İlköğretim Yorum ve Soruları İlk okul derdi 😳

Bu tür konulari daha öncede okudum fakat anlamiyorum niye anneler cocuklarini ilkokula yollamak istemediklerini. Yurtdisinda yasiyorum ve burda böyle birsey söz konusu asla degil. Zaten cocuklarin %95, 2.5 yasindan itibaren ana okuluna basliyor.

Mesela ice karanlik olmasi, tam okula ihtiyaci olmasi anlamina gelmiyormu? Türkiyedeki anneler niye cocuklarin (ana)okuluna gitmesini istemiyor?
İce kapanik cocugu ilkokula degil de anaokuluna gonderince ne fark ediyor ben de onu anlamiyorum. İkisi de okul. Ve ilkokul 1 mufredati zaten bombos renkler sayilar vsler var,hep anaokulu standardi. Kitaplar bos,eslestirmeler cizgi birlesirmeler haricinde ne goruyor ki cocuklar?30 yil onceydi o dolu mufredat. O zaman zordu 1.sinif. Simdi devir degisti.

Ek olarak artik tum cocuklar okuma yazma bilerek ilkokul1e basliyor. Bosa bekletmeye ne gerek var?

Bu tür konulari daha öncede okudum fakat anlamiyorum niye anneler cocuklarini ilkokula yollamak istemediklerini. Yurtdisinda yasiyorum ve burda böyle birsey söz konusu asla degil. Zaten cocuklarin %95, 2.5 yasindan itibaren ana okuluna basliyor.

Mesela ice karanlik olmasi, tam okula ihtiyaci olmasi anlamina gelmiyormu? Türkiyedeki anneler niye cocuklarin (ana)okuluna gitmesini istemiyor?

Arys , turkiyedeki egitim ile avrupadaki egitim cok cok farkli , anaokulunu bilemem ama turkiyede kucuk cocuklarin ilkokula baslamasini istemeyen annelere hak veriyorum
Turkiyede hem egitim cok zor hem okul kosullari ( tuvaletlerdeki wcler vs) cok kucuk cocuklar icin uygun degil

Benim kastettiğim rapor böyle bir rapor değil söylediğiniz çocuğun hayatına sürekli özel eğitim öğrencisi olarak devam etmesi için alınan bir rapordur
Arkadaşım ilkokulda rehberlik öğretmeniyim .Su an benim bahsettiğim raporun dışında bir rapor turu zaten yok. Açın okuyun yönetmeliği

Hoşgeldiniz çocuğunu pamuklara sarmayı planlayan yeni nesil anneler ve anne adayları. 10 yaşına kadar göndermeyin çocuğunuzu okula. Ana sınıfı, kreş falan aman allah korusun. Aynen devam.
Kreşe ya da anaokuluna karşı değilim ki. Çocuğum olunca da çalışan bir anne olarak kreşe vereceğim tabi ki belki de beklenilenden çok daha erken. 1. sınıftan önce de anaokuluna kesinlikle gitmeli çocuk. Burada bahsettiğim ilkokul. Konu sahibinin çocuğu anasınıfına bile gitmemiş ki hemen ilkokula başlatması doğru olmaz diyorum.

Cok haklisin ama bir noktaya deginmem gerekiyor , gelismis ulkelerde 5 yasinda ilkokula baslayan cocuklar bizdeki gibi bir egitimi almiyor , ilk sene sesler ogretilip cocuklarla oyun oynaniyor bol bol
İkinci sinifta okuma ve yazmaya basliyorlar
Bizdeki gibi 6 yasinda daha ellwrini dodru durust kullanamayan bebelere zorla yazi yazdirilip yaris ati gibi okuma ogretilmiyor zorla

O konuda haklısın. Birinci sınıf eğitimi ana sınıfıyla harmanlanmalı bence de.
6 yaş çocuğun kalem tutmak için ince motor becerileri gelişmiş olur ama ya. Bebek değiller, kendi haklarından da gelebilirler yazı da yazabilirler. Sayfalarca yazmasınlar tabi ki ama okuma yazma öğrenebilecek yaş 5.5-6 yaş. Sonrası çok geç

İce kapanik cocugu ilkokula degil de anaokuluna gonderince ne fark ediyor ben de onu anlamiyorum. İkisi de okul. Ve ilkokul 1 mufredati zaten bombos renkler sayilar vsler var,hep anaokulu standardi. Kitaplar bos,eslestirmeler cizgi birlesirmeler haricinde ne goruyor ki cocuklar?30 yil onceydi o dolu mufredat. O zaman zordu 1.sinif. Simdi devir degisti.

