Is bulmak

nazlibuket

buraya ilginc bi$ey yaz
Kayıtlı Üye
11 Şubat 2013
188
97
Yine merhaba.

Fransaya geleli bir yil oluyor. Alti yedi aydir da is ariyorum. Universite de bitirdim ama Fransiz biriyle evlenecegimi hic dusunmedigimden sectigim bran$ta calisacak yer bulamiyorum bu ulkede. Simdi ne yapsam diye kara kara dusunuyorum. Esim git bir okula gir, kendine is imkani yarat dedi. Butun onerilere acigim. Benim aklimi karistiran seyler sunlar, acaba gidip bir restoranda garson ya da bir markette gorevli falan gibi baslayip para mi kazansam da sonra okul mokul dusunsem, ki bunu yapmama engel olan da fransizcayi cok iyi anlasam da konusurken heyecandan kekeleyip karmakarisik konusmam, yoksa su meslek cok iyi is bulabiliyor, git bunu oku diyebileceginiz bir dal var mi? Elimden hemen hemen her is gelir, sadece sessiz ve sakin, kendi halimde calismayi cok seviyorum ama ofis ortamina falan da atilirim. Oyle 3 yil universite okumak istemiyorum tabii ama 1, 1.5 yil falan okumak bana da yardimci olur fransizcami gelistirmek ve insan icine cikmak adina. Dedigim gibi, hemen hemen tum fikirlere acigim, cunku onum alabildigine acik, bu cok buyuk bir sans ama o yuzden de bir yol secmek bir o kadar da zor.

Once 1 yil guzel bir dil kursuna gidip sonra da bir iki yil universite okumak en iyisi.Yoksa Fransa'da garson olup kalirsin.Dil sorununu halledmek çok zor.Fazla dil gerektirmeyen bir brans seçmek lazim.Onunun açik oldugu konusunda seninle hemfikir degilim.Dili çok iyi ogreneceksin, sonra meslek edineceksin...bir bakmisin yasin 40 olmus.Fransa'da o kadar çok kalifiye eleman varki....isin zor kardesim

sagol fransiz. dogru aslinda garsonluga basladin mi oradan nasil cikacaksin. belki de dil kursuna gitmek en dogru fikir, ama yine de kalifiye isci olmayacagim cunku okudugum okul burada gecerli olmuyor

en çok aranan meslek saglik alaninda ama onada çok iyi fransizca lazim
market i$i çok zor, saatler uzun, izin gunleri dengesiz ( çocuk olunca ayarlamasi çok guç, samedi gununu asla vermzler sana mesela)
hasta bakimi , ya$lilarin bakimi olabilir seversen

çocuk bakicilgii olabilir onun için bile belli bi sveiyede fr istiyorlarki bakdigin çocuga yetebilesin diye ..
garson luk hakkinda bilgim yok
bide sadece para kazaniyim dersen temizlik var ,konu$ma hiç gerek olmaz
anlaman yeterli olur ..

universite okuyup ulke degi$timek zor .. nerden buldunki fransiz adami evlenmek için :)
benim 3 yil emegim bo$a gitti sirf fr TR deki meslegi okulu diplomayi tanimiyor diye .. çok zor burda okuyup kalifiye olman

haa bide staj yaparak kalifiye olabilirsin ama onun içinde galiba en az orta okul diplomasi yani cap istiyorlar yanli$ bilmiyorsam ..

selam,
branşın ne acaba çok merak ettim böyle iş yapamayacağın?

ben de fransa'ya gitmeyi düşünüyorum ama senin kadar umutsuz değilim iş bulma konusunda.

türkiye ile iş yapan o kadar çok fransız şirket var ki. gerek tarım olsun gerek otomotiv, kozmetik vs olsun.

Turkiye'de yuksekokul mezunu olup Fransa'ya gelmek isteyenlere kesinlikle burayi tavsiye etmem.Bir kere dili çok iyi ogrenmek sizin hayal bile edemeyeceginiz kadar uzun zaman alir.Zaten fransizcayi hiç bir zaman anadiliniz gibi konusamazsiniz.Tabi olay dille de bitmiyor; geçerli bir meslek edinmeniz de lazim.Bunu için meslek okularina veya universiteye gitmek gerekir.Bunlari halletdikten sonra birde karsiniza ayrimcilik faktoru çikar; yok yabanciydi yok tecrubesi yoktu, yok yasliydi yok gençti...vs.Fransa'da issizlik dizboyu, ucretler artik iyice asgari ucret seviyesine çekiliyor.Su anda durum o kadar kotu ki onlarca kisi is ve isçi bulma kurumu veya sosyal yardim kurumlarinin onunde kendini yakti.
Isyerlerinde çalisanlar için de durum hiç iyi degil.Baski ve stresten bir suru çalisan depresyona giriyor.

