İlk Tüp Bebek Yüzde Kaç Tutar?

Tüp bebek tedavisi, karmaşık bir süreç olduğundan dolayı çiftler ikinci ya da üçüncü döngüye ihtiyaç duyabilmektedir. Özellikle kadının yaşı ilerledikçe tedavinin başarı şansı da azalmaktadır. Bu nedenle çiftlerin tüp bebek tedavisine başlamadan önce başarı oranlarının kadının yaşı, yumurtaların kalitesi, spermlerin kalitesi ve hormonal faktörler gibi pek çok şeye bağlı olduğunu unutmamaları gerekir.

Tüp bebek tedavisine başvurmak isteyen çiftlerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi, tedavinin başarı oranlarını arttırmak açısından çok önemlidir. Bunun için öncelikle kısırlığa neden olan faktörlerin detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Tedavi süreci hakkında ne kadar bilginiz olursa ilk tüp bebek denemenizde başarı oranının kaç olacağını ve başarıyı artırmak için neler yapabileceğinizi anlayabilirsiniz.

İlk tüp bebeğin yüzde kaç tutma ihtimalinin olduğunu ve tüp bebek başarısını artırmak için neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

İlk Tüp Bebek Denemesinde Başarı Oranı
ilk_tup_bebek_tutma_basari_orani_yuzdesi.jpg


Tüp bebek tedavisi, doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftler için etkili bir yöntem olmakla birlikte tedaviye başlamak hem umut verici hem de endişe verici bir süreç olabilmektedir. Tüp bebek tedavisi, çeşitli ilaçların kullanılmasını ve çeşitli prosedürlerin gerçekleştirilmesini gerektiren karmaşık bir tedavidir. Özet olarak kadından alınan yumurtaların, erkekten alınan spermler tarafından döllenmesinin ardından oluşan embriyo ya da embriyoların rahme transfer edildiği tüp bebek tedavisinde kadının yaşı kritik bir öneme sahiptir.

İlk tüp bebek tedavisinde başarı oranının ortalama olarak yüzde 35 olduğu söylenebilir. Bu da ilk denemede çiftlerin yarısından çoğunun bebek sahibi olamadığını göstermektedir. İlk tüp bebek denemeleri başarısız olan çiftlerin çoğu hayal kırıklığına uğradıkları için doktor ya da hastane değiştirmeyi düşünmektedir. Bununla birlikte tedavinin işe yarayıp yaramayacağını görmek için genelde 2-3 deneme yapılması önerilmektedir. İlk deneme sonrası aynı doktorla devam edilmesi, sonraki tedavinin daha uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önemlidir.

Kadın doğurganlığı yaşın ilerlemesiyle birlikte azaldığından dolayı tüp bebek başarısı da yaşla ilişkili olarak değişiklik göstermektedir. Yaşa göre ilk tüp bebeğin tutma oranları şu şekildedir:

  • 35 yaş altı kadınlarda ilk embriyo transferinde canlı doğum oranının yaklaşık olarak yüzde 40 olduğu söylenebilir. Sonraki döngüler hesaba katıldığında başarı oranları yüzde 50’ye yaklaşmaktadır.
  • 35-37 yaş arası kadınlarda ilk embriyo transferinde canlı doğum oranının yaklaşık olarak yüzde 30 olduğu söylenebilir. Sonraki döngüler hesaba katıldığında başarı oranı yüzde 45’e yaklaşmaktadır.
  • 38-40 yaş arası kadınlarda ilk embriyo transferinde canlı doğum oranının yaklaşık olarak yüzde 20 olduğu söylenebilir. Sonraki döngüler hesaba katıldığında başarı oranı yüzde 40’a yaklaşmaktadır.
  • 40 yaş üzeri kadınlarda ilk embriyo transferinde canlı doğum oranının yaklaşık olarak yüzde 7 olduğu söylenebilir. 42 yaşın altındaki kadınlarda başarı oranı, 42 yaş üzerindeki kadınlara göre daha yüksektir.
40 yaş ve üzeri tüp bebek tedavisi açısından kritik olsa da 40 yaş üzeri pek çok kadının tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olduğunu unutmamak gerekir. Bununla birlikte 40 yaşından sonra doğurganlık önemli ölçüde azaldığından dolayı tüp bebek tedavisine mümkün olduğunca erken başlamak önemlidir.

