İşe gitmeyen çocuğa inanılmaz ceza

parkon

bence bitti
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2009
14.782
11.186
823
Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir berber dükkanına çırak olarak giren 11 yaşındaki ortaokul öğrencisi, işe gelmediği için patronu tarafından boynundan iple bağlanarak motosikletin arkasında sokak sokak gezdirildi. Dün hurriyet.com.tr'nin manşet yaptığı ve Türkiye'nin gündemine oturan şanssız çocuğun babası da şoke etti. Baba, ustasının oğluna şaka yaptığını söyledi.

Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde işe gelmeyen çırağı 11 yaşındaki B.A.G.’yi, boynundan iple motosikletine bağlayarak 1 kilometre boyunca çekerek götürdüğü iddia edilen berber 43 yaşındaki İsmail A., gözaltına alındı.

BÖYLE CEZA GÖRÜLMEDİ / FOTO GALERİ

Patlangıç Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı’ndaki olay, dün saat 13.00 sıralarında meydana geldi. Tokat attığı için işe gelmeyen çırağı Patlangıç Ortaokulu 6’ncı sınıf öğrencisi B.A.G.’nin internet kafede olduğunu öğrenen berber İsmail A., 20 L 1367 plakalı motosikletiyle çocuğu almaya gitti. İnternet kafede bulduğu çocuğu boynundan iple motosikletin arkasına bağlayan İsmail A., işyerine doğru hareket etti. Boynundan iple bağlı halde motosikletin arkasından koşmaya çalışan B.A.G.’yi görenler polisten yardım istedi.

Hızla yol alan motosiklete yetişebilmek için çığlıklar atarak berberden yavaşlamasını isteyen çocuk, iple 1 kilometre boyunca yürütüldü. İsmail A., işyerine getirdiği çocuğu müşterilerinin gözü önünde tokatlamaya devam etti.

ŞAKA YAPTIĞINI SÖYLEDİ
Olay yerine gelen polis ekipleri gözyaşlarına boğulan B.A.G.’yi berberden çıkardıktan sonra İsmail A.’yı gözaltına almak istedi. Şaka yaptığını söyleyip polise direnen İsmail A., gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Yaşananları soran gazetecilere büyütülecek bir şey olmadığını söyleyen İsmail A., şaka yaptığını yineledi.

’YAVAŞ GİT, DİYE BAĞIRDIM’
2 aydır İsmail A.’nın çırağı olduğunu anlatan B.A.G. ise para alamadığı için işe gitmek istemediğini söyledi. Ustasının harçlık aldığı günler yevmiyesini vermediğini dile getiren B.A.G., "Dün yevmiyemi isteyince başıma vurdu. Ben de bugün işe gitmedim. İnternet kafede olduğumu öğrenip gelmiş. Boynumdan iple motosiklete bağladı. Beni işyerine kadar sürükledi. Hızlanınca neredeyse düşüyordum. ’Yavaş git’ diye bağırdım. İşyerinde de dövmeye devam etti. Bir daha onun yanında çalışmak istemiyorum" dedi.

’BUNUN ADI İŞKENCE’
Yoldan geçerken olayı gören Mustafa Tosun, böyle bir cezayı kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Çocuğun metrelerce boynundan iple sürüklediğini anlatan Tosun, "Çocuğu işe gelmediği için boynundan iple motosikletin arkasına bağlamış. Yıl 2014 böyle şey mi olur? Bunun adı işkencedir" diye konuştu.

BABASI DA ’ŞAKA YAPMIŞ’ DEDİ
Küçük çocuğun boyacılık yapan babası Taha G.’ye telefonla ulaşan polis ekipleri, yaşananlardan haberi olup olmadığını sordu. Taha G. de ustasının oğluna şaka yaptığını söyleyince, B.A.G., ağlayarak yanına gelen küçük kız kardeşiyle birlikte Fethiye Çocuk Büro Amirliği’ne götürüldü.

KAMERAYA YANSIDI
B.A.G.’nin boynundan motosiklete iple bağlanıp çekilmesi çevredeki işyerlerinin güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde, çocuğun boynundan iple bağlandığı motosikletin peşinde koştuğu görülüyor.
 
