ve vücut bunu benimsesin."...... Gerçektende arkadaş bunları yapmaya başladı ve 10 günün 8 gününde ıslak uyanan çocuk bu durumdan sonra zamanla 10 günde 1 ıslak kalkmaya başladı ve daha sonrada tamamen kesti.
En iyi bildiğin yol kendi bildiğin yoldur demeyide ekliyorum arkadaşım...

merhaba , gece sonra bıraktıyım diodum ama sanırım onada başlıycam yani en azından onuda gündüz yaptığım gibi bi hafta süre tanıycam gündüzü dün 5.gündü ve gayet iyiydik geceyede neden karar verdin dersen bu sabah bezi temizdi gece çişini sabah kalkınca wcye yaptı daha önce olmamıştı böle

Back