• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İşsiz avukatın yardım çığlığı

avukatlar bu kadar düştü mü ya.. ben öğretmenim bi tek öğretmenlikler bu kadar düştü sanıyordum.. eşim de mühendis o da mühendisliklerin çok düştüğünü söyler.. ülkedeki her meslek böyle galiba 😳 konu sahibi aza çoğa bakmadan bi yerden başlamak zorundasınız umarım her şey güzel olur sizin için..

Durum bu kadar kötü mü ya?
Tanıdığım avukatlar çok iyi durumda..
Avukatlıkta sürekli işsiz olan kimse olmaz ki..
En kolay iş bulan meslek ondan çok popüler..
O yüzden parası olan şak diye özelde hukuk okuyor.

Davulun sesi uzaktan hoş geliyor

Kolay iş bulmak diye bir şey son 20 yıldır yok

Evet eskiler öyleydi ama şimdi yok maalesef

Biz girdiğimizde dahi iş bulmak zordu

Yahut büronuz olsa da hem iş gelmesi hem de tahsilat önemli

Örneğin anlaşmalı boşanma davasında 9500 tavsiye edilen asgari ücret

Şimdi asgari ücretle çalışan birinden bu paranın tahsili mümkün mü tabii ki alınamıyor bu miktarlar

Çıkarıp 10000 verebilecek kişi bulduğunda ise şehirdeki binlerce avukattan hangisine gideceği belirli değil

• Beğen
Reactions: 000
Merhabalar. Burayı fikir alma açısından fazlaca kullanıyorum ve bir sorunum olduğunda da güzel fikirler gelebiliyor.
2018de hukuk fakültesinden mezun oldum. 2019 sonuna doğru stajımı bitirdim ve ruhsatımı alarak resmi bir avukat oldum. Ama nereden bilecektim bu tünelin iyi bir yere çıkmadığını...
Covid sebebiyle daha da ne yapacağımı bilmez haldeyim. Bir avukatın yanında Sgklı bir şekilde çalışmaya yanaşmazdım şartları pek insancıl değil diye piyasa o kadar kötü ki onda bile artık başvursam geri dönüş sağlayamıyorum
Şirketler 5 yıl deneyim arıyorlar. Kpssyi de denedim ama o kadar düşük ki kurum avukatı atama sayısı 95lere dayandı puanlar. Atanabilmem mümkün değil. Bankalara cv bıraktım ne dönüş var ne alım duyurusu sınav vs.
Ofisimi açsam karantina dolayısıyla herkes kötü halde ben müvekkil kimi bulucam da kimden paramı tahsil edicem. Hepsi soru kafamda.
Evimden öbür meslektaşlarıma da hem yardım hem de cebime azcık para olsun diye tevkil olarak duruşmalarına gidiyordum ona da e-duruşma diye internetten duruşma getirmişler. Neyi denesem olmuyor mesleğimi icra edemiyorum... Neye elimi atsam kurumuş gibi hissediyorum.
En son elimdeki iki kuruş parayla kripto para şeklinde borsaya girmeyi kafaya koydum çaresizlikten 100 liram 150 lira olur belki diye. Ama pek de anlamadığımdan elimdeki de batmaz inşallah diyorum.
Durumum bu şekilde. Bu depresif zamanlarımda bir kişi bile bana umut olursa çok mutlu olurum. Teşekkür ediyorum...
Merhabalar, sizi çok iyi anlıyorum ben de avukatim. Bence bu psikolojiden kurtulmak için artık iş şartları vs düşünmeden bir avukatın yanında bağlı çalışmaya bakın. Hem biraz elinize para geçer, hem de iş tecrübesi kazanirsiniz. İnanın kimse kolay şartlar altında çalışmıyor. Ben de 2018 kpssye girmistim. 90 aldım bir kuruma atandım. Sizin yerinizde olsam hem bulabildiğim en uygun yerde çalışır hem de 2022 kpss için (2020de girdiyseniz puanınız yeterli değilse ) güzelce çalışırdım. Allah yardimciniz olsun.