Aynı cezayı o adamada uyggulamalı bence bir araca o çocuğu bindireceksin çocuk aheste aheste arkasına bakmadan yoluna devam edecek arkasına da bu adamı ve çocuğun babasını bağlayacaksın babası şaka güzel oluyormu onu deneyecek adamda yaptığı şeyin ne kadar insanlık dışı olduğunun farkına varacak yoksa yine yapar bunlar utanmazlar ( ama çocuğun bu durumu kabul edeceğini sanmam çünkü o çocuk bu iki adamdan da daha mantıklı düşünür mutlaka)
 
dün okuduğumda tüylerim diken diken oldu.o şahıs inşallah iyi bir ceza alır

aslında cezasını halk versin o dükkana gitmeyerek diyeceğim de çoluk çocuğuna acırım
 
Madde 1: Ben çocuğum. On sekiz yaşına kadar bir çocuk olarak vazgeçilmez haklara sahibim.

Madde 2: Bu sözleşmedeki haklar bütün çocuklar içindir; beyaz çocuk, kara çocuk, kız çocuk, erkek çocuk fark etmez. Doğduğumuz yer, konuştuğumuz dil de fark etmez. Büyüklerimizin inançlarının, görüşlerinin farklı olması yüzünden çocuklara ayrım yapılmaz. Bu haklara sahip olmak için çocuk olmak yeterlidir.

Madde 3: Büyükler, çocuklarla ilgili bütün yasalarda, bütün girişimlerde önce çocukların yararlarını düşünürler. Büyüklerimiz bu ödevlerini yapamıyorsa devlet çocuklara bakar ve korur.

Madde 4: Haklarımızın uygulanması için gereken her türlü çaba gösterilir. Haklarımdan yararlanmam bütün devletlerin güvencesi altındadır.

Madde 5: Bizi büyüten, yol gösteren büyüklere bizi daha iyi yetiştirsinler diye yardım edilir.

Madde 6: Çocukların yaşamını korumak herkesin ilk görevidir.Yaşamak her çocuğun en temel hakkıdır.

Madde 7: Her çocuğa doğduğunda bir isim konur. Devlet bu ismi kaydeder. Çocuğa kimlik verir. Artık çocuk o devletin vatandaşı olur.

Madde 8: Konan ismim, kazandığım vatandaşlık hakkım ve aile bağlarım korunur. Bunları değiştirmek için baskı uygulanmaz. Bunlar benden alınırsa bütün devletler ona karşı çıkar.

Madde 9: Çocuğu ailesinden kimse koparıp alamaz. Ama bazen de anne baba çocuğa bakamaz durumda olabilir. Çocuk bu durumdan zarar görebilir. Çocuk zarar görmesin diye çocuğa başka bir bakım sağlanır.Bu bakım sırasında çocuk anne babasıyla düzenli görüşebilir.

Madde 10: Ayrı ülkelerde yaşayan anne baba ve çocukların birlikte yaşamaları için her türlü kolaylık gösterilir.

Madde 11: Çocuklar anne babalarının birlikte izni ve haberi olmadan başka ülkelere götürülmezler, oralarda bırakılmazlar. Bunu yapanlara karşı mücadele edilir.

Madde 12: Beni ilgilendiren konularda benim de görüşlerim alınır. Büyükler beni dinlerler. Düşüncemi öğrenmeye özen gösterirler. Çok küçüksem bir büyük de benim adıma konuşabilir.

Madde 13: İsteklerimi ve düşüncelerimi seçtiğim bir yolla açıklayabilirim, resmini çizebilirim ya da yazabilirim. Ama bazı konularda başka kişiler ve toplum zarar görecekse o konudaki kurallara da uymam gerekir.

Madde 14: Biz çocukların düşüncelerini geliştirmeleri ve istedikleri dini seçmeleri hakkına saygı gösterilir. Bu konuda bizi yetiştirmekle yükümlü olan büyüklerimizin de bize yol gösterme hakları ve görevleri vardır. Onlara da saygı gösterilir.

Madde 15: Arkadaşlarımla barış içinde toplanabilirim. Dernekler kurabilirim. Kurulu derneklere üye olabilirim.

Madde 16: Çocuklar onurlu ve saygın birer insandır. Hiç kimse onların onurlarını kıramaz, onları küçük düşüremez, yaşadığı konut ve kurumdaki özel yaşantısına karışamaz. Bu haklarımız yasalarla korunur.

Madde 17: Kitle iletişim araçları önemlidir, her türlü iletişim aracını kullanarak kendim için bilgi alabilirim.

Madde 18: Yetiştirilmemizden en başta anne babamız ya da onların görevini üstlenmiş büyüklerimiz sorumludur. Onların bu görevlerini en iyi biçimde yapabilmeleri için her türlü kolaylık sağlanır, gerekiyorsa yardım edilir.