Kisacasi iyi dusunun burada bir sey var zannetmeyin.

fransiz iyi söylemiş güzel söylemiş ama bence durumu biraz abartmış.

işsizliğin fransa'da neden diz boyu olduğuna bakalım biraz.
güney'de fransızların burun kıvırıp yapmadığı işlerde ispanyollar daha uyguna çalışıyorlar.
SMIC yani asgari ücret 1200 eurolarda.
durum böyle olduğunda, bizim avm'lerde, yemek katlarında tabağınızı kaldıran, masanızı silen personelleri görmek zor oluyor tabi.
işveren bu tarz işlerde işçi çalıştırmak istemiyor.

fransızların genel olarak iş hayatı algılarına baktığımızda da çoğu evinden 10 km uzaklaşmak yerine evde oturup işsizlik parası almayı tercih ediyorlar.

bu durumda biz ne yapabiliriz diye bir soru sormak gayet mantıklı.

fransızcayı elinizden geldiği kadar öğrendikten sonra meslek edinme kurslarına gidebilirsiniz.
uzaklığa bakmadan iş kabul edebilirsiniz.

tüm bunlar hayal demeden önce de hemen söyleyeyim,

fransızcayı evde kocasının yardımıyla 1 senede öğrenmiş ve şu anda monoprix de kasiyerlik yapan bir arkadaşım var.
iş, siz çalışmak istediğiniz sürece mevcut.
ama bu süreçte dediğim gibi kendinizi geliştirmeye bakmanız lazım.

ve sevgili nazlı buket...
bir arkadaşım strasbourg'da "türkçe öğretmeni asistanlığı" diye bir pozisyona başvurmuştu.
fransa'da oturum izni olmadığından kabul edilmedi.

o yüzden hiçbir şekilde umudunu yitirme

Soylediklerim Fransa'yi iyi bilmeyenlere abartili gelsede kesinlikle gerçegi yansitiyor.Buradaki medyayi takip edenler bir yil içinde onlarca kisinin kendini yaktigini veya yakmaya tesebbus ettigini duymuslardir.Fransa'da ki issizlerin sadece yuzde 40 veya 45'i issizlik parasi almaktadir.Oyle herkese issizlik parasi vermezler.Asgari ucret 1200 €, normal bir dairenin kirasi700-800€ kalan parayi bozdur bozdur harca.

Benim tecrubelerime gore, konusulanlari iyi anlayabilmek için 3-4 yil lazim.O da devamli fransizlarin arasinda yasarsak.Eger turk komunotesine girersek bu is çok uzun surer.Iyi konusma olayi çok daha zordur.
Turkiye'de Fransiz dili ve edebiyati mezunu iki arkadasim fransa'da bunalima girdiler.Ne soylenenleri anliyorlardi ne de dertlerini anlatabiliyorlardi.Alliance française'de bir yil kurs gorduler, bir yil universitede okudular sonuç yine de tatmin edici degildi.

Ben yirmi yil once geldim, o zaman durum iyiydi, ucretler yuksekti.Dil kursuna gittim, meslek kursuna gittim, yuksek okul okudum, hep fransizlarla çalistim.Lakin, simdi dusunuyorumda o kadar çabayi kendi ulkemde gosterseydim simdi çok ustun bir konumda olur ve su anda kazandigim paranin çok daha fazlasini kazanirdim.

Yani artik deymez, eski avrupa kalmadi.O kadar efort 1200-1500 € kazanmak için degermi ?Turkiye'de ortalam bir memur 2000 Tl aliyor ve hayat fransadakinden yuzde elli ucuz.Turkiye'ye yerlesen bayagi bir fransiz tanidigimda var.

yine söylediğin şeyler çok doğru, hepsi fransa hakkında az çok okumuş olanların da kolaylıkla görebileceği duyabileceği şeyler.
ama eş durumundan fransa'ya gitme zorunluluğu bulunanların içini bu kadar karartmayalım istersen.
ben sadece türkçe öğretmeni olan bir kişinin dahi fransa'da istediği takdirde iş bulacağını anlatmaya çalıştım. bundan başka bir amacım yoktu.
bardağın biraz da dolu tarafına bakalım bence. kimsenin hevesini kırmaya gerek yok.

Bende ise girmek istiyorum yeniden ama nerden nasil baslasam bilmiyorum.oglumdan once 4-5 sene calistim ayni fabrikada simdi yine ya fabrika ya magazalarda rangement (reyon yerlestirme) yada temizlik olabilir benim icin sanirim...interimler is yok biz arariz diyor anpe zaten ayni annonce u 100 kisiye gonderiyor ne yapsam bilemiyorum yaa (

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…