Anlattiklariniz cok doğru ve gercekten cok üzücü.
Ben avukatım, acikcasi calisma hayatini sevmiyorum. Evde cocugumu buyutuyorum.
Esimin kendine ait ofisi var. Öncesinde turkiyenin en unlu 10 hukuk burosu arasinda diyebilecegim bir yerde çalışıyordu. Sonra ayrıldı ve 2 ortak bir ofis açtılar. Darbe oldu o hafta. Cok uzun sure işler cok cok kotu gitti.
Arkadaşıyla da uzun vadede fikir ayrılıklarına düştüler ve esim tek basina ofisini açtı.
Simdi yaninda 2 avukat çalışıyor. Yeni mezun, stajini bitirmis avukatlar dilekce bile yazamiyor. O kadar üzücü ki. Bir adliyeye gönderiyorsunuz 5 saat gelmiyor, telefonlarina bakmiyor. Sorumluluk sahibi insan bulmak coook zor. Müvekkilleri arayip gereksiz para isteyenler mi dersiniz, dosyalarin icinden para calanlar mi dersiniz. Hepsini yaşadık.
Artik işi bilmesini gectik, sadece guvenilirlik ariyoruz. O zaman da isi ona anlatana kadar amaan ben yaparim diyoruz cunku lise mezunundan farksiz.
Inanin işveren olmak da cok zor.
Pes etmeyin, parasina bakmayin bir yerde çalışın ki o aradıkları 4 5 yıllık tecrubeye erisebilesiniz. Bunu is ogrenmek icin yapmalisiniz.

Merhabalar. Burayı fikir alma açısından fazlaca kullanıyorum ve bir sorunum olduğunda da güzel fikirler gelebiliyor.
2018de hukuk fakültesinden mezun oldum. 2019 sonuna doğru stajımı bitirdim ve ruhsatımı alarak resmi bir avukat oldum. Ama nereden bilecektim bu tünelin iyi bir yere çıkmadığını...
Covid sebebiyle daha da ne yapacağımı bilmez haldeyim. Bir avukatın yanında Sgklı bir şekilde çalışmaya yanaşmazdım şartları pek insancıl değil diye piyasa o kadar kötü ki onda bile artık başvursam geri dönüş sağlayamıyorum
Şirketler 5 yıl deneyim arıyorlar. Kpssyi de denedim ama o kadar düşük ki kurum avukatı atama sayısı 95lere dayandı puanlar. Atanabilmem mümkün değil. Bankalara cv bıraktım ne dönüş var ne alım duyurusu sınav vs.
Ofisimi açsam karantina dolayısıyla herkes kötü halde ben müvekkil kimi bulucam da kimden paramı tahsil edicem. Hepsi soru kafamda.
Evimden öbür meslektaşlarıma da hem yardım hem de cebime azcık para olsun diye tevkil olarak duruşmalarına gidiyordum ona da e-duruşma diye internetten duruşma getirmişler. Neyi denesem olmuyor mesleğimi icra edemiyorum... Neye elimi atsam kurumuş gibi hissediyorum.
En son elimdeki iki kuruş parayla kripto para şeklinde borsaya girmeyi kafaya koydum çaresizlikten 100 liram 150 lira olur belki diye. Ama pek de anlamadığımdan elimdeki de batmaz inşallah diyorum.
Durumum bu şekilde. Bu depresif zamanlarımda bir kişi bile bana umut olursa çok mutlu olurum. Teşekkür ediyorum...
Ben de avukatım. İstanbul'da birine bağlı olarak avukatlık yapmak resmen eziyet olduğu için kamuya ve hâkim savcılık sınavlarına yöneldim. 2020 Kpss puanım var onunla atanmayı bekliyorum. Özel sektör bir anda düzelemez maalesef, size tavsiyem 2022 Kpss ye çalışmaya başlayın yavaş yavaş. O sırada bir yere girecek olursanız en azından sınav konularının bir kısmını bitirmiş olursunuz.

avukatlar bu kadar düştü mü ya.. ben öğretmenim bi tek öğretmenlikler bu kadar düştü sanıyordum.. eşim de mühendis o da mühendisliklerin çok düştüğünü söyler.. ülkedeki her meslek böyle galiba 😳 konu sahibi aza çoğa bakmadan bi yerden başlamak zorundasınız umarım her şey güzel olur sizin için..
Hic bir meslegin sayginligi kalmadi inanın.
Eskiden bir avukat, bir doktor deyince insanlar ciddiyetle yaklasirdi. Simdi gece 11de, pazar sabah 8de ariyorlar avukatları. Hic bir aciliyeti olmayan konularda..
Ozel hastanelerde hastalar doktorlari azalıyor.
Eskiden eti senin kemigi benim deyip ogretmenlere teslim edilirmis cocuklar. Simdi oyle saygisiz yetistiriyorlar ki, cocuk hem ogretmenin uzerine yuruyor,hem de aile kendi veremedigi terbiyeyi ogretmen versin istiyor

2019da mezun oldum daha yeni stajı bitirdim ruhsat aldım.iş aramaya fırsat bile bulamadan,sapasağlam doktor babam coronadan daha 60 yaşında bile değil vefat etti.kısacası beterin beteri vardır,piyasa kötü ama iş bulunur önemli olan can sağlığı.illa işe ihtiyaç varsa mecbur birkaç yıl bağlı olarak çalışacağız seçme lüksü olmayacak.benim stajımda güzel geçmedi yarısı koronaya denk geldi zaten. Allah belamı verdi bu yıl.en azından sizin staj dönemi güzel geçmiştir korona yoktu o zaman.
Başınız sağolsun Allah önünüze güzel kapılar açsın inşallah. Hepimiz adına da bol sabır.