Ek olarak artik tum cocuklar okuma yazma bilerek ilkokul1e basliyor. Bosa bekletmeye ne gerek var?
Canım olay sadece okuma/yazma öğrenmek değil ki...inan hepsi okuyup yazabiliyor ama akran ilişkileri 1. sınıfta çok ciddi enerjisini alıyor çocuğun.Ogretmeni,akranları tarafından olduğu gibi kabul görebilmek ve güçlü yanlarının farkedildigini bilip kendini o sınıfa ait hissedebilmek bile mesele okulun ilk yılı 😔 4. sınıf ise gercekten çok yogun geçen bir yıl.Bilissel olarak hazır olmadan bire başlayan çocuklar dördüncü sınıfa da "hazır olmadan" ulaşıyor ne yazık ki.Ben de kızıma geçmişte "ozbakim becerileri yetersizliğinden " rapor aldım.Hic de pişman olmadik

Canım olay sadece okuma/yazma öğrenmek değil ki...inan hepsi okuyup yazabiliyor ama akran ilişkileri 1. sınıfta çok ciddi enerjisini alıyor çocuğun.Ogretmeni,akranları tarafından olduğu gibi kabul görebilmek ve güçlü yanlarının farkedildigini bilip kendini o sınıfa ait hissedebilmek bile mesele okulun ilk yılı 😔 4. sınıf ise gercekten çok yogun geçen bir yıl.Bilissel olarak hazır olmadan bire başlayan çocuklar dördüncü sınıfa da "hazır olmadan" ulaşıyor ne yazık ki.Ben de kızıma geçmişte "ozbakim becerileri yetersizliğinden " rapor aldım.Hic de pişman olmadik
Dogrudur canim,ben konunun uzmani olmadigimdan. Kesinlikle katildigim konu bedensel olarak hazir olmayan cocugun ilkokula baslamamasi. Misal makas tutamayan,ustunu basini kendi kendine giyemeyen cocugun anaokuluna gitmesi mantikli. Ama her sey yolundayken sadece cekingen bir cocugun ilkokula yollanmamasini cidden anlayamiyorum.

Ekim Kasım Aralık ayı icin dilekçe verip geç başlatabiliyorsun diye biliyorum. Diğer durumda doktor raporu gerekli. Küçük oğlum kasım doğumlu bir yıl geç vereceğim. Bir kaç ay bile çok fark ediyor. Olay sadece okuma yazma öğrenmeleri değil .Şimdi sıkıntı olmayıp 4. 5. Sınıfta bilişsel kritik döneme geç ulaşıyorlar ve öğrenme güçlüğü çekiyorlar.

72 aylik çocuk ilkokul icin gercekten hazir oluyolar biz annelere küçül geliyor benim.büyük oglumda icine kapanik asosyal küçücültu ama 72 aylik basladi ve hiç düşündüğum gibi olmadi çok basarili suan 8. Sinifa gidecek küçüğüm 69 aylikti gecen yil rapor almistim ama ona sartti kafanizi bulandirmayin gönderın derim uyum.problemi yasarsa rehber ögretmenden psikologdan yardim alirsiniz

Benim oğlumda 30eylül doğumlu, bu sene mecbur yollicam, hazır zaten kendisi de. Sizinkine bakın bazı sorular var onlara göz atın hazır olup olmadığını anlarsınız zaten.