Madde 19: Yetişmemizden sorumlu olanlar bu haklarını çocuklara zarar verecek şekilde kullanmazlar. Çocukların bu tür zararlara uğramaması için her türlü önlemi almak devletin görevidir.

Madde 20: Çocuklar ailelerinden yoksun kalabilirler. Bazı aile ortamları ise çocuklar için yararlı olmayabilir. İşte o zaman çocukların devletten özel koruma ve yardım alma hakları vardır. Devlet bu görevini çocuk için uygun aile bularak ya da onlara bakacak kuruluşlara yerleştirerek yapar.

Madde 21: Anne babasıyla olamayacak çocukların aile yoksunluğu çekmemesi için onlara iyi aileler bulunur. Bunun için çok dikkatli bir araştırma yapılır.

Madde 22: Çocuklar başka ülkeye gitmek zorunda kalırlarsa o ülke de çocukları korur. Birbirinden ayrı kalan anne ve baba birleştirilmeye çalışılır.

Madde 23: Özürlü çocuklar özel olarak korunurlar. Kendilerine yeten saygın birer insan olmaları sağlanır. Devlet onların bakımları, eğitimleri ve iş sahibi olmaları için gerekli kurumları oluşturur. Ailelerine her türlü yardımı yapar.

Madde 24: Sağlığım ve hastalıklardan korunmam, devletin ve toplumun güvencesi altındadır. Bunun için beslenmeme, aşılarımın yapılmasına, çevrenin temizliğine dikkat edilir. Hastalanırsam tedavi edilirim.

Madde 25: Kreşler, çocuk yuvaları, yurtlar, okullar, çocuk hastaneleri çocukların haklarına uygun olarak, çocuklara daha iyi bakmak için yeniden düzenlenirler.

Madde 26: Bütün çocukların sağlıkları, eğitim hakları, beslenme ve bakımları güvence altına alınır.

Madde 27: Bana bakmakla yükümlü olanlara bana daha iyi bir yaşam sağlamaları için gerekirse giyim, barınma ve beslenme konularında yardım edilir, destek olunur.

Madde 28: Eğitimimi eksiksiz yapabilmem için desteklenir ve korunurum. İlköğretim herkes için parasızdır, kız olsun erkek olsun her çocuk için zorunludur.

Madde 29: Devlet, benim tüm insanlar arasında dostluk ruhuyla, özgür bir toplumda, sorumluluk üstlenecek şekilde yaşamamı sağlar.

Madde 30: Azınlık grubun çocuklarına da herhangi bir ayrım yapılmaz, devlet azınlık gruplardan gelen çocukların haklarını da korur.

Madde 31: Boş zamanlarımı değerlendirmem, oynamam, eğlenmem için çocuk bahçeleri, çocuk kulüpleri, kitaplıklar, spor okulları açılır. Her çocuk böyle faaliyetlere özendirilir. Bunlardan yararlanmak hepimizin hakkıdır.

Madde 32: Ben çocuğum. Büyükler gibi bir işte çalışamam. Ben okula gider ve oynarım. Eğer çalışmak zorunda kalırsam yapacağım iş eğitimime engel olmamalı, sağlığımı bozmamalı, bende zararlı alışkanlıklar yaratmamalıdır.

Madde 33: Çocuklar zararlı maddelere karşı korunurlar. Bunları üretenler ve çocuklara verenlere cezalandırılırlar.

Madde 34: Bedenim bana aittir. Beni bedensel ve ruhsal yönden örseleyecek hiçbir yaklaşıma izin verilmez.

Madde 35: Çocukları kaçırıp kötü kişilere satan, onları uygunsuz şekilde çalıştırmak isteyenlerle tüm devletler mücadele ederler. Çocukları korurlar.

Madde 36: Büyükler kendi çıkarları için çocukları kullanamazlar.

Madde 37: Hiçbir çocuk insanlık dışı yöntemlerle ya da aşağılanarak cezalandırılamaz. Çocuklar suç işlemişse uygulanacak cezalar yaşına uygun gelişmelerini engellemeyecek şekilde ve eğitsel olmalıdır.

Madde 38: İnsanların birbirlerini öldürmesi kötüdür. Savaş insanların birbirlerini öldürmesidir. Çocuklar savaştan korunmalıdır. On beş yaşından küçük hiçbir çocuk askere alınmaz.

Madde 39: Eğer çocuklar çeşitli nedenlerle zarar görmüşlerse bedensel ve ruhsal sağlıklarına yeniden kavuşmaları için tüm önlemler alınır. Yeniden topluma kazandırılırlar.

