İltifat/-sızlık

17 Ağustos 2006
4.409
1.961
698
Hatay
Aile üyeleri birbirlerine iltifat etmeli.Kadın ve erkek,o güne kadar eşinden aldığı güzel şeylerin ne olduğunu söylemeli.Örneğin"Bana güven verdin"veya"Seninle birlikte olmak keyifli;senin yanında kendimi rahat hissettim/hissediyorum"demeli.Eşimizin ,mutlaka bizi rahatsız eden davranışları vardır;bunları söyleyelim.Ama lütfen,onun bizi olumlu yönde etkileyen geçmişe veya şu ana ait olumlu duygularını,düşüncelerini,davranışlarınıda dile getirelim.İnsanlar,birbirlerinin eksilerini/eksiklerini yakalamak için gözlerini dört açarlar da,artılarını olumlu yanlarını yakalamak için aynı dikkati göstermezler.
Peki niçin böyle?Niçin çevremizdekilere olumsuz eleştirileri rahatça yöneltiyoruz da olumluları yöneltemiyoruz?.Şüphesiz konunun tarihsel,kültürel,sosyolojik nedenleri var.Belki olumluyu söylediğimizde,eski bir alışkanlıkla nazar değeceğinden korkuyoruz.Belki olumsuzu söylemek,öfkeli bir avcı davranışı ve bu davranış toplumda prim yapıyor,ve eleştiren kendisini güçlü hissediyor.Ancak konunun basit yorumlarından birisi şu:İnsanlar olumsuz eleştiride bulunmayı birbirlerinden öğreniyorlar,özellikle bu konuda büyüklerini model alıyorlar.
Aile içinde yakınlarımızın sürekli eksiklerini,istemediğimiz davranışlarını gözleyip söyleyebiliriz.Ama bunun yanı sıra onların güzel davranışlarını da gözleyip söyleyyebiliriz.Örneğin kayınvaldenizin,size göre pek çok olumsuz davranışı bulunabilir;ama onun en az iki de olumlu özelliği vardır.Bir, eşinizi doğurmuş ve büyütmüştür.İki,çocuklarınızın anneannesi/babaannesi'dir.bunu hiç düşündünüz mü?.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…