şu yorumunuz beni benden aldı gerçekten e nabıza ne işlenicek rapor aldığı o çocuğun bir rahatsızlığı ya da bir sorunu olduğundan alınmıyor rapor alınan bir arkadaşımın çocuğu şuan bilsemde yani merak etmesin birinci sınıf öncesi bir rapor helede okula bu yıl mı seneye mi göndereyim maksatlı bir rapor inanın ilerde de hiçbir sorun teşkil etmeyecektir
Raporun içeriği psikolojik bir nedene dayanıyorsa dediğim şekilde oluyor birebir gördüm söylüyorum tabiri caizse işkembeden sallamadım sizde sallamayın

Dogrudur canim,ben konunun uzmani olmadigimdan. Kesinlikle katildigim konu bedensel olarak hazir olmayan cocugun ilkokula baslamamasi. Misal makas tutamayan,ustunu basini kendi kendine giyemeyen cocugun anaokuluna gitmesi mantikli. Ama her sey yolundayken sadece cekingen bir cocugun ilkokula yollanmamasini cidden anlayamiyorum.
İnan bir çok çocuk altmışlı aylarda kıyafetinin düğmelerini ilikleyemiyor ,en azından benimkisi ilikleyemiyordu😊 Ama benim kızı o yıllarda geç baslatmamin nedeni de kendi problemlerini kendi çözebilir duygusal olgunluğa gelmesi içindi.Dokunsan ağlayan bir çocuktu..bir yıl geç başlamasa sınıfının en küçüğü olacaktı ..yerlerdi vallaha sınıfta benim kızı 😅 bir yıl sonra sınıfında en buyukler arasina girdi.İyi geldi bize ...

şu yorumunuz beni benden aldı gerçekten e nabıza ne işlenicek rapor aldığı o çocuğun bir rahatsızlığı ya da bir sorunu olduğundan alınmıyor rapor alınan bir arkadaşımın çocuğu şuan bilsemde yani merak etmesin birinci sınıf öncesi bir rapor helede okula bu yıl mı seneye mi göndereyim maksatlı bir rapor inanın ilerde de hiçbir sorun teşkil etmeyecektir
Bu bahsettiğiniz rapor "geçmişte " bu şekilde alınıyordu.Su an boyle rapor alinamiyor çünkü geçmişte de 69/72 ay arası çocuklara verilebiliyordu...yani 72 aydan sonrasına gene verilmiyordu.Simdi.zorunlu eğitim yaşı 72 aya çekildiği için bu aydan büyük çocuklar için birinci sınıf ancak sağlık kurul raporu ve ram ile yazismalardan sonra konulan eğitsel tedbir ile ertelenebiliyor.

Kızım 4 yaş 8 aylik olacak okul açıldığında.
Ben bu sene sıbyan kresine göndereceğim.
Seneye 5 yaş 8 aylıkken (68 aylık ) anasınıfı
Sonraki sene 6 yaş 8 aylıkken (80 aylık) ilk okula başlayacak.

Sizinki tam 72 aylık olması sinir, 72 aylık ve sonrası alınıyor ilkokula. Eğer çocuğu hazır hissetmiyorsaniz okula gidip imza atın ve anasınıfına kayıt yaptırın.

Önemli olan çocuğun 1 sene önce yada sonra mezun olması değil, sınıf ortamında özgüveninin olması.
Sıbyan kreşi ne oluyor ?

O konuda haklısın. Birinci sınıf eğitimi ana sınıfıyla harmanlanmalı bence de.
6 yaş çocuğun kalem tutmak için ince motor becerileri gelişmiş olur ama ya. Bebek değiller, kendi haklarından da gelebilirler yazı da yazabilirler. Sayfalarca yazmasınlar tabi ki ama okuma yazma öğrenebilecek yaş 5.5-6 yaş. Sonrası çok geç
Benim zamanimda 7 yasinda baslaniyordu ilkokula , gec oldugunu dusunmuyorum benim kusagim gayet de guzel ogrendi okuma yazmayi
5 yas kucuk bir yas sayfalarca yazmak icin , maalesef bizde sayfalarca yazdiriyorlar , benim oglum cok ama cok zorlaniyordu , ben ogretmeni ile gorusmustum ve cocugumu buna zorlamayacagimi soylemistim , gerekiyorsa sinifta en gec o ogrensin yazmayi umurimda degil ama cocuguma bu yasta bu stresi yasatmayacagimi soylemistim , cok sansliyiz ki cok anlayisli harika bir ogretmenimiz vardi , zorlamiyordu benim oglani ama ne ogretmenler gordum ufacik cocuklara sayfalarca yazdiran

X