hangi hastaneyi arasam ve doğum fiyatlarını sorsam isteğe bağlı sezaryen ücretini de konuşmanın sonuna ekliyorlar. güvendiğim bir doktor bebeğin eşi aşağıda olduğu için normal doğum yapamayabilirsin, hem bebekte hem annede kanama olabilir demişti. son iki aydır gittiğim bir doktor ise normal doğum yapabilirsin, bebeğin eşi o kadar da aşağıda değil demişti. sezaryene hazırladım ve şartladım kendimi, hem annemin hem teyzemin doğum süreçleri gerçekten çok zorlayıcı olduğundan eskiden beri korkardım. benim doktorum da sağlık bakanlığı sezaryene elini uzattı, ama benim için bi sakıncası yok, kendini şartlamışsan ve daha rahat olacağını düşünüyorsan sezaryen yaparız demişti. kısacası böyle bi yasak getirmeye kimsenin hakkı yok. doğruyu, yanlışı, seçenekleri olumlu ve olumsuz yönleriyle hastaya anlatıp hastanın kendi kararını kendinin vermesi lazım. normal doğumda anneyle doktor arasında ciddi bi bağ olması lazım, verilen komutları annenin eksiksiz yapması lazım. 10 cm açılmadan sonra iş sadece anneye düşüyor, doğru duruşta ıkınması lazım, stresi olan, korkuları olan bir anne adayı nasıl verilen komutları doğru algılayıp eksiksiz yapabilir. anne stres yaparsa bebek de stres yapabilir. bebek kakasını yapıp onu yutabilir. vs... yok illa yasaklarız diyorlarsa bakanlar gelsin kendisi doğursun benim yerime.