Öncelikle yeni mezunsunuz ve durun bakalım yahu bu ne bıkkınlık, ben mezun olalı 7 sene geçmiş daha bıkmadım nerede açık kapı var nereden ne alırım kafasındayım.
Önce az çok demeden ahlaklı bir avukatın yanına girin. Benim ilk iş tecrübem kötüydü, avukatın da her meslekte olduğu gibi işini dürüstçe yapanı var yapmayanı var, ben yapmayanında çok da dayanamadım en son verilen işi yapamayacağımı söyledim ve ayrıldım.
Noterlik başvurusu yapın, benim ilk yaptığım bu olmuştu, sıra gelmesine 30 yıl var diyenlere de hiç aldırmıyorum. Türkiye'de düzen her an değişebilir, sıralama ölçütü yerine sınav ölçütü gelebilir veyahut sırada ilerlemenin sınavlı bir yolu açılabilir. Hakimlik sınavlarına kafayı çok takmamanıza sevindim zira ben takmış mülakatı geçemedikçe de kafayı bozmuştum.
Bunun dışında girilebilecek çok sınav var, kpss ile illa ki kurum avukatı değil başka meslekler de yapabilirsiniz, alan sınavıyla uzmanlık da olur. Arada ziraat bankası ve halk bankası sınav açıyorlar, bunları takip edin. Seçim müdürlüğü, icra müdürlüğü sınavları oluyor bunları takip edin.
Kurum düşünmüyorsanız ya sigortalı çalışan olacaksınız ya ortak olarak güvendiklerinizle büro açacaksınız ya da altından kalkarım deyip kendi büronuzu açacaksınız. Büro açtığınızda ilk seneler çok bir şey beklemeyin ha ama kısmetli arkadaşlarımız da oluyor ilk seneden evini alabilen... Belki kısmetiniz açıktır şansınızı deneyin.
Ben bir de ek olarak yüksek lisans yapıyorum. ALES ve YDS iyiyse ortalamanızın düşüklüğü çok da etkilemiyor.
Not : Homeofis düşünmeyin, ben denedim bizim meslekte olmuyor.

Maalesef kendş meslekteşlarımız mesleğe yeni başlayan avukat arkadaşları nasıl daha iyi sömürürüm derdinde oldukları için böyle korkular duymamız normal.
İlk çalıştığım yerde hergün 1 saatlik yol gidiyordum staj dönemimde yaklaşık bir seneye yakın çalıştım.İstanbulda yaşıyorsanız bilirsiniz beni gün içinde bostancıdan kemerburgaza gönderdiği olurdu ve 1 kuruş para vermedi.Zaten saolsun avukatlık kanunumuz yasakladığı için sgk lı çalışmayı ya kabul edeceksin ya da çekip gideceksin.Şuan durum ne bilmiyorum yeni düzenlemeleri.
Sonra ikinci çalıştığım yerde çok rahattım maaşım gününde yatardı bu defa patronumun sarkıntılığı sebebi ile işimden ayrıldım.Ben o dönemde orda çalışırken maAşım 3.500 idi.Ama çevremdeki arkadaşlarım 2.000 liraz zor alıyordu. Ruhsatnamalerini alıp avukat olmalarına rağmen.
Sonra ordan ayrılınca uzun bir süre avukatlıktan soğudum yaklaşık 1.5 yıl çalışmadım.Şimdi nişanlımın şirketine danışmanlık veriyorum.Danışmanlık dediğimde sözleşmeşleriniz düzenliyorum gerekirse muhasebeye bile bakıyorum ama kafam rahat.
En azından 3 kuruş maaş verecekler diye akşama kadar adliye köşelerin saygısız kalem çalışanlarına dil döküp icralarda memurlara laf anlatmaya çalışmıyorum.Bu da mesleğin kanayan ayrı bir yarası ama neyse uzun oldu uzatmayayım.
Mesleğine tüm azmi ile devam eden arkadaşlarıma başarılar dilerim.