Madde 40: Çocuklar suçun ne olduğunu bilmezler. Bilerek ve isteyerek kimseye zarar vermezler. Suç işleyen çocukların yeniden topluma kazandırılması için özel yasalar çıkarılır, özel kuruluşlar oluşturulur.

Madde 41: Eğer bir ülkenin yasaları bu çocuk hakları sözleşmesine uygunsa değiştirilmez. Değilse değiştirilir.

Madde 42: Çocukların haklarına ilişkin tüm bu ilkeleri hem çocuklar hem de büyükler öğrenmeli ve öğretmelidir.
 
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde işe gelmeyen çırağı 11 yaşındaki B.A.G.'yi boynundan iple motosikletine bağlayarak 1 kilometre götüren berber 43 yaşındaki İsmail A., ailenin şikâyetçi olmaması üzerine serbest bırakıldı. Çocuğun annesi Zeynep G., "Görüntüyü televizyonda gördüm. İsmail ağabey biraz abartmış" dedi.

Fethiye'nin Patlangıç Mahallesi'nde berber İsmail A., işe gelmeyen çırağı ortaokul 6'ncı sınıf öğrencisi B.A.G.'yi dün internet kafede görünce, boynuna doladığı ipi motosikletine bağladı. Çocuğu bu halde 1 kilometre boyunca motosikletiyle götüren İsmail A., çevredekilerin şikayeti üzerine polis tarafından gözaltına alındı.

11 yaşındaki çırağa inanılmaz işkence!VİDEO

B.A.G.'nin babası Taha G., Fethiye Polis Merkezi'ne götürülen İsmail A.'dan şikayetçi olmadı. İsmail A. dün akşam üzeri savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, gözetim altındaki B.A.G. de ailesine teslim edildi. Tepkilerin ardından İsmail A. bugün işyerini açmadı.

''İSMAİL AĞABEY BİRAZ ABARTMIŞ''

B.A.G.'nin 3 çocuğunun en büyüğü olduğunu anlatan Zeynep G., olaydan haberi olmadığını, televizyonda gördüğünü söyledi. İsmail A.'dan şikayetçi olmadığını dile getiren anne, "İsmail ağabey biraz abartmış. Sanırım o da biraz öfkelendi. 'Biz berber olsun, para kazansın' diye onu İsmail ağabeyin yanına göndermedik, internet kafeden uzak durması için bu işe verdik. Para kazanmasını beklemiyoruz. Sadece adresi belli olsun, gittiği yeri bileyim diye çalışmasını istedim" dedi. Zeynep G., bundan sonra oğlunu berbere göndermeyeceğini, internet kafeye gitmediği sürece evde oturacağını söyledi. Oğlunun internet kafe alışkanlığını yenemediklerini aktaran Zeynep G., "Ekmek, su yerine internet kafeyi tercih ediyor. Bir türlü şu alışkanlıktan vazgeçiremedik" diye konuştu. Çok fazla internete girdiğini belirten B.A.G. ise berberliği bıraktığını anlattı. Olayı bir kez daha anlatan B.A.G., "Usta bana 'Çalışmayacaksan çalışma' dedi. Ben de bir şey demedim. Artık çalışmam orada. Motorda düşme tehlikesi geçirdim. Bağırmasam düşecektim" dedi.

AİLEYE DANIŞMANLIK HİZMETİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İlçe Müdürü İsa Efeoğlu, aileye çocuk bakımı ve yetiştirilmesi konusunda danışmanlık hizmeti verileceğini söyledi. Bir sosyal hizmetler uzmanının ailenin ve çocuğun olayın yarattığı travmadan kurtulması ve çocuğun durumunu değerlendirmek üzere aileyle görüşeceğini kaydeden Efeoğlu, bu görüşme neticesinde istismara dayalı bir durumun ortaya çıkması halinde yasal olarak çocuğun aileden alınabileceğini hatırlattı.
 
11 yaşındaki çocuğu çalıştıran,vahşi bir şekilde cezalandırılmasına göz yuman bu aileden alınmalı bu çocuk.
Uluslararası anlaşmalarda yasaklanan ''çocuk işçi '' tanımı bile 12-17 yaş aralığını kapsarken,11 yaşındaki çocuk çalıştırılıyor ve bu aile ceza almıyor.Nasıl bir adalet sistemimiz var bizim inanamıyorum..
 
Devlet böyle tiplerin çocuklarını elinden alsın üstüne bir de kısırlaştırsın üreyemesinler. Sonra çocuklarını oraya buraya para kazansın diye eziyet çektirmezler hem. İnsanız diye dolaşıyorlar ortalıkta birde...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…