Ilk öğretmenlik deneyimim endişelerim var

YaseminYC

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
8 Eylül 2011
598
100
Oncelikle herkese merhaba. Arkadaşlar ben boş boş durmayayım derken ücretli öğretmenliğe başvurdum. Ve hemen 4 gün sonra aradılar. Bir endüstri meslek ve teknik liseye açık varmış. Kafamdaki işaretlere rağmen kabul ettim. Şöyle ki okulun öğrencilerinin neredeyse yüzde doksan dokuzu erkek öğrencilerden oluşuyor ben henüz 23 yaşındayım ve endişeliyim öğrenciler üzerinde disiplini nasıl kurarım bilmiyorum çevremde herkes o lisenin öğrencilerinin zorlu ve ders işletmeyen türden olduğunu söylüyorlar. Hatta oradan yeni mezan biri biz hocalar deRS işletmiyorduk hatta senin gibi genç bi öğretmenimiz bizi veli toplantısında şikayet edip istifa etti falan dedi daha çok gözüm korktu Öğrencilerin benim üzerimde saygı kurabilmelerini ve onlara disiplini nasıl sağlayabileceğim konusunda önerileriniz var mı? Kaç gündür dert edindim bunu okul başlamadan strese girdim

ben de endüstri meslek lisesindeyim yasın henüz 23muş, muhtemelen senle aynı yasta olan öğrenciler olacak, benim o yasta öğrencilerim var. arkadaşça yaklaşma derim, sen öğretmensin. detayları özelden konusalim istersen

kolay gelsin liseler nasıl bilmiyorum ama ders dışı konularda gelen soruları cevaplamayın. onların anlatacağınız konuya yönlendirin . öğretmen sizsiniz bi iki espri yapıp acil derse geçin

ama zor yaaa yas sınırı yukarda olunca anlattığın konu hariç ne giymişsinden bi başlar öleee süzerler sizi

Burda kim ne derse desin sınıfta öğrenci karşısında ne söylenenlerin ne de okulda öğrendiğimiz teorik bilgilerin çok da önemi kalmıyor bence. Her öğretmen zaman içinde kendi yöntemini keşfediyor. İşin içinde insan varsa genel-geçer kurallar iş göremeyebiliyor.
Tek diyebileceğim öğretmen olduğunu unutmaman ve unutturmaman.

3 yil endustri meslek lisesinde calistim. Zor bir okuldu gormedigim sey kalmadi. Birincisi hic bir ogrenciye guvenme guveniyormus gibi yapsanda sakin guvenme. Guclu dur. Ben hic oyle olmasamda okulda cok sert bir ogretmen olarak bilinirdim. Sinirlarim keskindi ve asla bunu asmalarina izin vermezdim. Ba bu demek degildirki put gibiydim. Espri de yapardik muhabbet de ederdik. Ama meslek lisesinde ogrenciler bunu kullanmayi cok iyi bildigi icin kontrolu hep ben elimde tutardim. Kontrolu ele gecirdikleri an game over cunku. 9 lara dahaa baskin davranirdim kucuk olduklari icin. 12 lere ise biraz daha arkadas gibi. Normalde cok bakimli biriyim. Ama bile bile fazla bakim yapmazdum makyajsiz giderdim. Fiks seyler giyerdim dikkat cekmeyecek sekilde. Onlugum her daim ustumde olurdu. Dikkat cekmemek onemli meslek lisesinde. Ozellikle 12 lere erkek gibi davranirdim resmen tavirlarim falan degismisti resmen. cunku o sekilde daha iyi ilestisim kurabiliyorduk. Ilk atandigimda bende 23 yasindaydim ve 21 yasinda ogrencim vardi. Asla yasini soyleme. Ilk atama oldugumu dahi bilmiyorlardi tayinle baska okuldan grldigimi soylemistim mesela. Bu sene anadolu lisesindeyim aradaki fark inanilmaz. Ozume dondum cok sukur. Ha o uc yildan da cok mutlu oldum o ayri cunku ogretmenligi cok seviyorum ama doyum alamadim. Ama ogretmenligi sevmeyen biri icin endustri meslek lisesi cok cok zor ve yipratici. Umarim seviyorsunuzdur.

