Diyet
Her Pazartesi başlayıp,diğer Pazartesi’yi görebilme ümidiyle yola çıkılan,bayanların büyük bir kısmının
5 harfli kabusu. Yanlışın da başladığı ilk kelime.
Öncelikle bilmemiz gereken en önmeli şey; biz insanlar beslenirken, karbonhidratlardan, yağlardan,vitaminlerde,minerallerden,su’dan
ve proteinlerden yararlanırız. Sağlıklı beslenme yasalarında bunlardan asla fedakarlık edilmez. Vücudun kusursuz işleyişi için bu piramidin
hiçbir kademesinden taviz verilmemelidir. Önemli olan bu ana grupların kendi arasında dengeli olmasına ve hangi protein, hangi karbonhidrat,
hangi yağın seçileceğine dikkat edilmesidir. İşte çoğu kişinin diyet, bizlerin ise sağlıklı beslenme olarak adlandırdığı tanım budur..
Bu sebeple yazılarımda ‘diyet’kelimesi yerine ‘kilo verme’ ve ‘sağlıklı beslenme’ kelimelerini kullanmayı uygun buluyorum.
Şimdi Kilo verme yolundaki öncelikli adımları inceleyelim ;
ÖNCE KARAR VERME, İRADE, ZİHİNSEL HAZIRLIK
Sağlıklı beslenmeyi,diyet kelimesi arkasına saklayıp eziyetleştirmeye çalışmak psikolojik baskıdan öte birşey değildir.
Zira sağlıklı beslenmek,ideal kiloya kavuşana kadar uygulanıp,daha sonra terk edilecek bir hobi değildir .
Sağlıklı beslenmek yaşam tarzıdır,bunu stiliniz haline getirip,prensipleştirmelisiniz. Bunun önceliğide yaşam tarzınızı değiştirmekten geçer.
Kilo vermedeki en önmeli etken ‘irade’ dir.. İrade ve beslenme alışkanlığınız arasında dokuyacağınız mekik,sağlıklı yaşamınızın belirleyici unsuru olacaktır.
Kilo vermeye,psikolojik olarak hazır olmak;buna karar vermek en önemli etkendir.
PAZARTESİ’Yİ BEKLEMEYİN
Kilo vermek için danışan üyelerimizden de uygulamalı olarak gördüğüm tez;Pazartesi gününü milat bilerek başlanan sağlıklı beslenme yolculuğunun
genel olarak birkaç gün devam etmesidir.Zira, ilk 2-3 gün motivasyon iyi olduğu için güzel başlayıp;haftasonu bu istek giderek düşmeye başlıyor.
Buna değişen haftasonu programları,arkadaş gezmeleri ve misafirliklerde eklenince olumsuz sonuç kaçınılmaz oluyor. Tavsiyem; sağlıklı beslenme
marotonunuza haftasonuna en yakın günler; Çarşamba-Perşembe gibi başlamanızdır.
‘BEN ZAYIFLAYACAĞIM’ DEĞİL; ‘BEN ….. KİLO OLACAĞIM’
Ucu tamamen açık bir istektir,’ben zayıflayacağım’ demek. Kararınızı verdikten sonra yapmanız gereken :HEDEFİ BELİRLEMEK..
Ulaşmanız gereken ideal kiloyu kendinize söyleyin.Bunu sesli bir şekilde tekrarlayın. ‘Kilo vereceğim’ ya da ‘zayıflayacağım’
kelimesi genel bir tanımdır. Özelleştirin. Bu yolculukta aitlik hissedebilmeniz için belirlediğiniz rakamı duyun ve görün.
Hatta bu rakamı bir kağıda yazıp buzdolabınızın üzerine magnetlemeniz,ufak kaçamaklarınızda da sizi uyarıcı bir yöntem olacaktır.
Hedef belirlendikten sonra er ya da geç ulaşacağınızı unutmayın.
KİLOLARI 3 GÜNDE ALMADINIZ,3 GÜNDE VEREMEZSİNİZ…
Hergün tartılmalar, ’’4 gündür 1 kilo bile vermemişim ‘’sitemleri,ve birkaç günde ulaşılmaya çalışılan fit bir beden….
Kimse 1 haftada 10 kilo alamayacağına göre,1 haftada da bu kadar kilo vermeyi ve hemen fit bir vucut sonucu görmeyi hedeflememeli.
Gerçekçi,iradeli ve sabırlı olmalısınız.. Yemekten zevk aldığınız besinlerden ödün verdiğiniz için,vucudunuzun hemen sonuç vermesini
beklemeniz haksızlık olur.Sabredin,hedefinizi belirleyin ve vazgeçmeyin. Sonucu mutlaka alacağınızı göreceksiniz.
SPORSUZ ,SAĞLIKLI SONUÇ ALAMAZSINIZ
Spor; gerek kilo verme,gerekse sağlıklı yaşam adına olmazsa olmazdır. Kilo vermeye çalışan kişiler düzenli spor yaptığı takdirde,
egzersizle harcayacağı enerji sayesinde katı kısıtlamalara gitmek durumunda kalmazlar.
Bu şekilde daha planlı ve daha medeni bir kilo verme dsiplinine girmiş olursunuz.
‘Zamanım yok’’, ‘çalışıyorum’, ‘çeşitli rahartsızlıklarım var spor yapamam’ tarzında bahaneler ardına saklanmak doğru değildir.
Kendinize ayıracağınız mutlaka bir 30 dk vadır,yeterki isteyin.Çalışmanız spor yapmanıza engel değildir. Ve her rahatsızlığınıza alternatif
bir spor branşı mutlaka vardır. Bir antrenöre danışmanız yeterli.
SİNEM YILDIRIM
Spor Koordinatörü ve Beslenme Danışmanı
Diyet