Tüp Bebek Başarısını Artırmak için Ne Yapmalı?
tup_bebek_basari_arttirma.jpeg

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların, spermlerin ve embriyoların sayısı ve kalitesi, yumurtalıkların uyarılması süreci ve yumurtlama ile embriyonun tutunması için rahim astarının hazırlanması gibi faktörler, başarıyı önemli oranda etkilemektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlamadan önce hastaların üreme sağlıklarını ve genel sağlıklarını değerlendirmek için çeşitli testler yapılmaktadır.

Tedaviye başlamadan önce ilk olarak hormon testleri yapılmaktadır. Bu sayede yumurtalıkların kalitesi değerlendirilebilmekte ve yumurtalıkların uyarılması aşamasında ilaçların ne dozda kullanılacağı belirlenmektedir. Bunun yanı sıra miyomlar ve rahim anomalileri gibi tüp bebek başarısını azaltabilecek sorunların söz konusu olup olmadığı da tedavi öncesi süreçte değerlendirilmektedir.

Tüp bebek başarısını olumlu yönde etkileyen pek çok faktör bulunmakla birlikte başta sigara kullanımı olmak üzere tüp bebek başarısını olumsuz yönde etkileyen faktörler bulunmaktadır. Sigara kullanımının yanı sıra alkol tüketimi ve Vücut Kitle İndeksi’nin yüksek ya da düşük olması gibi faktörler de tüp bebek başarısını etkileyebilmektedir. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce başarı şansınızı artırmak için neler yapabileceğinizi bilmeniz önemlidir.

İlk ve sonraki tüp bebek denemelerinizde başarı şansınızı artırmak için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

Sağlıklı kilonuzda olun

Aşırı kilolu ya da zayıf olmak, tüp bebek başarısını etkileyebilmektedir. Aşırı kilolu olmak, yumurtalıkların takibini zorlaştırabilmekte ve yumurtaların toplanmasını daha karmaşık hale getirebilmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi sağlıklı alışkanlıklar, ilk tüp bebekte başarı şansınızın artmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle kilonuzla ilgili endişeleriniz varsa bir beslenme uzmanından ve fitness eğitmeninden yardım alabilirsiniz.

Sperm sağlığını destekleyin

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların sağlığı kadar spermlerin sağlığı da önemlidir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak, gerekli takviyeleri kullanmak ve iç çamaşırı olarak boxer kullanmak gibi faktörler, sperm kalitesini arttırmaya yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra spermlerle ilgili sorunlar olması halinde Mikro TESE gibi prosedürlerle tüp bebek başarı oranları artırılabilmektedir.

Doktor ve klinik seçiminizde dikkatli olun

Tüp bebek tedavisinde birden fazla deneme yapmanız gerekebileceği için kendinizi yanında rahat hissedebileceğiniz bir uzmanla ve ekibiyle çalışmanız önemlidir. Bu konuda arkadaşlarınız ya da akrabalarınızdan tavsiye alabileceğiniz gibi çevrimiçi platformlardan da destek alabilirsiniz.

Stresinizi kontrol altına alın

Tedavi süreci hem kadın hem de erkek açısından stresli olabilmektedir. Stres, yumurtaları etkileyebileceği için stresinizi kontrol altında tutmanız önemlidir. Bunun için bilinçli farkındalık ve yoga gibi pratiklere başvurabilir veya bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Sigara ve alkol kullanmayın

Sigara ve alkolün tüp bebek başarısı üzerinde önemli etkileri olabilmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlamayı düşünüyorsanız ve öncesinde sigara ve alkol kullanıyorsanız, bırakmaya çalışmalısınız.

Doktorunuza gerekli takviyeleri sorun

Doktorunuz, tüp bebek tedavinize yardımcı olması için bazı takviyeler almanızı önerebilir. Folik asit ve A, C, B ve E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum ve demir gibi mineraller, bebeğin rahimdeki gelişimine yardımcı olabilir. Bu nedenle tüp bebekte başarı şansınızı artırmak için neler kullanmanız gerektiğini doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
 
X