Beklentilerinizi , kurallarınızı onlara anlatın . Aranızdakı sınırın farkında olsunlar. Deneyiminizin olmadığının farkına varmasınlar. Bol şans

Seviyorum çocukluk hayatımda bu meslek zaten ama endişelerim var işte Evet yaşimi ve ilk deneyimim olduğunu asla söylemeyeceğim kullanacaklardır mutlaka teşekkür ederim önerilerinizi göz önünde bulunduracağım mutlaka...Bende stajımı çok iyi bir Anadolu lisesinde yapmıştım o kadar keyifliydi ki..

Tabi olur çok mutlu olurum..

Giyimime özellikle dikkat edeceğim zaten. Önlük giymeyi düşünüyorum zaten.. Yaşımı ve ilk deneyimim olduğunu söylemeyemeğim. Önerileriniz için teşekkür ederim.

Çok haklısınız ama endişemi en azından bastırarak bir yol arıyorum sanırım Teşekkür ederim öneriniz için :)

Bence korktugunuzu , gergin oldugunuzu caktirmayin, yasinizi da soylemeyin. Bol sans dilerim.

Teşekkür ederim. Yaşımı kesinlikle söylemeyeceğim..

sert olun yaşınızı söylemeyin birde giyiminize dikkat edin

Önlük giymeyi düşünüyorum zaten her ne kadar dikkat çekici şey giymesemde. .

En onemli sey guclu durmak. Korktugunu belli etme. Allem edip kallem edip dersi yonlendirmek isteyecekler firsat verme. Ders disi konularda sorulari cevaplama cunku arkasi kesilmez. Ve mesela bizim okulda dersin ortasinda aglaya aglaya cikan bayan ogretmenler olurdu. Sinirlerine sahip cik. Cok yipranacak ama sakin sakin sakin. Benimde sinirden agladigim gunler oldu ama eve geldikten sonra. Okulda ne kadar yipransamda asla kizdigimi sinirlendigimi belli etmemeye calistim. Seni sinirlendirmek onlar icin en buyuk zevk olacak cunku. Bi de bransin ne bilmiyorum. Ben matematikciyim. Vu sebeple de ayri bir zordu benim icin cunku temel sifir ve onlar icin matematik cok onemsizdi o yuzden derse gudulemekte de cok zorluk cekiyordum. Sana ancak boyle genel gecer seyler soyleyebiliriz. Ilk zamanlar guclu ol. Zamanla ogrencilerin hal ve hareketlerine gore bir strateji gelistireceksin zaten. Iki sinif arasinda tavrin bile farkli olacak mesela. Sormak istedigin birsey olursa ozelden de yazabilirsin.

Artık ne yazık ki iyi anadolu liseleri parmakla sayılır derecede az...o yüzden mesle lisesiymiş anadolu lisesiymiş pek fark etmiyor eski bir anadolu lisesi olmadığı sürece. ben şu anda yeni bir bir anadolu lisesinde görev yapıyorum,,eylülde atandım. ama öğrencilerin akademik başarı seviyeleri o kadar düşük ki, kendi öğrencilik zamanlarımdaki anadolu liselerini hatırlayınca hayretler içinde kalıyorum. ben 25 yaşındayım, bu sene liseye başlamadan önce anaokullarında ve ilkokulda çalışmıştım özelde. ilk defa lise grubuna öğretmenlik yapacağım için heyecanlıydım ama allaha şükür büyük problemlerle karşılaşmadım hiç. umarım disiplin işini sıkı tutan bir idare vardır, çünkü kim ne derse desin bunun öğrencilerin dizginlenmesinde büyük etkisi oluyor.

lisede öğretmenlik yapmanın anahtarı kendine güven, karşındaki öğrencinin de bir birey olduğunu unutmamak ve altını çize çize söylüyorum, tutarlı olmak. Öğrenciler senin sözünde durmadığını veya daha önceden uyardığın bir konuda seni sınayabildiklerini görürlerse asla kaale almazlar. Baştan açık açık beklentilerini anlat. Baştan ne dediysen öyle davran. Sınırların olduğunu bşlsinler ama bunu surat asarak yapmaya gerek yok illa. Yeri geldiğinde şakalaşabilmelisin, ama dozunda. Malum, liseliler bire bin katarak anlatmayı pek severler öğretmenlerle ilgili. Ve asla şunu unutma ki, aranızda çok az yaş farkı da olsa sen öğretmensin, onlar öğrenci. Sana saygı duymaya mecburlar. Yoksa sonuçları olacağını iyice anlamalılar.
Muhakkak yeri geldiğinde problemler yaşayacaksın ama okulda olan problemi mesai saati içinde bırakmazsan gece uyku uyuyamazsın =) ders zili çaldığında öğretmen kimliğini bırakmayı da iyi bilmeli insan bence.

ben de bi dönem ücretli öğretmenlik yaptım canım ve bir sınıfım belalıydı...

nasıl oldu bilmiyorum artık onlar mı beni yoldan çıkardı ne yaptı birbirimize ayak uydurduk

ilk önce bir gir bakalım tanı onları öyle gözün korkarsa ve onlara da hissettirirsen tabi zorlanırsın..

