- 11 Şubat 2013
- 188
- 97
-
- Konu Sahibi nazlibuket
Yine merhaba.
Fransaya geleli bir yil oluyor. Alti yedi aydir da is ariyorum. Universite de bitirdim ama Fransiz biriyle evlenecegimi hic dusunmedigimden sectigim bran$ta calisacak yer bulamiyorum bu ulkede. Simdi ne yapsam diye kara kara dusunuyorum. Esim git bir okula gir, kendine is imkani yarat dedi. Butun onerilere acigim. Benim aklimi karistiran seyler sunlar, acaba gidip bir restoranda garson ya da bir markette gorevli falan gibi baslayip para mi kazansam da sonra okul mokul dusunsem, ki bunu yapmama engel olan da fransizcayi cok iyi anlasam da konusurken heyecandan kekeleyip karmakarisik konusmam, yoksa su meslek cok iyi is bulabiliyor, git bunu oku diyebileceginiz bir dal var mi? Elimden hemen hemen her is gelir, sadece sessiz ve sakin, kendi halimde calismayi cok seviyorum ama ofis ortamina falan da atilirim. Oyle 3 yil universite okumak istemiyorum tabii ama 1, 1.5 yil falan okumak bana da yardimci olur fransizcami gelistirmek ve insan icine cikmak adina. Dedigim gibi, hemen hemen tum fikirlere acigim, cunku onum alabildigine acik, bu cok buyuk bir sans ama o yuzden de bir yol secmek bir o kadar da zor.
Soylediklerim Fransa'yi iyi bilmeyenlere abartili gelsede kesinlikle gerçegi yansitiyor.Buradaki medyayi takip edenler bir yil içinde onlarca kisinin kendini yaktigini veya yakmaya tesebbus ettigini duymuslardir.Fransa'da ki issizlerin sadece yuzde 40 veya 45'i issizlik parasi almaktadir.Oyle herkese issizlik parasi vermezler.Asgari ucret 1200 , normal bir dairenin kirasi700-800 kalan parayi bozdur bozdur harca.
Benim tecrubelerime gore, konusulanlari iyi anlayabilmek için 3-4 yil lazim.O da devamli fransizlarin arasinda yasarsak.Eger turk komunotesine girersek bu is çok uzun surer.Iyi konusma olayi çok daha zordur.
Turkiye'de Fransiz dili ve edebiyati mezunu iki arkadasim fransa'da bunalima girdiler.Ne soylenenleri anliyorlardi ne de dertlerini anlatabiliyorlardi.Alliance française'de bir yil kurs gorduler, bir yil universitede okudular sonuç yine de tatmin edici degildi.
Ben yirmi yil once geldim, o zaman durum iyiydi, ucretler yuksekti.Dil kursuna gittim, meslek kursuna gittim, yuksek okul okudum, hep fransizlarla çalistim.Lakin, simdi dusunuyorumda o kadar çabayi kendi ulkemde gosterseydim simdi çok ustun bir konumda olur ve su anda kazandigim paranin çok daha fazlasini kazanirdim.
Yani artik deymez, eski avrupa kalmadi.O kadar efort 1200-1500 kazanmak için degermi ?Turkiye'de ortalam bir memur 2000 Tl aliyor ve hayat fransadakinden yuzde elli ucuz.Turkiye'ye yerlesen bayagi bir fransiz tanidigimda var.