Öncelikle yeni mezunsunuz ve durun bakalım yahu bu ne bıkkınlık, ben mezun olalı 7 sene geçmiş daha bıkmadım nerede açık kapı var nereden ne alırım kafasındayım.
Önce az çok demeden ahlaklı bir avukatın yanına girin. Benim ilk iş tecrübem kötüydü, avukatın da her meslekte olduğu gibi işini dürüstçe yapanı var yapmayanı var, ben yapmayanında çok da dayanamadım en son verilen işi yapamayacağımı söyledim ve ayrıldım.
Noterlik başvurusu yapın, benim ilk yaptığım bu olmuştu, sıra gelmesine 30 yıl var diyenlere de hiç aldırmıyorum. Türkiye'de düzen her an değişebilir, sıralama ölçütü yerine sınav ölçütü gelebilir veyahut sırada ilerlemenin sınavlı bir yolu açılabilir. Hakimlik sınavlarına kafayı çok takmamanıza sevindim zira ben takmış mülakatı geçemedikçe de kafayı bozmuştum.
Bunun dışında girilebilecek çok sınav var, kpss ile illa ki kurum avukatı değil başka meslekler de yapabilirsiniz, alan sınavıyla uzmanlık da olur. Arada ziraat bankası ve halk bankası sınav açıyorlar, bunları takip edin. Seçim müdürlüğü, icra müdürlüğü sınavları oluyor bunları takip edin.
Kurum düşünmüyorsanız ya sigortalı çalışan olacaksınız ya ortak olarak güvendiklerinizle büro açacaksınız ya da altından kalkarım deyip kendi büronuzu açacaksınız. Büro açtığınızda ilk seneler çok bir şey beklemeyin ha ama kısmetli arkadaşlarımız da oluyor ilk seneden evini alabilen... Belki kısmetiniz açıktır şansınızı deneyin.
Ben bir de ek olarak yüksek lisans yapıyorum. ALES ve YDS iyiyse ortalamanızın düşüklüğü çok da etkilemiyor.
Homeoffice bende denedim hatta birkaç arkadaşımda denedi olmuyor kesinlikle

Homeoffice bende denedim hatta birkaç arkadaşımda denedi olmuyor kesinlikle

Homeofis çalışmak için düzenli iş gelecek kurumunuzun olması lazım

Hoş ofis olup kimse gelmezse de aynı

İstanbul piyasasını bilmiyorum ama CMK, adli yardım vs ile bir yerden başlanmalı

Home ofis çalışıyorum pandeminin başından beri ama düzenli iş geliyor, idare hukuku çalışıyorum yani duruşma yok, ayrıca karşı vekil ücretini devletten aldığımız için tahsil kabiliyeti nispeten yüksek

Buna rağmen ofisin gideri halen aynı hız ile devam ediyor zira ofise gelebilecek tek bir iş dahi bazen şansını döndürür insanın

Bir de acı ama gerçek sürümden kazanma modu dahi var piyasada 5 olan dosyadan 3 alıp daha fazla iş gelsin diyen çok kişi var

Sağolun fikirleriniz için. Noterlik başvurum var.
Maalesef kendş meslekteşlarımız mesleğe yeni başlayan avukat arkadaşları nasıl daha iyi sömürürüm derdinde oldukları için böyle korkular duymamız normal.
İlk çalıştığım yerde hergün 1 saatlik yol gidiyordum staj dönemimde yaklaşık bir seneye yakın çalıştım.İstanbulda yaşıyorsanız bilirsiniz beni gün içinde bostancıdan kemerburgaza gönderdiği olurdu ve 1 kuruş para vermedi.Zaten saolsun avukatlık kanunumuz yasakladığı için sgk lı çalışmayı ya kabul edeceksin ya da çekip gideceksin.Şuan durum ne bilmiyorum yeni düzenlemeleri.
Sonra ikinci çalıştığım yerde çok rahattım maaşım gününde yatardı bu defa patronumun sarkıntılığı sebebi ile işimden ayrıldım.Ben o dönemde orda çalışırken maAşım 3.500 idi.Ama çevremdeki arkadaşlarım 2.000 liraz zor alıyordu. Ruhsatnamalerini alıp avukat olmalarına rağmen.
Sonra ordan ayrılınca uzun bir süre avukatlıktan soğudum yaklaşık 1.5 yıl çalışmadım.Şimdi nişanlımın şirketine danışmanlık veriyorum.Danışmanlık dediğimde sözleşmeşleriniz düzenliyorum gerekirse muhasebeye bile bakıyorum ama kafam rahat.
En azından 3 kuruş maaş verecekler diye akşama kadar adliye köşelerin saygısız kalem çalışanlarına dil döküp icralarda memurlara laf anlatmaya çalışmıyorum.Bu da mesleğin kanayan ayrı bir yarası ama neyse uzun oldu uzatmayayım.
Mesleğine tüm azmi ile devam eden arkadaşlarıma başarılar dilerim.
Danışmanlık yapacak bir şirket bana da nasip olur inşallah en iyisi