Kesinlikle asik suratla saglamayin displini...

İlk gun bunu kasitli yaptiginizi bilecekler, 'ilerleyen gunlerde nasilsa yumusar' diye dusuneceklerdir.

O nedenle numara yapmaya gerek yok, icinizden ne geciyor; sınırlarını asarlarsa hadlerini bildirmek...

Bunu onlara yansitin yeter, fazla kati gorunmeye calismak yapmacik olur ve bunu hissederler.

Bir de kurallarinizda kararli ama tutumlarinizda dengesiz olun, ne tepki vereceginizi kestiremesinler.

Problem cikarirlarsa baslarina geleceklerin sinirlarini bilemesinler ama olmadik tehditler savurmayin.

Bize ilk gun ogretilen suydu, 'eger bir ogrenciye -soyle davranirsan seni öldürürüm- derseniz...

Ve o oyle davranirsa, onu öldürmelisiniz, aksi halde bir daha hicbir ogudunuzu tutmaz.

Yani agzinizdan cikan her soze cok dikkat etmeli ve tutamayacaginiz sozler vermemelisiniz.

Ben Gültepe'de oturuyorum. Yanımızdaki okul endüstri meslek. Hatta Doğu görevi olarak geçen bir yer. En başta öğrencilere taviz vermezseniz fakat sıcakkanlı yaklaşırsanız halledebilirsiniz diye düşünüyorum. Çoğu tip kötü-suçlu tipte gözükse bile genelde sonradan iyi kişiler çıkıyor. Asla aşağılamayın fakat size sırnaşmalarına da izin vermeyin.

Ouu endustri meslek mi bide..Keske ortaokul istiyorum falan deseydin..
Sakin arkadasca yaklasayim deme.Ciddi ol.Ikili diyaloglardan olabildigince kaçın.

kesinlikle sert ol.ve şunu unutma öğrencilerin bi kısmı nankör..ilk ders sert bir şekilde kurallarından bahset ve bu kurallara uyarsanız sizinle anlaşırız de.kolay gelsin.bol sabırlı dersler:)

İşe bi sopa almakla başla canım öncelikle çünkü masaya vururken elin çok acıyor
Sopa iyidir sesi anında keser masaya vurunca

Ben olsam ilk deneyimimi kesinlikle lisede gecirmek isyemezdin. Hele ki meslek lisesi. Cok zorlanirsiniz.
Ucretli ve genc bayan ogretmen olarak en dezavantajli gruptasiniz malesef.
Ogrenculer kesinlikle bunlari hemen ogrenecek ve kullanacaktirlar.

Ne kadar tavsiye alirsaniz alin sinifa girmeden hicbiseyi tam olarak kafanizda oturtamazsiniz.
Meslek lisesinde kednini yipraymaya deger mi bilmiyorum?

Ozellikle kadrolu olmayinca gecici olarak orada bulununca ogretmen de tam motive olup kendini veremiyo, arada derede kaliyo ve bu durumu daha da zorlastiriyo.

Bence ilk once ilkogretimde baslayin, 8. Siniflardan yavas yavas lise havasini alirsiniz zaten biraz saglam baslarsiniz liseye.
Zaten sizin basvurunuz 4 gun icinde cevap bulduysa o okul pek revaçta degildir yani zordur

Moral bozmak icin yazmadim ama gercekren insan ilk girdigi ortamda mutlu olmazsa bu tum meslek hayati lotu gececekmis hissi uyandiriyo ve motivesi bozuluyo

Benm ilk yillarim cok zor gecti herdun lanet ettim.neden ogretmen oldum diye, ama sonradan tecrubeyle hersey yoluna girdi ve guzel okullarda oh be dedim. Keske en bastan o sacma sapan okullarda calismasaydim da o kadar kendimi yormasaydim dedim.

Karar senin tabi ama ben olsam hic gitmem liseye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…