Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
- Yumurta beyazı
- Tuz, baharat, salça
- Az pişmiş yumurta sarısı (yumurta sarısı bebeğe iyi haşlanmış şekilde verilmelidir)
- Çiğ yumurtadan yapılan mayonez
- Hazır pişmiş tavuk
- Çiğ sütten yapılan peynir
- Bakla, patlıcan gibi sebzeler
- Kepekli ekmek
Neden İlk 1 Yıl İnek Sütü Kullanmıyoruz?
Bebek beslenmesinde inek sütü en az 1 yaş sonuna kadar kullanılmamalıdır. Fakat yapılan araştırmalar annelerin zamanından önce inek sütü vermeye başladıklarını göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk bir yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmamasını ve
mümkünse 2 yaşına kadar çocuklara anne sütü verilmesini, anne sütünüz yetersiz ise demirle zenginleştirilmiş devam sütü verilmesini önermektedir. Marketlerden alınan
kutu ve pastörize sütler de, sağlıklı koşullarda üretilmelerine rağmen, düşük demir, vitamin ve mineral içerdiğinden bebekler için uygun değildir. İnek sütünün bebeğin birinci yılındaki beslenmesine etkileri ve devam sütlerinin sağladığı dengeli beslenme olanaklarını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Demir, kan oluşumu ve beyin gelişimi için çok önemlidir. Özellikle 4. aydan sonra demir ihtiyacı hızla artar. Yetersiz alımında, demir eksikliği anemisi (kansızlık) görülür. 500ml. inek sütü ile demir ihtiyacının ancak % 4'ü karşılanabilirken, 500ml devam sütü ile ihtiyacın % 83'ü karşılanır.
- İnek sütü bebeğin böbrek fonksiyonlarını zorlayacak değerlerde protein içerirken, devam sütleri gerektiği kadar protein içerir ve gerekli tüm amino asitleri sağlar.
- Çinko bebeğin büyüme ve gelişmesi için çok önemlidir. 500ml. inek sütü bebeğin çinko ihtiyacının ancak %35'ini karşılarken, 500ml. devam sütü ihtiyacın %70'ini karşılar.
- İyot metabolik aktivite ve büyümeyi düzenleyen hormonların bir parçasıdır. Bebeğin sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi için son derece önemlidir. 500ml. inek sütü bebeğin günlük ihtiyacının ancak % 22'sini karşılarken, 500ml. devam sütü ihtiyacın %110'unu karşılar.
- Esansiyel yağ asitleri bebeğin sinir sistemi ve beyin hücrelerinin sağlıklı gelişimi için hayati önem taşırlar. Devam sütlerinin içeriklerinde inek sütüne kıyasla esansiyel yağ asitleri çok daha fazla miktarda mevcuttur.
- D vitamini sağlıklı kemik ve iskelet gelişimi için çok önemlidir. 500ml. inek sütü bebeğin günlük D vitamini ihtiyacının ancak %43'ünü karşılarken, 500ml. devam sütü ihtiyacın %90'ını karşılamaktadır.
- İnek sütü, C vitamini açısından çok yetersizdir. Devam sütlerindeki C vitamini seviyelerinin yükseltilmesinin nedeni, C vitamininin demir emilimi üzerinde kuvvetli etkileri olmasıdır.
Tüm bu bilgileri göz önünde bulundurarak bebeğinize en az 1 yıl sonuna kadar kesinlikle, inek sütü ile beslemeyin. İnek sütü kullanmanız gereken her yerde (muhallebi, yoğurt yapımı gibi) devam sütlerini kullanabilirsiniz. Bebeğinizin sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimini sağlamak için ek gıda gıda döneminde günde en az 500ml anne sütü veya devam sütü vermelisiniz.