Öyle ya da böyle bir yerden başlamak zorundasınız bir avukatın yanında tecrübeniz olmalı. Öğretmen olarak sizi anlıyorum ben de bir süre işsiz kaldım, başvurduğum okullar dönüş yapmıyordu. Dönüş yapanlarsa haftada 45 saat ve çok komik maaşlar teklif ediyorlardı. Çalıştım çabaladım tırnağımla kazıdım şimdi kamudayım. Maalesef hayat ve çoğu meslek böyle acilen bir şeyler yapmak zorundasınız. Bu arada 90 kpss gayet alınabilir bunu da deneyebilirsiniz

Valla ülkemiz hukuk mezunu kaynıyor ne yazık ki. Marmara hukuk mezunu arkadaşım (taaa 2016-17’de) bir avukatın yanında asgari ücretle 3 sene çalıştı ondan sonra maaşını yükselttiler. Ankara hukuk mezunlarının bir çoğu zaten kaymakamlık hakimlik savcılık yapıyorlar adı var ve eğitimi iyi diye kaldı ki onlardan bile başkasının yanında çalışanlar var. Sıkı bir şekilde çalışıp atanmaktan başka çareniz yok. Ya ailenizin geniş bir çevresi olacak da size bir büro açacaklar ya da birinin yanında işe başlayacaksınız. Bu arada bazen kurumlar kısa dönemli sözleşmeli avukat ilanları açıyorlar. Onları takip edin. Türkiye’deki bütün ilanlara bakın bence, Doğu’da da şansınızı deneyin. Şimdi savcı olan bir arkadaşım İstanbulda işsiz kaldığı dönemde icra avukatlığı yapmıştı (atanmadan önce ki o bile İstanbul üniversitesi hukuk bölümüne derece ile girmişti) onu araştırabilirsiniz. Maaşı azdı yanlış hatırlamıyorsam. Bu meslekte ne yazık ki kendinizi geliştirmek zorundasınız. Emek olmadan yemek olmuyor :KK43: Baronuzla da görüşebilirsiniz🤷🏼‍♀️

Ne denir ki maalesef bazı şeylere sınır koymak için çok geç kalındı, şimdi mezun patlaması var hukukta ve birkaç bölümde. Zaten öğretim kadrolarının nitelikleri her mantar gibi biten bölüm için iyice boşaldı. Mesela yüksek lisans yapsan seni tatmin edecek mi zannetmem.
Kpss ile kuruma geçmeyi veya hakimlik savcılık sınavını düşünür müsün bilmem?
Bu yaz buraya açılan bir konu vardı, kardeşim hukuk tercih etmek istiyor ama işsizlik çok dediler vazgeçecek sanki ne yapsın diye.
Bir üye yorum olarak demişti ki "kardeşini kıskanıyordur okumasın istiyordur onu diyen"
Umarım bu konuyu okur onu diyen üye, durum bu gerçekten.

ben de son sınıf öğrencisiyim. staj yapacağım büroyu bile bulmakta zorlanacağımı düşünüyorum. bilmiyorum büyük şehirde mi yaşıyorsunuz ama büyük şehirlerde iş bulmanın çok zor olduğunu duymuştum. henüz hiç tecrübem yok ama büro açma fikrinden uzak durmak lazım. müvekkil çevresi oluşmadan ayakta kalmak ne yazık ki çok zor. bürolarda sözleşmeyle çalışınca da resmen köle gibi kullanıyorlar. muhakkak bakmışsınızdır ama baronun duyuru sayfasından iş aradınız mı?

Onu da dönen torpil ve haksızlıklar sebebiyle pek istemiyorum midem almıyor artık yapılanların bu kadar da göze sokularak yapılmasını... Az çok yer arıyorum ama covid sebebiyle kimse istemiyor herkes evden çalışmaya döndü
Hakimlik ve savcılık sınavı var 😶 sınava girip 70 puan ve üzeri alıp atanamazsanız bu dediğinizi anlarım ama hiç denemeden bunu söylemek de biraz tuhaf. Şimdiden pes ederseniz ileride çok üzülürsünüz.

Back
X